Când și cum se consumă peștele în sarcină. Ghid pentru viitoarele mamici

Când și cum se consumă peștele în sarcină. Ghid pentru viitoarele mamici

Bianca Geica - Redactor Senior

Este interzis peștele în sarcină? Majoritatea viitoarelor mămici evită să mănânce pește în timpul sarcinii din cauza mercurului prezent în anumite specii (intoxicația cu mercur reprezintă un risc pentru sistemul reproductiv și poate afecta sarcina) sau de teamă că s-ar putea confrunta cu toxiinfecții alimentare. Însă peștele reprezintă o sursă importantă de proteine, zinc, fier și acizi grași omega-3, nutrienți esențiali pentru dezvoltarea fătului, dar și pentru sănătatea gravidei.

Ce-i drept, există câteva reguli de care fiecare femeie însărcinată ar trebui să țină cont, atunci când vine vorba de consumul peștelui în sarcină. Chiar dacă peștele dispune de beneficii multiple, există câteva tipuri care trebuie evitate. Mai mult decât atât, viitoarele mămici trebuie să fie foarte atente cum gătesc peștele și în ce cantități îl consumă.

femeie care gateste somon la cuptor

Alături de Alfredo Seafood, unul dintre principalii jucători de pe piață importatorilor și distribuitorilor de produse de pește și fructe de mare din România, am pregătit un ghid despre consumul de pește în sarcină, pe care orice femeie însărcinată ar trebui să îl citească astfel încât să se poată bucura din plin de beneficiile acestui aliment.

Beneficiile peștelui în dieta femeii însărcinate

Peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente, fiind plin de nutrienți importanți, cum ar fi proteine și vitamina D. Peștele este, de asemenea, bogat în calciu și fosfor și este o sursă excelentă de minerale, precum fier, zinc, iod, magneziu și potasiu, nutrienți esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Acizii grași omega-3 prezenți în multe tipuri de pește, inclusiv acidul docosahexaenoic (DHA), pot promova, de asemenea, dezvoltarea creierului bebelușului.

De ce gravidele trebuie să fie atente la consumul de pește în sarcină

Dacă peștele are atât de multe beneficii, atunci de ce gravidele sunt sfătuite să fie atente la consumul de pește în sarcină? Ei bine, din cauza mercurului, prezent în mai multe tipuri de pește. În mod normal, mercurul în varianta sa organică, nu reprezintă un risc pentru sănătatea adultului. Devine, însă, un pericol real atunci când este transformat de culturile bacteriene în metilmercur și este consumat în cantități mari de oameni.

femeie insarcinata care mananca in bucatarie dintr-un castron

Cercetările sunt în curs de desfășurare, dar femeile ar trebui să fie selective în ceea ce privește tipurile și cantitățile de pește pe care le consumă în timpul sarcinii. Bebelușii care se dezvoltă în uter par a fi cei mai vulnerabili la efectele mercurului asupra sistemului lor nervos, conform specialiștilor. Mercurul poate fi transmis prin placentă la copilul în curs de dezvoltare și le poate încetini dezvoltarea în primii ani de viață.

Se pare că fătul este cel mai sensibil la efectele mercurului în timpul celei de-a treia și a patra luni de sarcină. Este posibil ca efectele asupra creierului și sistemului nervos să nu fie observate până când reperele de dezvoltare - cum ar fi mersul și vorbitul - sunt întârziate. Memoria, limbajul și capacitatea de atenție pot fi, de asemenea, afectate.

Tipuri de pește pe care să le eviți în sarcină

Nivelurile de mercur diferă de la o specie de pește la alta. Acest lucru se datorează unor factori precum tipul de pește, mărimea, locația, habitatul, dieta și vârsta. Peștii care sunt prădători (mănâncă alți pești) sunt mari și se află în vârful lanțului trofic și, prin urmare, tind să conțină mai mult mercur.

Printre peștii care conțin niveluri mai ridicate de mercur se numără:

  • rechin;
  • macrou regal;
  • pește spadă;
  • barramundi;
  • gemfish;
  • ton roșu.

Ce pește poate fi consumat în siguranță în sarcină

Conform FDA, femeile însărcinate pot consuma, fară probleme, o varietate de fructe de mare cu conținut scăzut de mercur și bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi:

  • somon;
  • anșoa;
  • hamsii;
  • somn;
  • hering;
  • sardine;
  • păstrăv de apă dulce;
  • biban negru;
  • butterfish;
  • cod;
  • merluciu;
  • chefal;
  • crap;
  • merlan;
  • tilapia;
  • halibut negru;
  • macrou de Pacific;
  • ton ușor la conservă. Se recomandă totuși limitarea consumului de ton alb (albacore) și fripturi de ton la 170 de grame pe săptămână.

Cum se consumă peștele în sarcină

În general, în sarcină se recomandă evitarea consumului de pește și fructe de mare în stare crudă sau insuficient gătite. Majoritatea fructelor de mare trebuie gătite până la o temperatură internă de 63 grade Celsius. Peștele făcut atunci când se separă în bucăți și pare opac în întregime.

Gătește creveții și homarul până când carnea este perlată și opacă, iar scoicile, midiile și stridiile până când se deschid. Nu le consuma pe cele care nu se deschid.

Care este cantitatea de pește recomandată pentru femeile însărcinate

The American Heart Association recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână, ca parte a unei diete sănătoase. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) și Ghidul dietetic pentru americani 2015-2020 recomandă că femeile însărcinate să mănânce săptămânal cel puțin 340 de grame de pește sau fructe de mare cu conținut redus de mercur. Asta înseamnă aproximativ doua-trei porții pe săptămână.

femeie care presara condimente pe somon

Studiile arată că bebelușii ai căror mame au mâncat pește de una până la trei ori pe săptămână în timpul sarcinii au avut mai multe șanse de a avea un profil metabolic mai bun - în ciuda riscului de expunere la mercur - decât copiii ale căror mame au mâncat pește rar (mai puțin de o dată pe săptămână).

„Peștele este o sursă importantă de nutrienți, iar consumul său nu ar trebui evitat. Dar femeile însărcinate ar trebui să se limiteze la una până la trei porții de pește pe săptămână, așa cum se recomandă, și să nu mănânce mai mult, din cauza posibilei contaminări a peștelui cu mercur și alți poluanți organici persistenți.”, a declarat Dr. Leda Chatzi, cercetător și profesor asociat de medicină preventivă la Școala de Medicină Keck din cadrul Universității din California de Sud (USC).

Cumpără doar pește și fructe de mare proaspete, refrigerate corespunzător, de la branduri cu renume. Asigură-te că nu miros urât și că nu au un aspect decolorat. Depozitează-le în frigider într-un sertar separat dacă nu le gătești imediat.

Alfredo Seafood este unul dintre principalii jucători de pe piață importatorilor și distribuitorilor de produse de pește și fructe de mare din România. Alfredo Seafood are un portofoliu variat de pește și fructe de mare, atât sălbatice, cât și de acvacultură sau bio. Dintre speciile de pește sălbatic, aproximativ 15% au fost certificate MSC, printre care se numără: codul, macroul, heringul și somonul sălbatic. Compania a primit atestarea MSC pentru procesele de ambalare și prelucrare a peștelui, îndeplinind criterii riguroase de depozitare, procesare și flux logistic. MSC (Maritime Stewardship Council) este una dintre cele mai importante certificări internaționale care atestă pescuitul durabil și se acordă peștelui sălbatic.

Produsele marca Alfredo Seafood sunt distribuite în cele mai importante lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din ţară. Printre acestea se numără: Kaufland, Carrefour, Mega Image, Metro, Cora, Profi, Auchan etc. şi în peste 5.000 de magazine din comerţul tradiţional, și rețeaua HoReCa. Produsele sunt transportate, procesate, ambalate și distribuite în condiții adecvate de păstrare a aromei și texturii cărnii, de la recoltarea din fermele piscicole internaționale sau capturare.

De asemenea, poți comanda pește sau fructe de mare direct de pe alfredoseafood.ro/shop/. Livrarea este rapidă și sigură (ești prima persoană care atinge produsul după plecarea în fabrică), iar periodic beneficiezi de oferte și promoții la diverse produse. 

Surse:
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200316141507.htm
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-fish/art-20044185#:~:text=The%20Food%20and%20Drug%20Administration,about%20two%20to%20three%20servings.
https://www.fda.gov/media/102331/download
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/mercury-in-fish#some-fish-contain-more-mercury-than-others
https://www.livescience.com/53611-eating-fish-during-pregnancy-benefits.html
https://www.nastenatural.ro/ce-fel-de-peste-ai-voie-sa-mananci-timpul-sarcinii/
https://www.nastenatural.ro/tipuri-de-peste-pe-care-sa-le-eviti-sarcina/
https://drcarauleanu.ro/sarcina/metilmercurul-si-sarcina/

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ce înseamnă, cu adevărat, să pierzi o sarcină. Mărturiile emoționante a 15 mămici eroine
Ce înseamnă, cu adevărat, să pierzi o sarcină. Mărturiile emoționante a 15 mămici eroine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
    Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

    Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici
    Tranziția copilului către creșă: ghid complet pentru mămici și tătici

    A venit momentul în care te întorci la muncă! Cel mai probabil că te gândești să-l duci pe cel mic la creșă. Însă cum se va adapta acolo? E o idee bună? Dacă...

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

    Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani
    Dieta Nicoletei Luciu: cum a slăbit câte 30 kg după fiecare sarcină și cum reușește să se mențină la greutatea ideală la 40 de ani

    Nicoleta Luciu este, de departe, una dintre cele mai cunoscute vedete din România. A intrat în lumina reflectoarelor în anul 1999, când a câștigat titlul de...

    „Copilul meu consuma 3200 de calorii pe zi, mai mult decât un adult! Bea 6 cutii de suc!”
    „Copilul meu consuma 3200 de calorii pe zi, mai mult decât un adult! Bea 6 cutii de suc!”

    Dacă anumite familii aleg să consume alimente fast-food doar ocazional, pentru altele acest tip de alimentație reprezintă o adevărată rutină. Un exemplu în acest sens este și o...

    7 reguli nescrise când vrei să postezi ceva într-un grup de mămici
    7 reguli nescrise când vrei să postezi ceva într-un grup de mămici

    Știu că Facebook este o platformă pe cale de dispariție, dar, în timp ce așteptăm ca următoarea generație de părinți să își creeze conturi pe Discord, majoritatea...

    © 2024 Qbebe