Cele mai bune ceaiuri pentru tratamentul constipatiei

Cele mai bune ceaiuri pentru tratamentul constipatiei

Irina Olteanu - Redactor Senior

Ceaiurile pentru constipatie sunt usor de preparat si de consumat insa, ca orice tratament, trebuie baute cu masura si, mai ales, cu precautie. Din cauza lipsei unui regim alimentar echilibrat si a stresului care ne insoteste in activitatile zilnice, nu de putine ori ajungem sa ne confruntam cu o problema "spinoasa": constipatia. Exista insa o multime de plante care ne pot ajuta in acest sens pe care le putem folosi la prepararea ceaiurilor pentru constipatie. Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru constipatie? Sa aflam impreuna.

Ceaiuri pentru constipatie

1. Ceaiul verde. Deoarece contine o cantitate mare de cofeina, acest excelent substitut al cafelei este plin de antioxidanti. Ceaiul verde, consumat sub forma a maxim doua cesti pe zi, ultima pana in ora 4 dupa amceaiuri pentru constipatieiaza, poate reprezenta un remediu bland impotriva constipatiei. Pentru a obtine un efect garantat si imediat, ceaiul verde se poate indulci cu una-doua lingurite de miere de albine, Trebuie retinut insa faptul ca daca este baut seara poate provoca insomnie si ca este de preferat sa nu folosim zaharul ca indulcitor (cand il consumam pentru tratarea constipatiei). De asemenea, acest tip de ceai este interzis copiilor, dar si femeilor insarcinate si celor care alapteaza din cauza cantitatii mari de teina.

2. Ceaiul negru. Poseda proprietati asemanatoare ceaiului verde si, la fel ca si acesta, este bine sa fie consumat cu moderatie de hipertensivi. In plus, ceaiul negru amelioreaza durerile de stomac cauzate de constipatie.
Persoanele care prezinta probleme de asimilare a calciului pot resimti o stare de slabiciune dupa consumarea ceaiului negru, putand conduce chiar la ameteli puternice sau senzatii premergatoare pierderii cunostintei.

3. Ceaiul de musetel. Este un remediu utilizat din timpuri stravechi pentru constipatie, destinat atat copiilor, cat si adultilor. Musetelul are nu doar un efect purgativ, ci si antiseptic, putand fi utilizat cu incredere pentru o detoxifiere intestinala eficienta. Se recomanda consumarea lui neindulcit.

4. Ceaiul de ghimbir. Ghimbirul are rol calmant in durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele. Este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza o stare de echilibrare. Ca si ceaiul verde sau negru, are si proprietati anticancerigene. Se prepara prin adaugarea a 2 lingurite de ghimbir proaspat tocat la 1 cana de apa fierbinte. Pentru efecte vizibile se recomanda consumul a 2-3 cesti de ceai pe zi. Cele doua lingurite de ghimbir proaspat se pot amesteca cu doua lingurite de miere inainte de a se turna apa fierbinte, apoi se lasa cateva minute la infuzat.

5. Ceaiul de fenicul. Pulberea preparata din seminte de fenicul ajuta la tratarea digestiei lente si a unor afectiuni cum sunt: atonia digestiva, balonarea, digestia dificila, colita si constipatia spastica. Se realizeaza o infuzie din 1-2 lingurite la o cana de apa.


6. Ceaiul din coada-soricelului. Reduce flatulatia, distruge viermii intestinali si este cunoscut pentru efectele sale laxative. Acesta este de asemenea recomandat si pentru grabirea vindecarii hemoroizilor. Cum se prepara: in 250 ml de apa clocotita se adauga o lingurita cu varf de planta, se acopera 1 minut, dupa care se strecoara si se bea. In caz de supradozare, coada-soricelului poate provoca ameteala, diaree sau eruptii cutanate.

7. Ceaiul de cicoare. Ceaiul de cicoare baut dimineata pe stomacul gol rezolva si cea mai severa constipatie datorita faptului ca zaharurile nedigerabile din radacina de cicoare stimuleaza formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus in colon, crescand biomasa fecalelor si continutul lor de apa, stimuland peristaltismul intestinal si imbunatatind eliminarea bolului alimentar. Un tratament dureaza trei saptamani si se poate relua la nevoie dupa cinci zile de pauza.

8. Ceaiul de cuisoare. Se fierbe o lingurita de cuisoare, in circa zece pahare de apa pana cand cantitatea de apa se reduce la jumatate. Consumul acestui decoct terapeutic, de mai multe ori pe zi, va ajuta in tratamentul natural al constipatiei.

9. Ceaiul de crusin. Este recoceaiuri pentru constipatiemandat in constipatie acuta si cronica, dar nu trebuie folosit pentru un timp indelungat deoarece poate conduce la tulburari grave la nivelul aparatului digestiv. Se fierbe o lingurita produs in 200 ml apa, timp de 15-20 minute, se strecoara si se bea la temperatura camerei.

10. Ceaiul de papadie. Papadia este eficace in lupta cu constipatia atona avand o excelenta actiune depurativa si, datorita fibrelor vegetale pe care le contine, impiedica acumularea nedorita de glucoza. Persoanele alergice la plantele din familia Asteraceae (ex. margarete, cicoare) pot fi sensibile si la aceasta planta. Infuzia din papadie: infuzati 4 pâna la 10 g de frunze uscate în 150 ml de apa fierbinte timp de 5 -10 minute. Consumati ceaiul de 3 ori pe zi.

Cum se prepara ceaiurile pentru constipatie?

Ceaiurile din plante pot fi preparate cu flori proaspete sau uscate, frunze, seminte sau radacini, adaugand apa clocotita peste acestea, apoi acoperind cescuta cu o farfurioara pentru a lasa cateva minute sa se inmoaie.

Ceaiurile pentru constipatie: recomandari

Este indicat sa folosim apa proaspata si vase din fonta sau din otel inoxidabil, nu din aluminiu. Nu trebuie sa depasim cantitatile recomandate pentru preparare deoarece pot cauza reactii adverse, dar pot conduce si la dependenta (consumate pe termen mai lung de 10 zile). Perioada cea mai indicata de consum a ceaiurilor pentru constipatie este intre orele 5:00 si 7:00, perioada de stimulare a intestinului gros. Aceste ceaiuri pot fi consumate si alaturi de sucuri si apa in decursul unei zile pentru a obtine un efect optim.

Nu in ultimul rand este necesar sa retinem faptul ca toate aceste ceaiuri sunt indicate pentru un termen scurt, constipatia fiind in general cauza unui stil de viata defectuos. Pentru a imbunatati tranzitul intestinal pe termen lung se impune un regim alimentar adecvat urmat la recomandarea medicului specialist, dar si exercitiu fizic regulat.

Surse: www.medicina-naturista.ro
www.livestrong.com
www.enaturalhealing.com
www.formula-as.ro

Articolul urmator
Papiloame pe gât: cauze și tratament
Papiloame pe gât: cauze și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Cele mai bune alimente pentru ochi
    Cele mai bune alimente pentru ochi

    Ca să poți face față numeroaselor provocări din viața de zi cu zi, ai nevoie și de ochi sănătoși. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, este important să adopți o dietă...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante
    Ce plantă elimină acidul uric: cele mai bune variante

    Acidul uric este sintetizat în special la nivelul ficatului, al intestinelor, al mușchilor, al rinichilor și al endoteliului vascular, adică al structurii care...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Două fetițe de patru și cinci ani au devenit cele mai bune prietene după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu cancer
    Două fetițe de patru și cinci ani au devenit cele mai bune prietene după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu cancer

    Două fetițe de 4 și 5 ani au devenit cele mai bune prietene în spital, după ce au fost diagnosticate în aceeași zi cu leucemie.

    © 2024 Qbebe