Când știi că este el de vină: despre infertilitatea masculină, cu medicul specialist

Când știi că este el de vină: despre infertilitatea masculină, cu medicul specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Motivele pentru care apare infertilitatea într-un cuplu pot să țină deopotrivă de femeie, dar și de bărbat. În cazul bărbatului depinde în esență de crearea spermatozoizilor și de circulația lor (calitatea și cantitatea spermei). Iată cum afli dacă problema cu concepția este de natură masculină, ce modalități de diagnostic există în prezent și ce recomandă specialistul în infertilitate.

Infertilitatea masculină

Un procent de aproximativ 13 din 100 de cupluri nu pot deveni părinți în urma unui raport sexual neprotejat. O perioadă îndelungată s-a considerat că infertilitatea ține de diverse afecțiuni ale femeii, însă aceasta este de natură masculină într-o treime din cazuri (se estimează că 1 din 100 de bărbați nu are spermatozoizi în spermă). Diagnosticul de infertilitate masculină se poate dovedi una dintre cele mai dificile provocări din viața unui bărbat, realmente devastatoare uneori. Incapacitatea de a fi tatăl unui copil, concept care stă la baza perpetuării speciei și una dintre responsabilitățile sale primare, poate transmite un sentiment puternic de vină și de eșec.

Ce se întâmplă în mod normal în corpul unui bărbat? Corpul său creează spermatozoizi care în timpul ejaculării ajung în corpul femeii. Sistemul reproducător masculin creează, depozitează și transportă spermatozoizii cu ajutorul hormonilor. Testosteronul și spermatozoizii sunt creați în 2 testicule, care se află situate în scrot, iar când ies trec printr-un tub denumit epididim. Chiar înainte de ejaculare spermatozoizii ajung din epididim în alt set de tuburi, vase deferente în spatele vezicii urinare, unde se unesc cu canalul ejaculator din veziculul seminal. În timpul ejaculării, spermatozoizii se amestecă cu lichidul din prostată și veziculele seminale, formând sperma, care trece prin uretră și iese din penis. Fertilitatea masculină este influențată de crearea și transportul normal al spermatozoizilor. Astfel, dacă numărul de spermatozoizi este redus sau sunt de o calitate precară poate fi dificil sau chiar imposibil de a cauza o sarcină. Diagnosticul este stabilit când, după testarea ambilor parteneri, sunt descoperite probleme reproductive la nivelul bărbatului.

infertilitatea masculina

Simptome și cauze pentru infertilitatea masculină

În majoritatea cazurilor, nu există semne clare de infertilitate. Raportul sexual, erecțiile și ejacularea au loc fără dificultate, iar cantitatea și aspectul spermei par în general normale la vedere. Sunt necesare teste medicale pentru a depista infertilitatea. După cum am menționat, fie se produce un număr redus de spermatozoizi și/sau spermatozoizii creați nu funcționează corespunzător. Alte cauze mai puțin comune ale infertilității: probleme sexuale care afectează abilitatea spermei de a intra în vagin, niveluri scăzute de hormoni în glanda pituitară, anticorpi anti-spermatici (nu afectează de obicei șansele de sarcină, dar pot reduce fertilitatea).

Cauzele cunoscute ale infertilității masculine

Crearea spermatozoizilor maturi și sănătoși care pot circula depinde de multe aspecte. Diverse probleme pot împiedica celulele să devină spermatozoizi, pot împiedica sperma să ajungă la ovul și chair temperatura scrotului poate influența fertilitatea.

Cele mai comune probleme sunt cu crearea și creșterea spermatozoizilor. Aceștia pot să: nu crească complet, să aibă o formă ciudată, să nu circule în direcția corectă, să fie în număr extrem de mic (oligospermie), să nu existe deloc (azoospermie). Problemele cu spermatozoizii pot fi trăsături înnăscute, iar stilul de viață poate să le reducă numărul. Astfel, fumatul, consumul de alcool și al anumitor medicamente poate să scadă numărul lor. De asemenea, îmbolnăvirile pe termen lung (insuficiența renală), infecțiile din copilărie (oreion) și problemele cromozomiale sau hormonale (nivel redus de testosteron) pot să determine un număr redus de spermatozoizi. Leziunile sistemului reproducător pot să cauzeze cantitate redusă de spermatozoizi sau absența lor.

Probleme cu producția spermatozoizilor: cauze cromozomiale sau genetice, testicule necoborâte, infecții, torsiune (răsucirea testiculelor în scrot), varicocel (vene varicoase ale testiculelor), medicamente și substanțe chimice, leziune în urma radiațiilor și cauze necunscute. Blocajul transportului spermatozoizilor include următoarele: infecții, probleme asociate prostatei, absența vaselor deferente, vasectomie. Problemele sexuale (de erecție și ejaculare): ejaculare retrogradă și prematură, eșec în ejaculare, disfuncție erectilă, contact sexual rar, leziuni ale măduvei spinării, intervenție chirurgicală la prostată, leziuni ale nervilor, unele medicamente. Problemele hormonale presupun: tumori pituitare, lipsa congenitală de LH/FSH (probleme pituitare de la naștere), abuz de steroizi anabolizanți. Anticorpii anti-spermatici presupun: vasectomie, leziune sau infecție în epididim, cauză necunoscută.

Domnul doctor Konstantinos Vakalidis, medic urolog androlog, doctor în medicină, specializat în chirurgie robotică, laparoscopie și tehnici chirurgicale neinvazive de tratare a bolilor sistemului urogenital, www.vakalidis.gr/en completează:

"Infertilitatea la bărbați este imposibilitatea concepției în cuplu după cel puțin un an de încercări. Sperma unui bărbat înaintat în vârstă are un potențial de fertilizare a ovulului redusă comparativ cu cea a unui bărbat mai tânăr.

Categorii de infertilitate masculină

Cauze hormonale a infertilității la bărbați: niveluri scăzute de FSH,LH și testosteron (posibil hipogonadism), probleme tiroidiene, niveluri scăzute de testosteron, niveluri ridicate de FSH indică anomalii ale producției de spermă, probleme hormonale pot fi prezente la naștere sau se pot dezvolta ulterior la nivelul hipotalamusului.

Cauze anatomice: absența testiculelor, blocaj congenital a vaselor deferente, malformații sau ducte seminale absente, subdezvoltare testiculară, hipospadias, leziune a uretrei, traumatism testicular, torsiune testiculară, orhita, epididimita, traume testiculare, vasectomia, cancerul testicular
Cauze medicale
Cauze legate de probleme sexuale: lipsa libidoului, incapacitate de a menține o erecție, impotența, ejaculare prematură, ejaculare retrogradă, ejaculare întârziată, durere în timpul actului sexual

Cauze infecțioase:oreionul în perioada de post pubertate, gonoreea, chlamydia, trichomonas, prostatita acută sau cronică,virusul uman papiloma

Cauze psihologice de infertilitate la bărbați: depresie, anxietate, stres, instabilitate emoțională

Cauze genetice: sindromul Klinefelter, sindromul Kallman, microdeleții de cromozom y

Medicații ce pot afecta fertilitatea la bărbați: tranchilizante, medicamente pentru tensiune arterială, steroizi anabolizanți

Afecțiuni medicale responsabile de infertilitate la bărbați: tulburări nervoase, diabet, varicocel, fibroza chistică, disfuncție erectilă, cancer testicular, tumori suprarenale, scleroza multiplă.

Stilul de viață nesănătos cauzator de infertilitate la bărbați: sedetarismul, consum de substanțe toxice, consum de cocaină, fumatul, alcoolul, sportul excesiv, sexualitatea excesivă, igiena deficitară.

Alte cauze de infertilitate la bărbați: malnutriția cauzează deficiența de vitamina C și E, seleniu, zinc, acid folic, deficiențele de vitamine si minerale conduc la reducerea cantității de spermă produsă".

infertilitatea masculina

Diagnostic pentru infertilitate masculină

Cauzele de infertilitate masculină pot fi dificil de depistat și se începe cu un istoric medical complet și examinare fizică. De asemenea, medicul va apela la teste de sânge (în special hormonale) și ale spermei; poate fi necesară o ecografie transrectală. Dacă testele indică un număr redus de spermatozoizi poate fi necesară o biopsie testiculară.

Va dori să afle dacă ai avut parte de intervenții chirurgicale și orice aspct care ar putea scădea fertilitatea, respectiv defecte în sistemul reproductiv, nivel redus de hormoni, îmbolnăviri sau accidente. Astfel, va fi necesar istoricul bolilor din copilărie, a celor prezente sau al medicamentelor administrate. Diabetul, oreionul și steroizii pot influența fertilitatea, de asemenea, alcoolul, tutunul, marijuana și medicamentele recreaționale sau radiațiile, metalele grele și pesticidele pot avea un impact important.

Domnul doctor Konstantinos Vakalidis recomandă: "Printre principalele investigații medicale recomandate unui bărbat de către medicul specialist sunt:

- Spermograma și spermocultura. Este o analiză neinvazivă, simplă, prin care află medicul calitatea, cantitatea și mobilitatea spermatozoizilor,

-Profilul hormonal, care conține analize precum FSH,LH,TSH,PROLACTINA

-Examinarea prostatei

-Ecografie testiculară

-Teste genetice

Metodele de intervenție disponibile în cazul în care infertilitatea cuplului ține de bărbat: varicocelul este tratat prin intervenție chirurgicală, inseminare intrauterină, fertilzarea in vitro, ICSI (injectare intracitoplasmică a spermatozoizilor), metoda chirurgicală constă în extragerea spermatozoizilor din tractul genital masculin, tratament medicamentos, folosirea suplimentelor alimentare care contin L-carnitine si acetyl-L-carnitine, zinc, acid folic, seleniu, vitamina B12, fructoza, coenzima Q10,L-arginine,Tribulus Terrestris"

 

Surse: www.urologyhealth.org; https://andrologyaustralia.org; www.webmd.com

Articolul urmator
Și-a obligat fiica de 11 ani să-și ucidă tatăl abuziv, apoi a lăsat-o pe fată să ia vina asupra ei
Și-a obligat fiica de 11 ani să-și ucidă tatăl abuziv, apoi a lăsat-o pe fată să ia vina asupra ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Infertilitatea nu este din vina ta!
    Infertilitatea nu este din vina ta!

    Studiile arată că în Statele Unite, 1 din 5 femei se confruntă cu probleme de fertilitate și milioane alte femei nu pot duce o sarcină până la capăt, din diverse motive...

    Câștigătoarea MasterChef a pierdut sarcina și dă vina pe medicul ei: „Era întreg, dar începuse să se descompună. Am intrat în stare de șoc”
    Câștigătoarea MasterChef a pierdut sarcina și dă vina pe medicul ei: „Era întreg, dar începuse să se descompună. Am intrat în stare de șoc”

    În urmă cu o lună, Aida Parașcan, câștigătoarea MasterChef, anunța că urmează să devină mamă pentru a patra oară, la 39 de ani. Din păcate, însă, a pierdut...

    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele
    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele

    Cum ar trebui să reacționeze o viitoare mămică atunci când medicii îi spun că bebelușul sau nu are nicio șansă să se nască viu? O femeie din Statele Unite a trecut...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    I-am spus prietenei mele că ea este de vină pentru faptul că fiica ei de 13 este agresată la școală
    I-am spus prietenei mele că ea este de vină pentru faptul că fiica ei de 13 este agresată la școală

    Alegerea numelui copilului este o reală provocare pentru părinți, mai ales că acesta va fi prima carte de vizită cu care se va prezenta lumii întregi. Un nume corect ales îi...

    Dacă ești un magnet pentru țânțari, grupa ta de sânge este de vină
    Dacă ești un magnet pentru țânțari, grupa ta de sânge este de vină

    Țânțarii nu își aleg „victimele” la întâmplare! Îți mai aduci aminte cum în copilărie ai tăi spuneau că țânțarii trag la tine...

    Mâncatul emoțional la copii: nu cumva este vina mamei?
    Mâncatul emoțional la copii: nu cumva este vina mamei?

    Odată ce devii mamă, alături de preocuparea de a-i asigura copilului tău cea mai bună îngrijire, te străduiești și să-i dăruiești un model demn de urmat. Uneori, fără să...

    Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece
    Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece

    Am primit chiar acum un mesaj de la o educatoare pentru părinții ai căror copii vor începe grădinița în toamnă. Sfatul ei este să ne străduim, noi părinții, să...

    © 2024 Qbebe