Sarcina extrauterină iese la test? Ce spune specialistul

Sarcina extrauterină iese la test? Ce spune specialistul

Dr. Ana Turcu Duminica

Un test de sarcină pozitiv reprezintă un motiv de bucurie și uneori, vestea așteptată de foarte mult timp. Însă toate viitoarele mămici ar trebui să știe că până la confirmarea unei sarcini ca fiind una care se dezvoltă normal, în interiorul uterului, întotdeauna există posibilitatea unei sarcini cu dezvoltare în afara uterului, denumită și sarcină extrauterină sau ectopică. Sarcina extrauterină iese la test? Din păcate, sarcina extrauterină nu iese la un simplu test de sarcină și tocmai de aceea este necesară adresarea către un medic obstetrician-ginecolog pentru a putea pune un diagnostic concret. Vă invit să vă rupeți câteva minute și alături de o cană de ceai cald să citiți articolul următor. Acesta parcurge toate informațiile utile despre sarcina extrauterină, care sunt factorii de risc, dar și opțiunile terapeutice disponibile în cazul unui astfel de diagnostic.

Ce este sarcina extrauterină?

Pentru început este bine de știut că o sarcină implantată normal este acea sarcină în care produsul de concepție se implantează la nivelul uterului. Prin definiție, sarcina extrauterină sau ectopică este sarcina care se implantează în afara cavității endometriale, uterine, nefiind o sarcină viabilă, care va putea fi dusă la termen. Există mai multe tipuri de sarcini extrauterine, cea mai frecventă fiind sarcina care se implantează la nivelul trompei uterine, urmată de sarcina abdominală, cea de la nivelul colului uterin, a ovarelor sau chiar, sarcina de la nivelul vechii cicatrici după operație cezariană. Sarcina extrauterină ruptă reprezintă o urgență medico-chirurgicală care poate duce inclusiv la deces prin hemoragie masivă, mai ales dacă nu se intervine în timp util. Totuși, rata de deces a scăzut în ultima perioadă, ceea ce indică faptul că diagnosticul precoce și tratamentul reușesc să îmbunătățească aceste statistici sumbre.

Sarcina extrauterină este o patologie des întâlnită în ultima perioadă. Este important ca fiecare femeie aflată la vârsta fertilă să știe că un test de sarcină pozitiv nu este suficient pentru confirmarea unei sarcini ca fiind în uter, iar sarcina extrauterină nu iese la test, ecografia fiind investigația care reprezintă punctul de plecare al acestui diagnostic. Contextul actual în care rata operațiilor cezariene este în continuă creștere aduce în prim-plan și diagnosticul de sarcină ectopică la nivelul vechii cicatrici de operație cezariană. Nu întotdeauna o sarcină extrauterină se va termina printr-o intervenție chirurgicală și cu pierderea unei trompe uterine, fiind disponibil și tratamentul medicamentos, acolo unde este posibil.

Testul de sarcină depistează sarcina extrauterină?

Majoritatea pacientelor întreabă dacă va ieși sarcina extrauterină la test. Una dintre cele mai frecvente întrebări întâlnite în timpul unei consultații este dacă testul de sarcină este acela care poate depista sarcina extrauterină. Din păcate, răspunsul este nu, sarcina extrauterină nu iese la testul simplu de sarcină. Ceea ce va indica testul de sarcină pozitiv este prezența unei sarcini, dar nu și localizarea acesteia. Tocmai de aceea, după primirea veștii că testul de sarcină este pozitiv, cel mai indicat este sa va adresați medicului obstetrician-ginecolog pentru confirmarea ecografică a sarcinii. Acesta va efectua o ecografie și va recomanda analize suplimentare dacă sarcina nu va putea fi confirmată de la prima consultație.  

femeie-tinand-in-mana-test-de-sarcina-pozitiv

Sarcina ectopică iese la test?

Cu siguranță că o sarcină ectopică nu va putea fi diagnosticată doar pe baza unui test de sarcină din urină. Pasul următor și totodată unul dintre cele mai importante investigații este efectuarea unei ecografii, de preferință, ecografie transvaginală. Majoritatea sarcinilor extrauterine de la nivelul trompelor uterine vor putea fi depistate prin intermediul unei ecografii transvaginale. Însă, trebuie să reținem că nu toate sarcinile extrauterine vor putea fi văzute la prima ecografie efectuată, unele fiind mult prea mici pentru a putea fi vizualizate, iar timpul scurs de la ultima menstruație fiind unul prea scurt. De asemenea, pentru a ajuta diagnosticul, data ultimei menstruații va fi un aspect foarte important la o primă vizită la medicul ginecolog. Tocmai de aceea, medicul poate pune diagnosticul de sarcină cu localizare neprecizată, recomandând analize suplimentare și o nouă reevaluare ecografică până la stabilirea diagnosticului concret. Diagnosticul nu trebuie să vă sperie. Înseamnă că încă mai există posibilitatea ca sarcina să se dezvolte la interiorul uterului, dar să fie mult prea mică pentru a putea fi văzută.

Cele mai frecvente semne ecografice ale unei sarcini extrauterine sunt prezența unei formațiuni în vecinătatea ovarului, un sac gestațional gol, dar în afara cavității uterine sau un sac gestațional care conține vezicula vitelină sau embrionul cu sau fără activitate cardiacă, dar în afara uterului. În cazul unei sarcini ectopice implantate la nivelul colului uterin, ecografic, cavitatea uterină va fi goală, iar sacul gestațional se va găsi sub nivelul orificiului cervical intern. De cele mai multe ori, endometrul nu are un aspect tipic pentru sarcina extrauterină, însă uneori se poate întâlni o colecție de lichid în interiorul uterului, ce poate fi confundată cu un sac gestațional mai mic și denumit falsul sac sau pseudosac.

Sarcina extrauterină iese la testul de sânge?

Sarcina extrauterină iese la test, dar nu la simplul test de sarcină. Diagnosticul de sarcină extrauterină se poate pune pe baza unor teste de sânge. Cum anume? Va trebui să dozezi din sânge o analiză care se numește beta-Hcg. Însă, este de reținut faptul că o singură dozare a beta-Hcg-ului nu va fi suficientă pentru a pune diagnosticul de sarcină ectopică, ci ne vor trebui minimum două valori ale beta-Hcg-ului dozate la 2 zile distanță (48 ore) și la același laborator pentru o acuratețe cât mai mare. De asemenea, unele laboratoare vor doza HCG-ul total, însă este de preferat sa se dozeze numai unitatea denumită beta.

doctor-care-examineaza-proba-de-sange

Ce este sarcina implantată la nivelul vechii cicatrici de operație cezariană?

Având în vedere rata tot mai crescută a operațiilor cezariene în ultimii ani, un tip de sarcină ectopică des întâlnit în zilele noastre este sarcina implantată la nivelul vechii cicatrici de operație cezariană. Ecografia transvaginală uneori însoțită și de ecografia abdominală vor fi primele investigații care vor ghida către diagnosticul de sarcină implantată la nivelul vechii cicatrici de operație cezariană. Acest tip de sarcină se implantează în locul în care există vechea cicatrice de operație cezariană. Sarcina extrauterină de la nivelul vechii cicatrici de operație cezariană poate fi foarte ușor confundată ecografic cu o sarcină implantată normal la nivelul uterului. Ceea ce este de reținut este faptul că o sarcină pe vechea cicatrice de operație cezariană, deși în cazuri extrem de rare, poate ajunge la o vârstă viabilă dacă se dezvoltă spre cavitatea uterină, însă tot va avea riscul de hemoragie masivă și de ruptură uterină, iar majoritatea sarcinilor de acest tip duc la ruptură uterină și la hemoragie importantă încă din primul trimestru de sarcină.

Ce este sarcina heterotopică?

Termenii medicali folosiți pot crea uneori confuzii în rândul pacientelor, de aceea este bine de știut că există un tip de sarcină care se numește sarcină heterotopică. Particularitatea constă în faptul că o sarcină implantată normal, la nivelul uterului, poate coexista cu o sarcină implantată în afara uterului, acest caz definind sarcina heterotopică. Acest diagnostic poate fi luat în calcul în cazul pacientelor care apelează la reproducere umană asistată, la cele care au dureri pelviabdominale puternice, deși sarcina este confirmată ca fiind intrauterină și la pacientele cu valori crescute ale beta-Hcg-ului în ciuda unui avort spontan sau la cerere. 

Sarcina extrauterină iese la testul de urină?

Din păcate, răspunsul rămâne același ca în cazul unei simplu test de sarcină. Sarcina extrauterină nu iese la testul de urină. Singurul test valabil va rămâne cel din sânge, adică dozarea de beta-Hcg, iar ecografia este investigația de bază care poate orienta spre acest tip de diagnostic.

Simptomele de sarcină extrauterină

Sarcina extrauterină poate păcăli foarte ușor. Uneori simptomele vor fi prezente, uneori nu. Câteodată, apar simptome asemănătoare unei sarcini normale, adică modificări la nivelul sânilor, greață, vărsături, absența menstruației, iar testul de sarcină iese pozitiv. Însă, pe măsură ce sarcina crește, iar ea nefiind una care se dezvoltă în uter, pot apărea alte semne importante care pot trage un semnal de alarmă: sângerare vaginală care poate varia cantitativ și ca aspect, dar și durerile pelviabdominale care pot fi percepute ca ușoare crampe, dureri la nivelul spatelui, însă cel mai frecvent sunt accentuate pe partea unde este localizată sarcina extrauterină

În cazul în care sarcina extrauterină se dezvoltă destul de mult încât să rupă, spre exemplu, trompa uterină, sângerarea în cavitatea abdominală va putea fi crescută cantitativ și va apărea starea de rău, lipotimia, amețeala, uneori durerea la nivelul umărului drept și o durere puternică abdominală. Toate acestea sunt semne că viața vă poate fi pusă în pericol și că va trebui să vă adresați de urgență celui mai apropiat spital.

Factorii de risc la sarcina extrauterină

De ce apare sarcina extrauterină? Este o întrebare des întâlnită, însă care poate avea nenumărate răspunsuri. Uneori sunt incriminate anumite dezechilibre hormonale, alteori, trompele uterine sunt deformate sau afectate de anumite procese inflamatorii cauzate chiar și de bolile cu transmitere sexuală, vârsta peste 35 ani, bolile inflamatorii pelvine sau endometrioza fiind printre teoriile existente. Există totuși câțiva factori de risc pentru apariția unei sarcini extrauterine:

 • istoricul de sarcină extrauterină: deși acesta este printre ultimele lucruri pe care și le dorește o femeie care a trecut deja printr-un diagnostic de sarcină extrauterină, aceasta trebuie să știe că, pe viitor, va fi predispusă la o nouă sarcină extrauterină;
 • inflamația trompelor cauzată de o infecție: cele mai incriminate sunt cele provocate de bolile cu transmitere sexuală precum Chlamydia sau gonoreea;
 • infertilitatea: infertilitatea în sine sau tratamentele pentru infertilitae pot crește susceptibilitatea la sarcină extrauterină;
 • modul de viață: cel mai incriminat este fumatul, nicotina putând cauza alterări ale structurii trompei uterine;
 • metoda de contracepție: în momentul în care alegeți ca metodă de contracepție dispozitivul intrauterin știut și sub denumirea de sterilet, este important de știut că acesta poate împiedica apariția unei sarcini intrauterine, însă uneori poate crește riscul unei sarcini extrauterine. 

Cum se poate trata sarcina extrauterină?

Când este diagnosticată o sarcină extrauterină, există mai multe opțiuni terapeutice și nu doar operația, așa cum presupun majoritatea pacientelor. Dacă este exclusă urgența cazului și totuși se optează pentru tratament chirurgical, managementul laparoscopic va fi întotdeauna de preferat abordului deschis, adică, se preferă operația pe cale laparoscopică în favoarea celei clasice. Totuși, majoritatea cazurilor de sarcină extrauterină sunt tratate chirurgical. De ce se preferă operația laparoscopică? Timpul operator este mai mic, sângerarea în cadrul operației este, de asemenea, redusă cantitativ, ca și perioada spitalizării sau nevoia de medicamente contra durerii postoperatorii. În timpul operației, trompa poate fi îndepărtată în întregime sau parțial, în funcție de localizarea sarcinii sau există posibilitatea îndepărtării doar a sarcinii.

doctor-care-ofera-informatii-medicale-pacientei

În cazul în care nu se optează pentru tratament chirurgical, acolo unde este posibil, pacienta va putea primi tratament medicamentos cu o substanță denumită Metotrexat. Este important de notat faptul că niciodată Metotrexatul nu va fi administrat de la prima consultație, decât dacă diagnosticul de sarcină extrauterină este sigur, iar posibilitatea existenței unei sarcini intrauterine viabile este exclusă în totalitate. Beta-Hcg-ul va fi dozat în zilele 4 și 7 postadministrare Metotrexat și apoi săptămânal până la un nivel scăzut al beta-Hcg-ului. Metotrexatul se administrează injectabil într-o singură doză, uneori fiind necesară administrarea unei doze suplimentare. În cazul acestui tip de tratament, îndepărtarea trompei nu este necesară, întrucât această substanță provoacă oprirea sarcinii din evoluție, aceasta resorbindu-se pe parcursul următoarelor săptămâni. Dintre reacțiile adverse ale Metotrexatului amintim greața și vărsăturile, chiar și amețeala. De asemenea, sunt de evitat consumul de băuturi alcoolice sau expunerea la soare, întrucât acesta poate provoca fotosensibilitate.

Dacă o pacientă are Rh negativ și partenerul are Rh pozitiv, se va administra imunoglobulină anti-D în cazul în care tratamentul urmat va fi chirurgical, sângerarea vaginală va fi repetată sau durerile pelviabdominale sunt importante.

Va afecta sarcina extrauterină fertilitatea pe termen lung?

În absența unor boli anterioare care să afecteze fertilitatea, pacientele vor trebui să fie informate că nu există diferențe pe termen lung în rata fertilității între metodele de tratament urmate, fie că vorbim de tratamentul chirurgical sau de cel medicamentos. Pacientele care vor primi tratament cu Metotrexat nu vor dezvolta afectare a rezervei ovariene, însă o sarcină va fi contraindicată în următoarele 3-6 luni de la administrare, întrucât Metotrexatul are efect teratogen.  

Poate fi sarcina extrauterină prevenită?

Din nefericire, o sarcină extrauterină nu iese la test și nici nu poate fi prevenită. Există însă anumite lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de sarcină extrauterină, cum ar fi adoptarea unui stil de viață sănătos care să limiteze consumul de alcool și fumatul, fiind chiar indicat să renunțați la fumat înainte de a rămâne gravidă, utilizarea unei metode de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală care pot provoca inflamația trompelor (boală inflamatorie pelvină) și informarea corectă înainte de alegerea unei metode de contracepție precum dispozitivul intrauterin.

În final, ceea ce trebuie să reținem este că un test de sarcină pozitiv nu diagnostichează localizarea sarcinii și o sarcină extrauterină, dacă se rupe, poate pune viața în pericol, reprezentând o urgență medico-chirurgicală.

Sursa: Diagnosis and Management of Ectopic Pregnancy – RCOG Green Top Guideline No.21 obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.14189;

reginamaria.ro/articole-medicale/sarcina-extrauterina-ectopica

Surse foto: pixabay

Articolul urmator
Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații
Legarea trompelor uterine: beneficii și complicații

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă
  A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă

  Nevoia de inovație impusă de pandemia de Covid-19 a dus la un rezultat neașteptat. Mai precis, o echipă de cercetători israelieni care a lucrat la testele rapide antigen de salivă...

  Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
  Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

  Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

  Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri
  Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri

  O femeie de peste Ocean povestește, într-o postare pe Reddit, cum a descoperit că soacra ei îi umblă prin lucruri. Totul a început în urmă cu o lună, când...

  Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
  Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

  „I-am spus medicului că am dureri mari, dar a insistat că e vorba de gaze și m-a trimis acasă. Când am ajuns a doua oară la spital, pentru că nu mai suportam durerile, am...

  Ce este linia de evaporare de la testul de sarcină? Răspunsul specialistului
  Ce este linia de evaporare de la testul de sarcină? Răspunsul specialistului

  O noțiune mult prea puțin cunoscută până acum este aceea de ”linia de evaporare” de la testul de sarcină. Articolul care urmează își propune să aducă...

  Parentingul și agorafobia. Cum reușește o mamă să aibă grijă de familia ei deși iese din casă o dată la două luni
  Parentingul și agorafobia. Cum reușește o mamă să aibă grijă de familia ei deși iese din casă o dată la două luni

  Știai că agorafobia afectează viața a milioane de oameni? Curios, nu-i așa? Ei bine, atunci când o mamă manifestă această tulburare, lucrurile se complică. Din cauza fricii...

  Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată
  Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată

  Iubesc Grecia. Așa că în fiecare an suntem nerăbdători să ne bucurăm de plajele ei în vacanța de vară. Anul acesta însă pandemia ne-a oprit prematur bucuria unui...

  Cum a dezvăluit un test ADN că bunicul meu a înşelat-o pe bunica
  Cum a dezvăluit un test ADN că bunicul meu a înşelat-o pe bunica

  O tânără a descoperit, cu ajutorul unui test numit Ancestry DNA, că bunicul ei a mai avut şi alt copil în afară de mama ei. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla cum a...

  © 2023 Qbebe