Semințe de in în sarcină

Semințe de in în sarcină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fiind pe cale să devii mămică, trebuie să fii extrem de atentă la ceea ce mănânci. În condițiile în care există numeroase alimente „controversate”, despre care unele voci spun să le ocolești complet în timpul sarcinii, în timp ce alții spun că te pot ajuta, este esențial să te consulți permanent cu un medic. Printre asemenea alimente se numără și semințele de in. Numai un specialist îți poate spune dacă este bine sau nu să le consumi în timp ce ești însărcinată, precum și în ce mod și în ce cantități ai putea face acest lucru. De asemenea, îți va atrage atenția asupra beneficiilor și ale eventualelor riscuri pe care le poate avea consumul de semințe de in în această perioadă delicată. Așa că va trebui să te informezi cât mai bine, astfel încât să te asiguri că vei consuma numai alimente benefice pentru tine și pentru copilul tău!

Este sau nu periculos să consumăm semințe de in în timpul sarcinii?

Răspunsul la această întrebare a dus la apariția unei largi dezbateri în rândul specialiștilor, întrucât, până în prezent, nu s-au făcut suficiente cercetări și nu avem la dispoziție destule informații. De aceea, părerile lor sunt împărțite. În timp ce unii medici spun că nu semintele de in ar trebui evitate total în perioada sarcinii, alții ne sfătuiesc să le consumăm în cantități moderate, întrucât pot aduce numeroase beneficii.
În Statele Unite de exemplu, s-au făcut unele teste pe animale pentru a se vedea ce efecte pot avea semințele de in asupra sarcinii. S-a ajuns la concluzia că o cantitate mare din acestea (cam 4 lingurițe la 2000 de calorii) poate fi dăunătoare puilor încă nenăscuți.
Dar studiile nu au fost continuate, deocamdată, și pentru oameni. Așa că nu se știe exact dacă aceleași cantități ce au fost oferite animalelor testate ar avea efecte la fel de negative și asupra femeilor însărcinate.
Esențial este să ne consultăm cu un medic, întrucât acesta este singurul care ne poate spune dacă putem să consumăm alimente (precum produse de panificație, amestecuri de cereale etc.) ce au în compoziție semințe de in. Tot el ne va sfătui dacă ar fi sigur pentru noi să strecurăm câteva semințe de in în alimente recomandate în sarcină, precum iaurt sau smoothie .

Semintele de in pot fi strecurate in diverse alimente consumate la micul dejun
Cel mai probabil ni se va spune că, dacă avem grijă și le consumăm cu moderație (cel mult o linguriță pe zi), ne vom putea bucura de anumite beneficii asupra sănătății noastre.

De ce pot fi utile semințele de in în timpul sarcinii?

Sunt bogate în acizi grași Omega 3, atât de importanți pentru perioada sarcinii
Omega 3 este utilă pentru menținerea colesterolului în limite normale, combate apariția unor boli cardiovasculare, stimulează dezvoltarea neuronală a fătului și este benefică pentru sănătatea pielii.

Citește și: Top 10 vitamine și minerale esențiale în timpul sarcinii

Semintele de in pot fi benefice in timpul sarciniiSunt surse de vitamina E, magneziu, zinc, potasiu
Toate acestea sunt vitamine care nu ar trebui să ne lipsească în timpul sarcinii.

Scad nivelul de zahăr din sânge
Creșterea nivelului de zahăr din sânge este periculoasă oricând, dar cu atât mai mult când suntem însărcinate. Unii experți sunt de părere că un consum  moderat de semințe de in ne poate ajuta în prevenirea unui astfel de fenomen.

Citește și: Diabetul (gestational) in sarcina-simptome si tratament

Sunt bogate în fibre
Datorită acestui fapt, consumul de semințe de in ne poate ajuta în prevenirea constipației.

Diminuează puseurile de „bufeuri” din timpul sarcinii
Întrucât se știe că, pe parcursul sarcinii pot apărea episoade de „bufeuri" , ni se poate recomanda să apelăm la semințele de in (acestea pot influența activitatea hormonală).

Cum putem consuma semințele de in în sarcină?

Deoarece conțin  glicozizi toxici, se recomandă ca semințele de in să nu fie mâncate neprelucrate termic. Nu s-a constatat ce efecte negative ar putea avea aceste substanțe asupra sănătății tale, dar este bine să fie precaută. Atunci când semințele sunt prăjite, glicozizii vor fi eliminați.
Pentru a le face mai  ușor de digerat, cel mai bine este să consumi semințele de in sub formă de pudră. O vei depozita în recipiente cât mai ermetice.
După ce ai obținut pudra, aceasta poate fi servită în oricare dintre următoarele moduri. De altfel, și semințele prăjite pot fi consumate astfel. Să vedem cum:
• Amestecă pudra în iaurt sau într-un smoothie
• Presară pudra/semințe prăjite pe salate
• Pune semințe prăjite/pudră în aluatul pentru diverse produse de panificație

Poti consuma produse de panificatie cu seminte de in in timpul sarcinii
• Amestecă pudra cu ovăz sau cu orice alte cereale pe care le vei consuma, de exemplu, la micul dejun

Nu uita! Nu depăși cantitatea de 1,4 g de semințe (o linguriță) de in pe zi!

Nu trebuie sa consumam mai mult de o lingurita de seminte de in pe zi in perioada sarcinii

De ce pot fi dăunătoare semințele de in în timpul sarcinii?

Pot declanșa alergii
Dacă ai reacții precum greutate în respirație, ți se umflă buzele sau simți că te sufoci și ai consumat semințe de in, este foarte clar că ai o alergie la acestea. De obicei, o asemenea alergie apare dacă ești alergică și la nuci.
În acest caz, consultă de urgență un medic!

Pot crește nivelul tensiunii arteriale
Este foarte puțin probabil să ai o astfel de reacție adversă la semințele de in dacă le-ai consumat în oricare dintre modalitățile recomandate mai sus.
Dar dacă le-ai consumat crude sau în cantități prea mari, poți să constați o creștere a tensiunii arteriale.

Este posibil să provoace contracții și să declanșeze menstruație
În special pentru prima perioadă a sarcinii s-a constatat că, întrucât pot influența fluctuațiile hormonale (sunt văzute ca „estrogen" natural), semințele de in ar putea declanșa contracții și ar putea stimula menstruația.
Din nou, specialiștii ne asigură că numai cine consumă cantități mari riscă să se confrunte cu astfel de probleme.

Pot provoca greață, diaree și gaze intestinale
În unele cazuri, semințele de in pot cauza asemenea tulburări intestinale.
Moderația ne poate feri însă de aceste neplăceri!

Voi mai știți și alte detalii legate de consumul de semințe de in în timpul sarcinii?

Surse:
www.beingtheparent.com; www.livestrong.com; www.momjunction.com;www.sfatulmedicului.ro

Surse poze:
www.cdn2.momjunction.co

Articolul urmator
Sarcina poate provoca noi alergii?
Sarcina poate provoca noi alergii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare
    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

    Semințele negre de susan reprezintă o sursă excelentă de calciu, acizi grași (Omega 6, 9), proteine, vitamina B și E, având proprietăți antioxidante. În plus,...

    Semințe germinate: ce sunt și ce beneficii au, de fapt?
    Semințe germinate: ce sunt și ce beneficii au, de fapt?

    Semințele germinate sunt semințe care au fost expuse la umiditate și căldură pentru a iniția procesul de încolțire. Acest proces declanșează o serie de transformări în...

    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum
    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum

    Probabil ai auzit de cânepă și de cultivarea ei pentru fibre textile, însă, știai că semințele sale sunt considerate un superaliment? Folosite de mii de ani în...

    Nu, nu e indecent să îţi afişezi burtica de gravidă! Indecent e să scuipi coji de semințe pe jos
    Nu, nu e indecent să îţi afişezi burtica de gravidă! Indecent e să scuipi coji de semințe pe jos

    La un moment dat una dintre vedetele de la noi a pus o poză cu burtica. Era însărcinată cu al treilea băiețel şi, în magia momentului, a vrut să împartă din...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

    Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram
    Vedeta a anunțat că a pierdut sarcina mult dorită. Mesajul emoționant pe care l-a scris pe Instagram

    Una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de origine britanică, Jessie J, trece prin momente cumplite. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că a pierdut o...

    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină
    Statisticile spun că îți trebuie 7 ani că să scapi de kilogramele în plus din sarcină

    Ești însărcinată sau tocmai ai născut și deja te gândești ce să faci ca să scapi cât mai repede de kilogramele în plus acumulate în sarcină? În...

    © 2024 Qbebe