Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament

Raluca Margean - Redactor

Hernia hiatală reprezintă o afecțiune caracterizată prin trecerea unei părți a stomacului din abdomen în torace prin diafragmă. Unii copii se nasc cu această problemă medicală, iar în unele cazuri ea este asociată cu refluxul gastroesofagian. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre hernia hiatală la copii, de la simptome și cauze, până la tratament și prevenție. 

Ce este hernia hiatală?

Toracele este separat de abdomen prin mușchiul diafragmă. Acesta prezintă orificii (hiatusuri) prin care trec aorta și esofagul. Orificiul prin care esofagul traversează diafragma poartă denumirea de hiatus esofagian. Când acesta se lărgește prea tare (slăbește), permite unei părți din stomacul să treacă din cavitatea abdominală în cea toracică, iar acest fenomen se numește hernie hiatală. În mod obișnuit, această condiție medicală este însoțită de reflux gastroesofagian (arsuri la stomac).

ce-este-hernia-hiatala-la-copii

Există trei mari tipuri de hernie hiatală, și anume: prin alunecare, paraesofagiană sau mixtă. Cea mai frecventă este hernia hiatală prin alunecare și aceasta poate fi observată prin radiologie. 

Cauzele herniei hiatale la copii

Cauzele herniei hiatale nu sunt pe deplin cunoscute. În cazul adulților, presiunea pusă pe stomac și slăbirea mușchiului hiatusului ca urmare a îmbătrânirii pot contribui la apariția acestei afecțiuni. Alte cauze pot include leziunile din zona pieptului sau presiunea persistentă pe mușchii din zona diafragmei datorită tusei, vărsăturilor sau ridicării de greutăți. Fumatul, înaintarea în vârstă și obezitatea favorizează apariția acestei afecțiuni. În ceea ce privește copiii, majoritatea dintre ei se nasc cu un hiatus mărit.

Simptomele herniei hiatale la copii

hernie-hiatala-la-copii-bebelus-care-plange

În majoritatea cazurilor, pacienții nu prezintă simptome. Cu toate acestea, unii copii pot avea următoarele semne:

 • arsuri la stomac, în special atunci când se apleacă sau stau culcați
 • probleme de înghițire
 • dureri în piept
 • râgâieli
 • senzație de balonare sau preaplin după fiecare masă

Hernia hitală este asociată cu boala de reflux gastroesofagian, iar aceasta cauzează arsuri la stomac după ce mănânci și dureri în piept. Totuși, pentru aceste dureri, trebuie să te asiguri că ele nu sunt cauzate de o problemă cu inima. 

Citește și: Cauzele durerii abdominale sau de stomac la copii

Diagnostic și tratament pentru hernia hiatală la copii

Pentru a diagnostica o hernie hiatală, există două posibilități de investigații: înghițirea de bariu sau endoscopia. În cele mai multe cazuri, pentru copii se va apela la bariu. După ce copilul bea o soluție cu barium, se va efectua radiografia. Bariul ajută la obținerea unei imagini clare a tractului digestiv superior și anume, dacă stomacul a pătruns prin diafragmă.

Dacă metoda bariului nu este eficientă, medicul va recomanda endoscopia, procedura de introducere prin cavitatea bucală a unui tub subțire prevăzut cu cameră video în capăt, până în esofag și stomac. Orice strangulare sau obstrucție va fi vizibilă în cadrul endoscopiei.

În ceea ce privește tratamentul, scopul acestuia este să se reducă simptomele. Dacă pacientul nu prezintă simptome, atunci el nu necesită niciun fel de tratament. Medicul poate administra diverse medicamente care reduc aciditatea stomacului sau care consolidează sfincterul, orificiul dintre stomac și esofag. În afară de medicație, iată care sunt sfaturile specialiștilor pentru ameliorarea simptomelor:

 • Copilul trebuie să stea în poziție verticală aproximativ o oră după ce a mâncat
 • Este recomandat ca pacientul să mănânce puțin și des, (5-6 porții mici/zi), iar alimentele trebuie mestecate îndelung.
 • Nu se oferă cine copioase chiar înainte de culcare (se recomandă 1-2 ore de la ultima masă).
 • Redu cantitatea de grăsimi din alimentație și evită dulciurile, condimentele, ciocolata, citricele, prăjelile și băuturile carbogazoase.
 • Hidratează-l corespunzător, deoarece constipația poate favoriza hernia hiatală.
 • Dacă este supraponderal, ajută-l să facă mai multă mișcare. Excesul de greutate agravează simptomele herniei hiatale, dar poate cauza și alte probleme mari de sănătate.
 • Evită pe cât posibil antiinflamatoarele și antitermicele deoarece acestea pot produce iritarea sistemului digestiv. 

Citește și: Remedii naturiste pentru constipație

Când trebuie operată hernia hiatală?

hernie-hiatala-la-copii-baiat-suferind

În cazul în care aceste tratamente nu funcționează, cel mai probabil va fi nevoie de intervenție chirurgicală. În acest sens, medicul chirurg va efectua o incizie laparoscopică în mijlocul pieptului, adică 3-4 mici găuri de perforare cu scopul de a reface mușchii esofagieni slăbiți, așezarea stomacului la locul lui și crearea unui hiatus mai mic.

Operația se face cu copilul sub anestezie generală și este posibil să fie nevoie de o perioadă de o săptămână în spital. Un tub va fi introdus în stomac pentru a ajuta stomacul și esofagul în timp ce se vindecă. Hernia hiatală la copii poate recidiva, iar din acest motiv intervențiile chirurgicale nu sunt des recomandate. 

Hernie inghinală

Hernia inghinală apare atunci când o parte a țesutului intestinal pătrunde printre straturile slăbite ale mușchilor abdominali, provocând o umflătură. Hernia inghinală poate apărea și la nou-născuți și copii din cauza unei slăbiciuni în peretele abdominal din naștere. Această afecțiune poate provoca dureri mari, mai ales când copilul tușește sau se apleacă. 

Principalele simptome ale herniei inghinale sunt:

 • O umflătură pe partea laterală a osului pubian. Aceasta devine mai pronunțată când pacientul stă drept sau în picioare.
 • Durere sau disconfort în zona inghinală.
 • Umflături însoțite de dureri în zona testiculelor.
 • Nou-născuții prezintă semne de iritabilitate crescută și lipsa poftei de mâncare.
 • La copii, umflătura este mai vizibilă când tușesc sau stau în picioare mai mult timp.

Hernia inghinală este foarte ușor de diagnosticat, prin palparea zonei afectate de către medic. În unele cazuri, hernia se identifică după o tomografie sau ecografie abdominală. Herniile mici și fără simptome majore sunt ținute sub observație, fără a fi nevoie de un tratament special. Cele de mari dimensiuni sau dureroase necesită intervenție chirurgicală care se efectuează deschis sau laparoscopic. Operația deschisă se efectuează cu anestezie locală sau generală, pe când operația laparoscopică este mai puțin invazivă, iar pacientul se recuperează mai repede.

Citește și: 17 situații când copilul necesită evaluare medicală de urgență

Surse: mottchildren.org, pediatricsurgery.wustl.edu

Surse foto: iStock.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

  Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

  Bromhidroza: cauze, simptome și tratament
  Bromhidroza: cauze, simptome și tratament

  Bromhidroza este o afecțiune care cauzează numeroase simptome neplăcute și poate afecta în mod considerabil calitatea vieții pacientului. Află, mai jos, ce este bromhidroza, care...

  Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
  Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

  Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

  Alergia la apă: simptome si tratament
  Alergia la apă: simptome si tratament

  Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

  Care sunt cele mai evidente simptome de deshidratare
  Care sunt cele mai evidente simptome de deshidratare

  Deshidratarea apare atunci când organismul nu are suficientă apă și, prin urmare, nu poate funcționa corect. O persoană poate avea o deshidratare ușoară, moderată sau severă,...

  5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai
  5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai

  În ritmul trepidant de zi cu zi, nu este de mirare că fiecare dintre noi are perioade marcate de oboseală intensă. Cu toate acestea, dacă este vorba despre oboseală persistentă,...

  Hantavirus: ce este, ce simptome anunță boala și când poate fi mortală?
  Hantavirus: ce este, ce simptome anunță boala și când poate fi mortală?

  Hantavirusul este un virus asemănător cu noul coronavirus Covid-19, care provoacă boli ce pot deveni severe și pot duce la o rată a decesului de 38%, potrivit Centrelor americane pentru...

  © 2023 Qbebe