Umflături pe limbă: cauze și remedii

Umflături pe limbă: cauze și remedii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești. În plus, limba oferă și numeroase indicii despre starea de sănătate. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți afla diverse detalii despre umflăturile ce apar pe limbă, astfel încât să îți dai seama când este cazul să te îngrijorezi și să consulți un medic.

Ce sunt umflăturile pe limbă

Suprafața limbii este acoperită de o mucoasă, pe care se află mici „ridicături”, numite papile, care conțin mugurii gustativi. Aceștia au receptori de gust. Papilele au aceeași culoare ca limba, îi conferă o textură aspră și, în mod normal, nu le poți sesiza. În anumite situații, papilele se inflamează, se irită și iau forma unor umflături, provocând disconfort și chiar durere. 

femeie care isi examineaza limba la oglinda

Cauzele umflăturilor pe limbă

Există numeroase cauze responsabile de apariția umflăturilor pe limbă, printre cele mai cunoscute regăsindu-se:

Leziunile

La fel cum se întâmplă și cu alte părți ale corpului, limba se inflamează și ea ca răspuns la o traumă. De exemplu, dacă îți muști accidental limba, poți observa, pe o anumită porțiune, o umflătură care persistă câteva zile. De asemenea, umflăturile pe limbă pot surveni și după ce te arzi consumând alimente sau băuturi fierbinți. 

femeie tanara ce resimte disconfort la nivelul gurii dupa ce a muscat dintr-un hamburger

Fibromul traumatic

Un fibrom pe limbă este o excrescență în nuanțe de roz, cu textură netedă, care intervine, spre exemplu, când mesteci pe partea interioară a obrazului ori dacă o proteză dentară irită mucoasa din gură. Fibromul traumatic poate să se mărească, dacă iritațiile persistă. 

Întrucât fibromul traumatic se aseamănă și cu alte tipuri de leziuni, medicul îți poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru a se asigura că nu este vorba despre o leziune canceroasă. Biopsia este o procedură care constă în prelevarea unui fragment de țesut, ce urmează să fie analizat la microscop de un specialist anatomopatolog. 

Aftele

Fac parte dintre leziunile ce se întâlnesc cel mai des la nivelul gurii. De multe ori, aftele se dezvoltă pe partea interioară a obrajilor și buzelor, la baza gingiilor, dar și pe suprafața limbii. Aftele sunt ovale sau rotunde, au marginile roșii, lățimea de aprox. 1 cm, centrul alb sau gălbui. Acest tip de leziuni sunt dureroase și, când încep să se vindece, dobândesc nuanțe de gri. 

În afară de umflăturile dureroase pe limbă, aftele sunt însoțite, uneori, de manifestări precum febra sau inflamarea ganglionilor. O aftă se vindecă într-un interval de 1-3 săptămâni. 

Papilomul cu celule scuamoase

Reprezintă o leziune benignă de pe suprafața limbii, fiind provocată de virusul Papiloma Uman (HPV). Papilomul cu celule scuamoase are aspectul unei umflături cu dimensiunile cuprinse, în general, între 1 mm și 1 cm. Acest tip de papilom nu este dureros, însă dacă se extinde poate genera și următoarele simptome:

  • Dificultăți la înghițire;
  • Senzația că ai ceva în gât;
  • Tusea uscată;
  • Nevoia de a-ți curăța gâtul.

Papilita linguală tranzitorie

Papilele se pot irita și inflama brusc, generând umflături pe limbă, în special dacă intervin factori precum:

  • Dieta bogată în alimente foarte acide, foarte dulci sau picante;
  • Mușcatul limbii;
  • Arsurile de la nivelul limbii;
  • Diverse probleme digestive;
  • Alergiile alimentare.

În anumite cazuri, umflăturile pe limbă sunt acompaniate și de senzație de arsură, de mâncărimi și de sensibilitate extremă. 

Uneori, mai ales la copii, survine papilita eruptivă linguală, o afecțiune contagioasă, de origine virală. În acest caz, survin febra și/sau inflamarea ganglionilor limfatici.

Herpesul bucal

Este o infecție virală produsă de virusul Herpes simplex de tip 1, care poate fi recunoscută ușor după veziculele dureroase, pline de lichid. Acestea se dezvoltă în special la nivelul buzelor dar, în anumite cazuri, apar și pe gingii sau chiar pe limbă. Înainte de erupția veziculelor poți avea senzație de arsură și mâncărimi, iar zona afectată se înroșește. Herpesul bucal este contagios și se răspândește prin salivă sau prin contactul direct cu zona infectată.

Alergiile

Intoleranțele alimentare sau alergiile pot provoca, în unele cazuri, umflături pe suprafața limbii sau inflamarea acesteia. În situația în care limba se inflamează brusc, gândește-te că poate fi vorba despre o reacție numită șoc anafilactic. De altfel, nu mai sta pe gânduri și solicită urgent ajutor medical dacă sesizezi aceste manifestări:

  • Inflamarea întregii guri după ce consumi anumite alimente;
  • Erupția cutanată bruscă, însoțită de mâncărimi;
  • Respirația șuierătoare (wheezing) sau alte dificultăți de respirație;
  • Palpitații.

Sifilisul

Face parte dintre infecțiile cu transmitere sexuală, dar se transmite și de la mamă la făt. Sifilisul este o infecție produsă de bacteria Treponema pallidum și poate să afecteze și cavitatea bucală în cazul în care bacteria pătrunde în corp printr-o crăpătură/tăietură de la nivelul buzelor sau din gură. Dacă se întâmplă așa, se dezvoltă leziuni bucale și/sau șancre, adică formațiuni nedureroase, dure, rotunde. Acestea sunt situate, de exemplu, pe buze, pe  vălul palatin sau pe limbă.

Șancrele sunt caracteristice pentru primul stadiu al bolii, sifilisul primar, dar, odată ce se ajunge în cel de-al treilea stadiu, survin inflamații numite gume. Dacă acestea se află pe limbă, afectează papilele și favorizează glosita, adică inflamarea, înroșirea și modificarea texturii limbii. 

Scarlatina

Este o boală infecțioasă de origine bacteriană, fiind produsă de diferite tipuri de streptococ beta-hemolitic de tip A. Primele semne ale bolii sunt febra, durerile de gât și inflamarea ganglionilor din zona gâtului. După aprox. 12-48 de ore, începe să fie vizibilă o erupție cutanată, caracterizată prin pete mici, roșii, care devin tot mai proeminente. Petele se pot sesiza inițial la nivelul toracelui, apoi se extind și în alte zone ale corpului. Erupția ce însoțește scarlatina nu afectează fața și palmele. 

Scarlatina conduce și la modificări ale aspectului limbii. De pildă, la debutul bolii, limba este acoperită cu un depozit albicios. Ulterior, are loc un proces de descuamare, iar limba dobândește o nuanță similară celei a zmeurei. În plus, pe suprafața limbii apar umflături pentru că papilele gustative devin tot mai proeminente. După 10-12 zile, mucoasa limbii începe să se refacă.

Cancerul bucal

În general, leziunile canceroase se dezvoltă cu precădere pe părțile laterale ale limbii. Cel mai frecvent tip de cancer care afectează limba este carcinomul cu celule scuamoase. 

În cazul în care cancerul se dezvoltă pe partea din față a limbii, sunt vizibile umflături care pot avea nuanțe de gri, de roșu sau de roz. Dacă sunt atinse, acele umflături sângerează.

Cancerul bucal poate să afecteze și baza limbii. Boala nu este simplu de diagnosticat mai ales pentru că, inițial, nu produce dureri. 

Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

Diagnosticul umflăturilor pe limbă

Când ai umflături pe limbă, adresează-te cât mai repede unui medic, pentru a primi un diagnostic, dacă te afli în oricare dintre aceste situații:

  • Umflăturile persistă mai mult de o săptămână;
  • Ai dureri intense și febră;
  • Umflăturile revin la anumite intervale;
  • Umflăturile își măresc dimensiunea și nu dau semne de ameliorare în decurs de o săptămână.

Pe de o parte, medicii pot pune un diagnostic, în cazul umflăturilor pe limbă, analizând aspectul și localizarea acestora. Totodată, pentru un diagnostic corect, este necesar să răspunzi la întrebări care țin de istoricul tău medical, inclusiv de prezența sau absența unor alergii alimentare. 

doctorita care controleaza cavitatea bucala a unei paciente in timpul unei consultatii

Pe de altă parte, pentru a primi un diagnostic pentru umflăturile pe limbă, poate fi nevoie să ți se recomande analize de sânge, cum ar fi cele pentru identificarea prezenței sifilisului sau a unei infecții provocate de virusul Papiloma uman.

Nu în ultimul rând, dacă medicul constată că o umflătură pe limbă persistă mai bine de 2 săptămâni, poate să recomande efectuarea unei biopsii.

Tratament și remedii naturiste pentru umflăturile pe limbă

Anumite umflături pe limbă, cum ar fi cele generate de papilita linguală tranzitorie, nu necesită un tratament anume, ci se ameliorează și dispar treptat în decurs de 2-3 zile. În numeroase alte situații, este nevoie de un tratament medicamentos ori de efectuarea unor proceduri speciale. Iată câteva asemenea situații:

Dacă este vorba despre un fibrom traumatic

De cele mai multe ori, medicii recomandă, pentru ca leziunea existentă să nu se agraveze, să fie îndepărtată cu laser, prin electrocauterizare sau chirurgical.

Dacă este vorba despre afte

Când ai afte sunt foarte dureroase, care te împiedică să mănânci și să bei, medicul îți poate prescrie picături, spray-uri orale sau îți recomandă să te clătești în gură cu diverse soluții. În anumite cazuri, când aftele sunt severe, pot fi prescrise, pentru aplicații topice, medicamente pe bază de corticosteroizi. 

Dacă este vorba despre un papilom cu celule scuamoase

Pentru prevenirea recurenței papilomului, se recomandă îndepărtarea prin cauterizare, prin chirurgie cu laser sau prin crioterapie. Aceasta din urmă este o procedură care implică folosirea azotului lichid pentru înghețarea și distrugerea țesutului.

Dacă este vorba despre herpesul oral

Când umflăturile de pe limbă sunt severe sau frecvente, medicul poate prescrie un tratament cu medicamente antivirale.

Dacă este vorba despre o reacție alergică

Tratamentul poate consta în administrarea de antihistaminice sau, dacă reacția alergică este severă, în administrarea de corticosteroizi.

Dacă este vorba despre sifilis

Leziunile de pe limbă care apar din pricina sifilisului încep să se amelioreze după un tratament cu antibiotice, în special cu penicilină. În funcție de stadiul bolii, se recomandă antibiotic pe cale orală sau injectabilă.

Dacă este vorba despre cancer bucal

În funcție de tipul de cancer și de stadiul acestuia, tratamentul poate consta în radioterapie și/sau în chimioterapie. În anumite cazuri, se recurge și la intervenții chirurgicale.

Pentru diminuarea disconfortului produs de umflăturile pe limbă provocate de papilita linguală tranzitorie sau de afte, poți încerca să apelezi și la diverse remedii naturiste, precum:

  • Un amestec de apă și sare: reduce riscul de infecție și accelerează procesul de vindecare a leziunilor. Tot ce ai de făcut este să pui o jumătate de linguriță de sare la un pahar mic de apă călduță. Clătește-te cu amestecul de apă și sare de mai multe ori pe zi;
  • Un amestec de salvie și apă: salvia este binevenită întrucât reduce inflamația. În funcție de preferințe, poți utiliza o mână de frunze de salvie proaspătă sau 2 lingurițe de salvie uscată. Adaugă planta la 1 cană de apă. După ce apa dă în clocot, stinge focul, lasă amestecul la răcit și clătește-te cu el de câteva ori pe zi;
  • Frunze de busuioc: această plantă are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice. Profită de beneficiile ei și mestecă de trei ori pe zi câteva frunze de busuioc proaspăt;
  • Pastă de bicarbonat de sodiu: având proprietăți antibacteriene, alcaline și antiinflamatorii, bicarbonatul de sodiu te ajută să treci mai ușor peste durerile ce însoțesc umflăturile pe limbă. Dizolvă 1 linguriță de bicarbonat la 1 cană de apă călduță și aplică pasta rezultată pe zonele inflamate;
  • Gel de aloe vera: grație proprietăților antioxidante și antibacteriene, gelul de aloe vera contribuie la calmarea durerilor și a senzației de arsură care pot însoți umflăturile pe limbă. Pentru a te bucura de cele mai bune rezultate, aplică gel pur, de 3-4 ori pe zi, pe locurile inflamate și dureroase și lasă-l să acționeze 5-10 minute. Clătește-te apoi cu apă călduță. 

femeie care incearca sa extraga gel din frunze proaspete de aloe vera

Cum previi umflăturile pe limbă

Punând în aplicare măsurile amintite mai jos, nu numai că reduci riscul de a te confrunta cu umflături pe limbă, dar previi și infectarea acestora. Iată ce poți face:

  • Evită traumele repetate: spre exemplu, străduiește-te să nu îți muști des limba;
  • Nu consuma în exces alimente care irită mucoasa limbii: printre asemenea alimente se numără, de exemplu, citricele, ananasul, roșiile ori alimentele foarte picante;
  • Dacă fumezi, renunță cât mai repede la acest obicei;
  • Nu mesteca tutun;
  • În cazul în care folosești inhalatori de steroizi, clătește-ți bine gura după fiecare utilizare;
  • Consumă cât mai puțin alcool;
  • Străduiește-te să nu ai contact direct cu persoanele ce au leziuni herpetice;
  • Nu practica sexul oral dacă tu sau partenerul tău aveți herpes bucal;
  • Mergi de două ori pe an la un control stomatologic;
  • Dacă ai aparat dentar, folosește ceară ortodontică pentru a acoperi porțiunile aparatului care ar putea leza gingiile și/sau limba;
  • Ține un jurnal alimentar: acest demers este necesar pentru a preveni umflăturile pe limbă declanșate de intoleranțele alimentare.

În majoritatea cazurilor, umflăturile pe limbă sunt benigne, însă este indicat să consulți un medic, dacă apare o nouă umflătură sau dacă sesizezi modificarea aspectului celei deja existente. De asemenea, evită să îți clătești gura cu soluții care conțin alcool, în condițiile în care acestea irită și pot agrava inflamațiile de la nivelul limbii. 

Surse foto: istockphoto.com, Image by gpointstudio on Freepik,  Image by Freepik, Image by Freepik

Surse articol: cdc.gov, cedars-sinai.org, cureus.com, healthline.com, medicalnewstoday.com, mountsinai.org, my.clevelandclinic.org, sfatulmedicului.ro, stylecraze.com

Articolul urmator
Oprirea lactației: cauze și sfaturi
Oprirea lactației: cauze și sfaturi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    De ce scoate bebe limba des?
    De ce scoate bebe limba des?

    Printre gesturile pe care le poți sesiza de multe ori la copilul tău în primul său an de viață se regăsește și acesta: scoate limba des. În general, nu este cazul să...

    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
    Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

    Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

    © 2024 Qbebe