Cum poți proteja micuțul de riscurile îmbolnăvirii
Este important să nu neglijezi unul dintre pilonii principali care îi susține rezistența copilului tău: nutriția echilibrată adaptată vârstei.
Alimentația diversificată corect reprezintă un factor esențial pentru susținerea sistemului imunitar în sezonul rece, moment în care copilul este cel mai predispus la viroze.
Rolul nutriției este acela de a-i oferi organismului copilului toate elementele necesare pentru o creștere și o dezvoltare optimă, mai ales în primii ani de viață, când sistemul imunitar este în continuă dezvoltare. Când urmează pasul către diversificare, copilul trebuie să aibă parte de o nutriție complexă, îmbogățită cu prebiotice, vitaminele A, C, D, fier, calciu și zinc.
Rolul vitaminelor pentru sănătatea copilului
● Vitamina A ajută la buna funcționare a sistemului imunitar
● Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din alimente și contribuie la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi
● Absorbția calciului și al fosforului este ajutată, în mare parte, de către vitamina D. Aceasta susține funcționarea și dezvoltarea normală a sistemului osos și a dinților copilului, precum și funcționarea sistemului imunitar.
Alimentele pe care le poți introduce în dieta copilului tău în primii ani de viață sunt alimentele colorate în galben și portocaliu, legumele cu frunze verzi pentru asigurarea aportului de vitamina C, dar și lactatele, gălbenușul de ou sau peștele, alimente care asigură necesarul de vitamina D.
Importanța nutriției pentru creșterea imunității la copii
Relația dintre nutriție și alimentație este bidirecțională, deoarece cele două elemente se află în strânsă legătură în primii trei ani de viață, când sistemul imunitar nu este suficient dezvoltat. În primii ani, o alimentație echilibrată din punct de vedere al principiilor alimentare, trebuie să conțină vitamine, suplimente de prebiotice, dar și suplimente de acizi grași, ce au un rol important în dezvoltarea sistemului nervos.
Pentru sugari, laptele matern este cel mai bun datorită conținutului său bogat în anticorpi. Este recomandată alăptarea exclusivă pentru sugarii cu vârsta de până la 6 luni și continuarea alăptării în paralel cu diversificarea după această vârstă. Atunci când aceasta nu mai este posibilă, introducerea unei formule de lapte de creștere este benefică, deoarece asigură necesarul de nutrienți importanți pentru susținerea imunității copilului.
Formula de lapte Aptamil pentru copii de vârstă mică conține adaosurile de vitamine A, C și D, vitamine cu rol pro-imunitar, benefice pentru copiii ai căror parinți pun accent pe dezvoltarea sistemului imunitar. Un astfel de lapte de creștere poate contribui la aportul zilnic necesar de nutrienți și susține funcționarea optimă a unui sistem imunitar puternic pentru copii în perioada 1-3 ani.
Pentru creșterea și dezvoltarea optimă a copiilor, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și continuarea alăptării în paralel cu diversificarea, până la vârsta de 2 ani. Întotdeauna consultați doctorul, asistenta sau moașa pentru sfaturi cu privire la hrănirea bebelușului.
