Masurile de prim ajutor in cazul plagilor

Masurile de prim ajutor in cazul plagilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Plagile constituie o problema cu care parintii se confrunta relativ frecvent. De cate tipuri pot fi plagile, care sunt pasii de prim ajutor si ce tratament presupune fiecare in parte veti afla in cadrul articolului urmator alaturi de doamna Mihaela Arion.

Articolul a fost realizat cu sprijinul doamnei Mihaela Arion din partea http://suntprimulajutorjunior.ro/, redactor Radio Bucuresti FM http://bucurestifm.ro/

Primul ajutor in caz de plagi

Plaga este o ruptura a tesuturilor provocata de un accident (ranire, arsura) sau de o interventie chirurgicala. Plagile accidentale trebuie sa fie examinate cu atentie deoarece ele pot fi pline de corpi straini (pamant, fragmente de sticla, diverse particule) si in acest caz se pot infecta. Observam in acelasi timp abundenta sangerarii si mai ales nu lasam sa scape neobservata o leziune profunda.

plagi

Plaga superficiala

O plaga se numeste superficiala atunci cand afecteaza numai pielea sau tesuturile imediat urmatoare. Sangerarea poate fi abundenta daca zona atinsa este bogata in vase mici superficiale. Atunci cand plaga nu este infectata cu vreun corp strain, se poate opri sangerarea prin comprimarea usoara cu ajutorul unei panze curate sau, mai bine, cu o compresa sterila.

Plaga profunda

O plaga se numeste profunda atunci cand ea cuprinde artere, nervi, organe. Sangerarea trebuie atunci sa fie oprita pe cale chirurgicala.

Plagi prin muscatura

Muscatura de om: are mare potential de infectie din cauza multiplelor microorganisme din cavitatea bucala - se impune o toaleta minutioasa, necesita spitalizare si antibioterapie.

Muscatura de animal: pisica, urs, caine, sobolan, cal - exista riscul de transmitere a unor boli infectioase grave. Muscaturi de animale veninoase (afecteaza sistemul nervos): prezinta pericolul efectelor sistemice ale veninului (neurotoxice, hemotoxice). Prognosticul depinde de:

dimensiunea victimei (un copil este mult mai vulnerabil decat un adult, veninul distribuindu-se in toata masa organismului);
locul muscaturii (cele la cap, gat si trunchi sunt de 2-3 ori mai periculoase),
• sunt mai vulnerabili bolnavii cu hemofilie, sub tratament anticoagulant, varstnicii etc.

Tratamentul acestor muscaturi cuprinde o serie de masuri de urgenta:
prim ajutor: victima este asezata in siguranta, cu membrul muscat imobilizat.
medicale;
antivenin (cand exista si este disponibil);
masuri chirurgicale: excizie a pielii si tesutului din zona muscaturii, mai ales daca aceasta este recenta (sub o ora).

Citeste si: Ghid de tratare a taieturilor si loviturilor 

plagi

Cea mai buna protectie impotriva tetanosului este oferita de vaccin. Curatarea este cel mai important aspect al ingrijirii unei plagi taiate. Acest lucru se face prin curatarea tegumentelor din jurul plagii cu apa si sapun. Medicul va decide cea mai buna modalitate de tratare a leziunii. Unele taieturi minore pot fi tratate prin aplicarea de leucoplast sau benzi adezive speciale. Plagile mai profunde necesita coaserea (sutura chirurgicala) pentru a repara structurile profunde.

Citeste si: 12 reguli de prim ajutor  

Despre hemoragii

In functie de gravitatea ranii putem sangera. Mai mult sau mai putin. In situatii grave apare hemoragia. Sangele numit si „lichidul vietii" este indispensabil functionarii organismului. El se afla permanent in miscare, circuland printr-un sistem de vase sanguine. Cand unul sau mai multe vase de sange sunt lezate, sangele se scurge din sistemul vascular, fenomen numit hemoragie.

Hemoragia poate fi:

externa, cand sangele se scurge in afara corpului .
interna, cand ruptura vasului se produce in interiorul organismului (asa cum se intampla in fracturi sau in cazul rupturii unui organ) si se acumuleaza sangele in interiorul corpului. Nu se vede.

In functie de volumul de sange pierdut, hemoragia se poate clasifica astfel:

mica: cand se pierd mai putin de 500 ml sange
medie: cand se pierd 500-1000 ml de sange
mare: cand se pierd 1000-1500 ml sange
masiva: cand se pierd peste 1500 ml sange.
Simptomele si semnele care insotesc o hemoragie, variaza in functie de volumul de sange pierdut, de viteza de pierdere a sangelui si de starea de sanatate a organismului inainte de hemoragie.

Recunoasterea hemoragiei

Hemoragia externa este usor de recunoscut: sangele se scurge in afara corpului. Uneori hemoragia se produce in interior, dar se exteriorizeaza ulterior prin orificii anatomice, cum ar fi epistaxisul sau hemoragia nazala. De cele mai multe ori epistaxisul este redus cantitativ, insa in unele cazuri pot aparea hemoragii mari.

Primul ajutor in cazul epistaxisului consta in adoptarea unei pozitii cu capul usor aplecat in fata si aplicarea unei compresii cu degetele pe nara de unde este hemoragia.
Important! Nu i se vor da lichide sa bea unei victime inconstiente. Daca victima este inconstienta sau daca prezinta greturi si varsaturi va fi asezata culcat pe o parte si nu culcat pe spate. Se numeste pozitie de siguranta.

plagi

Cum oprim sangerarea?

Procedeul se numeste hemostaza. Primul ajutor in cazul unei hemoragii externe consta in limitarea sangerarii: membrul sau zona ranita vor fi asezate mai sus decat restul corpului. Organismul uman are capacitatea de a realiza o hemostaza spontana (adica singur). Hemostaza artificiala este ajutorul dat de salvator si se realizeaza cel mai simplu printr-o compresie (apasare) aplicata pe vasul lezat (ranit), astfel incat sa se opreasca sangerarea pana la sosirea echipei medicale sau pana la ajungerea intr-un serviciu medical unde se poate realiza hemostaza definitiva. Daca victima este constienta va fi incurajata sa consume lichide.
Compresia hemostatica se poate realiza:

• cu degetul aplicat pe vasul sangvin: compresie digitala;

cu pansament compresiv: se acopera si se comprima rana cu mai multe comprese sterile sau in lipsa lor cu bucati de panza curata (batiste, haine etc.) 

Masuri de precautie pentru cel ce acorda primul ajutor

Precautii personale:
• Folositi manusi de protectie!
• Spalati-va mainile cu sapun si apa imediat dupa aplicarea unei tehnici de salvare a vietii. Cand este posibil mainile ar trebui curatate si inainte de interventie!
• Obiectele care pot fi impregnate cu sange sau alte lichide corporale n-ar trebui atinse!

• Fiti atenti sa nu va raniti cu cioburi de sticla sau orice alte obiecte ascutite aflate asupra sau in aproprierea persoanei ranite.
Preveniti ranirea cand folositi, manuiti, curatati sau inlaturati instrumente sau obiecte ascutite!
Acoperiti taieturile proprii sau alte leziuni ale pielii cu material uscat si curat!

Precautii pentru victima:
• Evitati tusitul, stranutatul sau vorbitul deasupra unei plagi!
• Evitati patrunderea in plaga a impuritatilor!
  

Multumim doamnei Mihaela Arion pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.  

Articolul urmator
Mușcătura de furnică la copii: simptome și tratament
Mușcătura de furnică la copii: simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor
    Am făcut cursuri de prim ajutor cu fiul meu și el i-a salvat viața prietenului său. DA, copiii ar trebui să știe să acorde primul ajutor

    Tu știi să acorzi primul ajutor? Încă nu? Trebuie neapărat să faci cursuri în acest sens! Astfel, nu vei risca să fii martor/ă la o tragedie pe care o poți evita. Un...

    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?
    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?

    Acordarea primului ajutor este o abilitate care ne învață cum să intervenim într-o situație de criză, ca să salvăm viața cuiva. Putem învăța să acordăm primul...

    Ce a decis justiția în cazul preotului din Medgidia care a scăpat un copil în cristelniță
    Ce a decis justiția în cazul preotului din Medgidia care a scăpat un copil în cristelniță

    Un preot din Medgidia a fost prins sub influența băuturilor alcoolice, în timp ce conducea un autoturism, pe breteaua de acces de la A2, km 160, sens către Constanţa având o...

    Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?
    Cum ne facem copiii să înțeleagă că este în regulă să ceară ajutor?

    Este esențial să cerem ajutor atunci când avem nevoie. Însă uneori, nu știm cum și când să cerem ajutor. Copiii, cu atât mai mult, au nevoie să fie ghidați ca...

    Peste 3600 de familii au fost grav afectate de inundații. Ce ajutor vor primi de la stat
    Peste 3600 de familii au fost grav afectate de inundații. Ce ajutor vor primi de la stat

    Cele peste 3500 de familii grav afectate de inundațiile care s-au năpustit asupra gospodăriilor din județul Galați vor primi ajutor de la stat. Și patronul FCSB, Gigi Becali, cunoscut...

    Se descurcă singure în orice situație! 4 zodii care nu cer niciodată ajutor
    Se descurcă singure în orice situație! 4 zodii care nu cer niciodată ajutor

    Sunt independente, puternice și din exterior, pare că nu au niciodată nevoie de ajutor. Aceste patru zodii se încăpățânează să se descurce singure în orice...

    Studiu: un anumit tip de terapie are o rată mare de succes în cazul depresiei postnatale
    Studiu: un anumit tip de terapie are o rată mare de succes în cazul depresiei postnatale

    Depresia postnatală face tot mai multe “victime“ în rândul părinților care nu știu cum să gestioneze amalgamul de emoții, anxietate, bucurie și teamă care...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    © 2025 Qbebe