Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Placenta Praevia - cauze, complicatii si tratament

Placenta praevia reprezinta o anomalie de insertie a placentei, situata prea jos in uter. In mod normal, placenta este situata in partea superioara a uterului, oferind fatului suficient spatiu ca acesta sa creasca. In cazul placentei praevia, aceasta se insereaza in partea inferioara a uterului si de aceea reprezinta un obstacol in nasterea pe cale naturala si se recurge astfel la operatia de cezariana.

Placenta este complet formata in luna a 5-a de sarcina, data la care ea nu va face altceva decat sa creasca. La termen placenta normala cantareste intre 400-600 grame, diametrul fiind de 15-20 cm, iar grosimea de aproximativ 3 cm. Placenta are un triplu rol: regleaza schimburile dintre mama si fat, secreta hormoni si protejeaza fatul.

Tipuri de placenta praevia

Exista 3 tipuri de placenta praevia:
1. Placenta praevia centrala - placenta acopera complet orificiul intern al colului uterin (deschiderea uterului in vagin);
2. Placenta praevia partiala - placenta acopera partial orificiul intern al colului uterin;
3. Placenta praevia marginala - placenta se insera in apropierea orificiului colului uterin.

Cauzele placentei praevia

- Mucoasa uterului (endometrul) prezinta anomalii, cum ar fi fibroame (tumori benigne), malformatii uterine sau cicatrici;
- Vascularizarea placentei este redusa, ceea ce afecteaza procesul de implantare a placentei.
- Oul fecundat se implanteaza jos la nivelul uterului, astfel placenta se formeaza aproape de colul uterin sau la nivelul acestuia.
- Sarcini multiple (gemeni sau tripleti) - probabilitatea de a dezvolta placenta praevia este de 2 ori mai mare in cazul sarcinilor multiple.
- Multiparitatea (mama au avut mai multe nasteri) - probabilitatea de placenta praevia creste cu numarul de sarcini (la femeile care au avut 5 sau mai multe sarcini riscul este de 1 la 20).
- Varsta inaintata a mamei - probabilitatea de a dezvolta placenta previa este de 3 ori mai mare la femeile peste 35 de ani decat la femeile sub 20 de ani.

Diagnosticul in cazul placentei previa

Se stabileste cu ajutorul ecografiei, care stabileste pozitia placentei. Daca placenta previa este detectata la sfarsitul primului trimestru sau al doilea trimestru, pozitia placentei se poate schimba odata cu cresterea de volum a uterului. Urmarirea acestui fenomen se face cu ajutorul ecografiei. La unele femei, placenta praevia nu este diagnosticata inainte de nastere, in special in cazul placentei praevia marginale. Aparitia unei sangerari vaginale nedureroase in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina sugereaza prezenta acestei afectiuni.

Manifestari

Principala manifestare a placentei previa este hemoragia excesiva, care de obicei apare in ultimul trimestru de sarcina si in travaliu. Hemoragia nu este, de obicei, insotita de durere, desi la unele femei pot aparea crampe uterine.

In functie de importanta sangerarii pot aparea: paloare, cresterea frecventei cardiace si scaderea tensiunii arteriale, modificari ce pot evolua pana la soc. De la 7 pana la 30% dintre femei cu placenta praevia pot sa nu aiba sangerari. Sangerarea se produce deoarece, odata cu progresia sarcinii, placenta se desprinde de pe peretii uterului.

In timpul celui de-al treilea trimestru peretele uterin se subtiaza si se intinde pentru a face loc fatului. In caz de placenta praevia, intinderea peretelui uterin antreneaza intinderea placentei, care se desprinde de perete uterin si sangereaza.

Complicatii

- Crestere insuficienta a fatului din cauza aportului insuficient de sange;
- Anemia (scaderea numarului de globule rosii sau a nivelului de hemoglobina din sange) fetala;
- Detresa fetala (stare patologica caracterizata prin slabirea grava a unor functii, cu amenintarea vietii, in afara tratamentului)
- Moartea fatului (circa 20% mortalitate, in special prin prematuritate)
- Soc si deces al mamei, in cazul hemoragiei abundente (pierderea masiva de sange necesita transfuzii de sange);
- Infectie la mama (endometrita, septicemie);
- Boala trombo-embolica (formarea de cheaguri de sange).

Tratament

Daca exista sangerare, tratamentul va trebui sa tina seama de cantitatea de sange pierdut: in caz de hemoragie masiva, capabila sa determine aparitia socului (pierderea functiei principalelor organe), este necesar sa se intervina, tinand cont de varsta sarcinii si starea fatului.

Ca tratament medicamentos se pot administra antispastice, betamimetice, antianemice. Betamimeticele nu vor fi administrate in situatiile in care se pierde mult sange pentru ca pot agrava scaderea tensiunii arteriale si cresterea frecventei cardiace.

In cazurile de nastere prematura si placenta praevia se va prefera administrarea de sulfat de magneziu.

In cazurile cu hemoragii ce afecteaza echilibrul sanguin matern (globule rosii sub 3.000.000. hematocrit sub 35%, paloare,scaderea tensiunii arteriale si cresterea frecventei cardiace) se indica operatia de cezariana.

Cezariana poate fi urmata de histerectomie (scoaterea uterului), in cazul in care hemoragia nu poate fi oprita.

Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nou-născut subponderal: cauze, riscuri și complicații
  Nou-născut subponderal: cauze, riscuri și complicații

  Un nou-născut subponderal este desemnat acel nou-născut care cântărește sub 2500 grame și îngrijorează pe orice proaspăt părinte. Dacă în ceea ce privește modul...

  Tratament candida. Cauze, simptome si prevenire pentru candidoza vaginala
  Tratament candida. Cauze, simptome si prevenire pentru candidoza vaginala

  Tratament candida. Nu exista femeie care sa nu se fi confruntat macar o data in viata lor cu candidoza vaginala. Sunt, de asemenea, femei care in fiecare luna, in perioada ovulatiei, sufera...

  Bronșiolita la copil: cauze, simptome și tratament
  Bronșiolita la copil: cauze, simptome și tratament

  Bronșiolita este o afecțiune ce apare adesea la copii și care este mai frecventă în sezonul rece. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, ea poate fi prevenită prin...

  Coji în cap la bebeluși: cauze și tratament
  Coji în cap la bebeluși: cauze și tratament

  Cojile în cap la bebeluși nu reprezintă o afecțiune gravă, ci mai degrabă inestetică și deranjantă pentru copil și sunt cunoscute sub denumirea de dermatită seboreică sau...

  Negi genitali: cauze, simptome și tratament
  Negi genitali: cauze, simptome și tratament

  Negii genitali constituie o problemă extrem de neplăcută și dificil de tratat, deoarece pot recidiva. Iată din ce cauze pot apărea, care sunt simptomele și ce modalități de...

  Bolboroseli în burtă la copil: cauze și tratament
  Bolboroseli în burtă la copil: cauze și tratament

  Bolboroselile în burtă la copil apar cel mai adesea din motive banale, precum procesul de digestie alimentară. Există însă și o serie de motive mai serioase care pot să se...

  Eritrocite mărite la copil: cauze, simptome și tratament
  Eritrocite mărite la copil: cauze, simptome și tratament

  Când eritrocitele sunt mărite la copil, medicul poate lua în considerare o policitemie primară sau una secundară. Care sunt cauzele pentru această situație, alături de...

  © 2019 Qbebe