Tehnici de fertilizare: totul despre tehnologia ADN-ului recombinant si Folitropina alfa

Irina Olteanu - Redactor Senior

In urma evolutiei tehnologiei farmaceutice, o serie de medicamente au fost dezvoltate prin intermediul unor tehnici deosebite, una dintre ele fiind tehnologia ADN-ului recombinant. Iata cum poate fi preparata folitropina alfa si in ce mod este intrebuintata in tratamentul de fertilitate.

Aspecte fundamentale

Folitropina reprezinta hormonul foliculostimulant (FSH) produs si secretat in glanda pituitara a mamiferelor. La femei, acesta stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni si producerea ovulelor, iar la barbati actioneaza asupra testiculelor pentru a produce sperma (spermatogeneza). Nu exista sub forma moleculara individuala, ci mai degraba in izoforme incarcate care conduc la variatii in compozitia celor patru lanturi de carbohidrati (in special in continutul de acid sialic) atasate la cele dou subunitati proteice inteconectate (alfa si beta). Aceste izoforme difera in greutate moleculara, potenta biologica, biodisponibilitate si imunoreactivitate. Continutul de acid sialic reprezinta principalul determinant al biodisponibilitatii si, cu cat este mai mare continutul, cu atat este mai crescuta aciditatea si biodisponibilitatea. Cantitatea si compozitia relativa a FSH secretat, ca si bioactivitatea, sunt influentate de mediul hormonal. Din punct de vedere medical, acest hormon este in general folosit pentru a remedia problemele cu fertilitatea. Trebuie sa stiti ca sistemul hormonal al unei persoane este strans legat de trei mecanisme interdependente iar folitropina joaca un rol direct intr-o bucla de feedback; astfel, la femei FSH stimuleaza, dupa cum am mentionat, dezvoltarea foliculilor si in consecinta producerea estrogenului; nivelele crescute de estrogen vor determina sa fie produs mai putin FSH; nivelele de FSH si estrogen mentin un echilibru dinamic. adn

Urofolitropina reprezinta forma purificata a FSH uman extras din urina femeilor aflate la menopauza, in schimb folitropina alfa si beta sunt hormoni sintetici produsi prin tehnologia ADN-ului recombinant-doua secvente ale ADN-ului uman pentru producerea FSH sunt introduse in celulele ovariene ale unui hamster, iar hormonul care rezulta este din punct de vedere functional identic cu cel uman. Fiecare din cele trei forme ale hormonului serveste ca baza a unui produs farmaceutic. Studii clinice au comparat eficacitatea acestor produse si nu a fost identificata nicio diferenta semnificativa in formele sintetice. Un studiu a concluzionat ca forma derivata umana si folitropina beta au prezentat eficacitate semnificativa in stimularea ovariana controlata menita sa produca ovule multiple. Denumirea de "ADN recombinant" provine de la faptul ca este produsa de o celula care a primit ADN, fiind capabila astfel de crearea FSH uman.

In decursul ultimilor 40 ani, formele injectabile ale FSH au stabilit un rol important in gestionarea infertilitatii masculine si feminine, la femei hormonul fiind folosit pentru tratarea disfunctiilor de tip ovulatoriu si ca parte a stimularii ovariene controlate in cadrul tehnologiilor de reproducere asistata, iar la barbati in special pentru tratarea hipogonadismului hipogonadotrofic. Inainte de aparitia tehnologiei de tip ADN recombinant, toate preparatele pe baza de FSH erau derivate din urina, prin urmare necesitau colectarea de vaste cantitati de urina si crearea uor produse cu grade variate de contaminare cu proteine (desi cel mai recent produs ajungea la o puritate a FSH mai mare de 95%). Totusi, tinand cont de compozitia extrem de variabila a gonadotropinelor urinare si a contaminarii, dar si a profilului izoform (mentionat anterior), existau si inca exista inconsistente semnificative in ce priveste calitatea. Prin urmare, faptul ca cuantificarea FSH prezenta o problema serioasa (expresia sa in masa e nesemnificativa) se impunea standardizarea preparatelor patentate prin utilizarea unor analize/teste biologice in vivo (utilizeaza standarde acceptate la nivel international care permit evaluarea probelor de biopotenta necunoscuta). Testul conduce la preparate pulverulente ce permit completarea cu fiole/flacoane de FSH in functie de bioactivitatea dorita, masurata in unitati internationale (UI). Aceasta activitate este confirmata printr-un test biologic al produsului finit chiar inainte de punerea in circulatie, rezultatul trebuind sa se incadreze intr-u anumit interval de 80-125% a potentei etichetate.

In prezent, preparatele pe baza de FSH care folosesc tehnologie de ADN recombinant sunt disponibile sub diverse denumiri. FSH recombinant dispune de o activitate specifica, puritate ridicata si consistenta garantata intre esantioane. Doua preparate folosind FSH recombinant pot fi achizitionate pentru uz clinic si anume: folitropina alfa si folitropina beta (difera cea din urma doar variatii usoare in compozitia lanturilor de carbohidrati). Dezvoltarea continua a tehnologiei a condus la o noua prezentare-folitropina alfa completata de masa (FbM)-acest produs poate fi completat cu masa (microg) cu activitate (UI) reflectand consistenta exceptionala ca rezultat al rafinarii si al imbunatatirii procesului de fabricatie, permitand clinicianului sa ofere o doza garantata de FSH. Experienta cu FSH recombinant in tratamentul hipogonadismului hipogonadotrofic este limitata, insa prezinta rezultate similare preparatelor derivate din urina; eficace si in cazul femeilor cu infertilitate de tip anovulatoriu. Studiile comparative au demonstrat o eficacitate sporita in comparatie cu urofolitropina, dar preparatele pe baza de ADN recombinant sunt si mai rentabile in diferite sisteme de sanatate. In ce priveste comparatia dintre folitropina alfa si beta, se pare ca prima este superioara in termeni de tolerabilitate locala (mai ales sub forma folitropina alfa-FbM).

Utilizare

Un nivel ridicat de FSH in timpul perioadei reproductive este anormal deoarece poate indica prezenta unei afectiuni asociata cu infertilitatea, cum este insuficienta ovariana primara. Nivelele neobisnuit de reduse de FSH indica afectiuni care pot conduce la oprirea ovulatiei sau la un nivel inadecvat al spemei. Persoanele care prezinta adn recombinantnivele reduse de FSH pot beneficia de tratament medical care include folitropina, astfel la barbati poate spori productia de sperma, iar la femei (in combinatie cu alti hormoni) poate trata problemele ovulatorii. Tratamentul s-a dovedit eficient in special cand foliculii ovarieni erau sanatosi, dar nu erau suficienti de stimulati pentru maturizare. Nu in ultimul rand, folitropina este folosita pentru a stimula dezvoltarea mai multor ovule ce vor fi folosite in proceduri cum este fertilizarea in vitro.

In mod concret, folitropina alfa este recomandata femeilor cu anovulatie (din cauza sindromului ovarului polichistic deoarece poate imbunatati maturizarea foliculara inainte de administrarea hCG pentru ovulatie) si care nu raspund la clomifen, la femeile care urmeaza un tratament pentru infertilitate, la barbatii care sufera de hipogonadism hipogonadotrofic (boala rara de deficit hormonal) sau alte disfunctii pituitare/hipotalamice pentru producerea spermei (ca si in cazul tratamentului cu menotropine, se administreaza in prealabil timp de 3 luni hCG pentru a obtine nivele normale de testosteron seric).

Femeile care sufera de insuficienta ovariana, tumori sensibile la hormoni, probleme necontrolate cu tiroida sau cu glanda adrenala nu ar trebui sa urmeze aceasta terapie, precum nici barbatii care prezinta functionare pituitara normala, insuficienta testiculara primara sau alta forma de infertilitate care nu este cauzata de lipsa FSH. Sensibilitatea la produsele cu ADN recombinant exclude si tratamentul ce implica produsele sintetice ale acestui hormon, respectiv versiunile alfa si beta.

Informatii suplimentare

Produsele fabricate in acest mod contin hormonul uman foliculostimulant, un hormon glicoproteic creat prin tehnologie cu ADN recombinant. Folitropina beta dispune de o structura dimerica ce contine doua subunitati glicoproteice (alfa si beta). Atat lantul aminoacid alfa 92, cat si lantul aminoacid beta 111 prezinta structuri complexe eterogene ce apar din doua lanturi oligozaharide. Folitropina beta este sintetizata, dupa cum am mentionat, in ovarele unui hamster chinezesc care a fost transfectat cu o plasmida ce contine doua subunitati ale secventei ADN codate pentru FSH. Procesul de purificare rezulta intr-un preparat intens purificat cu un profil izoform FSH consistent si o activitate specifica ridicata. Activitatea biologica este determinata prin masurarea cresterii greutatii ovarelor la femelele hamster. Activitatea intrinseca a hormonului luteinizant in folitropina beta este mai putin de 1 UI pe 40000 UI FSH, iar compusii sunt considerati a nu prezenta activitate LH. Secventa aminoacida si structura tertiara sunt identice cu cele ale formei hormonale umane.

Tratament

Administrarea medicamentelor ce contin folitropina se realizeaza de obicei subcutanat (sub piele) sau intramuscular (in muschi), injectiile putand fi administrate chiar de pacient/partener in cazul in care cunoaste procedura (in urma instruirii primite de la medic). Doza si frecventa sunt stabilite de medic pentru fiecare caz in parte si pot fi ajustate pe parcurs in functie de raspunsul organismului, eventuale reactii adverse sau chiar gonalintrerupta/modificata daca nu prezinta eficacitate. Exista si unele persoane care sunt alergice, prin urmare este bine sa va consultati cu medicul daca cunoasteti eventuale reactii de hipersensibilitate. Este interzisa administrarea la cei care sufera de tumori ovariene, mamare, uterine, testiculare, ale glandei pituitare sau ale hipotalamusului, dar si la barbatii cu insuficienta testiculara, la femei-insuficienta ovariana, hipertrofie ovariana sau chisturi ovariene care nu sunt cauzate de sindromul ovarelor polichistice, hemoragie vaginala. Deoarece pot exista si alte precautii sau contraindicatii, este bine sa cititi cu atentie prospectul si sa adresati medicului orice nelamuriri.

Cel mai frecvent in urma administrarii apar reactii de tip local cum sunt durere si inflamatie la locul injectiei. In cazul a 4% din femeile care au folosit folitropina alfa a fost inregistrat sindromul de hiperstimualre ovariana (apare un raspuns exagerat al ovarelor la tratament, inflamandu-se si cauzand dureri abdominale, retentie de lichid, greata si varsaturi in cazuri mai grave). Desi in general se rezolva de la sine cu odihna la pat si monitorizare medicala, exista si cazuri mai grave cand impune spitalizare si chiar interventie chirurgicala; din acest motiv este obligatorie o supraveghere constata a tratamentului de catre un specialist prin teste sanguine, ecografii si examinari fizice. Retineti ca acest medicament necesita un diagnostic prealabil exact deoarece exista pot exista si cauze suplimentare asociate infertilitatii unui cuplu, impunandu-se in acest caz un tratament complex.

 

www.catena.ro
catena

 

Surse:

www.ncbi.nlm.nih.gov; www.wisegeek.com; www.alexanderdrug.com; www.medscape.com; Foye's Principles of Medicinal Chemistry; www.sfatulmedicului.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile
  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile

  Negocierea cu un copil se poate dovedi o reală corvoadă, dat fiind faptul că cei mici se pricep de minune la diverse tactici de convingere și de a-și impune punctul de vedere....

  Am descoperit că am 93 de frați și surori după ce medicul mamei și-a folost propriul lichid seminal pentru fertilizare
  Am descoperit că am 93 de frați și surori după ce medicul mamei și-a folost propriul lichid seminal pentru fertilizare

  Jacoba Ballard a fost concepută în urmă cu 41 de ani, prin inseminare artificială cu spermă de la donator. Fiind singură la părinți, a visat dintotdeauna să aibă frați și...

  Preparate super cremoase cu Tehnologia Powelix
  Preparate super cremoase cu Tehnologia Powelix

  Still got the summer blues? Profită de anotimpul fructelor și legumelor, iar din morocănosul matinal, transformă-te într-un omuleț plin de energie. Bucătărește rapid rețete...

  Primăria oferă bani pentru fertilizarea in vitro, pentru cupluri
  Primăria oferă bani pentru fertilizarea in vitro, pentru cupluri

  Primăria Capitalei a anunțat lansarea unui nou program intitulat „O Șansă pentru Cuplurile infertile- FIV 2”. În cadrul acestuia vor fi sprijinite financiar 2000 de cupluri,...

  Cum a dezvăluit un test ADN că bunicul meu a înşelat-o pe bunica
  Cum a dezvăluit un test ADN că bunicul meu a înşelat-o pe bunica

  O tânără a descoperit, cu ajutorul unui test numit Ancestry DNA, că bunicul ei a mai avut şi alt copil în afară de mama ei. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla cum a...

  O mamă i-a făcut un test ADN copilului pentru că nu semăna cu ea. Rezultatul i-a schimbat radical viața
  O mamă i-a făcut un test ADN copilului pentru că nu semăna cu ea. Rezultatul i-a schimbat radical viața

  Bucuria de a deveni mamă este atât de intensă, încât nimic altceva nu mai contează, tot ce este mai important ține de copilul tău. Să îl vezi crescând...

  Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici
  Eructatia la bebelusi. 8 tehnici pentru proaspetele mamici

  Eructatia la bebelusi. Atunci cand iti alaptezi bebelusul, pe langa lapte, el inghite si aer, care ii provoaca balonari si disconfort. Daca te intrebai de ce pare sa fie tot mai mofturos si...

  Soacra mea i-a spus soțului meu să divorțeze de mine În timpul tratamentelor de fertilizare in vitro
  Soacra mea i-a spus soțului meu să divorțeze de mine În timpul tratamentelor de fertilizare in vitro

  Relația dintre soacră și noră este adesea complicată. De multe ori, există un clinci între femeia care a crescut un bărbat și femeia cu care acesta alege să-și petreacă...

  © 2022 Qbebe