Sfatul medicului: prima vizită la ginecolog în sarcină

Sfatul medicului: prima vizită la ginecolog în sarcină

Dr. Ana Turcu Duminica

Sarcina reprezintă una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei. Însă pentru a avea o experiență cât mai plăcută, o viitoare mămică trebuie să beneficieze de toate informațiile folositoare noii vieți în care se aventurează. Din articolul care urmează vei afla informații utile despre ce presupune prima vizită la medicul ginecolog, ce trebuie să faci după ce afli că ești însărcinată, ce se întâmplă în prima lună de sarcină și cum arată primele săptămâni de la concepția noii vieți.

În momentul în care descoperi că ești însărcinată, pe lângă emoția momentului unic împărtășit cu familia și cu cei dragi, începe să apară și grija față de viitorul bebeluș. Baza pe care se clădesc toate lucrurile este reprezentată de starea de sănătate a viitoarei mămici. Cum un test de sarcină nu este suficient pentru confirmarea sarcinii, primul pas pe care îl poți face este să programezi o primă vizită la medicul ginecolog.

cuplu care se tine de mana cu botosei de bebelus

Ce trebuie să știi despre prima vizită la ginecolog în sarcină?

Unul dintre cele mai importante aspecte la o primă vizită la medic este confirmarea sarcinii ca fiind intrauterină. Cuvintele pot părea un pic complicate la început, dar pe măsură ce trece timpul, începem să ne acomodăm cu acești termeni. Un test de sarcină pozitiv acasă ne indică faptul că există o sarcină, dar ca să putem vorbi de un viitor bebeluș, sarcina trebuie să se dezvolte în interiorul uterului. După ce acest prim pas a fost făcut și săculețul gestațional a fost confirmat ca fiind în interiorul uterului, trebuie căutate semnele care ne arată că o sarcină se dezvoltă normal, “vezicula vitelină” și “embrion” fiind printre primele cuvinte pe care este posibil să le auzi la consultație. Probabil, dintre toate acestea, cel mai emoționant moment va fi cel în care ți se va spune că inimioara pare să bată sau chiar vei auzi inimioara viitorului tău bebeluș. Dacă totuși, în interiorul uterului nu există decât un săculeț fără semne de veziculă vitelină sau de embrion, nu este totul pierdut, iar sarcina poate fi mai mică decât săptămânile care au trecut de la ultima menstruație. Medicul te poate chema la o nouă consultație ecografică peste 7-10 zile când este posibil să primești vestea cea mult așteptată.

În cazul în care momentul confirmării ecografice a sarcinii a fost depășit cu brio, medicul va discuta detaliile planului de monitorizare a sarcinii. Planul de monitorizare este foarte important, deoarece constituie baza de la care pleacă urmărirea sarcinii. Vei fi întrebată despre următoarele:

  • data ultimei menstruații;
  • grup de sânge și Rh, dacă sunt cunoscute deja;
  • numărul de sarcini anterioare, felul în care ai născut, cât au cântărit bebelușii la naștere, câte săptămâni de sarcină au avut și dacă au existat complicații în sarcină sau după naștere;
  • numărul de avorturi, dacă s-au produs spontan sau dacă au fost la cerere, câte săptămâni de sarcină erau în cazul avorturilor spontane;
  • intervenții chirurgicale anterioare de orice fel și bolile cronice de care suferi, toată medicația pe care o administrezi la domiciliu, zi de zi;
  • istoricul familial, mai ales cel de hipertensiune arterială, diabet zaharat și cancere.

Ce trebuie să faci după ce ai aflat că ești însărcinată?

După prima discuție cu medicul în care acesta va afla detalii despre starea ta de sănătate actuală și va stabili factorii de risc care pot duce la complicații pe parcursul sarcinii, medicul va face câteva recomandări menite a asigura o călătorie cât mai lină pe parcursul sarcinii. Primele recomandări vizează suplimentarea dietei cu acid folic, până la 13 săptămâni de sarcină, cu 400 micrograme pe zi, cu rolul de a reduce riscul de defecte de tub neural precum anencefalia sau spina bifida. De asemenea, suplimentarea dietei cu vitamina D, 10 micrograme pe zi, este importantă și recomandată mai ales viitoarelor mămici care beneficiază de o expunere solară limitată. Ți se va atrage atenția asupra unui exces de vitamina A, vitamină care se regăsește mai ales în produse derivate din ficat, o cantitate de peste 700 micrograme de vitamina A putând deveni teratogenă. Pe lângă sfaturi de dietă, ți se vor recomanda analizele de început de sarcină, acestea implicând un set complet de analize de sânge, inclusiv profilul TORCH. Dacă în ultimele șase-douăsprezece luni nu ai efectuat un examen Babeș-Papanicolaou, medicul poate recomanda, de asemenea, recoltarea unui astfel de test.

Prima consultație în sarcină

Prima vizită la ginecolog în sarcină poate coincide cu prima consultație în sarcina. După ce ai aflat despre primele recomandări legate de dietă și alimentele care trebuie evitate, precum cele negătite sau prea puțin gătite, anumite tipuri de brânză sau laptele nepasteurizat, cât și despre analizele de început, important este să nu uiți să întrebi de medicamentele pe care le poți lua pe parcursul săptămânilor de sarcină. Nu este de neglijat faptul că primele săptămâni de sarcină pot fi marcate de prezența grețurilor, a vărsăturilor sau chiar a durerilor de cap. Deși aceste simptome dispar spontan până la 16-20 săptămâni de sarcină în majoritatea cazurilor, întotdeauna putem apela la metodele non-medicamentoase precum ceaiul de ghimbir sau punctul de acupresură specific P6 de la nivelul încheieturii mâinii. Bineînțeles că dacă aceste metode nu funcționează, se poate recurge la medicamente specifice.

Viitoarele mămici sunt încurajate să continue să practice o activitate fizică moderată de până la 150 minute pe săptămână, însă cu evitarea sporturilor de contact, a celor cu risc crescut de traumatism abdominal sau de cădere și chiar a scufundărilor care pot rezulta în anomalii fetale sau în compresia fătului. Orice viitoare mămică, dacă este fumătoare, va primi recomandarea să renunțe la fumat pe parcursul sarcinii, riscurile fiind de a avea un bebeluș cu o greutate mai mica la naștere sau declanșarea unei nașteri premature. Bineînțeles, renunțatul la fumat are beneficiu indiferent de momentul în care este pus în practică. O altă întrebare la care putem găsi răspuns în cadrul primei consultații este cea legată de călătoritul în timpul sarcinii. O viitoare mămică va putea călători, fie cu avionul, fie cu mașina, dar se va reține faptul că o călătorie care durează mai multe ore poate crește riscul de tromboză venoasă. În ajutor pot veni ciorapii compresivi care pot deveni un aliat în reducerea acestui risc. Centura de siguranță va putea fi purtată în sarcină, însă într-un mod corect, nu peste burtică, ci deasupra și sub burtică.  

medic ginecolog care face ecografie unei femei insarcinate  

Sarcina în primele săptămâni

În primele trei săptămâni de sarcină, este posibil nici să nu știi că ești însărcinată. Tocmai de aceea, recomandat este să iei suplimente de acid folic și de vitamina D, să eviți fumatul și anumite alimente.

Corpul viitoarei mămici începe să se schimbe încetul cu încetul în primele săptămâni de sarcină. Pe lângă greața și vărsăturile care pot afecta calitatea vieții de zi cu zi, pot apărea modficari la nivelul sânilor și creșterea în greutate. O acuză frecventă și deloc de neglijat este sângerarea vaginală, mai ales în primele saptamâni de sarcină. Deși este frecvent întâlnită, orice sângerare vaginală trebuie atent investigată, tocmai de aceea recomandat este consultul medical de specialitate.

Deja între săptămânile 4 și 5 de sarcină embrionul începe să crească, primind oxigenul și factorii nutriționali necesari dezvoltării. În săptămână a 5-a, sistemul nervos al viitorului bebeluș începe să se dezvolte și apare baza viitoarelor organe interne și de asemenea, începe să se schițeze viitoarea inimioară. Aceasta este săptămână în care tu începi să resimți anumite simptome specifice sarcinii și este momentul în care te gândești să faci un test de sarcină. Intre săptămânile 6 și 7 de sarcină, în cadrul ecografiei, este posibil să auzi bătăile inimioarei viitorului bebeluș și așa încep să apară emoțiile.

Prima lună de sarcină

Prima lună de sarcină este perioada în care se produc cele mai multe schimbări pe care nici nu le percepi, cel mai probabil. Datarea sarcinii se face de la prima zi a ultimei menstruații, ceea ce înseamnă că, teoretic, nici nu ești însărcinată în primele două săptămâni, ci corpul tău se pregătește pentru ovulație. Evenimentele cronologice ar fi:

  • ziua 1 este prima zi a ultimei menstruații;
  • ziua 14 este ziua ovulației, cu posibilitatea modificării momentului, variind cu câteva zile înainte sau după, în funcție de influența hormonală;
  • în primele 24 ore de la ovulație spermatozoidul va fecunda ovulul, în absența contracepției;
  • în primele 5-6 zile de la ovulație se va produce implantarea în uter - acum este momentul în care putem să spunem că ești însărcinată!

În a patra săptămână de sarcină începe să se dezvolte embrionul. El va fi constituit din mai multe straturi de celule. Stratul extern de celule va forma vase de sânge care vor fi în legătură cu cele ale mamei, celulele interioare se vor dispune astfel: stratul interior va da naștere sistemului respirator și digestiv, stratul mijlociu se va transforma în inimă, vase de sânge, oase și mușchi, iar stratul exterior va deveni creier și sistem nervos, ochi, cristalin, piele și unghii.

În prima lună de sarcină, cele mai frecvente schimbări sunt amenoreea sau absența menstruației, greața, vărsăturile, modificările la nivelul sânilor și urinatul mai des sau chiar oboseala lipsită de explicație, printre altele. De asemena, se întâmplă frecvent să apară o mică sângerare în locul unei menstruații obișnuite, sângerare care poate fi rezultatul implantării în uter. În cazul apariției simptomelor de mai sus, cel mai indicat este să faci un test de sarcină și apoi să te adresezi unui medic.

După câte săptămâni se vede sarcina

Dacă primele săptămâni de sarcină sunt depășite cu brio, iar informațiile sunt clare, cât de cât, când începe să se vadă burtica de sarcină? Aceasta este o întrebare frecventă, atât în rândul viitoarelor mămici, cât și în rândul familiei și a prietenilor. În mod normal, la 12 săptămâni de sarcină, viitorul bebeluș măsoară aproximativ 7 cm în lungime. Deși viitorul bebeluș este atât de micuț, acesta pare să fie momentul în care burtica începe să se vadă. Mai mult decât atât, momentul în care începe să se vadă burtica de sarcină este estimat a fi undeva intre 12 și 16 săptămâni de sarcină, cu variații în funcție de greutate sau de numărul sarcinilor anterioare. Dacă vei deveni mămică pentru a doua oară, este posibil că burtica să se vadă mult mai repede. La unele viitoare mămici este posibil că burtica să fie vizibilă abia în trimestrul al treilea.

La 12 săptămâni, viitorul bebeluș este în întregime format, toate organele interne, mușchii, oasele și membrele sunt la locul potrivit. Prima ecografie de morfologie fetală poate dezvălui și sexul viitorului bebeluș. De asemenea, fătul are propriile mișcări, chiar dacă tu nu le percepi. Acesta este momentul în care poți percepe dureri pelvine sau crampe abdominale, explicația regăsindu-se în întinderea ligamentelor de susținere a uterului cu dimensiuni în continuă creștere sau apariția constipației. În schimb, dacă durerea pelvină este severă și este însoțită de sângerare vaginală, recomandarea este să te adresezi medicului pentru un consult de specialitate.

gravida in ultimul trimestru de sarcina care se tine de burtica

Monitorizare sarcină

Pentru o viitoare mămică este indicat ca monitorizarea sarcinii să înceapă înainte de 10 săptămâni de sarcină. Numărul ideal de consultații antenatale este de 10 pentru o primă sarcină și de 7 pentru o a doua sarcină. Pe lângă sfaturile de dietă, medicamentele și analizele recomandate, se indică efectuarea unei ecografii de morfologie pentru a depista eventualele anomalii fetale. Această primă ecografie se poate face între 11 și 13 săptămâni și 6 zile de sarcină, este completată de bitest și poate depista anomalii precum sindromul Down, printre altele. În timpul sarcinii, sunt recomandate trei ecografii de morfologie, câte una pentru fiecare trimestru de sarcină. De asemenea, la fel de importanți sunt și factorii de risc și eventualele boli cronice de care suferă viitoarea mămică. Pentru fiecare dintre ele există o recomandare specifică în sarcină. Nu sunt de neglijat riscul de diabet gestațional pentru care se recomandă testul de toleranță la glucoză, de hipertensiune arterială indusă de sarcină, de colestază, cât și dozarea anticorpilor anti D în caz de incompatibilitate în sistem Rh. Consultațiile pentru monitorizarea sarcinii devin cu atât mai frecvente, cu cât trec săptămânile de sarcină și se apropie momentul nașterii. Să nu uitam că spre finalul sarcinii, mișcările bebelușului sunt extrem de importante, iar orice modificare în frecvența mișcărilor constituie motiv de prezentare la spital.

Nașterea este doar momentul-cheie al întregii călătorii, însă drumul nu este în totalitate parcurs. Tocmai de aceea, este recomandat ca viitoarele mămici și partenerii lor să participe la cursuri de alăptare și de parenting, unde vor afla detalii importante despre ceea ce se întâmplă și după naștere, despre modul corect de alăptare și de îngrijire a bebelușului. Schimbările date de noul stil de viață pot duce la depresie postpartum, iar rolul familiei și al prietenilor este unul foarte important în susținerea viitoarei mămici.

Toate viitoarele mămici și partenerii lor ar trebui să beneficieze de posibilitatea de a lua parte la cursuri menite a îmbunătați experiența după naștere, de la alăptat, la schimbat scutece. Majoritatea spitalelor oferă astfel de cursuri, uneori ghidând viitorii părinți în alegerile potrivite privind nou-născutul. 

Să nu uităm că o viitoare mămică și familia ei trebuie să fie mereu tratați cu respect și cu demnitate, iar alegerile personale trebuie să fie mereu respectate. Însă, recomandările medicului sunt menite a asigura bunăstarea viitoarei mămici pentru că aceasta și familia ei să ia cele mai bune decizii . Sarcina reprezintă un moment foarte important pentru o viitoare mămică și familia ei. Schimbările sunt multiple și deseori însoțite de emoții, iar drumul este anevoios și presărat de multe necunoscute.

Surse: nice.org.uk/guidance/cg62/resources/antenatal-care-for-uncomplicated-pregnancies

Surse foto: pixabay

Articolul urmator
Am pierdut 4 sarcini într-un an. Cele 2 cuvinte ale medicului care m-au schimbat radical
Am pierdut 4 sarcini într-un an. Cele 2 cuvinte ale medicului care m-au schimbat radical

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?
    Cand iti duci fiica prima data la ginecolog?

    Mersul la ginecolog este, pentru multe femei, o corvoada. Sentimentele pe care acestea le traiesc atunci cand intra intr-un cabinet sunt un amestec de jena, discomfort si stres. Numai ca...

    "Am aflat că mama a fost inseminată artificial cu sperma medicului ginecolog, nu a tatălui meu"
    "Am aflat că mama a fost inseminată artificial cu sperma medicului ginecolog, nu a tatălui meu"

    Încrederea unei femei de 34 de ani este spulberată după ce află că tatăl ei este medicul ginecolog care a efectuat procedura de inseminare artificială a mamei sale! Acum...

    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi
    În prima zi de grădiniță mi-am insultat educatoarea la sfatul tatălui meu. Trauma acelei zile mă urmărește și azi

    În prima mea zi de grădiniță am intrat în bucluc pentru că i-am spus educatoarei mele Doamna Half-A-Hamburger. Numele ei era, de fapt, Doamna Hoffenberg, dar tatăl meu m-a...

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism
    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism

    Vizitele la medic pot fi stresante pentru copil, cu atât mai mult pentru unul care se află pe spectrul autist. Uite ce sfaturi oferă specialiștii în acest sens.

    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”
    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”

    Puțini știu drama prin care a trecut Irina Nicolae, în urmă cu câțiva ani. Invitată în podcastul lui Cătălin Măruță, fosta componentă a trupei A.S.I.A. și-a...

    Nu îmi pot ierta nici acum mama pentru că la 17 ani m-a dus la medicul ginecolog să vadă dacă mai sunt "fata mare". Simt că am facut numai alegeri proaste în iubire din cauza ei
    Nu îmi pot ierta nici acum mama pentru că la 17 ani m-a dus la medicul ginecolog să vadă dacă mai sunt "fata mare". Simt că am facut numai alegeri proaste în iubire din cauza ei

    Prima mea vizită la un cabinet ginecologic a avut loc, atenție… la vârsta de OPT ANI. La doar opt ani, mama mea m-a dus la un cabinet din cartier al unui medic bătrân...

    „Fenomenul" mame minore ia amploare. Un medic ginecolog din Buftea atrage atenția: „Sigur că a fost cumva şocant, la 15 ani abia împliniţi şi avea doi copii acasă"
    „Fenomenul" mame minore ia amploare. Un medic ginecolog din Buftea atrage atenția: „Sigur că a fost cumva şocant, la 15 ani abia împliniţi şi avea doi copii acasă"

    Tot mai multe fete tinere devin mame înainte de vreme, iar statisticile sunt îngrijorătoare. Fenomenul „copii cu copii” ia amploare.

    © 2024 Qbebe