Cand este considerat un fibrom uterin mare?

Oana Voncick

Fibromul uterin este o tumoare necanceroasa care se formeaza la niveul uterului si care poate capata dimensiuni variate, de la cativa milimetri pana la marimi care determina extinderea cavitatii uterine. Detalii in continuare.

Fibromul uterin poate fi de mai multe tipuri: subseros (se dezvolta sub invelisul exterior al uterului), intramural (apare chiar in peretele musculat al uterului), submucos (se formeaza la nivelul mucoasei uterului).

Dimensiunile lui variaza, asa cum am mentionat anterior, de la cativa milimetri, pana la marimi care pun presiune asupra altor organe si deformeaza uterul (fibroamele foarte mari pot mari atat de mult abdomenul incat pot da  impresia ca esti in a sasea sau a saptea luna de sarcina).

Cauzele aparitiei fibroamelor nu sunt cunoscute cu exactitate. Formarea lor a fost legata de factori hormonali (nivel de estrogen si progesteron ridicate), de dieta sau chiar de factorii genetici.

Pentru a stabili unde este plasat fibromul, dar si dimensiunea lui, pe langa o examinare pelviana, medicul va recurge si la ultrasunete, imagistica prin rezonanta magnetica, tomografii computerizata sau fome mai complexe de verificare precum laparoscopia (introducerea printr-o incizie facuta in abdomen a unui tub subtire luminat care permite examinarea uterului) sau histeroscopie (cavitatea uterina este examinata cu un endoscop, fara a avea nevoie de realizarea unei incizii).

Unele fibroame sunt asimptomatice, insa, in unele cazuri pot aparea diverse semnale care iti atrag atentia ca la nivelul uterului exista o tumoare:
- Menstruatie indelungata si prelungita
- Nevoia de a urina des
- Dureri pelviene
- Dureri de spate
- Constipatie
- Presiune la nivelul vezicii

In ceea ce priveste tratamentul, daca este vorba despre un fibrom mic, el poate scadea in timp in domensiune, si prin urmare nu este nevoie de vreo interventie chirurgicala sau de luarea vreunui medicament.

In unele cazuri, pentru fibroamele mici se pot prescire, mai ales daca exista sangerari, un tratament medicamentos care poate consta in luarea de anticonceptionale, de tablete cu fier (mai ales pentru ca sangerarea poate duce la anemie) sau utilizarea unui dispozitiv intrauterin cu levonorgestrel.

Pentru formele mai complexe de fibrom se recomanda interventiile chirurgicale care, la randul lor variaza, in functie de dimensiunea fibroamelor si de problemele pe care le cauzeaza .

• Miomectomia este o operatie care permite inlaturarea exclusiva a fibromului. Interventia, insa, nu ofera garantia ca nu vor mai aparea fibroame.

• Histerectomia este cea mai radicala solutie. Ea presupune inlaturarea uterului.

Cele doua interventii pot avea mai multe variante de realizare, fie prin operatie deschisa in zona abdominala, fie prin mici incizii, caz in care medicul apeleaza un laparoscop (un tub subtire, luminat) care perimite examinarea cavitatii uterine) sau fara incizii cu ajutorul unui histeroscop operator.

O alta optiune de tratament este embolizarea de fibrom uterin care presupune blocarea accesului sangelui catre fibrom cu ajutorul unor particule de embolizare pentru a determina scaderea in dimensiuni a tumorii.

Medicul specialist va decise, insa, in functie de complexitatea si marimea fibromului, variantele de tratament minim invazive sau operatie deschisa.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi
  Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

  Colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) este prezent la aproximativ 1-2% din sarcini. Apare, de regulă, în al doilea trimestru de sarcină și este...

  Dopul gelatinos: ce este, când și cum se elimină?
  Dopul gelatinos: ce este, când și cum se elimină?

  Sarcina reprezintă o perioadă foarte frumoasă în viața unei femei. Acest drum este marcat de numeroase peripeții, fiind imposibil să cunoști toate schimbările care au loc pe...

  Este însărcinată la 42 de ani! A fost surprinsă pe stradă cu burtica deja mare
  Este însărcinată la 42 de ani! A fost surprinsă pe stradă cu burtica deja mare

  Rachel McAdams, cunoscută mai ales pentru rolul din The Notebook, ține foarte mult la viața sa intimă și nu dezvăluie nimic, nici măcar că este însărcinată cu al doilea...

  Placenta îmbătrânită: ce este și când să te îngrijorezi?
  Placenta îmbătrânită: ce este și când să te îngrijorezi?

  Placenta îmbătrânită este cunoscută în domeniul medical sub numele de placentă calcificată. Pe măsură ce sarcina progresează, apar schimbări la nivelul placentei....

  Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare
  Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare

  Chiar dacă au deja copii, unele cupluri decid să-și lărgească mai mult familia. Un exemplu în acest sens este și cuplul format din Rachel și Philip Ridgeway (din SUA), care au...

  Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?
  Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

  Pe parcursul sarcinii, femeilor gravide le sunt recomandate mai multe investigații. Scopul acestor teste și analize este de a le oferi gravidelor informații cât mai precise despre...

  Vârsta nu este un obstacol! Cu fertilizarea în vitro poți deveni mamă și la 40 de ani
  Vârsta nu este un obstacol! Cu fertilizarea în vitro poți deveni mamă și la 40 de ani

  După o anumită vârstă, se știe că rezerva ovariană scade și crește frecvența ciclurilor anovulatorii. În ziua de azi, multe căsătorii au loc mai târziu și...

  © 2023 Qbebe