Lista alimente interzise in sarcina
Tip de aliment |
Motiv pentru care este interzis in sarcina |
Peste, fructe de mare, crustacee crude (sushi) |
Toxoplasmoza si Salmonella, risc de pierdere a sarcinii; anumite specii de peste (pestele spada, macroul si tonul in special) contin nivele ridicate de mercur care afecteaza sistemul nervos al fatului |
Carne de vita sau de pui insuficient preparata termic (carpaccio) |
Toxoplasmoza si Salmonella, risc de pierdere a sarcinii |
Sunca, prosciutto, pate de ficat daca nu au fost aduse la temperatura de fierbere |
Listerioza, risc de avort spontan/nastere prematura sau fat nascut mort, dar si nitriti care au efecte cancerigene asupra fatului |
Mezeluri uscate, negatite (salam, carnati) cu exceptia cazului in care au fost incalzite pana la fierbere |
Listerioza, risc de avort spontan/nastere prematura sau fat nascut mort |
Oua crude /insuficient preparate termic sau aluat, deserturi care contin oua crude (inghetata, crema, sos, maioneza, dressing) |
Listerioza sau Salmonella, risc de pierdere a sarcinii |
Branza moale nepasteurizata (branza cu mucegai, feta, brie, Camembert, gorgonzola, Roquefort) |
Listerioza sau Salmonella, risc de avort spontan/nastere prematura sau fat nascut mort |
Lapte nepasteurizat |
Listerioza sau Salmonella, risc de avort spontan/nastere prematura sau fat nascut mort |
Suc de fructe nepasteurizat (imbuteliat) |
Listerioza sau Salmonella, risc de avort spontan/nastere prematura sau fat nascut mort |
Cafea |
Defecte la nastere si avort spontan, greutate mica la nastere |
Alcool |
Determina sindromul alcoolismului fetal |
Alte alimente interzise in sarcina: salate si produse similare de tip semipreparate (in special daca au in compozitie oua, pui, sunca sau fructe de mare), alimente ramase de la un bufet sau un picnic care au fost tinute la temperatura camerei pentru 2 ore sau mai mult (1 ora pe vreme calda), umplutura unui preparat de tip pasare daca nu este adusa la temperatura de fierbere, verdeturi crude (in special salata verde si varza) si orice aliment care intra in contact cu materii fecale ale animalelor in solul/apa unde creste.
Citeste si:
Alimentele interzise in sarcina
Alimente interzise in timpul sarcinii
Sfaturi cu privire la alimentele interzise in sarcina
In primul rand, este important sa va spalati bine mainile inainte de a manca cu sapun si apa calda, dupa ce folositi baia si atingeti animale domestice. Depozitati carnea de vita, puiul si fructele de mare crude in recipiente etanse si separate de alte produse din frigider. Cand taiati alimentele, incepeti cu fructele si legumele, lasand la final carnea. Dupa ce atingeti produse din carne, spalati imediat cutitele, tocatoarele si zonele de pregatire a mancarii cu apa cu sapun fierbinte. Nu va chinuiti sa spalati sub apa carnea; nu veti face decat sa raspanditi bacteriile in chiuveta si in zonele adiacente, procesul de fierbere este suficient pentru a le distruge. Apelati la un termometru pentru mancare ca sa va asigurati ca gatiti corespunzator preparatele ce contin oua, carne, peste si pui. Depozitati resturile de mancare si alimentele perisabile la frigider sau la o temperatura mai mica de 4 grade Celsius si reincalziti resturile de mancare pana la fierbere in cazul in care decideti sa le consumati in interval de maxim 4 zile. Mentineti alimentele de bufet rece la gheata si cele de bufet cald fierbinti, decojiti fructele si legumele sau spalati-le foarte bine.
Surse:
www.parenting.com; www.mypregnancybaby.com; www.babycenter.com
