Care sunt simptomele ovulației?

Dr. Ana Turcu Duminica

Uneori ne confruntăm cu dureri pelviabdominale intense fără să știm cauza. Recomandarea este să ne prezentăm la medicul specialist dacă ne confruntăm cu astfel de simptome, însă deseori auzim și varianta "ești la ovulație și de aceea te doare!". Care sunt oare simptomele ovulației? Este durerea parte din simptomele ovulației? Articolul de mai jos este menit să treacă în revistă principalele informații utile despre ovulație.

Ovulația este parte din procesul natural al ciclului care dureaza, în medie, 28 zile, putând ajunge și până la 34 zile, în funcție de variațiile fiecărui organism. Spre deosebire de un bărbat care va putea produce spermatozoizi pe tot parcursul vieții, o femeia va avea, la naștere, un număr limitat de ovule, la început fiind vorba de câteva milioane, spre pubertate câteva sute de mii, iar în timpul perioadei fertile doar câteva sute putând ajunge la stadiul de maturitate, celelalte ovule pierzându-se într-un proces fiziologic, proces care poate fi accelerat de modul de viață, cum ar fi fumatul sau dieta neechilibrată.  

femeie-in-lenjerie-intima-stand-intinsa-cu-o-floare-de-musetel-pe-buric

Ce este ovulația?

Amuzant este că în limba germană, ovulația este cunoscută sub denumirea de mittelschmerz, adică durere apărută la mijlocul celor 28 zile cât durează un ciclu.

Ovulația reprezintă procesul prin care un ovul matur este eliberat de la nivelul unui ovar din cele două. Acest lucru se întâmplă cu 14 zile înainte de următoarea menstruație, adică în a 14-a zi dintr-un ciclu de 28 zile. Ovulația reprezintă unul din elementele cheie în conceperea unui viitor copil. În momentul în care ovulul este eliberat, acesta va fi preluat de trompa uterină și va călători către uter. Pentru a avea loc concepția, ovulul va trebui să fie fertilizat de un spermatozoid eliberat în apropierea momentului ovulației. Ovulul fertilizat va rămâne o perioadă la nivelul trompei uterine și apoi va călători către uter, unde se va atașa de endometru, apoi va crește și se va matura. Daca aceste lucruri se desfășoară în condiții normale, aproximativ nouă luni mai târziu va apărea bebelușul mult așteptat.

burta goala de femeie gravida asezata intr-o parte cu mainile pe abodmen imbracata in alb

Ovulația, în sine, este un proces declanșat de acțiunea LH-ului, o glicoproteină secretată de hipofiza anterioară. Cu 36 ore înaintea ovulației, producția de LH se intensifică, ceea ce va provoca ruptura foliculului și ovulația. Dacă ovulul va fi fertilizat, se va implanta în endometru și va apărea sarcina. Daca ovulul nu va fi fertilizat, endometrul care se pregătea pentru găzduirea unei sarcini va fi eliminat sub formă de menstruație.  

Care este cauza durerii date de ovulație?

Deși cauza exactă a durerii provocate de ovulație nu este pe deplin elucidată, se pare că ruptura foliculului cu eliberarea ovulului duce și la eliberarea unei mici cantități de lichid și chiar de sânge care irită terminațiile nervoase din apropiere, astfel apărând durerea. 

Ovulația simptome

7 semne sunt importante pentru a ști dacă ești la ovulație: 

 • temperatura bazală a corpului tinde să scadă puțin și apoi să crească din nou; 
 • în timpul perioadei de ovulație, secreția vaginală își schimbă aspectul, devenind mai clară și mai subțire, căpătând aspectul de albuș de ou; 
 • colul uterin se înmoaie;
 • pot apărea dureri pelviabdominale sau crampe; 
 • poate crește libido-ul; 
 • poate apărea fenomenul de spotting, o sîngerare vaginală în cantitate mică; 
 • vulva și vaginul pot căpăta un aspect edemațiat.

Un simptom important al ovulației este schimbarea aspectului mucusului cervical. Spre sfârșitul menstruației, cantitatea de mucus este aproape inexistentă. În timpul ovulației, mucusul devine mai subțire, mai clar și are consistența albușului de ou. Cantitatea acestuia poate fi influențată de intervențiile de la nivelul colului, dar și de un examen Babes-Papanicolaou cu rezultate anormale. Pe lângă schimbarea aspectului mucusului cervical, consistența propriu-zisă a colului uterin se schimbă în timpul ovulației. Acesta devine mai moale și tinde să își deschidă orificul extern. Acest lucru poate fi ușor simțit printr-un tușeu vaginal.  

Există mai multe metode care pot determina dacă ești sau nu la ovulație, exceptând simptomele ovulației. De exemplu, există în farmacii teste rapide care pot detecta prezența LH-ului în urină. Aceste teste sunt asemănătoare testelor de sarcină, iar dacă rezultatul este unul pozitiv, șansele ca ovulația să se producă în următoarele 36-48 ore sunt maxime. Este indicat ca aceste teste să fie efectuate cu 2 zile înainte de preconizarea zilei de ovulație, adică în jurul zilei 12 de la începutul ciclului menstrual. În cazul unui ciclu menstrual neregulat, nu este totul pierdut. Ideal este ca perioada zilelor 11-20 ale ciclului să fie acoperite pentru testare, șansele ca perioada exactă de ovulație să fie detectată fiind destul de mari. Aceste teste sunt utile dacă doriți să rămâneți însărcinată.

O altă variantă disponibilă pentru diagnosticarea ovulației este ecografia transvaginală. Aceasta reprezintă o metodă nedureroasă și ușor de efectuat. Foliculul gata să elibereze ovulul va fi depistat ecografic ca fiind o formațiune cu pereți subțiri și plină de lichid, cu dimensiuni între 1.8-2.5cm. De obicei ovarele eliberează pe rând un astfel de ovul, alternând de la o lună la alta.

Nu sunt de neglijat testele de sânge care măsoară nivelul hormonilor implicați în ovulație. Un nivel crescut de progesteron, măsurat cu 7 zile înainte de următoarea menstruație preconizată, se poate asocia cu ovulația. Un nivel crescut de LH, măsurat fie prin intermediul testelor de urină sau a celor de sânge, arată că foliculul este matur și pregătit să elibereze ovulul. Estrogenul este secretat de un folicul în dezvoltare, iar nivelul acestuia crește înainte de ovulație.

Nu în ultimul rând, în ultima perioadă a fost adusă în prim-plan metoda de măsurare a temperaturii bazale. În timpul fazei foliculare, temperatura bazala este relativ scăzută. Când începe producția de progesteron, temperatura bazală va crește, anunțând perioada ovulației. Această metodă este una simplă, însă nu poate preconiza cu exactitate momentul exact al ovulației.

Simptome ovulația dureroasă

Se pare că durerea reprezintă principalul simptom al ovulației. Durerea poate fi resimțită pe o singură parte, în funcție de ovarul implicat în ovulație, poate fi percepută ca o crampă sau ca o durere înțepătoare. Durerea provocată de ovulație poate dura de la câteva minute la 48 ore și uneori poate fi însoțită de sângerare vaginală.

Dacă durerea pelviabdominală este foarte puternică și nu cedează la antialgicele administrate în mod normal, iar acest lucru vă îngrijorează, este recomandat un consult de specialitate, fie la medicul de familie, fie la medicul ginecolog. Sfaturi de urmat înainte de adresarea către un medic: 

 • Notarea datei ultimei menstruații;
 • Notarea momentului când a început durerea pelviabdominală;
 • Notarea caracteristicilor durerii pelviabdominale;
 • Dacă v-ați administrat la domiciliu antialgice sau antispastice.

Simptome perioada fertilă 

Ovulația se asociază cu perioada fertilă a unei femei. Ideal este să apelezi la ajutorul unui calendar, iar timp de câteva luni să observi pattern-ul ovulației pentru a descoperi care model ți se potrivește. Însă, cel mai bine este să îți asculți propriul corp, întrucât 20% din femei simt momentul în care se produce ovulația. Cum anume? Corpul transmite semnale sub formă de mici dureri de burtică, accentuate pe partea ovarului care ovulează. 

imagine marita cu un calendar care are incercuita data de 21 iunie

Stare de rău la ovulație 

La fel ca și în cazul menstruației, unele femei pot experimenta simptome fizice în timpul ovulației. E posibil să experimentați, pe lângă starea de rău manifestată prin greață sau vărsături, dureri la nivelul sânilor, balonare sau chiar schimbări de dispoziție. Toate acestea se datorează schimbărilor hormonale care au loc în perioada ovulației.

Balonarea ca simptom al ovulației

Pe lângă aspectele pozitive ale ovulației, există și aspecte neplăcute precum balonarea. Balonarea asociată ovulației este un simptom care apare datorită eliberării de estrogen. Cel mai frecvent, balonarea apare înainte de creșterea nivelului de LH ți se datorează reținerii de apă. În mod normal, balonarea asociată ovulației dispare în câteva zile. Dacă fenomenul se menține mai multe săptămâni, recomandarea este să vă adresați unui medic pentru a exclude alte cauze medicale. 

Există tratament pentru simptomele ovulației?

Simptomele ovulației pot fi tratate prin următoarele remedii:

 • Baie caldă;
 • Administrarea de antialgice precum Paracetamol (în absența alergiei la Acetaminofen sau derivați);
 • Daca doriți să rămâneți însărcinate, nu este indicată administrarea de antiinflamatoare precum Ibuprofen, datorită efectului pe care îl poate aveaasupra ovulației.

Totuși dacă durerea este importantă și cauzează disconfort, recomandarea este adresarea către medicul de familie sau către medicul specialist pentru eliberarea unei prescripții medicale adecvate.

De reținut este faptul că metodele contraceptive care inhibă ovulația, precum anticoncepționalele administrate pe cale orală sau implantul contraceptiv, pot duce la eliminarea durerii provocate de ovulație.

Trebuie să ne îngrijorăm dacă apare durerea în timpul ovulației?

Durerea reprezintă principalul simptom al ovulației și rareori este ceva de îngrijorat. Cel mai important lucru de luat în calcul este că durerea pelviabdominală poate să apară și în alte patologii precum:

 • Endometrioza;
 • Sindrom aderențial pelvin apărut în urma intervențiilor chirurgicale la nivel abdominal;
 • Bolile cu transmitere sexuală care pot provoca boală inflmaatorie pelvină.

Simptome după ovulație

Simptomele postovulație se manifestă diferit, în funcție de fiecare persoană. Puteți să experimentați simptome clasice precum oboseală sau dureri pelviabdominale pentru o perioadă de până la 14 zile, totul finalizându-se cu menstruația propriu-zisă. Sau dacă ați rămas însărcinată, veți începe să resimțiți simptomele de început de sarcină. 

În concluzie, simptomele principale ale ovulației sunt durerea pelviabdominală, însoțită sau nu de sângerare vaginală. Simptomele ovulației se pot trata la domiciliu și rareori necesită intervenții complexe din partea medicului. 

Sursa: nhs.uk/conditions/ovulation-pain/

Surse foto: pixabay

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Care sunt simptomele de coronavirus la bebeluși și copii mici
  Care sunt simptomele de coronavirus la bebeluși și copii mici

  Studiile recente au descoperit faptul că micuții reacționează destul de bine în raport cu noul virus COVID-19. Se pare că doar o rată destul de mică de copii (incluzând...

  Roseola infantum: care sunt simptomele și cât durează erupția cutanată
  Roseola infantum: care sunt simptomele și cât durează erupția cutanată

  Mai puțin cunoscută decât celelalte „boli ale copilăriei”, roseola infantum provoacă îngrijorări în special prin debutul cu febră foarte ridicată....

  Simptomele coronavirusului din China: febra și tusea nu sunt singurele semne
  Simptomele coronavirusului din China: febra și tusea nu sunt singurele semne

  Printre marile provocări prezente la nivel internațional în momentul de față se numără și răspândirea cazurilor de infecție cu coronavirus. Parcurge cu atenție...

  Posibil focar în Cluj: 4 copii infectați cu Covid-19 care au și rujeolă. Părinții au ascuns simptomele
  Posibil focar în Cluj: 4 copii infectați cu Covid-19 care au și rujeolă. Părinții au ascuns simptomele

  Un potențial focar de coronavirus a ridicat semnale de alarmă după ce patru copii infectați cu virusul au fost descoperiți în localitatea Viișoara. Primarul a solicitat...

  Alergiile de sezon: cum le deosebești de simptomele coronavirusului
  Alergiile de sezon: cum le deosebești de simptomele coronavirusului

  La început de primăvară se înmulțesc și alergiile și simptomele binecunoscute, precum strănutul, ochii înlăcrimați și nasul care curge. Pentru că anul acesta...

  Noi avertismente despre simptomele asociate cu COVID-19 la copii. La ce trebuie să fie atenți părinții
  Noi avertismente despre simptomele asociate cu COVID-19 la copii. La ce trebuie să fie atenți părinții

  Deși majoritatea copiilor care sunt diagnosticați cu COVID-19 au simptome ușoare sau pot fi chiar asimptomatici, există noi rapoarte conform cărora unii copii pot dezvolta complicații...

  Secțiile în care sunt tratați copiii infectați cu noul coronavirus sunt pline
  Secțiile în care sunt tratați copiii infectați cu noul coronavirus sunt pline

  Spitalele din țară sunt pline de copii infectați cu noul coronavirus. În București, Spitalele „Grigore Alexandrescu” și „Victor Gomoiu”, au toate paturile...

  China se confruntă cu un nou val de Covid-19. Medicamentele anti-febră interzise în farmacii pentru a împiedica oamenii să-și ascundă simptomele
  China se confruntă cu un nou val de Covid-19. Medicamentele anti-febră interzise în farmacii pentru a împiedica oamenii să-și ascundă simptomele

  Deși numărul de cazuri de îmbolnăvire a scăzut, iar lumea se aștepta ca coronavirusul să dispară, adevărul este că un nou val de Covid-19 a fost semnalat în China, cu...

  © 2022 Qbebe