Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

9 greșeli de prim ajutor care sunt doar mituri periculoase, explicate de specialist

Poate cea mai cunoscută greșeală și, de altfel, și cea mai des întâlnită în practică, constă în mișcarea corpului unei persoane care a fost implicată într-un accident auto. Deși poți fi ghidat de cele mai bune intenții trebuie să înțelegi că în anumite situații primul ajutor acordat de tine poate ajunge să pericliteze viața persoanei accidentate. Iată miturile periculoase pe care nu trebuie să le pui în practică, explicate de un medic specialist în medicină de urgență.

Aproape toți dintre noi ne amintim unele elemente de bază cu privire la regulile de acordare a primului ajutor în situații de urgență. Dar ar trebuie să ne adresăm nouă înșine întrebarea dacă aceste cunoștințe pe care le avem sunt corecte sau mai degrabă s-au fragmentat atât de mult încât și-au pierdut din utilitate. Pot fi identificate în acest sens o serie de greșeli cu răspândire largă și periculoase, pe care multe persoane le-au efectuat din dorința de a-și ajuta semenii.

Trebuie să rețineți că în caz de urgență acțiunile tale care nu au fost îndelung gândite se pot dovedi mai nocive decât absența vreunei intervenții din partea ta. Acordă primul ajutor doar dacă ești sigur că va ajuta și reține: trebuie întotdeauna să suni cât mai curând posibil la serviciul de ambulanță. Orice urgență medicală are nevoie de evaluarea unui cadru medical specializat!

Domnul doctor Cătălin Nicolae Boca, medic rezident medicină de urgență, medic specialist medicină de familie cu competență în ecografie generală din cadrul Centrului Medical Iowmed  a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări despre greșelile de prim ajutor care se dovedesc doar mituri periculoase:

greseli de prim ajutor

1. Să faci tot posibilul să transpiri când ai febră

RĂSPUNS: Acesta este un mit care datează din perioada medicinei să-i spunem pre-științifice, când se credea că bolile sunt cauzate de un dezechilibru al "umorilor" organismului; febra are loc prin alterarea unui "termostat" al organismului aflat la nivelul Hipotalamusului (de exemplu, prin pirogeni de origine bacteriană). Deși transpirația ajută la reglarea temperaturii prin evaporare/convecție, trebuie evitată apariția deshidratării sau forțarea ei; este mai important de identificat care a fost cauza (pot fi și cauze non infecțioase de febră) care a dus la apariția febrei, precum și tratarea acesteia.

2. Să încerci să introduci un obiect în gura unei persoane epileptice în timpul unei crize

RĂSPUNS: Mitul persistă din cauza credinței că pacientul își va înghiți limba; acest lucru este foarte puțin probabil din cauză că limba este susținută de frenul lingual; au fost numeroase cazuri în care introducerea forțată de obiecte dure în gura pacienților le-au cauzat leziuni gingivale /dentare; de asemenea, există riscul să rămânem cu degetele mușcate ca urmare a contracturii musculaturii bucale care are o forță mare; este mai important să întoarcem persona pe laterală ca eventualele secreții din cavitatea bucală să se scurgă și să nu fie înghițite și să protejăm capul împotriva unor traumatisme.

3. Să aplici imediat pe arsură o cremă/unguent

RĂSPUNS: Este important lucru, în cazul unei arsuri termice, să racim activ zona ca să prevenim întinderea în profunzime a arsurii; asta se poate face cu apă rece chiar și de la robinet (la copiii cu suprafață arsă mare trebuie avut în vedere că acest lucru poate induce hipotermie); mai ales atunci când este vorba despre o suprafață mai mare, este importantă prevenirea unei infecții. Toaleta primară a unei arsuri se face prin spălare cu ser fiziologic și acoperirea cu comprese sterile sau cu bandaje speciale (tip Flamaderm) dacă sunt disponibile și examinarea de către un cadru specializat.

4. Să miști corpul unei persoane care a fost implicată într-un accident auto

RĂSPUNS: NU se mobilizează corpul unei persoane, mai ales atunci când suspicionam leziuni ale coloanei vertebrale și care prin mobilizare ar putea genera leziuni neurologice permanente (pot apărea leziuni și în cazul altor organe, nu doar la nivelul coloanei vertebrale, care se pot agrava la mobilizare). Se procedează inițial la imobilizarea/extragerea victimei (guler cervical, dispozitiv KED etc.) prin tehnici specifice de către personal specializat.

5. Să bați pe spate o persoană care se îneacă cu un corp strain

RĂSPUNS: acesta nu este un mit: ghidurile de resuscitare recomandă în cazul unei persoane adulte care se îneacă cu un obiect străin/ fragmente alimentare un număr de 5 lovituri pe spate (interscapulare) urmate de 5 compresii abdominale (manevra Heimlich) în caz de eșec al primelor manevre; în cazul unui copil cu corp străin ingerat, dacă este conștient este încurajată tusea, iar dacă este inconștient se aplică întâi 5 insuflații (respirație gură la gură) salvatoare de viață.

6. Să extragi limba din gura unei persoane inconștiente

RĂSPUNS: există riscul să rămânem cu degetele mușcate / imobilizate prin contracția reflexă a musculaturii bucale. Eliberarea căilor respiratorii se face prin hiperextensia capului (atunci când este posibil - nu se recomandă, de exemplu, în caz de accident cu posibila implicare a coloanei vertebrale) și subluxația mandibulei.

7. Să aplici un garou pe orice tip de sângerare

RĂSPUNS: Hemostaza se realizează inițială prin compresie locală/ bandaj compresiv. Se evită, pe cât posibil, aplicarea garoului deoarece este posibilă necroza țesuturilor aflate distal de garou prin lipsa perfuziei; se poate practica în sângerări masive cu notarea pe o etichetă a orei la care a fost aplicat și cu eliberarea lui temporară periodic atunci când ajutorul de specialitate întârzie (5 minute la fiecare 30 de minute dacă este prevazută menținerea lui mai mult de 2 ore).

greseli de prim ajutor

8. Să freci zonele afectate de degerături și să le introduci în apă fierbinte

RĂSPUNS: Se evită, pe cât posibil, mobilizarea zonelor atinse de degeratură atât prin frecare sau mers care pot induce leziuni la nivelul țesuturilor; primul ajutor constă în încălzirea treptată cu apă caldă (37- 42 grade Celsius), nu fierbinte (dacă nu avem termometru se verifică apa cu cotul introdus în apă) sau încălzirea la nivelul corpului prin menținerea la nivelul axilei (de exemplu) a membrelor degerate dacă nu dispunem de alte mijloace. 

9. Să intervii pentru a acorda ajutor unei persoane fără a evalua situația în ansamblu

RĂSPUNS: Întotdeauna se are în vedere în primul rând siguranța salvatorului. Există riscul ca același mecanism care a dus la apariția primei victime (ex. electrocutie, arsură, inec, agresiune etc.) să o genereze și pe următoarea, complicând și mai mult situația. Trebuie să evaluăm situația din teren și să solicităm ajutor (numărul de urgență apelabil telefonic 112) înainte de a interveni sau a nu interveni dacă situația ne depășește. Ca să rezumăm, este foarte important ca în primul rând să nu facem rău.

Citește și12 reguli de prim ajutor 

Mulțumim domnului doctor Cătălin Nicolae Boca pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

5 afecțiuni periculoase care pot să apară dacă ai lipsă de fier

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mituri si superstitii legate de sarcina. Unele sunt amuzante, altele chiar periculoase
  Mituri si superstitii legate de sarcina. Unele sunt amuzante, altele chiar periculoase

  Tehnologia si progresul medicinei au transformat experienta sarcinii pentru femeile moderne. Analizele prenatale pot indica sexul copilului, cantitatea de lichid din placenta, greutatea...

  6 mituri periculoase despre cresterea copiilor. Ignora aceste sfaturi!
  6 mituri periculoase despre cresterea copiilor. Ignora aceste sfaturi!

  Mai ales cand esti la primul copil, toti prietenii si rudele se ingramadesc care mai de care sa iti ofere parerile lor (de obicei nesolicitate!) despre cum ar trebui sa-l cresti si sa ai...

  Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii în școli
  Cursurile de prim ajutor trebuie să fie obligatorii în școli

  În ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre necesitatea introducerii cursurilor de prim ajutor în școli. Iată câteva dintre inițiativele lansate în acest sens!

  Curs gratuit de prim ajutor pentru micuți, la Sun Plaza
  Curs gratuit de prim ajutor pentru micuți, la Sun Plaza

  Este foarte important ca părinții să știe cum să ofere primul ajutor copilului atunci când apar situații de urgență. Formatorii Fundatiei pentru S.M.U.R.D. vor susține un curs...

  5 greșeli periculoase pe care le fac părinții privind siguranța copilului în mașină
  5 greșeli periculoase pe care le fac părinții privind siguranța copilului în mașină

  Orice părinte își dorește să-și știe micuțul în siguranță deplină în timpul călătoriilor cu mașina, când atenția lor nu este în totalitate...

  3 greșeli periculoase pe care le fac părinții când aleg pătuțul bebelușului
  3 greșeli periculoase pe care le fac părinții când aleg pătuțul bebelușului

  Alegerea pătuțului este o sarcină destul de dificilă pentru părinți, piața fiind plină de modele variate, ce par perfecte la prima vedere. Sigur, principalul criteriu de selecție...

  15 mituri despre celulită. Care sunt adevărate și care nu!
  15 mituri despre celulită. Care sunt adevărate și care nu!

  Celulita, acel aspect neplăcut al pielii cu care cel mai probabil marea parte dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață poate fi diminuat, dacă știm exact cum. Deși...

  © 2019 Qbebe