Ce faci cand nu mai exista speranta? Fertilizarea in vitro

Fara doar si poate, traim intr-o lume in care din ce in ce mai multe cupluri intampina dificultati in a avea copii. Chiar daca populatia beneficiaza de o educatie sexuala tot mai buna si de o ingrijire medicala din ce in ce mai performanta, infertilitatea se transforma treptat dintr-o drama personala a celor afectati, intr-o adevarata problema sociala.

Pe langa diverse boli si anomalii genetice, stilul de viata modern, stresul cotidian si timpul tot mai lung petrecut la munca, alimentatia gresita, viciile precum fumatul, dar si amanarea momentului de a avea un copil adesea dupa 35 de ani sunt printre pricipalele cauze ale infertilitatii. In ciuda faptului ca, in trecut, femeile erau cel mai adesea blamate pentru ca nu puteau aduce pe lume prunci, astazi, „vina" este impartita in mod egal intre sexe.

In 2010, un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii estima ca un total de 48,5 milioane de cupluri se afla in imposibilitatea de a avea un copil. La ora actuala, in Romania, statisticile arata ca aproximativ 10% din cuplurile aflate la varsta reproductiva sunt in aceasta situatie. Cele mai recente descoperiri medicale permit tratarea multora dintre cauzele infertilitatii si conceperea unui copil pe cale naturala. Cu toate acestea, in jur de 20000-25000 de cupluri au nevoie sa apeleze la cea mai avansata metoda de reproducere umana asistata, fertilizarea in vitro (FIV).

Fertilizarea in vitro - imitarea naturii in laborator

Fertilizarea in vitro (tradusa ca „fertilizarea in sticla") inseamna, practic, conceptia in afara corpului si implantarea embrionului in uterul mamei de catre medici. Primul copil care a aparut pe lume ca urmare a unei proceduri FIV s-a nascut in 1978 in Marea Britanie. De peste 30 de ani, aceasta procedura este adesea singura solutie pentru cuplurile cu probleme medicale care nu pot fi tratate, precum calitatea sau cantitatea insuficienta a spermatozoizilor, obstructii sau probleme de interactiune intre ovocite si spermatozoizi, ori tulburari ale ovulatiei.

Primul pas in cadrul acestei proceduri este inducerea controlata a ovulatiei prin intermediul unui tratament hormonal; pentru a avea mai multe sanse de reusita ale implantarii, tratamentul are ca rezultat producerea unui numar mai mare de ovocite. Ovocitele si spermatozoizii sunt recoltate in aceeasi zi si introduse impreuna intr-un recipient special pentru fertilizarea in vitro. In cazul in care numarul de spermatozoizi din proba de sperma este insuficient, medicii maximizeaza sansele unei reusite prin injectarea unui singur spermatozoid in fiecare ovocit, prin metoda numita ICSI (injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor).

Ca si in cazul unei fertilizari pe cale naturala, este nevoie de 2-5 zile pentru formarea embrionilor - de data aceasta, intr-un incubator. Odata maturizati, mai multi dintre embrioni sunt implantati de catre medici in uterul mamei, in timp ce altii sunt inghetati pentru situatia in care este nevoie de o noua implantare. Din acest motiv, multe dintre cuplurile care recurg la FIV devin parinti nu pentru unul, ci pentru mai multi copii, in functie de numarul de embrioni care au „prins". Dupa aceste proceduri, cuplul va afla in maxim 2 saptamani daca, din titulatura de „pacienti" au primit-o pe cea de „viitori parinti", in urma unui test de sarcina.

Care sunt sansele de reusita?

In cele mai performante unitati medicale, rata medie de succes a procedurilor FIV este de 40%, o variabila importanta fiind varsta mamei. Pentru a maximiza sansele de reusita, pe langa o varsta mai mica de 35 de ani a mamei, facilitatile centrului in care sunt realizate procedurile au o importanta uriasa.  Spitalul Wellborn, specializat in infertilitate si medicina materno-fetala, singurul One Stop Clinic de profil din Romania, are o rata de succes de 45% pentru procedurile FIV realizate pe paciente de sub 35 de ani.

Ceea ce face acest spital sa fie cu totul special pe piata este faptul ca poate trata orice problema legata de infertilitatea feminina sau masculina, fara ca pacientii sa aiba nevoie de vizite la unitati diferite. Astfel, sunt scutite scutit timp efort pretios, care pot face adesea diferenta intre un test de sarcina cu doua liniute si unul negativ. Creand o adevarata relatie cu echipa de medici, fiecare cuplu beneficiaza de o abordare personalizata a cazului si poate lua legatura cu spitalul la orice ora si in orice zi a saptamanii prin intermediul unui departament specializat, fiind monitorizate, dirijate si consiliate in permanenta. Astfel, prin tratamentul potrivit si ingrijirile medicale de cea mai buna calitate, chiar si cuplurile care cred ca nu mai exista speranta pot deveni parinti apeland la fertilizarea in vitro. Daca dupa un an de incercari, o sarcina intarzie sa apara, este esentiala consultarea unui specialist pentru a stabili cauzele si parcursul de tratament cel mai potrivit.

Despre spitalul Wellborn
 Wellborn este primul spital din Romania dedicat in exclusivitate fertilitatii si medicinei materno-fetale si singurul One Stop Clinic de profil din tara. Pe langa cele mai avansate tehnologii medicale existente pe piata si expertiza echipei medicale de elita, pacientii nostri beneficiaza de un tratament personalizat si o atmosfera calda pe toata durata tratamentului.
Spitalul functioneaza 24/7, punand la dispozitia dumneavoastra, in orice moment al zilei, o echipa de medici complexa multidisciplinara, prin cele 2 departamente principale, Reproducere Umana Asistata si Medicina Materno-fetala, precum si prin Ambulatoriul de specialitate. Wellborn vine in ajutorul pacientilor cu cele mai avansate metode de Reproducere Umana Asistata, inclusiv Fertilizare in Vitro.
Contact:
Adresa: Str. Brodina nr. 3, Sector 1, Bucuresti
Telefon: 031 9105, 031 425 11 15, 031 405 22 95, 0785 212 628
Fax: 031 425 36 92
E-mail: office@wellborn.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Primăria oferă bani pentru fertilizarea in vitro, pentru cupluri
  Primăria oferă bani pentru fertilizarea in vitro, pentru cupluri

  Primăria Capitalei a anunțat lansarea unui nou program intitulat „O Șansă pentru Cuplurile infertile- FIV 2”. În cadrul acestuia vor fi sprijinite financiar 2000 de cupluri,...

  Există speranță: în aceste momente sunt 70 de vaccinuri pentru Covid-19 în dezvoltare și testare
  Există speranță: în aceste momente sunt 70 de vaccinuri pentru Covid-19 în dezvoltare și testare

  Vești minunate: se pare că ne putem recăpăta speranța! Organizația Mondială a Sănătății declară că la nivel global există peste 70 de vaccinuri prototip împotriva...

  14 lucruri pe care el vrea să nu le mai faci când îi faci sex oral
  14 lucruri pe care el vrea să nu le mai faci când îi faci sex oral

  În cazul în care ați hotărât să aveți parte și de sex oral, este foarte important ca tu să știi ce ai de făcut. Parcurge articolul de mai jos pentru a vedea care...

  Zile în plus de concediu dacă faci parte din această categorie de femei
  Zile în plus de concediu dacă faci parte din această categorie de femei

  Vești bune pentru doamne și domnișoare! Vor primi zile în plus de concediu dacă vor apela la fertilizare in vitro pentru a deveni mame.

  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume
  Fotografia care dă speranță umanității: nou-născutul care trage de masca medicului care l-a adus pe lume

  Masca a devenit un accesoriu indispensabil în zilele noastre și chiar dacă ușor-ușor am reușit să ne obișnuim cu această nouă normalitate, așteptăm cu sufletul la gură ziua...

  Gata! Opriți-vă! Andreea Bălan, terorizată de întrebarea: când mai faci un copil
  Gata! Opriți-vă! Andreea Bălan, terorizată de întrebarea: când mai faci un copil

  Andreea Bălan este agasată de întrebările jurnaliștilor, care ating unul dintre cele mai dureroase aspecte ale vieții sale. Întrebarea „Când vei mai face un...

  Psihologul Alexandru Bușilă: Nu mai întrebați copiii "Ce vrei să te faci când vei fi mare?"
  Psihologul Alexandru Bușilă: Nu mai întrebați copiii "Ce vrei să te faci când vei fi mare?"

  Printre marile curiozități care ne „macină” pe noi, cei mari, este să aflăm și ce și-ar dori să facă în viitor copiii noștri. Așa cum vei afla și din articolul...

  Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
  Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

  Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

  © 2022 Qbebe