Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Cum se face testarea pentru coronavirus?

Multe persoane se întreabă cum se realizează testarea pentru coronavirus și cum decurge la nivel de laborator. La aceste întrebări vă răspundem în continuare, oferindu-vă precizări importante din partea specialiștilor de renume internațional.

Informații despre testul pentru coronavirus

Medicul Michael Harrison, patolog, spune că “nasul și spatele gâtului sunt cele două locuri unde virusul se multiplică. Așa că tampoanele de recoltare pentru exudat adună acele celule unde virusul s-ar putea afla. Punem tampoanele într-o soluție care eliberează celulele“. Aceste tampoane sunt din plastic moale, steril și ajung în nasul sau în spatele gâtului pacientului, scopul fiind de a colecta material care a fost recent în plămâni, unde se consideră că virusul se multiplică.

Testele acestea sunt folosite pentru a potrivi materialul genetic captat de tamponul de recoltare cu codul genetic al virusului Covid-19. Personalul medical care prelevează mostrele trebuie să poarte echipament de protecție personal, inclusiv mănuși, halat, mască și vizieră facială. Doctorul Chance Pistoll, medic de familie în Melbourne, subliniază că este crucial ca personalul să dispună de suficient echipament protector. De asemenea, susține că orice persoană care consideră că poate fi infectată ar trebui să sune din timp și să urmeze orice protocol pe care centrele medicale și spitalele le-au stabilit pentru protecția pacienților, a altor persoane și a personalului medical. Specialistul spune că dacă o persoană este testată pentru Covid-19 este esențial să se auto-izoleze până când primește rezultatele. “Trebuie să te afli în auto-izolare până când cunoști rezultatul. Dacă ai fost testat, ar trebui să presupui că ești infectat până când afli că nu ești. Iar dacă nu ești informat despre rezultat, nu presupune că a fost negativ. Trebuie să primești un telefon sau un mesaj, iar dacă nu se întâmplă acest lucru, trebuie să suni înapoi până să ieși din auto-izolare.”

Ce se întâmplă cu mostrele prelevate în urma testului Covid-19

Odată ce specimenele sunt prelevate și sigilate, sunt transportate într-un container rece (trebuie menținute la o temperatură între 1-4 grade Celsius) la un laborator unde sunt testate în serii folosind o tehnică denumită reacție de polimerizare în lanț sau PCR. Dacă mostrele nu sunt procesate în decurs de 4 zile ajung într-un congelator special sau sunt aruncate.
Mostrele trec printr-un proces în general automat pentru a extrage materialul genetic înainte de a fi introdus într-un dispozitiv PCR în serii. Începând din acel moment până la finalizarea testului durează în majoritatea cazurilor aproximativ 6 ore. Profesorul Sharon Lewin, director al Institutului Doherty, a declarat că tehnica folosită pentru testarea Covid-19 este folosită și pentru multe alte virusuri, inclusiv HIV, hepatită C și gripă “modul de a realiza testarea constă în identificarea materialului genetic al virusului. PCR amplifică materialul genetic astfel încât îl poți depista cu ușurință.“

Testul pentru Covid-19 explicat în detaliu

Tehnicienii folosesc agenți pentru a extrage orice ARN viral, fiind separat acesta de orice celule umane, proteine, enzime, care ar putea înghiți acel cod viral genetic. Când se realizează manual, procesul implică adăugarea de substanțe chimice și centrifugarea mostrei pentru ca ARN-ul să fie transformat într-un strat diferit de orice altceva. Odată ce ARN-ul este purificat, următorul pas este adăugarea unei enzime care îl convertește în ADN (dintr-un fir ajunge la două).

O enzimă denumită transcriptază inversă transformă ARN-ul într-o secvență complementară de AND, care poate fi replicată de mai multe ori pentru a o face ușor de depistat. Pentru a realiza această replicare și depistare, tehnicienii sau dispozitivele automate, în majoritatea cazurilor, adaugă agenți suplimentari care include un set de primeri care conțin copii ale bucăților de ADN potrivite cu codul genetic al virusului (recunosc și amplifică doar materialul genetic de la virus și nu altceva, precum ADN uman sau bacterian), o enzimă de copiere pentru ADN denumită polimerază, sonde fluorescente reporter legate cu catene mici de ADN, potrivite cu secțiuni ale genomului viral aproape de cele vizate de primeri și nucleotide libere pe care enzima le folosește pentru a copia ADN-ul.

Un dispozitiv PCR crește temperatura, determinând cele două fire de helixuri ADN să se separe în două fire individuale, fiind expuse fiecare parte. Temperatura este apoi scăzută, permițând primerilor și firelor reporter să se lege de secvențe corespunzătoare pe fire individuale. Temperatura este apoi crescută la un nivel intermediar, încurajând enzima polimerază să se blocheze unde un primer s-a legat de un fir de ADN. Enzima se mișcă pe fir, adăugând nucleotide suplimentare până când firul este copiat. Când polimeraza ajunge la secvența reporter, este eliberată o probă fluorescentă, creând un semnal optic că firul a fost copiat.

testul de coronavirus

Ciclul se repetă apoi, transformând două fire țintă în patru, apoi opt și așa mai departe. După aproximativ 40 cicluri apar în principiu 100 miliarde de copii ale ADN-ului țintă și un semnal fluorescent ușor depistabil de specialiști – o vopsea adăugată în tubul de testare în timpul fazei de amplificare, care strălucește doar în prezența ADN-ului, iar pe măsură ce numărul de copii ADN crește, la fel se întâmplă și cu cantitatea de lumină emisă. Un instrument special de măsurare a luminii din dispozitivul PCR interpretează tiparele fluorescente pentru a determina care mostre au virusul în ele și care nu. Dacă există coronavirus în mostră, ARN-ul său va fi transcris în ADN și amplificat cu un semnal fluorescent care îți spune dacă testul este pozitiv sau negativ.

Medicul specialist în boli infecțioase Steven Wolinsky din cadrul Universității Northwestern “PCR are o sensibilitate și selectivitate ridicată, ceea ce înseamnă că depistează în mod corect aproape toate cazurile pozitive și exclude în mod corect aproape toate cazurile non-infectate, transformându-l într-un test de diagnostic destul de bun.“ Louis Mansky, director pentru Institutul de Virologie Moleculară din Universitatea din Minnesota spune că “în prezent acest test este singura modalitate de a depista dacă o persoană are Covid-19. Niciun alt tip de test nu poate distinge virusul care cauzează infecția de gripă sau de alte infecții respiratorii. Este o tehnică standard folosită în laboratoarele de microbiologie de pretutindeni, care poate fi rapid aplicată la testare clinică. Este cel mai rapid test.” Doctor David Hooper, șef al Unității de Control al Infecției din Spitalul General Massachusetts, concluzionează “este puțin probabil ca alte lichide corporale să fie testate. Deoarece boala până acum a fost similară gripei și concentrată în plămâni, probabil nu testează în mod obișnuit alte tipuri de materiale umane, precum materii fecale, urină sau sânge, însă asta se poate schimba în viitor.

Surse: www.sciencemag.org, www.theguardian.com,www.wired.com, https://edition.cnn.com

50% dintre cei cu coronavirus nu au simptome. Cum știi dacă l-ai avut și ce trebuie să faci

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un copil de 4 ani suspect de Coronavirus. Nu el, ci părinții lui au intrat în contact cu un pacient infectat
  Un copil de 4 ani suspect de Coronavirus. Nu el, ci părinții lui au intrat în contact cu un pacient infectat

  Părinții unui copil de 4 ani au călătorit în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava, diagnosticat cu Covid-19. Aceștia s-au autoizolat la domiciliu din 28...

  OMS a declarat oficial că este pandemie, prima cauzată de un coronavirus. Ce înseamnă asta și cum ne afectează pe toți
  OMS a declarat oficial că este pandemie, prima cauzată de un coronavirus. Ce înseamnă asta și cum ne afectează pe toți

  În cursul zilei de ieri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că, în prezent, se poate vorbi despre o pandemie determinată de noul coronavirus.

  Cum ne protejăm de coronavirus: sfaturi vitale pentru părinți
  Cum ne protejăm de coronavirus: sfaturi vitale pentru părinți

  Creșterea tot mai mare a cazurilor de coronavirus a alertat întreaga planetă. De aceea, experții de la Organizația Mondială a Sănătății se străduiesc să dezvăluie zi de zi...

  Cum trebuie să mergem la medic, dacă este necesar, în plină epidemie de coronavirus
  Cum trebuie să mergem la medic, dacă este necesar, în plină epidemie de coronavirus

  Declanșarea pandemiei cu noul coronavirus aduce schimbări importante în toate domeniile. Iată cum trebuie să ne comportăm dacă mergem la medic.

  Simptomul subtil care îți spune că poți fi infectat cu coronavirus
  Simptomul subtil care îți spune că poți fi infectat cu coronavirus

  Un simptom subtil, dar evident, este unul dintre semnele care poate confirma prezența noului coronavirus în organismul nostru. Este un simptom confirmat de mulți dintre pacienți,...

  Ghid pentru mame: cum să te pregătești pentru eventualitatea în care te îmbolnăvești de coronavirus
  Ghid pentru mame: cum să te pregătești pentru eventualitatea în care te îmbolnăvești de coronavirus

  Pe fondul creșterii tot mai mare a numărului de îmbolnăviri din cauza noului coronavirus, grija față de ceea ce s-ar putea întâmpla cu copiii noștri dacă ne-am...

  Maternitatea Bucur devine centru de preluare a gravidelor cu coronavirus
  Maternitatea Bucur devine centru de preluare a gravidelor cu coronavirus

  Este oficial: autoritățile au anunțat că de astăzi, pacientele gravide care suferă de coronavirus vor fi preluate în exclusivitate de Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului...

  © 2019 Qbebe