În acest articol amintim cele mai importante investigații medicale care se fac în timpul sarcinii.
Investigațiile din primul trimestru de sarcină
În primul trimestru de sarcină se realizează o consultație la medicul obstetrician, dar de asemenea se fac anumite analize pentru a vedea dacă mama are o problemă de sănătate care ar putea influența, mai devreme sau mai târziu, evoluția fătului sau sănătatea mamei. Astfel, se investighează:
- riscul de anemie;
- dacă există probleme de coagulare (acest lucru presupune leucograma completă și coagulograma);
- funcția ficatului și funcția rinichilor (transaminaze, uree, creatinină, acid uric, glicemie);
- dozări hormonale;
Dacă medicul consideră necesar, poate recomanda și alte investigații.
Există și 2 ecografii care se fac în primul trimestru de sarcină. Prima investigație imagistică confirmă existența sarcinii, localizarea intrauterină a sarcinii (pentru a elimina riscul de sarcină extrauterină) și se stabilește vârsta gestațională.
În ceea ce privește a doua ecografie (morfologia primului trimestru), aceasta are rolul de a evolua dacă fătul are o conformație normală. De asemenea, în cursul acestei investigației se pot depista anomalii structurale, dacă acestea există.
Suplimentar, se poate face un test de screening genetic, pentru a se evalua riscul unor anomalii cromozomiale.
Investigațiile din al doilea trimestru de sarcină
Cea mai importantă investigație a trimestrului al doilea de sarcină este morfologia de trimestrul doi, care se face la 22-24 săptămâni. Cu această ocazie se obțin date importante despre organele fătului, se apreciază dezvoltarea acestora, se obțin date despre lichidul amniotic, despre placentă (unde este localizată), starea colului uterin, circulația la nivelul cordonului ombilical. Ecografia din al doilea trimestru de sarcină poate de asemenea să depisteze un număr de malformații.
În al doilea trimestru de sarcină este foarte importantă analiza pentru depistarea diabetului gestațional și de asemenea trebuie făcute din nou analizele care s-au făcut în primul trimestru de sarcină. Medicul poate recomanda și alte investigații, dacă se consideră necesar, iar starea gravidei o impune.
Investigațiile din al treilea trimestru de sarcină
Specific trimestrului al treilea de sarcină este faptul că se evaluează greutatea fătului și dimensiunile acestuia. În plus, morfologia de trimestru trei (care se face în săptămânile 32-34) poate să depisteze situații complicate precum anomalii cardiace, anomalii la nivelul creierului, sau anomalii la nivelul sistemului musculo-scheletal.
Tot în ultimul trimestru de sarcină se face un examen de urină și se repetă alte analize stabilite de medic, în funcție de starea gravidei, dar și de rezultatele investigațiilor din trimestrele de sarcină precedente.
Investigațiile uzuale prin care se poate verifica starea de sănătate a gravidei sunt:
- grupa sanguină și factorul Rh;
- hemoleucograma: este o analiză care măsoară nivelul hemoglobinei, pentru că astfel se verifică dacă gravida are anemie;
- glicemia: reprezintă nivelul de zahăr din sânge și se determină astfel dacă gravida are diabet;
testarea pentru boli cu transmitere sexuală; - TSH: este o analiză care evaluează disfuncțiile tiroidiene;
- sumarul de urină: este necesar și este o analiză care se repetă pe parcursul sarcinii. Analiza determină dacă există glucoză sau proteine în urină. Prezența unei cantități mari de proteine în urină, dacă se manifestă în a doua jumătate a sarcinii, împreună cu creșterea tensiunii arteriale, înseamnă preeclampsie, aceasta fiind o afecțiune care poate determina pierderea sarcinii;
- examenul Papanicolau: este un test de screening pentru cancerul de col uterin.
De asemenea, sunt recomandate în sarcină și testări pentru infecții pentru care nu este disponibil un vaccin: infecția cu Cytomegalovirus, infecția cu Parvovirus, infecția cu Toxoplasma gondii.