Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus

Irina Olteanu - Redactor Senior

În cazul în care suspectezi că ai contractat infecția cu coronavirus există câțiva pași care trebuie urmați, conform specialiștilor în domeniu, începând de la izolare pentru a împiedica răspândirea virusului și până la monitorizarea simptomelor. Îți explicăm în detaliu ce ai de făcut.

Cum previi răspândirea coronavirusului dacă ești infectat

În cazul în care ești infectat cu coronavirus sau crezi că ești, este important să ții cont de pașii următori atât pentru a avea grijă de tine, cât și pentru a proteja persoanele apropiate și comunitatea în care trăiești. Categoriile de persoane vulnerabile sunt cele cu vârsta de peste 70 de ani, cele care suferă de o afecțiune pe termen lung, cele care sunt gravide, cele care au sistem imunitar slăbit.

 1. Rămâi în casă – persoanele care se confruntă cu simptome ușoare ale infecției cu coronavirus se pot recupera acasă. Este important pe cât posibil să rămâi într-o anumită cameră, departe de celelalte persoane cu care locuiești. Folosește o baie distinctă, dacă ai la dispoziție. Nu trebuie să părăsești domiciliul, decât dacă ai nevoie de asistență medicală. Nu te plimba în zone publice. Deși nu există transmitere a virusului la animale, este indicat să eviți contactul cu acestea, apelând la o persoană care să te ajute la îngrijirea lor; dacă nu este posibil, spală-te pe mâini înainte și după ce interacționezi cu ele.
 2. Poartă o mască de protecție când te afli lângă alte persoane sau intri într-un cabinet medical. În cazul în care ai în îngrijire copii sau vârstnici și nu poți purta masca (din cauza unor probleme respiratorii, de exemplu), este recomandat ca cei cu care locuiești să stea într-o cameră diferită și să poarte ei măști de protecție facială când intri. Nu trebuie să primești musafiri.
 3. Respectă regulile de igienă personală – acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel când îți sufli nasul, tușești sau strănuți și apoi aruncă șervețelul la coșul de gunoi. Spală-te apoi imediat pe mâini cu săpun și apă timp de cel puțin 20 de secunde (reprezintă cea mai potrivită variantă, mai ales dacă mâinile sunt murdare în mod vizibil); dacă nu ai la dispoziție, curăță-te cu dezinfectant pe bază de alcool (compoziție minim 60% alcool) pe care îl vei aplica pe toată suprafața palmelor frecându-le până se usucă. De asemenea, spălarea mâinilor trebie să aibă loc des și pentru o durată de minim 20 de secunde și după folosirea toaletei și înainte de masă/prepararea mesei. Evită să îți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile murdare și folosirea în comun a produselor de igienă personală și a altor produse de uz personal (prosop sau lenjerie de pat, farfurii, pahare/căni, tacâmuri). După folosirea acestora trebuie să le speli bine cu săpun și apă și să le introduci în mașina de spălat vase. Curăță zilnic suprafețele pe care le atingi frecvent în fiecare zi (telefon mobil, telecomandă, clanța ușii, blatul mesei și din bucătărie, obiecte din baie, toaletă, tastatură, tăblia patului) în camera ta și în baie, iar pentru restul casei apelează la un membru al familiei. În cazul în care o altă persoană va curăța și dezinfecta dormitorul sau baia ta, ar trebui să facă acest lucru în mod constant, protejându-se cu o mască și așteptând o perioadă de timp după ce persoana bolnavă/suspectă de îmbolnăvire a folosit toaleta/încăperea respectivă. Suprafețele care pot conține sânge, materii fecale sau lichide corporale trebuie curățate și dezinfectate. Pentru curățare eficientă se folosesc fie apă și săpun sau detergent, apoi un dezinfectant de uz domestic; respectă instrucțiunile de utilizare a produsului respectiv pentru a te asigura de eficacitatea sa și de menținerea sănătății tale (de exemplu, sunt produse care trebuie lăsate să acționeze timp de câteva minute, precum și produse pentru care trebuie să porți mănuși și să ai grijă să existe o aerisire bună a încăperii în timpul folosirii produsului).
 4. Păstrează legătura cu medicul tău – telefonează-i înainte de a merge la cabinetul său. Nu întârzia să apelezi la servicii medicale în cazul în care starea de sănătate ți se înrăutățește sau consideri că este vorba despre o urgență. Este esențial să comunici faptul că suspectezi infecția cu coronavirus pentru protecția cadrelor medicale și a celorlalți pacienți
 5. Nu folosi transportul public, nici alte servicii de transport tip ride-sharing sau taxi. Lucrează de acasă, dacă este posibil, evită activitățile sociale și evenimentele unde participă un număr mare de persoane.

crezi ca esti infectat cu coronavirus

Monitorizarea simptomelor când crezi că ești infectat cu coronavirus

 • Simptomele specifice sunt temperatura ridicată (ești fierbinte la atingere pe piept sau spate), ai tuse continuă (mai mult de o oră sau 3/mai multe episoade de tuse în 24 de ore); dacă ai tuse în mod constant aceasta se poate agrava.
 • Apelează la ajutor medical, însă nu înainte de a telefona în prealabil, dacă starea de sănătate ți se înrăutățește (ai dificultăți în respirație). Sună medicul înainte de a merge la cabinet sau la camera de gardă și descrie simptomele pentru a te instrui în mod corespunzător.
 • Simptomele de urgență pentru coronavirus ce necesită atenție medicală imediată includ dificultate în respirație sau scurtarea respirației, durere sau presiune persistentă în piept, confuzie sau inabilitate de a sta treaz, buze sau față de culoare albăstruie. Această enumerare nu este limitativă și trebuie să ții cont de indicațiile medicului cu privire la orice alt simptom grav sau care te îngrijorează.
  - Pentru o urgență medicală când suni la salvare, anunță operatorul dacă suspectezi îmbolnăvirea cu coronavirus și poartă o mască de protecție dacă este posibil înainte de a sosi ambulanța.
  - Nu uita să porți mască de protecție înainte de a intra în cabinet/spital. Dacă nu poți purta, păstrează o distanță considerabilă de alte persoane pentru a le proteja
  - Respectă instrucțiunile primite de la medic și de la departamentul de sănătate local. Vei primi indicații cu privire la verificarea simptomelor și raportarea informațiilor.

crezi ca esti infectat cu coronavirus

Cum se încheie auto-izolarea pentru o persoană suspectă de îmbolnăvire

Persoanele suspectate cu infecție care au rămas la domiciliu (auto-izolare) pentru a preveni contaminarea altora pot să iasă din auto-izolare în următoarele condiții, când nu este efectuat un test pentru a verifica contagiozitatea: dacă nu ai mai avut febră cel puțin 72 de ore (fără să folosești medicamente antipiretice) și dacă simptomele s-au ameliorat (tusea sau scurtarea respirației) și dacă au trecut cel puțin 7 zile de la debutul simptomelor. Vei fi testat pentru a verifica dacă mai ești contagios și dacă poți ieși din casă: dacă nu mai ai febră (fără să fi folosit medicație antipiretică), alte simptome s-au ameliorat (tusea sau scurtarea respirației), ai primit două teste negative consecutive, la interval de 24 de ore.

În final, reține că trebuie să respecți indicațiile primite de la medic și departamentul local de sănătate. Decizia de a înceta auto-izolarea trebuie realizată în consultare cu specialistul și autoritățile, putând varia în funcție de circumstanțe locale.

Surse:www.cdc.gov,www.nhs.uk,ww.gov.uk/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un copil de 4 ani suspect de Coronavirus. Nu el, ci părinții lui au intrat în contact cu un pacient infectat
  Un copil de 4 ani suspect de Coronavirus. Nu el, ci părinții lui au intrat în contact cu un pacient infectat

  Părinții unui copil de 4 ani au călătorit în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava, diagnosticat cu Covid-19. Aceștia s-au autoizolat la domiciliu din 28...

  Un nou născut este cel mai tânăr pacient infectat cu coronavirus. Gravidele încep să fie testate
  Un nou născut este cel mai tânăr pacient infectat cu coronavirus. Gravidele încep să fie testate

  Pentru prima dată, un nou-născut a fost testat pozitiv cu COVID-19 în Europa. Autoritățile sunt în alertă și din ce în ce mai multe viitoare mămici își fac...

  Al 17-lea pacient cu coronavirus a infectat inca 3 persoane și a avut contact cu alte 120
  Al 17-lea pacient cu coronavirus a infectat inca 3 persoane și a avut contact cu alte 120

  Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat 3 cazuri noi de coronavirus în București: Fiul, nora și nepotul bărbatului de 60 de ani, internat la spitalul MAI, Dimitrie Gerota.

  De ce mi-am făcut cont de TikTok și de ce trebuie să îți faci și tu dacă ești părinte
  De ce mi-am făcut cont de TikTok și de ce trebuie să îți faci și tu dacă ești părinte

  Viitorul este tehnologia! Este un fapt pe care nimeni nu îl poate contrazice, iar copiii noștri se nasc la propriu cu tehnologia în față. Iar conturile de Social Media acum au...

  Azi începe marea testare gratuită de coronavirus în București. Află daca ești eligibil
  Azi începe marea testare gratuită de coronavirus în București. Află daca ești eligibil

  Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunțat că azi, 22.05, se va lansa platforma online care va permite înscrierea a peste 11.000 de bucureșteni pentru testarea gratuită pentru...

  10 motive să crezi în coronavirus
  10 motive să crezi în coronavirus

  Deși ne aflăm în pandemie globală de coronavirus, există în continuare persoane care nu cred în existența virusului. Întrebarea ”Tu crezi în...

  „Mami, o să mor?”. Mama unui băiețel infectat cu coronavirus imploră oamenii să stea în case
  „Mami, o să mor?”. Mama unui băiețel infectat cu coronavirus imploră oamenii să stea în case

  O mămică avertizează pe toată lumea, printr-o postare pe Facebook, să stea în casă și să ia în serios pandemia. În urma experienței neplăcute pe care a fost...

  Cel mai iubit actor al românilor, infectat cu coronavirus
  Cel mai iubit actor al românilor, infectat cu coronavirus

  Veste îngrozitoare în lumea showbiz-ului: un mare actor alături, de soția sa au fost diagnosticați cu coronavirus!

  © 2023 Qbebe