Metoda calendarului: detalii de contraceptie importante

Louise Tanase - Contributor

Inca din timpuri stravechi oamenii au cautat metode cat mai sigure pentru a planifica o sarcina sau, dimpotriva, pentru a preveni o eventuala sarcina nedorita. Dintre aceste metode, cea mai cunoscuta si utilizata la nivel mondial este metoda calendarului. Qbebe iti dezvaluie toate informatiile despre aceasta de care ai putea avea nevoie.

Metodele naturale de contraceptie au fost, multa vreme, singurele metode disponibile pentru planificarea familiala si includeau metoda calendarului, abstinenta sau coitul intrerupt. Acestea se bazau pe cunoasterea perioadei fertile a femeii, astfel incat in acele zile sa se evite actul sexual (in cazul in care nu se dorea o sarcina) sau, dimpotriva, sa aiba loc contactul sexual (daca se dorea obtinerea unei sarcini).

Dintre toate metodele de contraceptie naturala, metoda calendarului este probabil metoda cea mai veche, cea mai cunoscuta si cea mai folosita. Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, adica acele zile in care, daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina.

Durata ciclului menstrual

 Metoda calendarului

In cazul in care, din diferite motive, doresti sa folosesti si tu metoda calendarului este necesar sa tii o evidenta exacta a ciclurilor menstruale pe o perioada de minim 6 luni.

Trebuie sa stii ca prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia, adica sangerarea (numita si ziua 1), apoi zilele se numeroteaza in continuare pana la ultima zi inainte de urmatoarea sangerare. Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie a unui ciclu menstrual si prima zi a urmatorului ciclu menstrual.

In general, in mod normal durata ciclului menstrual variaza intre 25 si 35 de zile, insa exista si exceptii. In cazul in care in perioada de 6 luni in care monitorizezi, durata ciclului menstrual este constanta, adica variatia maxima este de o zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual regulat, iar daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat. Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Metoda calendarului in cazul ciclului menstrual regulat

 Tanara notand in agenda

In cazul in care, monitorizand cu atentie ciclul menstrual ai observat ca ai un ciclu menstrual regulat, atunci iti va fi foarte usor sa calculezi zilele de fertilitate prin metoda calendarului. Se stie despre ciclul menstrual ca din ziua cand are loc ovulatia si pana la aparitia menstruatiei trec aproximativ 14 zile.

Sa presupunem ca in fiecare luna ciclul tau menstrual dureaza 28 de zile. In cazul tau, ovulatia are loc aproximativ in ziua a 14-a (28 - 14 = 14). In aceasta situatie, perioada ta fertila in care exista sansa sa ramai insarcinata este intre ziua a 9-a si ziua a 16-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).

In cazul in care te intrebi de ce perioada fertila este atat de lunga, trebuie sa stii ca spermatozoizii pot trai in uter si in trompele uterine pana la 4-5 zile, iar daca ai avut un contact sexual neprotejat cu 4 zile inainte de ovulatie este foarte posibil ca unul dintre spermatozoizi sa fi supravietuit si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat de ovar. De asemenea, trebuie sa mai tii cont si de faptul ca ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcina.

Metoda calendarului in cazul ciclului menstrual neregulat

 Cuplu in pat

In cazul in care, in urma monitorizarii menstruatiei ai descoperit ca ciclul tau menstrual este neregulat si are o durata diferita in fiecare luna, trebuie sa stii ca este mai dificil de calculat care este perioada fertila, deoarece in momentul in care ai menstruatie nu vei putea sti sigur care va fi durata ciclului menstrual care tocmai incepe. Insa, metoda calendarului ofera o solutie si in cazul ciclurilor menstruale neregulate.

In functie de datele privind durata ciclului pe care le-ai monitorizat timp de minim 6 luni poti calcula durata ciclului si implicit perioada fertila in fiecare luna. De exemplu, monitorizandu-ti timp de 6 luni ciclul menstrual, ai inregistrat urmatoarele durate: 28 zile, 26 zile, 29 zile, 31 zile, 27 zile si 25 zile. Dintre aceste valori se ia durata cea mai mica (25) si cea mai mare a ciclului (31) si conform metodei de calcul de la ciclul menstrual regulat se calculeaza 25-14=11 zile si 31-14=17. Aceasta inseamna ca ovulatia va avea loc intre zilele 11 si 17 ale ciclului menstrual, iar perioada ta fertila va fi intre zilele 6 si 19 (11-5=6 si 17+2=19).

Prin urmare, tu stii cand a fost ultima menstruatie, stii ca este probabil ca ciclul tau menstrual sa aiba intre 25-31 de zile, dar nu poti sa stii din prima zi a ciclului menstrual care va fi durata acestuia si cand se va declansa urmatoarea sangerare. De aceea va trebui sa eviti contactele sexuale neprotejate intre ziua a 6-a si ziua a 19-a a ciclului menstrual in cazul in care vrei sa eviti o sarcina, iar daca doresti sa ramai insarcinata, tocmai aceea este perioada in care trebuie sa ai contacte sexuale neprotejate.

De retinut!
 Cuplu cu laptop

• Metoda calendarului nu este o metoda de contraceptie foarte eficienta, prin urmare este mai sigur sa folosesti metode moderne de contraceptie.

• Rata de esec a acestei metode contraceptive este de aproximativ 15% in cazul ciclului menstrual regulat, crescand semnificativ in cazul ciclului menstrual neregulat.

• Trebuie sa stii ca este necesar sa tii permanent evidenta ciclului tau menstrual pentru a observa eventualele schimbari ale acestuia.

• La fel ca si in cazul altor metode contraceptive, este inutila in cazul in care nu exista hotarare si cooperare si din partea partenerului, mai ales avand in vedere perioadele de abstinenta (in cazul in care in perioada fertila nu se recurge la folosirea unor metode de contraceptie moderne).

• Metoda calendarului nu poate impiedica infectarea cu boli transmisibile sexual.

 

Tu folosesti metoda calendarului ca solutie contraceptiva?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă
  Cea mai bună metodă de a obișnui copilul cu olița este să nu ai nicio metodă

  Printre marile provocări din primii ani de viață ai copilului tău se numără și pregătirea acestuia pentru a se obișnui să utilizeze olița. Fie că ți se pare că este deja prea...

  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui
  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui

  Ne place să ne lăudăm cu Brâncuși și nu există român care să nu știe de Masa Tăcerii sau Coloana Infinitului. Însă, câți dintre noi știm cu adevărat cine...

  Sora lui Mariah Carey îşi dă în judecată mama pentru abuz. Detalii şocante ies la iveală
  Sora lui Mariah Carey îşi dă în judecată mama pentru abuz. Detalii şocante ies la iveală

  Alison Carey, sora mai mare a cântăreţei Mariah Carey, şi-a acuzat mama întrucât din cauza acesteia ar fi suferit abuzuri sexuale în cadrul "unor ritualuri...

  Medicul pneumolog: ”Cea mai bună metodă de purificare și igienizarea a aerului din locuință. Nimic nu e mai eficient și mai simplu”
  Medicul pneumolog: ”Cea mai bună metodă de purificare și igienizarea a aerului din locuință. Nimic nu e mai eficient și mai simplu”

  Pentru că suntem în plină pandemie este foarte important să ne igienizăm casele și să le menținem curate pentru a evita transmiterea virusurilor. Potrivit medicului pneumolog...

  Noua metodă de a adormi copilul repede, bazată pe neuroştiinţă
  Noua metodă de a adormi copilul repede, bazată pe neuroştiinţă

  Să reuşeşti să-ţi adormi bebeluşul în primele luni de viaţă poate fi o adevărată provocare. Plecând de la această problemă atât de comună în rândul...

  10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea
  10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea

  Adesea te surprinzi gândindu-te la cum ar proceda mama ta dacă ar fi în situația în care te afli tu la un moment dat. Este modelul tău în toate și îți...

  Cum arată cina în familia ducilor de Cambridge? Detalii savuroase dezvăluite de Kate Middleton
  Cum arată cina în familia ducilor de Cambridge? Detalii savuroase dezvăluite de Kate Middleton

  Familia ducilor de Cambridge este urmărită de întreaga lume, existând un interes constant pentru tot ceea ce are legătură cu viața lor. În cazul în care te...

  Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism
  Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism

  Imaginează-ți un oraș aglomerat într-o dimineață de luni, cu trotuarele pline de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu sau la diferite întâlniri. Acum...

  © 2022 Qbebe