Fibromul uterin: tratament

Fibromul uterin: tratament

Oana Voncick

Exista mai multe variante de tratament pentru fibromul uterin, atat medicamentos, cat si chirurgical. Noi iti dam cateva detalii despre ele.

In primul rand trebuie stiu ca fibromul este o tumora necanceroasa care se dezolta la nivelul uterului.

Nu exista o cauza exacta pentru care apare un fibrom uterin si, uneori, nu apar nici simptome care sa ne alerteze ca el exista. 


 

Daca apar totusi simptome, ele se manifesta sub forma de mentruatie abundenta, menstruatie indelungata, dureri pelviene, urinari frecvente sau chiar constipatie.

 

Fibromul poate fi detectat in urma unui examen pelvian sau a unui examen cu ultrasunete, iar tratamentul poate fi medicamentos, precum si chirurgical.

Tratamentul medicamentos pentru fibromul uterin

Tratamentul medicamentos va fi unul de tip hormonal menit sa regleze ciclul menstrual, sa stopeze sangerarea abundenta si presiunea pelviana. Trebuie precizat ca un tratament prin medicamentatie nu va duce la eliminarea fibromului, ci doar il va micsora.

Printre medicamentele pe care medicul le-ar putea recomanda in cazul in care identifica un fibrom uterin se afla:

* Agonistii de GnRH (Lupron, Synarel) care determina scaderea nivelului de estrogen si progesteron, ceea ce determina oprirea menstruatiei si micsorarea fibromului. Doctorul ar putea prescrie un astfel de tratament inainte de o interventie chirurgicala.

Efectele negative ale unui astfel de tratament include bufeurile, durerile de cap sau aparitia osteoporozei.

* Dispozitivul intrauterine cu eliberare de progesteron poate, la fel, sa opreasca sangerarea abundenta si sa amelioreze durerea pelviana. Acest tratament nu face altceva decat amelioreze simptomele, si nu va duce la micsorarea sau disparitia fibromului.

* Tratament cu hormoni androgeni precum Danazol, o substanta similara testosteronului care duce la oprirea menstruatiei si la micsorarea tumorii. Danazolul este, insa, rar folosit pentru ca are numeroase efecte secundare (luare in greutate, depresie, anxietate, acne, dureri de cap).

De asemenea, in tratarea medicamentoasa a fibromului, medicul ar putea recomanda luarea de contraceptive sau de progestative care vor tine sub control menstruatia.

Tratamentul chirurgical al fibromului uterin


Pentru a scapa de un fibrom uterin, singura optiune este interventia chirurgicala.

* Una dintre variante este histerectomia, o operatie radicala prin care este indepartat uterul. Ea este recomandata mai ales in cazul in care marimea fibromului este foarte mare.

* Miomectomia presupune indepartarea exclusiva a fibromului. Singura problema in acest caz este ca fibromul ar putea sa reapara.

Si in cazul miomectomiei exista mai multe variante:
- Miomectomia abdominala. Daca exista mai multe fibroame, sau fibroame mari, medicul ar putea recomanda efectuare unei operatii deschise in zona abdominala.

- Miomectomia cu laparoscop este folosita daca exista mai putine fibroame sau au dimensiuni mai mici. Medicul va realiza doar mici incitii.

- Miomectomia histeroscopica presupune folosirea unui mic instrument optic denumit histeroscop introdus prin vagin spre uter de unde este indepartat fibromul.

* Chirurgia cu ultrasunete focalizate (FUS) nu implica nicio incizie, iar uterul nu va fi afectat. In acest caz vei fi pusa intr-un scaner RMN, iar fibromul va fi distrus folosind ultrasunete. De obicei este nevoie de doua sesiuni in scaner pentru a indeparta fibromul.

FUS-ul este, insa, un tratament destul de nou, prin urmare medicii nu au determinat eficienta lui pe termen lung.

Alte tratamente minim invazive pentru fibromul uterin


* Mioliza apeleaza la curent electric sau laser pentru a distruge fibromul si vasele de sange care il hranesc. O varianta a miolizei este crioliza care presupune inghetarea fibromului.

* Ablatia endometriala este o forma de tratament prin care, cu ajutorul unui instrument introdus in uter pot fi administrate solutie salina, curent electric sau microunde pentru a distruge conturul cavitatii uterine. Prin urmare, acest tratament poate duce cel mult la oprirea menstruatiei sau la reducerea fluxului menstrual, dar nu va avea vreun efect asupra fibroamelor care apar in afara liniilor interioare ale uterului.

* O alta optiune este embolizarea fibromului uterin prin injectarea unor particule in arterele care blocheaza trecerea sangelui catre fibrom. Tratamentul este efectuat de un radiolog si determina o micsorare a fibromului.

In urma unui control medical amanuntit, medicul va alege impreuna cu tine cea mai buna varianta de tratament, in functie de numarul si marimea fibroamelor.

Articolul urmator
6 semne că nu mai ești la ovulație
6 semne că nu mai ești la ovulație

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție
    Mă doare burta jos și urinez des: cauze, tratament și prevenție

    Durerile, fie că sunt acute, fie că sunt cronice, trezesc îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât sunt acompaniate și de alte simptome neplăcute, temerile se vor...

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    © 2024 Qbebe