Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Scaun cu mucus

O anumită cantitate de mucus este normală în scaun, însă dacă este vorba despre un exces și apar în plus diaree, durere sau sânge în materiile fecale, poate indica o afecțiune intestinală precum o infecție sau o inflamație. Veți afla în continuare care sunt cele mai des întâlnite cauze pentru scaun cu mucus alături de explicații în detaliu.

Informații despre mucus

Mucusul este o substanță transparentă, albă sau gălbuie, cu consistența unui jeleu care este secretat de membrana mucoasă a intestinului gros. Este produs însă și în alte organe (în special acolo unde servește drept lubrifiant), precum plămâni, unde ajută la captarea particulelor străine care sunt inhalate. În medie, un corp sănătos produce mai mult de 1 litru de mucus zilnic. La nivelul intestinelor, mucusul protejează învelișul lor intern și deoarece este alunecos, ajută la transportul materiilor fecale; de altfel, motivul pentru care scaunul are o consistență relativ moale se datorează mucusului, precum și apei și fibrelor din alimentație. Eliminarea unui scaun cu mucus nu este un lucru nociv în sine (iar dacă este de culoare transparentă poate fi dificil de observat), dar poate fi un semn al unei boli sau afecțiuni care necesită tratament. De cele mai multe ori este observat doar când apare în exces deoarece are un aspect vâscos și fibros.

scaun cu mucus

Afecțiuni pe care le indică prezența unui scaun cu mucus

- Hemoroizi: cei interni constituie o cauză comună pentru un scaun cu mucus. Mucusul poate fi observat atât în jurul materiilor fecale cât și la momentul curățării cu hârtie igienică. Alte simptome tipice pentru hemoroizi: mâncărime anală, sânge în scaun, constipație, protruzia mucoasei anale ca urmare a inflamației
- Paraziți interni: precum giardia sau alți viermi intestinali pot cauza mucus în scaun, fără alte simptome. Uneori mai pot apărea: balonare cronică, diaree cronică. Diagnosticul se realizează prin teste ale materiilor fecale, teste sanguine (nivel crescut de eozinofile și anticorpi IgE).
- Polipi mici pe intestine / colon sau cancer colorectal: mucusul în scaun poate fi uneori singurul simptom în acest sens
- Mucus în constipație/scaune dure: constipația se poate datora unei vieți sedentare, unui aport insuficient de apă, medicație cu efect advers ce implică constipație, alimentație cu puține fibre, anxietate, depresie etc. Obstrucția instestinală poate apărea în urma unui polip, volvulus, invaginație sau înghițirea unui corp străin, dar și când tranzitul printr-o porțiune a intestinelor încetează (pseudo-obstrucție)
- Diaree mucoasă: sindromul colonului iritabil - un tranzit intestinal anormal cu durere abdominală (colon spastic) fără a asocia vrea afecțiune anume, dar pot apărea acutizări odată cu stresul psihologic și anumite alimente iritante/declanșatoare.Toxiinfecția alimentară - ca urmare a bacteriilor sau paraziților este însoțită de greață, vărsături și diaree și apare după ingerarea unui aliment suspect în decursul ultimelor 72 ore, în special când există și alte persoane afectate; mai apar balonare, crampe abdominale, ocazional febră și rareori sânge în scaun. Diareea de culoare verzuie cu mucus este caracteristică pentru infecții cauzate de parazitul giardia care cauzează giardioză.
- Intoleranță alimentară - este un termen care se referă la afecțiuni în care corpul nu poate digera sau asimila anumite nutrimente. Poate fi și incorect descris drept situația în care alimentele declanșează inflamație ca urmare a unui răspuns alergic imun mediat. Astfel mucusul apare în scaun din cauza: malabsorbției fructozei, intoleranței la lactoză, alergiilor alimentare, bolii celiace. Diagnosticul se realizează prin eliminarea alimentelor pe rând și reintroducerea lor treptată sau prin intermediul unui test respirator.
- Proliferare bacteriană a intestinului subțire - bacteriile pot crește în intestinul subțire în diverse afecțiuni precum malabsorbție a fructozei, diabet, scleroză sistemică și alte boli în care mobilitatea intestinală este afectată. În mod normal bacteriile nu se găsesc în cantități mari în instestinul mic, dar când acestea pătrund se pot prolifera fără măsuri de control. Nu este însă vorba despre o infecție
- Boală intestinală inflamatorie - este o afecțiune cronică în care apare inflamarea peretelui intestinal și îndeosebi a intestinului gros. Poate fi vorba despre boala lui Crohn sau de colita ulcerativă. Alături de mucus mai pot apărea: febră ușoară, stare generală proastă, sânge în scaun, test sanguin care evidențiază nivel ridicat al leucocitelor. Diagnosticul este realizat prin colonoscopie și biopsie a mucoasei colonului
- Diverticulita - buzunare inflamate (de obicei infectate) la nivelul colonului ca urmare a abținerii de a defeca în cazul persoanelor constipate. Este mai frecvent întâlnită la vârstnici. Alte simptome sunt: durere abdominală în porțiunea inferioară stângă a abdomenului, diaree, balonare și gaze.
- Boală pancreatică - pancreasul secretă apă, mucus, enzime digestive și electroliți în duoden (intestinul subțire). În boli ale pancreasului poate fi o problemă cu enzimele care digeră grăsime cunoscute drept lipaze (se împiedică digestia grăsimii și aceasta este eliminată cu scaunul). Un scaun gras este desemnat steatoree și este confundat cu mucus. Poate fi vorba rareori despre o tumoare
- Fibroză chistică - o boală genetică în care glandele salivare, bronșice, intestinale și pancreasul secretă o cantitate excesivă de mucus dens. Simptomele includ: diaree mucoasă de la naștere, tuse cu mucus, infecții recurente (în special respiratorii). Diagnosticul este realizat printr-un test al transpirației (se relevă o cantitate mare de sare în transpirație).
- Sindromul intestinului scurt - după operație, când o mare parte din intestinul subțire este îndepărtat, diareea cu mucus poate apărea și persista timp îndelungat, în special la copiii de vârstă mică.
Alte cauze posibile pentru scaun cu mucus sunt afecțiuni ale anusului precum fisuri anale (rupturi/crăpături), fistule anale (găuri anormale între organe și țesuturi) si ulcere rectale.

scaun cu mucus

Tratament pentru scaun cu mucus

Odată stabilit diagnosticul de medicul gastroenterolog, tratamentul constă adesea în modificări ale stilului de viață, precum: creșterea aportului de lichide, consumul de alimente bogate în probiotice sau suplimente cu probiotice, consumul alimentelor antiinflamatorii (cu puțin acid și care nu sunt picante), o alimentație sănătoasă cu fibre, carbohidrați și grăsime. Medicamente pot fi indicate pentru sindromul colonului iritabil, fibroză chistică, boala lui Crohn sau colita ulcerativă. Uneori sunt necesare intervenții chirurgicale (de exemplu, pentru fisuri sau fistule anale).

Care este culoarea normală a scaunului bebelușului?

Culoarea scaunului îți oferă indicii importante despre starea de sănătate a bebelușului tău. Trebuie să ți cont, însă, și de faptul că perioada diversificării poate determina apariția unui scaun cu mucus la bebeluși. Atunci consistența scaunului este dată  de ceea ce mănâncă copilul. În ceea ce îi privește pe sugari, normale sunt scaunele de culoare galben-verzuie. Acest lucru este normal, deoarece eliminarea scaunului ține în totalitate doar de ceea ce mănâncă, adică dacă sunt alăptați la sân sau sunt hrăniți cu formule de lapte praf.

Important este și faptul că primul scaun al bebelușului se numește meconiu. Culoarea scaunului este negru, consistența este lipicioasă și destul de tare. Meconiul este o substanță care se află în intestinul celui mic și este compusă din multe secreții, celule, mucus și lichid amniotic pe care sugarul le-a asimilat în burta mamei. Eliminarea meconiului are loc în maxim 24 de ore de la naștere. După o zi sau două de la eliminarea meconiului, copilul ar trebui să aibă scaun mai moale. După prima săptămână de viață, copilul începe să mănânce suficient, de aceea, scaunul va fi de verzui, semn al consumului ridicat de lapte. Abia după aproape două săptămâni de viață, bebelușul se obișnuiește complet cu laptele, iar scaunele vor deveni maro-gălbui, culoare normală pentru orice copil, iar consistența trebuie să fie destul de solidă. Scaunele nou născutului din primele 2 luni de viață se numesc scaune de tranziție. Pentru a înțelege mai bine ce fel de scaune poate avea bebelușul tău, este indicat să cauți și poze în acest sens.

Cauze pentru mucus în scaun la bebeluși

Mucusul este prezent în scaunul bebelușului în cantități mici. O secreție moderată de mucus este normală, acesta având un rol esențial în transportul materiilor fecale către anus. Mucusul prezent la bebeluși este produs de intestinul gros și de obicei este translucid. Motivul de îngrijorare vine atunci când apare un scaun cu mucus la bebeluși, de culoare alb-gălbuie și care are o consistență vâscoasă.

Principalele cauze pentru excesul de mucus în scaun la bebeluși sunt:

 • Infecțiile: virale sau bacteriene duc la apariția mucusului, iar scaunul este de culoare verde. Bacteriile inflamează intestinele, ceea ce are ca efect secreția în exces de mucus. De asemenea, rotavirusul este foarte comun în rândul celor mici. Se pot lovi de acest virus chiar și de câteva ori pe an, iar simptomele specifice rotavirusului sunt: diareea, scaunul cu mucus, greața, vărsăturile și febra. De asemenea, infecțiile cu Giardia sau Salmonella provoacă eliminarea unor cantități foarte mari de mucus în scaun.
 • Intoleranța la anumite tipuri de lapte: sugarul obișnuit cu laptele matern sau cu cel praf, s-ar putea să aibă probleme de adaptare la un nou regim alimentar sau poate fi alergic la compușii prezenți în laptele de origine animală. Intoleranța la lapte determină un scaun cu mucus la bebeluși.
 • Erupțiile dentare: excesul de salivă produs în timpul erupției unui dinte, poate irita mucoasa, astfel că apare un scaun cu mucus la bebeluși.
 • Dereglările intestinale: obstrucția intestinală este cea mai întâlnită afecțiune, iar în cazurile în care nu se intervine medical poate fi letală, deoarece ea practic oprește tranzitul intestinal, astfel încât bebelușul nu poate elimina toate materiile fecale prezente în intestin. În încercarea de a le elimina, intestinul secretă o cantitate mare de mucus.
 • Fibroza chistică: este o boală caracterizată prin tulburări digestive, care duce la creșterea cantității de mucus din scaun. La fibroza chistică, scaunul este apos, iar mucusul este mirositor.

Sânge în scaunul bebelușului

În multe cazuri, sângele din scaunul bebelușului poate fi un efect al consumului de sfeclă din timpul diversificării. Însă, dacă vorbim despre un sugar care încă are un meniu doar pe bază de lapte, atunci sângele din scaun este un semn al alergiei la lactate. Dacă observi scaun cu sânge în scaunul bebelușului, trebuie să discuți neapărat cu pediatrul. Alăptarea sau hrănirea cu lapte praf nu trebuie oprite până ce bebe nu este consultat de un specialist.

De asemenea, pot exista și mici firicele de sânge dacă cel mic este constipat. Din cauza eliminării cu dificultate a scaunului există posibilitatea să apară scaun cu mucus la bebeluși și mici fisuri anale. Și în acest caz trebuie să dicuți cu pediatrul.

Modificări în alăptare - cum influențează scaunul

Laptele matern își schimbă aroma în funcție de alimentația mamei. Aromele puternice precum mentolul sau mixurile de condimente influențează mirosul și gustul laptelui matern, iar dacă bebelușului tău nu-i place acea aromă este posibil să aibă scaune diareice. De asemenea, dacă mama consumă multe alimente verzi, atunci putem vorbi de scaun cu mucus la bebeluși, dar având o culoare verzuie. La fel de bine și cosumul de morcov poate transforma scaunele copilului din normale în unele foarte tari.

Dacă bebelușul tău refuză sânul sau are scaune schimbate în consistență și culoare, este recomandat să elimini acele alimente care îl deranjează din dieta ta.

Citește și: Diareea, constipatia si scaunul normal la copii - sfatul pediatrului 

Cum arată conținutul unui scutec de bebeluș - ce este normal și ce nu?

Așa cum am menționat mai sus, scaunul este un indicator al stării de sănătate. Ca proaspătă mămică poate vei ajunge să scormonești în scutecul bebelușului tău pentru a cerceta textura și culoarea scaunului, iar acest lucru este normal. Un scaun cu mucus la bebeluși reprezintă un semnal de alarmă, însă înainte de a te panicha trebuie să fi atentă la anumite lucruri.

bebelus-in-scutec-care-merge-in-de-a-busilea

În primul rând, dacă își alăptezi exclusiv copilul atunci așteaptă-te ca în scutecul lui să găsești un scaun moale, de culoarea muștarului și deloc mirositor. De asemenea, scutecul unui copil alăptat exclusiv la sân se va murdări de cel puțin 3 – 4 ori pe zi. În schimb, dacă bebe primește sân, dar și lapte praf atunci scaunul lui va fi verde, dens și urât mirositor. De asemenea, copilul hrănit cu formule de lapte praf elimină scaun de maxim 2 – 3 ori pe zi. Tot ce am spus până în acest punct sunt lucuri normale, deoarece alimentația bebelușului tău în primele luni este bazată doar pe lapte. Însă, în momentul în care micuțul trece la alimentele solide, adică în jurul vârstei de 6 luni, scaunul se va schimba. În funcție de alimentele pe care le va consuma, vei găsi în scutec scaune verzi, portocalii sau chiar albastre. Nu este exclus să găsești și bucăți de alimente nedigerate.

În schimb, nu este normal un scaun cu mucus la bebeluși închis la culoare, tare, fiind asemănător la consistență cu pasta de dinți. De obicei, constipația apare ca efect al lipsei de lichide din organism. La cealaltă extremă, sunt scaunele foarte apoase și fără culoare. Dacă în scutecul bebelușului observi scaune apoase care sunt eliminate de mai multe de 5 – 6 ori pe zi, atunci vorbim despre boala diareică. Atât în cazul diareei, dar și al constipației, trebuie să te adresezi unui pediatru. Nu îi administra copilul tratamente medicamentoase acasă și nici nu îi scoate din alimentație laptele, adică alimentul esențial pentru dezvoltarea lui.

Mucusul este o substanță secretată de intestinul gros. Oragnismul produce zilnic o cantitate de mucus care ajută, în primul rând, la transportul materiilor fecale. Însă, un scaun cu mucus la bebeluși care are o consistență vâscoasă și este urât mirositor, indică prezența unei probleme de sănătate, astfel că trebuie să mergi cât mai repede cu micuțul tău la medic.

Surse: healthhype.com, healthgrades.com, healthline.com, verywell.com, reginamaria.ro, whattoexpect.com, clubulbebelusilor.ro, todaysparent.com, copilul.ro, babygearlab.com, superbebe.ro, desprecopii.com

7 moduri prin care să faci alăptarea mai confortabilă

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8000 de dolari! Atât a cheltuit acest artist pe un scaun auto pentru fiica sa!
  8000 de dolari! Atât a cheltuit acest artist pe un scaun auto pentru fiica sa!

  Compozitorul şi rapper-ul american Offset i-a dăruit fiicei sale în vârstă de 2 ani un scaun auto scump. Vezi cum arată acesta!

  7 criterii de selecție pentru un scaun de masă perfect
  7 criterii de selecție pentru un scaun de masă perfect

  Pe măsură ce bebelușul crește, devine tot mai independent și capabil să treacă la alimentația solidă, se va impune să-i faci rost și de un scaun de masă. Parcurge cu atenție...

  O adolescentă de 13 ani din Târgoviște, imobilizată în scaun cu rotile, a devenit mamă. Cine este tatăl
  O adolescentă de 13 ani din Târgoviște, imobilizată în scaun cu rotile, a devenit mamă. Cine este tatăl

  Povestea fetiței în scaun cu rotile din Târgoviște care a născut un bebeluș fără ca nimeni să bănuiască sarcina a șocat o țară întreagă!

  Bun venit Marie 2, cel mai intuitiv scaun auto pe care îl vei întâlni vreodată
  Bun venit Marie 2, cel mai intuitiv scaun auto pe care îl vei întâlni vreodată

  Elegant. Inteligent. Sigur.Scaunul auto Marie 2 a fost premiat cu prestigiosul premiu iF Design 2020 pentru eleganța design-ului și experiența intuitivă de utilizare.

  Acum există păpuși Barbie cu dizabilități și în scaun cu rotile
  Acum există păpuși Barbie cu dizabilități și în scaun cu rotile

  În luna februarie a acestui an, compania americană de jucării „Mattel"(înființată în anul 1945, cu sediul în California) a anunțat că în luna...

  Povestea Irinucăi: A fost o dată un papuc de cleștar care a devenit scaun rulant pentru o fetița de 2 ani care a sfidat o boală cruntă
  Povestea Irinucăi: A fost o dată un papuc de cleștar care a devenit scaun rulant pentru o fetița de 2 ani care a sfidat o boală cruntă

  Irinuca este o domnișoară de doar 2 ani care are o personalizate remarcabilă și este foarte ambițioasă. Pentru diagnosticul pe care îl are, respectiv amiotrofie de tip I, micuța...

  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic
  3 criterii care te ajută să alegi cel mai bun scaun auto pentru cel mic

  Alegerea unui scaun auto pentru copilul tău nu este întotdeauna cea mai simplă misiune. Trebuie să ai în vedere câteva criterii importante atunci când cumperi un...

  © 2021 Qbebe