Vitamina sistemului imunitar! De ce trebuie să începi să o consumi acum

Vitamina sistemului imunitar! De ce trebuie să începi să o consumi acum

Andreea Baluteanu

Se apropie sezonul rece, așa că sistemul tău imunitar este din nou pus în fața marelui său test. Este cu atât mai important să îl sprijini cu cât, ca mămică, este vital să nu te îmbolnăvești: cum să fii aproape de puiul tău atunci când zaci la pat?

Iar cea mai comună măsură pe care o luăm atunci când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar este legată de suplimentarea consumului de vitamina C. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că există un alt nutrient care se poate dovedi chiar mai prețios în sprijinul sistemului imunitar. Află despre ce este vorba în rândurile de mai jos!

Cum susține vitamina D sistemul imunitar

Vitamina D este pe cale să se transforme din „vitamina soarelui”, așa cum mai este numită, în „vitamina sistemului imunitar”. Acest nutrient, produs de către corp în urma expunerii la soare, este vital pentru sistemul osos și pentru absorbția calciului, dar se pare că joacă un rol important și în imunitate.

Mai mult, afirmațiile cercetătorilor sunt acum susținute și de un studiu, o piatră de temelie pentru o mai bună înțelegere a vitaminei D. Desfășurată de oamenii de știință de la University of Edinburgh în 2019, cercetarea a pus accent pe modul în care vitamina D ajută sistemul imunitar. Concluzia nu este una nouă, firește, cercetătorii insistând deja de ceva vreme că acest nutrient este esențial mecanismului de apărare al corpului, însă explicațiile fenomenului lipseau cu desăvârșire.

Conform descoperirii realizate prin intermediul studiului de la Universitatea din Edinburgh, vitamina D stimulează capacitatea celulelor dendritice (considerate „soldații sistemului imunitar”) de a activa celulele T. Limfocite cu rol central în imunitatea celulară, celulele T luptă contra infecțiilor la oamenii cu un sistem imunitar sănătos, dar ajung să atace propriile țesuturi ale organismului la persoanele care suferă de boli autoimune.

Studiind celulele din oameni și șoareci, cercetătorii au remarcat că vitamina D determină celulele dendritice să producă o moleculă ce poartă numele de CD31 și care contribuie la activarea celulelor T. Molecula se remarcă de asemenea prin capacitatea sa de a împiedica cele două tipuri de celule să realizeze un contact prea stabil, astfel că răspunsul imunității era redus în cazul bolilor autoimune și rămânea susținut în cadrul organismelor sănătoase.

Descoperirea ar putea schimba modul în care percepem vitamina D, demonstrând de ce este considerată azi „vitamina imunității”. De asemenea, studiul a subliniat și importanța pe care o are acest nutrient în prevenirea și tratarea bolilor autoimune. 

Alte funcții ale vitaminei D

Campioană a imunității, vitamina D are multiple alte funcții în organismul nostru.

Cu siguranță știai deja despre rolul său în întărirea oaselor, de care trebuie să ținem cont mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Fiind esențială în absorbția calciului, vitamina D contribuie astfel la sănătatea sistemului osos.

De asemenea, oamenii de știință apreciază că vitamina D susține și sistemul muscular și joacă un rol important în ciclul de viață al celulelor, dar nu există încă studii care să dovedească aceste legături.

Per ansamblu, știința este de părere că nivelurile ridicate de vitamina D din corp pot preveni apariția a numeroase boli. Printre afecțiunile ce par să aibă legătură directă cu deficiența de vitamina D se numără cancerul de sân, cancerul de colon, cancerul de prostată, bolile de inimă, depresia sau obezitatea. Mai mult, vitamina D poate preveni și chiar trata autismul, bolile autoimune, durerea cronică, diabetul, gripa sau osteoporoza. Din nou, nu există încă studii concludente care să susțină aceste afirmații ale oamenilor de știință.

Totul bine și frumos, dar cum anume îți suplinești rezervele de vitamina D, dat fiind faptul că acest nutrient este produs în principal de către corp prin expunerea la soare? Știm cât de periculos a devenit acest gest și de aceea te sfătuim să te protejezi de fiecare dată cu cremă cu SPF. Problematică este și sinteza vitaminei D în climatele nordice, reci, sau la persoanele cu pielea închisă la culoare.

De ce este și mai important să începi să consumi vitamina D acum? Deoarece începem sezonul rece, în care lumina soarelui va fi și mai puțină, ceea ce va afecta și mai pronunțat producția de vitamina D de către corp. 

Cel mai bun răspuns la această dilemă sunt suplimentele.

 

Vitoral D Spray Oral pentru Adulți este un supliment alimentar cu gust de mentă și xylithol, sub formă de spray. Produsul se administrează oral, fiind recomandat un puf pe zi. Vitoral D Spray Oral pentru Adulți conține o combinație de vitamina D3 cu vitamina K2, având drept obiectiv absorbția mai eficientă a calciului și menținerea sănătății sistemului osos și a dinților, precum și întărirea imunității. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic
    Ce nu trebuie să îi lipsească copilului tău pentru un sistem imunitar puternic

    Toamna este de departe unul dintre cele mai imprevizibile anotimpuri. Azi ne răsfață cu temperaturi plăcute, mâine ne forțează să scoatem de la naftalină ghetele și gecile de...

    De ce nu trebuie să consumi piept de pui cu striații albe. Este un pericol pentru sănătate!
    De ce nu trebuie să consumi piept de pui cu striații albe. Este un pericol pentru sănătate!

    Carnea de pui face parte dintre alimentele pe care le consumăm cel mai mult, iar pieptul de pui este apreciat întrucât este versatil, putând fi gătit în numeroase...

    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?
    Tu stii cand ar trebui sa incepi sa folosesti creme antirid?

    Majoritatea oamenilor cred ca folosirea unei creme antirid este primul semn de batranete – si cum nimeni nu vrea sa constientizeze ca inainteaza in varsta, o astfel de crema este rar...

    Castanele fierte: cum le consumi corect?
    Castanele fierte: cum le consumi corect?

    Cu toamna vine și sezonul castanelor, iar gustul lor delicios și aromat nu este doar o plăcere pentru papilele gustative, ci și o alegere sănătoasă. Castanele fierbinți și aromate...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    10 alimente bogate în estrogen pe care să le consumi
    10 alimente bogate în estrogen pe care să le consumi

    Atât obiceiurile alimentare pe care le ai, cât și nutrienții din alimente, pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra echilibrului hormonal. În anumite produse există...

    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie
    5 sfaturi pentru un sistem imunitar puternic în sezonul rece pentru întreaga familie

    Sănătatea organismului este pusă la încercare în sezonul rece. Schimbările bruște de temperatură, ploile și vântul răcoros pot destabiliza sistemul nostru imunitar,...

    Ceaiul verde pentru slăbit: cum îl consumi corect
    Ceaiul verde pentru slăbit: cum îl consumi corect

    Ceaiul verde se obține prin tratarea, cu abur fierbinte, a frunzelor plantei Camellia sinensis. Întrucât acest proces se realizează imediat după recoltare, se păstrează cei...

    © 2024 Qbebe