5 lucruri vitale pe care ar trebui sa le stii inainte de a avea un copil

5 lucruri vitale pe care ar trebui sa le stii inainte de a avea un copil

Ioana-Catalina Pavel

A fi mama nu inseamna numai a da nastere unor copii. Acest lucru il poate face orice femeie daca doreste, si presupune doar o maternitate biologica. A fi mama inseamna cu mult mai mult. Este nevoie sa treci printr-o adevarata scoala a vietii, in care sa inveti sa iti construiesti personalitatea si sa iti educi inima, inainte sa fii in stare sa poti ajuta sa creasca si alti omuleti. Psihologul Ilinca Petrescu ne ajuta sa intelegem mai bine ce presupune parenatalitatea si ce inseamna de fapt sa fii cu adevarat mama.

 

"Sarcina parintilor, ca si cea a familiei, este de a-si ajuta copilul sa isi obtina independenta." (S. Lebovici)


1. A deveni parinte: un proces extrem de complex

"Conceptul de parentalitate se refera la faptul ca nu este suficient sa fii genitor sau sa fii desemnat ca parinte pentru a putea indeplini toate conditiile, trebuie sa "devii parinte", lucru care se realizeaza printr-un proces complex implicand niveluri constiente si inconstiente ale functionarii mentale." spune psihanalistul Th. Benedek.

Psihanalistul Serge Lebovici sustine ca pentru a deveni parinte este este necesar intai un travaliu cu sine insusi care consta in a intelege ca mostenim ceva de la proprii parinti, asa zisa mostenire trans-generationala. Aceasta se refera in principal la copilul imaginar. In timpul sarcinii, mama isi imagineaza copilul pe care il va darui sotului.


"Ea ii va da un prenume purtator de simboluri (un erou, un secret) la care copilul o trimite, inconstient, si care va fi purtatorul acestei mosteniri. Atunci cand copilul se naste si mama il ia in brate, ea il ia in brate atat pe copilul real cat si pe cel imaginar, care este purtatorul istoriei transgenerationale", spune Ilinca Petrescu, psiholog si psihoterapeut in terapie familiala psihanalitica.


Nasterea bebelusului introduce schimbari in viata parintilor, in special in viata lor sexuala, atunci cand este vorba de un cuplu tanar . A recunoaste ca parentalitatea trece prin momente dificile pentru a iubi copilul este foarte important in vederea deculpabilizarii parintilor (S. Lebovici). Este nevoie, practic, de o devenire a oamenilor care vor sa fie parinti, de un proces launtric delicat si de durata, de lucru cu sine insusi, de asumare a personalitatii si a vietii in totalitatea ei. Acest proces dureaza mai mult sau mai putin, in functie si de mostenirea genetica, de "incarcatura" din neam, si mai ales de dorinta omului de a lucra si a (se) vindeca.

 


2. Maternalitatea- o noua faza a personalitatii

Psihanalistul francez Paul-Claude Racamier propune, in 1961, termenul de "maternalitate" pentru a defini "ansamblul de procese psiho-afective care se dezvolta si se integreaza in femeie odata cu maternitatea" si pentru a sublinia dinamismul procesului (spre deosebire de termenul clasic "maternitate"). Th. Benedek descrie experienta maternitatii ca o faza de dezvoltare psiho-afectiva a femeii, pe care o compara cu adolescenta si o defineste ca o criza identitara, adica o perioada a vietii in cursul careia persoana este confruntata cu schimbari profunde dictate de reaparitia vechilor conflicte psihice.

"Maternitatea corespunde unei dorinte care apare la o varsta mica, in copilarie. De aceea putem vorbi si despre o sarcina psihica a parintilor, multe femei spunand "As simti ca imi lipseste ceva daca nu as avea un copil." Ca si cum maternitatea ar fi conditia esentiala pentru a deveni femeie. Cu toate acestea, foarte multe cupluri doresc sa aiba copii in ciuda dificultatilor intalnite, printr-un proces de adoptie, in cadrul clinicilor de infertilitate. Putem afirma ca maturitatea psihica a individului presupune ca viata primita sa fie transmisa. Transmiterea vietii presupune o identificare cu mama, recunoasterea propriei mame, si, in acelasi timp, o incercare inconstienta de a repara anumite aspecte din relatia cu mama si/sau cu familia pe care, ca si copii, le-am simtit neplacute" mai spune Petrescu.

 

  copil dorit; copil iubit

 

3. Dorinta de a avea copii: expresia iubirii dintre un barbat si o femeie

 

Copilasul trebuie sa fie, in primul rand, dorit de ambii parinti, cu ceva timp inainte de venirea lui pe lume. Pentru a intelege importanta parentalitatii in constructia vietii mentale a copilului, este necesar sa ne amintim de faptul ca bebelusul trebuie investit de ambii parinti: iubit, ingrijit, recunoscut ca descendent al familiei.


Bertrand Cramer formuleaza ipoteza conform careia nostalgia dragostei propriilor parinti ii impinge pe barbat si pe femeie sa isi doreasca un copil. Proiectul de a avea un copil se sprijina pe dorinta de a regasi acest timp pierdut, acest paradis unde copilul era obiectul dragostei neconditionate a parintilor sai si unde el insusi se simtea ca un copil perfect.


Din pacate, astazi, dorinta de a avea copii devine din ce in ce mai separata de actul sexual datorita metodelor de contraceptie. Corinne Antoine sustine ca "dorinta de a avea copii este mai intai expresia iubirii intre un barbat si o femeie. O iubire fizica, afectiva si fantasmatica, in jurul proiectului mai mult sau mai putin constient de a da nastere unei a treia persoane. Aceasta dorinta apare in inconstientul femeii cu mult inainte ca aceasta sa fie in starea fiziologica potrivita pentru a-i da forma."

 

visarea copilului in timpul sarcinii de catre ambii parinti

 

4. Preocuparea maternal-primara, o stare de nebunie
 

Monique Bydlowski descrie "transparenta sarcinii" ca o stare care incepe din primele saptamani de sarcina si care se caracterizeaza printr-o "mare permeabilitate a reprezentarilor inconstiente". Mai concret, femeile care se afla in aceasta stare au foarte putine reprezentari constiente despre copilul pe care il poarta. Discursul femeii insarcinate este mai degraba invaluit de fantasme regresive, de amintiri infantile "... in principal nostalgice, centrate pe trecut, pe copilul de atunci, cea care a fost si care va disparea pentru a lasa loc unei identitati noi, celei de mama". 

 

  

 

Constelatia maternitatii este descrisa de D. Stern ca o noua organizare a psihismului femeii care se dezvolta in timpul sarcinii si dureaza intr-o maniera variabila si dupa nasterea copilului. Ea contine un ansamblu de tendinte, sensibilitati si fantasme, frici si dorinte specifice. Interesele mamei sunt atunci orientate catre mama sa in calitatea ei de mama, si mai putin catre mama in calitate de femeie, catre femei in general, si mai putin catre barbati , mai mult catre probleme ce tin de crestere si dezvoltare si mai putin catre cariera profesionala, mai mult catre sotul ei in calitate de tata si suport pentru ea si pentru copil si mai putin in calitatea sa de barbat si partener sexual.

 

5. Cuplul sot-sotie versus cuplul mama-bebelus

 

Relatia sotiei cu sotul ei se schimba in perioada sarcinii si in primele luni dupa ce a nascut. Ea se simte vulnerabila, este foarte emotiva si din aceste motive simte nevoia ca ea si copilul sa fie protejati de catre sotul ei. Cuplul mama -bebelus va fi un cuplu simbiotic, ce va incerca sa continue simbioza ce s-a dezvoltat intre ei in interiorul uterului. Aceasta relatie garanteaza dezvoltarea armonioasa a bebelusului, cu toate ca tatal o va resimti ca fiind frustranta datorita rolului exclusiv matern al sotiei lui. Pentru a nu se simti exclus, mama il poate implica pe tata in activitatile de ingrijire a bebelusului si pot petrece timp impreuna toti trei, la plimbare de exemplu.

"Pe masura ce bebelusul creste, sotul isi va "revendica"sotia, punand limite intre relatia "pasionala", exclusivista, dintre bebelus si mama. Copilul va creste astfel cu realitatea existentei cuplului conjugal, din care el este exclus si a dragostei dintre parintii lui care ii confera siguranta. El va prelua modelul parintelui de acelasi sex si va intelege ca, atunci cand va fi mare, va avea si el/ea o sotie/un sot asa cum au parintii sai. Treptat, cu ajutorul tatalui, rolul de mama si cel de sotie se vor echilibra" completeaza Ilinca Petrescu.

 

  

 

Te-au ajutat aceste informatii? Crezi ca este important ca o femeie care vrea sa devina mama sa cunoasca aceste lucruri? 

 

Articolul urmator
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media
    6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media

    Tendința de a dezvălui cât mai multe momente din viață pe Social Media este tot mai prezentă în ultimul deceniu. Printre acestea se regăsesc, desigur și momente din viața...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare
    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

    Una dintre marile provocări cu care trebuie să se confrunte părinții este legată de somnul copilului. Fie că este vorba despre o oră de culcare târzie sau despre coșmaruri,...

    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

    Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

    Cele 5 abilități pe care ar fi bine să le deprinzi înainte să ai un copil
    Cele 5 abilități pe care ar fi bine să le deprinzi înainte să ai un copil

    Pentru a reuși să faci față încă de la început provocărilor pe care le vei avea de înfruntat ca părinte, ar fi ideal dacă ai putea să deprinzi și să-ți...

    © 2024 Qbebe