Ghid de la medic: morfologia fetala pe trimestre de sarcina

Ghid de la medic: morfologia fetala pe trimestre de sarcina

Dr. Ana Turcu Duminica

Din momentul in care afli ca vei deveni mamica, urmeaza o serie de analize recomandate pentru inceputul de sarcina, ecografiile de morfologie fetala pe trimestre de sarcina fiind printre cele mai importante. Afla ce inseamna ecografia de morfologie fetala si cand este ideal ca fiecare examinare ecografica sa fie facuta.

Ce este morfologia fetala?

Felicitari! Vei fi mamica! Momentan, testul de sarcina si modificarile pe care le resimti in corp sustin aceasta veste buna! Alaturi de emotii, urmeaza si o prima vizita la medic pentru confirmarea ecografica a sarcinii. Cel mai probabil, odata cu prima vizita antenatala, medicul obstetrician va recomanda programarea din timp pentru prima ecografie de morfologie fetala, desigur, in masura in care saptamanile de sarcina o permit. Dar pentru a intelege cat mai bine la ce se refera acest tip de investigatie, trebuie, mai intai de toate, sa avem in minte o imagine de ansamblu a definitiei ecografiei de morfologie fetala. Ecografia, in sine, reprezinta o investigatie care permite evaluarea anatomiei, iar in momentul in care sunt detectate anumite anomalii, poate orienta clinicianul catre investigatii suplimentare.

sarcina-ecografie

Ecografia morfologica este o investigatie imagistica specializata in detectarea anomaliilor fetale inca din primele saptamani de sarcina. Rolul acestui tip de ecografie este unul foarte important, fiind o investigatie realizata de un medic obstetrician supraspecializat in acest domeniu. Un alt lucru important de retinut este faptul ca acest tip de ecografie nu pune in pericol viabilitatea viitorului bebelus, este lipsita de durere si de expunere la radiatii.

Cand se face morfologia fetala?

De-a lungul sarcinii, sunt recomandate trei investigatii ecografice importante, fiecare apartinand unui trimestru de sarcina. Dintre acestea, primele doua ecografii sunt denumite ecografii de morfologie fetala (trimestrul 1 si 2) cu rolul de a evalua in detaliu anatomia fetala, iar cea de-a treia, ecografia de trimestrul 3, evalueaza cresterea fetala in ultimele saptamani de sarcina, alaturi de aspectul placentei si de cantitatea de lichid amniotic. Momentul ideal pentru prima ecografie de morfologie fetala si totodata cea mai importanta pentru viitorul bebelus, este intre 11 si 13 saptamani si 6 zile de sarcina. Daca aceasta perioada este depasita, exista riscul ca anumite anomalii de anatomie fetala sa nu mai poata fi usor vizibile. Ecografia morfologica de trimestrul doi este recomandata intre 18 si 22 saptamani de sarcina, in timp ce ecografia de trimestrul trei se poate realiza intre 32 si 36 saptamani de sarcina.

Morfologie fetala trimestrul 1

Una dintre cele mai importante ecografii de morfologie fetala este ecografia morfologica de trimestrul 1 completata de bitest (cunoscut ca si dublu-test) care permit identificarea anomaliilor precum sindromul Down. Riscul de anomalii fetale creste exponential cu varsta mamei. Valori modificate ale unor produsi de origine fetoplacentara precum estriol neconjugat, beta-HCG, Papp-A, AFP se asociaza cu risc crescut al anomaliilor fetale. Valorile obtinute se transforma apoi in multipli de mediana (MoM), iar la calculul acestora se iau in seama si factori materni precum: rasa, greutatea, fumatul si modul in care s-a obtinut sarcina. Studiile efectuate in ultimii 20 ani au aratat ca testele de sange asociate cu examenul ecografic prin care se masoara translucenta nucala (zona de la nivelul spatelui fetal) si osul nazal ofera cele mai mari sanse in depistarea anomaliilor fetale precum sindromul Down si nu numai. Varsta de gestatie optima pentru masurarea translucentei este intre 11 si 13 saptamani si 6 zile, cu o lungime cranio-caudala (lungimea fatului) intre 4.5-8.4 cm. Ecografia se poate face transvaginal sau transabdominal. Este important ca aceasta ecografie sa se faca pana in 13 saptamani si 6 zile de sarcina, deoarece grosimea translucentei creste odata cu varsta de sarcina. Valorile la risc sunt 1/50, valoare considerata pozitiva, iar valorile unui interval normal sunt cele de peste 1/1000, valoare considerata negativa. In cazul unor valori pozitive, pot fi recomandate investigatii suplimentare invazive precum biopsia de vilozitati coriale sau amniocenteza.monitorizare-ecografica-sarcina

Morfologie fetala trimestrul 2

Ecografia de morfologie fetala de trimestrul 2 se recomanda a se efectua ideal intre 18 si 22 saptamani varsta de sarcina. Este varsta de sarcina la care se pot decela anomalii congenitale si se poate data sarcina daca acest lucru nu s-a efectuat in cadrul primei ecografii de morfologie fetala. Aceasta investigatie poate fi efectuata de un medic obstetrician cu experienta in ultrasonografia morfologica. Cateva elemente sunt extrem de importante in cazul acestei investigatii si anume masurarea diametrului biparietal, circumferintei abdominale si craniene si lungimea femurului. Pe scurt, se examineaza toate organele viitorului bebelus, pornind de la creier, fata, gat, inima, structuri din torace, abdomen, oase, alaturi de pozitia si de aspectul placentei si numarul de vase din cordonul ombilical. O placenta joasa va reprezenta un motiv de urmarire cu atentie a gravidei, mai ales in ultimul trimestru de sarcina cand se stabileste diagnosticul de certitudine. De asemenea, acesta este momentul in care se vede cu exactitate sexul viitorului bebelus si se masoara cantitatea de lichid amniotic, precum si lungimea colului uterin.

Morfologie fetala trimestrul 3

In ultimul trimestru de sarcina, ecografia care examineaza bunastarea fatului se poate realiza intre 32 si 36 saptamani de sarcina. In acest moment, greutatea fetala normala trebuie sa se incadreze intre percentilele 10 si 90. Uneori, la aceasta varsta de sarcina pot fi mentionate expresii precum fat mic pentru varsta de sarcina, ceea ce semnifica faptul ca bebelusul nu a luat in greutate corespunzator, cu o estimare a greutatii fetale sub percentila 10 sau  restrictie de crestere intrauterina, expresie folosita pentru fetii care nu si-au atins potentialul de crestere. De asemenea, sunt evaluate cantitatea de lichid amniotic si aspectul placentei. In ultimele saptamani de sarcina, miscarile bebelusului sunt extrem de importante, el putand sa inchida ochii, sa isi miste mainile si picioarele si sa sughita in burtica, incepand sa se pregateasca pentru viata din afara burticii mamei.  

Ecografiile de morfologie fetala sunt extrem de importante si toate gravidele ar trebui sa beneficieze de aceste minime investigatii.

Nu uita ca, din fericire, exista teste eficiente de screening care pot trage un semnal de alarma atunci cand exista riscul de anomalii fetale. Medicul obstetrician poate recomanda repetarea unei ecografii ori de cate ori considera ca este necesara pentru evaluarea bunastarii bebelusului.  

Sursa: isuog.org/clinical-resources

Surse foto: pixabay.com

Articolul urmator
Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea
Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”
    A reușit să-și aducă tripleții pe lume în ciuda diagnosticului dat de medic: „Mi s-a spus că sunt prea „mare” ca să duc sarcina la bun sfârșit”

    O femeie în vârstă de 38 de ani din Weston-super-Mare a reușit să nască tripleți, deși medicii i-au spus că nu are nici o șansă. Parcurge articolul pentru restul...

    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni
    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni

    Un impostor a pretins că este medic de familie și a oferit consultații și rețete, chiar și pentru minori. Ca urmare a reclamației unui pacient, investigația autorităților a...

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism
    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism

    Vizitele la medic pot fi stresante pentru copil, cu atât mai mult pentru unul care se află pe spectrul autist. Uite ce sfaturi oferă specialiștii în acest sens.

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii
    Un medic este acuzat că ar fi smuls capul unui bebeluș în timpul nașterii

    Un tată a acuzat un medic că i-a smuls capul „cu totul” fetiței sale, atunci când a adus-o pe lume. Tragicul incident ar fi avut loc pe 1 mai, într-un spital din...

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic
    Bebelușul tău are o criză puternică de plâns? Când trebuie să te duci la medic

    Atunci când sugarul are o criză puternică de plâns, ce te-ar determina să mergi cu el la medic? Te lași influențată de propria ta panică, de sfaturile celor din jurul...

    © 2024 Qbebe