Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Virusul gripal de tip B

Spre deosebire de virusul gripal tip A, gripa tip B se găsește doar la oameni și de obicei cauzează o reacție mai puțin gravă la nivelul organismului. Virusurile tip B nu sunt clasificate prin subtip și nu cauzează pandemii. Iată care sunt simptomele prin care se caracterizează, tratamentul care este necesar, precum și alte informații importante despre gripa de tip B.

Ce este gripa?

Gripa este o infecție respiratorie foarte contagioasă, care apare în urma contaminării cu mai multe tipuri de virusuri gripale. Ea poate apărea în orice perioadă a anului, în emisfera nordică fiind remarcată îndeosebi spre finalul toamnei și până în primăvară. De obicei, perioada cu cele mai multe cazuri de gripă este cuprinsă între lunile decembrie și martie. Deși toate grupele de vârstă pot fi afectate, copiii, vârstnicii și cei cu sistemul imunitar slăbit sunt cei mai susceptibili și au șanse mari să se confrunte cu complicații grave.

Gripa de tip B: cauze și alte informații generale

Există trei tipuri principale de gripă: A, B și C. Tipurile A și B sunt similare, principala diferență între ele fiind faptul că gripa de tip B se poate transmite doar de la om la om. Virusul gripal de tipul A se poate regăsi la păsări sau porci, iar unii cercetători au descoperit virusul și la foci. Totodată, de obicei virusul de tip A afectează de obicei persoanele la începutul iernii, pe când gripa de tip B poate apărea în orice perioadă a anului. De asemenea, virusurile gripale de tip B evoluează mai lent decât virusurile gripale de tip A, dar mai rapid decât virusurile gripale de tip C, care sunt cele mai ușoare forme ale gripei.

gripă-tip B-fata-bolnava

Din punctul de vedere al mutațiilor pe care le realizează, gripa de tip B se modifică la un nivel de 2-3 ori mai lent decât tipul A. La nivel global, acest tip de virus cauzează un grad semnificativ de mortalitate, afectând în principal copiii și adolescenții. Există mai multe tipuri de tulpini virale și deseori apar mutații ale acestora. Din acest motiv oamenii pot să se îmbolnăvească de mai multe ori de același tip de gripă. Gripa de tip B este extrem de contagioasă, răspândindu-se foarte ușor.

Cele mai rapide modalități de transmitere ale virusului gripal de tip B sunt prin:

 • tuse și strănut (astfel se elimină particule de salivă din gură, respectiv din nas)
 • contact direct (strângeri de mână sau îmbrățișări)
 • salivă (sărut sau folosirea în comun a paharelor)
 • atingerea unor suprafețe contaminate (clanțe de ușă sau robinete)

Virusul se răspândește atunci când o persoană inhalează secrețiile respiratorii sau atinge obiectele contaminate de o persoană infectată și apoi își atinge nasul, gura sau ochii. Se consideră că o persoană este contagioasă începând de la o zi înainte de apariția simptomelor și până la 5 zile după îmbolnăvirea efectivă. Așadar, este posibilă răspândirea virusului chiar înainte ca persoana infectată să știe de existența acestuia.

Citește și: Care este diferența dintre răceală și gripă

Simptomele virusului gripal de tip B

Virusul gripal durează 4-5 zile, deși simptomele se pot perpetua până la 2-7 zile. Unele dintre ele pot fi similare răcelii, inclusiv:

 • congestie nazală (apare mai rar în cazul gripei)
 • tuse
 • rinoree (nas care curge)
 • mâncărime la nivelul ochilor (ochi apoși)
 • durere de gât
 • oboseală
 • temperatură corporală redusă.

Diferența cheie dintre simptomele de răceală și cele de gripă constă în gradul de gravitate. O răceală tinde să debuteze lent și să se agraveze gradual pe parcursul câtorva zile; simptomele pot să determine o stare generală proastă, însă nu sunt atât de grave încât să afecteze semnificativ stilul de viață. Gripa, pe de altă parte, afectează pacientul sever, făcându-l incapabil să își urmeze rutina zilnică.

În general, simptomele comune ale virusului gripal includ:

 • febră mare 
 • dureri de cap
 • dureri corporale
 • oboseală extremă

Există și simptome specifice ale virusului gripal tip B, iar acestea includ:

 

1. Simptome corporale

Febra reprezintă unul dintre simptomele timpurii ale acestui tip de gripă. Aceasta poate să se instaleze brusc și să atingă până la 41 grade Celsius. Ea poate fi însoțită de:

 • frisoane
 • dureri de corp și mușchi
 • durere abdominală
 • oboseală și o stare de slăbiciune generală

 

2. Simptome respiratorii

Odată cu dispariția febrei încep să se dezvolte simptomele respiratorii ale gripei, care constau în:

 • nas înfundat
 • rinoree
 • tuse și congestionare
 • durere de gât

Aceste simptome pot să se agraveze în decursul timpului și să apară complicații. De exemplu, dacă ai astm, o infecție respiratorie îți poate agrava simptomele și poate provoca chiar un atac. De asemenea, dacă este lăsată netratată sau în cazuri mai severe, gripa de tip B poate provoca:

 • pneumonie
 • bronşită
 • insuficiență respiratorie
 • insuficiență renală
 • miocardită sau chiar inflamație a inimii

 

3. Simptome la nivelul stomacului

Există situații în care virusul gripal de tip B poate afecta și stomacul, motiv pentru care acesta este cunoscut și denumirea de enterovirus. Simptomele localizate la nivelul stomacului pot fi:

 • senzație de greață și vărsături
 • pierderea apetitului

În cazul în care crezi că ai acest virus sau există riscul ca tu sau o persoană apropiată să dezvolte complicații, trebuie să consulți un medic specialist, imediat ce prezinți simptomele descrise mai sus. Medicul va efectua un test gripal sau va pune diagnosticul în baza simptomelor, stabilind metoda optimă de tratament pentru fiecare pacient.

Tratament și prevenție

Chiar dacă există medicament care ameliorează simptomele, în acest moment nu există nici un tratament pentru gripă. Cel mai indicat este ca în perioada de convalescență să ai parte de odihnă corespunzătoare pentru ca organismul tău să aibă ocazia de a se reface. Pe lângă somn, trebuie să bei multe lichide care să prevină deshidratarea și să eviți să ieși în colectivitate.

gripă-tip-B-vaccin

Persoanele care au cel mai ridicat risc de complicații sunt copiii sub 5 ani, adulții de peste 65 de ani, femeile însărcinate sau care au născut de curând și în general, persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu anumite afecțiuni cronice. În cazul în care ești expus riscului de complicații sau ai dezvoltat o infecție secundară, trebuie să fii consultat de urgență de medic.

În unele cazuri de gripă, poate prescrie calmante și medicamente antivirale pentru a reduce perioada de convalescență și a preveni complicațiile ulterioare. De asemenea, medicii ar putea recomanda vaccinul antigripal care oferă protecție împotriva tulpinilor comune ale virusului. De obicei, vaccinul este menit să protejeze atât împotriva tulpinii de tip A, cât și a gripei tip B.

Vaccinul sezonier anual este menit să protejeze oamenii de tulpinile care sunt considerate cele mai probabile să determine îmbolnăvirea în timpul sezonului gripal. Vaccinul antigripal cvadrivalent conține două tulpini B, iar vaccinul tradițional trivalent conține o singură tulpină. Însă, cu toate beneficiile vaccinului antigripal, acesta nu te protejează într-o proporție de 100% deoarece virusul prezintă mutații în mod frecvent.

Citește și: Gripa și vaccinarea antigripală la copil și la adult

Surse: www.webmd.com; www.verywell.com; www.livestrong.com; https://en.wikipedia.org

Pe ce suprafețe rezistă cel mai mult coronavirusul

Surse foto: Pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Numărul de decese cauzate de virusul gripal devine alarmant
  Numărul de decese cauzate de virusul gripal devine alarmant

  Virusul gripal face tot mai multe victime printre oamenii de toate vârstele. Vorbim și despre un adolescent în vârstă de 17 ani din Teleorman, care a decedat după...

  O fetiță de 3 ani este în moarte clinică după ce a luat virusul gripal din spital
  O fetiță de 3 ani este în moarte clinică după ce a luat virusul gripal din spital

  O familie din Olt se confruntă cu o situație tragică. Fetița în vârstă de 3 ani a intrat în moarte clinică după ce ar fi fost infestată cu virusul gripal de la...

  Ce a recunoscut șefa Institutului din Wuhan, acuzat că a fabricat virusul COVID-19:”Avem trei tulpini vii de virus”
  Ce a recunoscut șefa Institutului din Wuhan, acuzat că a fabricat virusul COVID-19:”Avem trei tulpini vii de virus”

  Institutul de Virusologie din Wuhan a fost acuzat în numeroase rânduri că este ”autorul noului” coronavirus. Wang Yanyi, șefa institutului din Wuhan, a răspuns...

  Părinți, calmați-vă! E un virus, nu o sentință la moarte! Panica duce acolo, nu virusul!
  Părinți, calmați-vă! E un virus, nu o sentință la moarte! Panica duce acolo, nu virusul!

  Nu este prima dată când România se lasă inundată de panică și nici prima dată când se pare că nu reușim să învățăm nimic benefic. Profit de această...

  Raed Arafat avertizează: ”Valul doi poate să fie și la vară. Virusul există, infecții vor fi, persoanele vulnerabile au rămas vulnerabile”
  Raed Arafat avertizează: ”Valul doi poate să fie și la vară. Virusul există, infecții vor fi, persoanele vulnerabile au rămas vulnerabile”

  „Nu trebuie să fim deloc relaxați, deloc neglijenți”, a spus Raed Arafat despre ce vor însemnă măsurile de relaxare a carantinei în România.

  Virusul dispare oricum după acest interval, indiferent că luăm sau nu măsuri. Concluziile uimitoare ale unui expert israelian
  Virusul dispare oricum după acest interval, indiferent că luăm sau nu măsuri. Concluziile uimitoare ale unui expert israelian

  Conform unui expert israelian, virusul COVID-19 dispare de la sine după un interval de 70 de zile, indiferent de măsurile luate. Află în continuare mai multe detalii despre cum a...

  Alertă! Virusul misterios din China se extinde. Ministerul Sănătății a cerut măsuri speciale
  Alertă! Virusul misterios din China se extinde. Ministerul Sănătății a cerut măsuri speciale

  Virusul misterior din China, coronavirusul WUhan, se extinde, iar autoritățile ne cer să ne luăm toate măsurile de precauție! Se pare că poate deveni o pandemie extrem de...

  © 2019 Qbebe