Cât costă un test de fertilitate la bărbaţi în România

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În vederea identificării problemelor care duc la infertilitate, simplele consultaţii medicale nu sunt suficiente, fiind necesare teste speciale, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Parcurgând cu atenţie articolul de mai jos vei afla care sunt unele dintre cele mai importante teste de fertilitate adresate bărbaţilor, cât costă acestea şi ce rol au. Cu ajutorul lor, nu este exclus să se identifice nu doar o singură cauză responsabilă pentru infertilitate, ci mai multe.

Ce teste de fertilitate pot face bărbaţii?

Pentru un diagnostic cât mai precis, pot fi recomandate mai multe tipuri de teste, cum ar fi:

 • Spermocultura- Este importantă întrucât asigură identificarea unor infecţii în spermă, în condiţiile în care acestea ar afecta nu doar starea de sănătate în ansamblul ei, ci şi calitatea spermei
 • Spermograma- Se referă la analiza spermei proaspăt ejaculate, în scopul măsurării următorilor indici: aspectul morfologic al spermatozoizilor, motilitatea, concentraţia şi numărul total al acestora, dar şi prezenţa leucocitelor. Acest test de fertilitate pentru bărbaţi ar trebui să fie efectuat cât mai curând de la detectarea unei probleme de fertilitate, în contextul în care nu sunt puţine cazurile în care imposibilitatea/dificultatea unei femei de a rămâne însărcinată este determinată de disfuncţionalităţi prezente la nivelul spermei
 • Testul MAR- Presupune determinarea anticorpilor antispermatici. Cei care sunt prezenţi în spermă sunt reprezentaţi de imunoglobulinele (acestea sunt sintetizate de plasmocite- un tip de globule albe- fiind un răspuns al sistemului imunitar la venirea în contact cu un agresor extern) IgG şi IgA. Ele poti fi sesizate în spermă în caz de infecţii, traumatisme etc. De obicei, anticorpii antispermatici sunt detectaţi la nivelul cozii spermatozoizilor, iar în acest caz conduc la scăderea motilităţii acestora. În schimb, dacă sunt detectaţi în zona capului lor, scade capacitatea de fertilizare a ovocitului (celulă reproductivă) femeii. De pildă, dacă este vorba despre prezenţa a peste 40% de spermatozoizi reactivi IgG în spermă există o infertilitate imunologică
 • Teste genetice de fertilitate- De exemplu, fragmentarea ADN-ului spermatozoizilor se efectuează pentru a se vedea ce şanse de reuşită ar avea procedurile de inseminare intrauterină (în cazul în care nivelul fragmentării ADN este de peste 30%, şansele păstrării unei sarcini obţinute prin procedura de inseminare sau natural scad semnificativ). Alte teste genetice utile pentru un diagnostic de infertilitate sunt: cariotipul constituţional de sânge periferic (este necesar pentru a se identifica eventualele anomalii cromozomiale responsabile de apariţia infertilităţii), detecţia microdeleţiilor (pierderile unei mici părţi din cromozom) pe braţul lung al cromozomului Y (pentru detectarea microdeleţiilor în regiunea genelor responsabile cu spermatogeneza- formarea de spermatozoizi), detecţia microdeleţiilor pe braţul scurt al cromozomului Y (ca să poată fi detectate eventualele tulburări ale dezvoltării aparatului reproducător), screening-ul pentru identificarea mutaţiilor din gena CFTR (scopul său este de a identifica acele mutaţii din gena menţionată, care conduc la absenţa uni/bilaterală a ductelor deferente- canalul de circulaţie a spermatozoizilor)
 • Diferite analize de sânge care să indice starea de sănătate în ansamblu, dar şi modul în care funcţionează anumiţi hormoni responsabili de fertilitatea masculină - Printre astfel de analize pot fi incluse: analize uzuale (cum ar fi hemograma, VSH etc.), stabilirea Rh-ului, test pentru identificarea unei hepatite, a unei boli cu transmitere sexuală, precum şi teste hormonale (Prolactina- secretată de hipofiză, nivelurile ei prea ridicate favorizând infertilitatea, hormonul luteinizant- produs de glanda pituitară, este şi el responsabil de funcţionarea sistemului reproducător, testosteronul- secreţia sa este controlată de hormonul luteinizant, iar sinteza se realizează la nivelul celulelor testiculare)

Barbat caruia i se recolteaza sange pentru analize

De asemenea, datorită unor cercetări recente, a fost descoperit un nou test legat de fertilitatea masculină. Acesta poartă numele de Cap-Score şi are următoarele roluri: de a prezice dacă sperma va putea fertiliza un ovul şi dacă schimbările ce au loc la nivelul unui spermatozoid îi vor permite sau nu acestuia să realizeze fertilizarea.Testul a fost posibil datorită studiului realizat de "Baker Institute for Animal Health" şi de "Cornell University's College of Veterinary Medicine", care a fost publicat ulterior în "Molecular Reproduction and Development".

Cel mai recent studiu a vizat analizarea a 208 mostre de spermă de la bărbaţi care doreau să ştie dacă se bucură sau de nu de o bună fertilitate. După efectuarea analizelor, s-a constatat că bărbaţii cu scoruri normale aveau posibilităţi cu 2,78 mai mari de a putea concepe natural şi cu 4,23 mai mari de a concepe cu ajutorul procedurilor de inseminare.

Ulterior, oamenii de ştiinţă au apelat şi la rezultate provenite de la clinici de urologie şi de fertilitate ca să transforme testul Cap-Score în probabilitatea ce va conduce la apariţia unei sarcini.

Avantajele oferite de acest test rezultă, spun autorii studiului, atât din posibilitatea mai ridicată ca medicii să dea un diagnostic cât mai precis în ceea ce priveşte starea fertilităţii, cât şi din evaluarea modului în care anumite tratamente şi proceduri suferite de bărbaţi le afectează fertilitatea.

Specialiştii vin cu următorul avertisment: testele pentru determinarea calităţii spermei realizate acasă nu sunt suficiente pentru a da o imagine clară asupra fertilităţii. Astfel, acestea măsoară cantitatea spermatozoizilor din spermă (se va ejacula într-un recipient) şi determină şi concentraţia de spermă, dar aceşti factori de evaluare a spermei nu explică de ce survine de fapt infertilitatea. Cel mai indicat este să se recurgă la un consult pentru o evaluare şi recomandarea de analize, de teste speciale.

Citeşte şi: Când ştii că el este de vină: despre infertilitatea masculină, cu medicul specialist

Teste de fertilitate pentru bărbaţi-preţuri

În funcţie de tipul de test de fertilitate efectuat, costurile pot fi cele din exemplele de mai jos:

 • O spermocultură poate costa între aproximativ 45 şi 66 lei, cu un preţ mediu de 50 de lei
 • O spermogramă costă undeva între 70 şi 165 lei
 • Preţul unui test MAR variază între 72-aproximativ 150 lei (preţul mediu este de aproximativ 100 lei)
 • Testul ce vizează fragmentarea ADN-ului spermatozoizilor este de aproximativ 550 lei
 • Cariotipul constituţional de sânge periferic- Costul său poate varia între 500 şi 900 lei
 • Detecţia microdeleţiilor pe braţul lung al cromozomului Y- costă aproximativ 570 lei
 • Detecţia microdeleţiilor pe braţul scurt al cromozomului Y- costă în jur de 870 lei
 • Un screening pentru identificarea mutaţiilor în gena CFTR- 38 de mutaţii poate costa între 600 şi 900-950 lei
 • O analiză pentru identificarea nivelului prolactinei costă între 40 şi 50 lei
 • O analiză pentru măsurarea nivelului hormonului luteinizant- între 36 şi 50 lei
 • O analiză pentru testosteron- preţul acesteia se situează undeva între 42 şi 55 lei

Ce analize se fac pentru fertilitatea la bărbaţi

1.Un examen fizic şi o discuţie legată de istoricul medical

Acestea au ca obiectiv analizarea stării de sănătate a pacientului, de aceea se va discuta despre:

 • prezenţa unor boli cronice
 • afecţiuni, traumatisme sau intervenţii chirurgicale ce influenţează fertilitatea
 • viaţa sexuală în ansamblul ei (inclusiv prezenţa sau absenţa unor boli cu transmitere sexuală)

Având în vedere problemele care ar trebui luate în considerare, este indicat să se discute în primul rând cu un medic urolog. Acesta va pune întrebări ce ţin de stilul de viaţă (de pildă, de exerciţiile fizice, de obiceiul de a fuma sau nu etc.), de tratamentele urmate şi de eventuale intervenţii chirurgicale.

În urma vizitelor la medic se va ajunge apoi la efectuarea diferitelor analize ce indică prezenţa unor anumite disfuncţionalităţi menite să influenţeze negativ fertilitatea masculină.

2.Analiza spermei

Poate fi efectuată în mai multe moduri (de pildă, poate fi o spermocultură, o spermogramă sau ambele). În funcţie de ceea ce se constată, se poate cere ca analizele ce privesc sperma să fie repetate pe o anumită perioadă de timp pentru o acurateţe cât mai bună.

Spermatozoizi ce se indreapta spre ovul

3.O analiză de urină pentru eventuala detectare a unei ejaculări retrograde

Se poate vorbi despre o ejaculare retogradă în cazul în care sperma, în loc să iasă afară din corp prin procesul de ejaculare, ajunge în vezica urinară. Analiza de urină post-ejaculare poate să sesizeze urmele de spermă din urină, dat fiind faptul că, în unele cazuri, ejacularea retrogradă favorizează infertilitate (întrucât sunt ejaculate cantităţi insuficiente de spermă).

4.Analize hormonale

Sunt şi ele foarte importante pentru că hormonii secretaţi de glanda pituitară, de hipotalamus şi de testicule sunt esenţiali pentru producţia de spermă. De exemplu, măsurarea nivelurilor de prolactină, de hormon luteinizant sau de testosteron este binevenită ca să se verifice dacă nu cumva există un dezechilibru hormonal ce determină infertilitate.

5.Analizele genetice

Dacă în urma altor analize se va constata o concentraţie prea redusă a spermei, se poate lua în calcul şi o problemă de natură genetică. Analize de sânge vor spune dacă este vorba despre vreo anomalie genetică menită să influenţeze negativ fertilitatea.

6.Detectarea anticorpilor antispermatici

Prezenţa acestor anticorpi arată că ei atacă sperma, care nu mai ajunge să fertilizeze ovocitul şi astfel partenera nu va reuşi să rămână însărcinată.

7.Biopsia testiculară

În situaţia în care se va dovedi că producţia de spermă este normală, atunci problemele de infertilitate sunt generate de un blocaj sau de alte disfuncţionalităţi ce au legătură cu transportul spermei.

8.O ecografie transrectală

Este utilă pentru a se vedea care este starea prostatei şi a canalului ejaculator (ce transportă sperma din testicule la exterior).

9.O ecografie scrotală (testiculară)

Se recurge la ea ca să se aibă la dispoziţie imagini ale vaselor de sânge, cu structura şi dimensiunea lor pentru a se detecta un eventual varicocel (acesta se referă la dilataţia varicoasă a venelor spermatice), care afectează producerea de spermatozoizi.

Teste genetice pentru fertilitatea la bărbaţi

Nu sunt deloc de neglijat, întrucât infertilitatea masculină poate avea şi cauze genetice. Aşa cum s-a menţionat anterior, cele mai cunoscute teste genetice pentru fertilitate sunt:

Determinarea fragmentării ADN-ului

Acest test este util pentru investigaţiile cuplului cu probleme de fertilitate şi se realizează prin intermediului kit-ului Halosperm (spermatozoizii cu ADN-ul nefragmentat au un halo ce va putea fi detectat microscopic datorită colorării).

Screening-ul pentru identificarea mutaţiilor din gena CFTR

Bărbaţii care suferă de absenţa uni/bilaterală a ductelor deferente (canalul de circulaţie a spermatozoizilor) au nevoie de acest test pentru a se vedea dacă sunt sau nu purtătorii unei  gene responsabile de apariţia fibrozei chistice (o maladie ce afectează celulele care produc mucus, transpiraţie, sucuri şi enzime digestive), ce poate avea printre consecinţe şi infertilitatea.

Cariotipul constituţional de sânge periferic

Este un test genetic care analizează cromozomii pentru a se vedea dacă există extra cromozomi sau dacă se poate vorbi despre o lipsă a unora dintre ei. De exemplu, un surplus al cromozomilor generează probleme în producerea de spermă. Sindromul Klinefelter este o afecţiune genetică în care există un extra cromozom (adică XXY în loc de XY) care duce şi la infertilitate.

Detecţia microdeleţiilor cromozomului Y

Orice microdeleţii (fie că sunt cele de pe braţul scurt al cromozomului Y, fie că sunt cele de pe braţul lung al acestuia), au impact negativ asupra modului în care se formează sperma. Practic, este nevoie să se ştie dacă acest cromozom deţine sau nu elementele genetice critice pentru producerea spermei.

De pildă, o persoană afectată de microdeleţiile cromozomului Y se poate confrunta cu:

 • imposibilitatea de a produce celule mature ale spermei (este vorba despre azoospermie)
 • există prea puţine celule spermatice (oligospermie)
 • celulele spermatice nu au o formă normală sau nu se deplasează normal

Profilul genetic de infertilitate masculină

În unele cazuri, specialiştii pot solicita realizarea acestui profil, cu atât mai mult cu cât există un diagnostic de oligospermie, de azoospermie sau dacă nu s-a putut identifica o cauză responsabilă pentru infertilitate.

Pentru realizarea profilul genetic de infertilitate masculină se vor efectua toate aceste teste genetice:

 • Cariotipul constituţional de sânge periferic
 • Screening-ul pentru identificarea mutaţiilor din gena CFTR
 • Detecţia microdeleţiilor pe braţul scurt al cromozomului Y
 • Detecţia microdeleţiilor pe braţul lung al cromozomului Y

Ce este spermograma

Constituie o investigaţie ce are drept scop evaluarea unor caracteristici ale spermei şi ale spermatoizilor (precum numărul lor, calitatea lor, capacitatea de fecundare) şi este indicată în oricare dintre cazurile enumerate mai jos:

 • Pentru un diagnostic al hematospermiei (prezenţa sângelui în spermă)
 • Pentru stabilirea unui diagnostic de infertilitate masculină
 • Pentru evaluarea eficienţei vasectomiei (sterilizarea permanentă a unui bărbat prin întreruperea canalelor deferente)
 • Pentru a se evalua impactul unor afecţiuni precum oreionul sau varicocelul asupra ţesutului spermatogen şi asupra procesului de spermatogeneză

O spermogramă se poate realiza dacă se vor îndeplini următoarele condiţii:

 • Recoltarea se va realiza prin masturbare, după o toaletă prealabilă a penisului, fără utilizarea lubrifianţilor
 • Înainte de recoltare şi în ziua recoltării se respectă aceste recomandări: o perioadă de abstinenţă curpinsă între 2 şi 7 zile, se va colecta toată cantitatea de spermă în recipientul special
 • În situaţia în care proba nu este prelevată într-un laborator, este necesar să ajungă acolo în mai puţin de 30 de minute

Pentru interpretarea rezultatelor unei spermograme se vor lua în calcul:

 • Timpul de lichefiere- După ejaculare, sperma se va lichefia şi se vor elibera spermatozoizi. Valorile normale ale lichefierii sunt cuprinse între 0 şi 30 de minute
 • Concentraţia- Se va măsura numărul spermatozoizilor dintr-un mililitru de lichid seminal. Un rezultat normal presupune o densitate a spermatozoizilor de cel puţin 20 de milioane
 • pH-ul- Ar trebui să fie cuprins între 7,2 şi 8 (valorile mici pot fi un indicator al inflamaţiilor)
 • Volumul- Valorile normale se situează undeva între 2 şi 5 ml/ejaculare. Valorile mai scăzute indică o microspermie (la rândul ei, aceasta poate fi determinată de o inflamaţie a prostatei sau a veziculelor seminale)
 • Culoarea- O spermă cu aspect normal este cea albă, cu o tentă uşor gălbuie
 • Forma spermatozoizilor- Aceştia ar trebui să aibă capul rotunjit şi coada dreaptă, lungă
 • Motilitatea- Ar trebui ca spermatozoizii să se mişte rapid, pe o linie dreaptă

Citeşte şi: Află totul despre tratamentele de fertilitate !

Surse: healthcare.utah.edu, mayoclinic.org, medlineplus.gov, ominimaterna.ro, reginamaria.ro, synevo.ro, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?
  Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

  Pe parcursul sarcinii, femeilor gravide le sunt recomandate mai multe investigații. Scopul acestor teste și analize este de a le oferi gravidelor informații cât mai precise despre...

  Tratamentul de fertilitate era prea scump, așa că am întreținut relații sexuale cu un prieten
  Tratamentul de fertilitate era prea scump, așa că am întreținut relații sexuale cu un prieten

  Unele femei nu au nicio problemă în a rămâne însărcinate, în timp ce altele se chinuie ani întregi pentru a face un copil. Mii sau chiar zeci de mii de euro...

  A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă
  A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă

  Nevoia de inovație impusă de pandemia de Covid-19 a dus la un rezultat neașteptat. Mai precis, o echipă de cercetători israelieni care a lucrat la testele rapide antigen de salivă...

  Cum se face un test de sarcină
  Cum se face un test de sarcină

  Chiar și cu cele mai eficiente metode de contracepție, există întotdeauna o șansă de eroare. La urma urmei, este nevoie de un singur spermatozoid pentru a fertiliza ovulul. Dacă...

  Cat e normal sa intarzie ciclul?
  Cat e normal sa intarzie ciclul?

  Multe femei tind să intre în panică atunci când le întârzie menstruația, crezând că au rămas însărcinate. Sarcina nu este, însă, singurul...

  Top 10 cel mai bine îmbrăcate gravide din România
  Top 10 cel mai bine îmbrăcate gravide din România

  Sarcina este o etapă minunată din viața unei femei, însă vine cu schimbări ale corpului care pot pune în dificultate pe oricine. Ultimul trimestru de sarcină este cel mai...

  Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?
  Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?

  Deseori, în timpul sarcinii, ne întâlnim cu evenimente neprevăzute, sângerarea vaginală fiind unul dintre acestea. O întrebare des întâlnită...

  © 2023 Qbebe