Remedii naturale numai bune pentru mușcăturile de insecte

Remedii naturale numai bune pentru mușcăturile de insecte

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre neplăcerile verii se numără și creșterea riscului de a fi mușcați mai des de insecte. Cu atât mai mult cu cât vom petrece mai mult timp în aer liber și în preajma apelor, riscul va fi și mai mare. Dacă ni se întâmplă să ne confruntăm cu o asemenea situație, nu trebuie să ne alarmăm, ci să încercăm să scăpăm de tot felul de simptome neplăcute cu ajutorul unor remedii naturale. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla care dintre acestea ar fi cele mai indicate în caz de mușcături de insecte.

Care pot fi simptomele provocate de mușcăturile de insecte

În funcție de tipul de insecte și de severitatea mușcăturii, te poți confrunta cu oricare dintre simptomele de mai jos:
• inflamație
• durere
• înroșire
• mâncărimi
• senzația de arsură
• senzația de amorțire
• senzația de rigiditatea la nivelul unei articulații.
Solicită neapărat ajutor medical dacă astfel de simptome persistă sau se agravează pe parcursul mai multor zile sau dacă apar și unele noi, precum:
• crampe
• senzație de leșin
• sufocare
• respirație accelerată
• umflarea limbii
• dureri în piept
• dificultăți la înghițire

Remedii naturale, numai bune în caz de mușcături de insecte

Apelează la diverse uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale fac și ele parte dintre remediile naturale ideale în caz de mușcături de insecte.
Poți să alegi oricare dintre următoarele variante:
Uleiul esențial de mentă- Senzația de răcorire va fi binevenită după o mușcătură de insecte. În plus, menta va ameliora mâncărimile.
Uleiul esențial de arbore de ceai- Dacă îl vei aplica pe corp, te va proteja de ciupiturile de insecte. De asemenea, grație proprietăților sale antibacteriene și a senzației de prospețime ce o conferă, te va face să te simți rapid mai bine după o mușcătură de insecte (mai ales de țânțari).
Uleiul esențial de lavandă- Are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Combinat cu puțin ulei de măsline sau chiar cu ulei de cocos, acest ulei va ameliora disconfortul resimțit după o mușcătură de insecte. În plus, te poate proteja de ciupiturile de insecte.

Hamamelis

Este considerat unul dintre cele mai bune remedii în caz de mușcături de insecte, întrucât poate să vindece atât inflamația, cât și să diminueze durerea.Calitățile sale se datorează prezenței taninului, ce poate contribui inclusiv la eliminarea bacteriilor ce pot pătrunde în piele odată cu mușcătura.
Pentru a fi cu adevărat eficient, uleiul de hamamelis va fi amestecat cu praf de copt până când va rezulta o pastă. Apoi va fi aplicat pe mușcătura de insecte.

Combinația de ceai alb și ceai de mușețel

Fie că ești mușcată de țânțari, de albine, de viespi sau chiar de anumite specii de gândaci, cele două tipuri de ceai te pot ajuta foarte mult. Ambele au proprietăți antiinflamatoare, sunt antiseptice și te vor răcori.
Folosește-le alternativ, după ce le răcești la frigider, aplicându-le pe locul afectat.

Oțetul de mere

Este un remediu ce te poate ajuta mai ales dacă te confrunți cu mușcăturile de țânțar. Pentru cele mai bune rezultate, este ideal să acționezi încă de când ai sesizat mușcătura respectivă. Nu va trebui decât să te dai cu oțet de mere direct pe locul afectat.
În situația în care sesizezi mai multe mușcături, încearcă să faci o baie caldă, în care, pe lângă apă, să pui și 2 căni și jumătate de oțet de mere.

Aloe Vera

Nu numai că acesta este un excelent remediu pentru a elimina senzația de mâncărime, dar te va ajuta și grație proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare.
Poți fie să folosești frunze proaspete de Aloe, pe care să le zbrobești și să le aplici direct pe mușcătura de insecte, fie să recurgi la suc (acesta va fi aplicat tot direct pe mușcătură, ameliorând inclusiv durerea).

Stoarcem suc din frunza de Aloe

Aplicațiile cu gheață

Te pot ajuta pentru că vor diminua inflamațiile și durerea.
Ai însă grijă să adaugi și o cârpă între piele și gheață, precum și să nu o ții pe aceasta mai mult de 6 ore. În plus, ai grijă să faci câte o „pauză" (la 15-20 de minute), să nu o ții continuu pe piele.
Nu în ultimul rând, nu este indicat să dormi cu gheața toată noaptea.

Ceapa

Mai ales dacă ai fost ciupită de o insectă veninoasă este ideal să poți apela la acest remediu.
O felie de ceapă proaspătă va fi fixată pe mușcătură și va contribui la eliminarea veninului din piele. De asemenea, va diminua și senzația de mâncărime.
Înainte de a folosi ceapa ai grijă să speli zona afectată.

Ceapa si usturoi

Lămâie obișnuită sau lămâie verde

Ambele s-au dovedit remedii la fel de eficiente când vine vorba de a ameliora senzațiile neplăcute provocate de mușcăturile de insecte.
Poți să folosești fie coaja lor, fie zeama, pe care să le aplici direct pe locul cu mușcătura. Cel mai bine este să ai mâinile curate și să te frecționezi puțin acolo.
Grație acizilor conținuți, lămâile vor împiedica o eventuală infectare a ciupiturii respective.

Usturoiul

Te va ajuta nu numai să scapi de dezagreabilele senzații de după mușcăturile de insecte, dar te va proteja și de un alt „atac" al insectelor (în special al țânțarilor).
Tot ce ai de făcut este să tai o bucățică dintr-un cățel de usturoi și să o aplici pe ciupitură. Chiar dacă va apărea la început o senzație ca de arsură, te vei obișnui treptat cu aceasta și te vei simți după aceea mult mai bine.

Busuiocul proaspăt

Datorită a doi compuși (camfor și thymol) acesta va ușura senzația neplăcută provocată de mușcăturile provenite de la diverse insecte.
Pur și simplu zdrobește niște frunze, aplică-le pe mușcătură și te vei simți mai bine.

Citește și: Cele mai bune plante care țin insectele la distanță

Papaya

Deliciosul fruct exotic este și el ideal pentru a trata o mușcătură de insecte întrucât are în componență niște enzime speciale.
Taie o bucată de papaya crudă, aplic-o direct pe ciupitură și vei observa o ameliorare rapidă, mai ales dacă ai și o inflamație.

Cartoful

Cartoful crud este un remediu natural pe care-l poți folosi pentru a scăpa de tot felul de afecțiuni și este ideal inclusiv pentru mușcăturile de insecte.
Taie o bucată de cartof și ține-o pe locul pe care se află mușcătura respectivă. Te va ajuta nu numai contra inflamației, ci va ameliora și durerea.

Sarea Epsom și mierea

Cele două remedii îți pot și ele de folos în caz de mușcături de insecte.
Nu va trebui decât să amesteci puțină sare Epsom cu miere și să te ungi cu această combinație pe mușcătură. Îți va face bine mai ales datorită faptului că va reduce inflamația.

Amidonul

Este un foarte bun remediu pentru mușcăturile de insecte, în condițiile în care este capabil să împiedice răspândirea otrăvii sub piele.
Îți vei pregăti o pastă de amidon și apă și te vei masa cu ea pe locul afectat. Dacă te doare tare, poți să folosești oțet de mere în loc de apă.

Praful de copt

Și acesta este cunoscut pentru utilizările sale multiple.
Când ai o mușcătură de insecte (inclusiv de albină, viespe sau diverse tipuri de gândaci), vei face o pastă din praf de copt și apă. Aceasta va fi pusă direct pe mușcătură și îți va calma considerabil durerea.

Cărbunele activ

Acesta te va ajuta întrucât poate îndepărta toxinele, va reduce inflamația și mâncărimea.
Va trebui să-ți faci o pastă de cărbune (vei desface 2-3 capsule) și din apă. Combinația va fi ținută pe mușcătura de insecte timp de 30 de minute. După aceea va fi îndepărtată cu o cârpă umedă.

Zahărul

Cu ajutorul unui cub de zahăr, aplicat odată cu un prosop umed, te poți simți mai bine după o mușcătură de insecte. Nu uita să speli bine locul afectat înainte. Pentru cele mai bune rezultate, este ideal să aplici zahărul pentru 10 minute.

Citește și: 6 pasi pentru a-ți proteja copilul de muscaturi de insecte

Voi mai puteți să dați și alte exemple de remedii naturale, ideale pentru a scăpa de efectele mușcăturilor de insecte?

Surse:
www.articles.mercola.com; www.commonsensehome.com;www.globalhealingcenter.com;www.health.howstuffworks.com;
www.medindia.net; www.parents.com;www.searchhomeremedy.com; www.webmd.com

Surse poze:

www.facebook.com

Articolul urmator
Coșuri pe picioare: cauze și remedii
Coșuri pe picioare: cauze și remedii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru
    (Mic) ghid de supraviețuire pentru mușcăturile de șarpe, conform medicului Tudor Ciuhodaru

    Un copil de 13 ani din județul Suceava a fost mușcat de viperă în curtea propriei case. Animalul a ieșit de sub un coteț și l-a mușcat de picior, în timp ce acesta se juca...

    Plătim, la propriu, pentru note bune? Este recomandat să ne răsplătim copiii cu bani pentru rezultatele bune la școală?
    Plătim, la propriu, pentru note bune? Este recomandat să ne răsplătim copiii cu bani pentru rezultatele bune la școală?

    Recompensarea copiilor pentru performanțele școlare, pentru notele bune sau pentru treburile casnice rezolvate cu succes este o tactică folosită de mulți părinți. Din păcate, nu...

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?
    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?

    Una dintre cele mai bune modalități prin care îi putem ajuta pe copiii noștri să devină independenți este să îi lăsăm să ia propriile decizii și să facă propriile...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    Cele mai bune ceaiuri pentru splină
    Cele mai bune ceaiuri pentru splină

    Splina este localizată între coaste și diafragmă, în partea stângă a abdomenului superior. Pentru a-și menține funcționarea optimă, splina poate fi protejată...

    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament
    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament

    Ministerul Educației a publicat metarankingul național pentru anul 2021, stabilind itopul celor mai bune instituții de învățământ superior din România, în urma...

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    © 2024 Qbebe