10 lucruri despre sarcina pe care trebuie sa le stii!

10 lucruri despre sarcina pe care trebuie sa le stii!

Raluca Cristea

Peste 90% din problemele in sarcina pot fi evitate daca mamicile se informeaza corect si la timp. In spiritul acestei idei, imi doresc sa te informez despre 10 curiozitati si probleme in sarcina, care te vor ajuta sa intelegi mai bine acest proces frumos, uneori complicat.

Corpul tau incepe sa se modifice si bebe isi face simtita prezenta. Cu siguranta ai intrebari la care iti doresti un raspuns prompt si corect, fara de care ai putea intra intr-o stare de neliniste. Pentru 9 luni linistite, tot ce trebuie sa faci este sa obtii informatiile care conteaza. Afla-le de mai jos!

1. Care sunt avantajele si riscurile sarcinii intre varsta de 20-25 de ani?

AVANTAJE! Medicii te sfatuiesc sa ramai insarcinata pana in varsta de 30 de ani, deoarece organismul este rezistent, organele functioneaza la capacitate maxima, iar fertilitatea atinge nivelul cel mai ridicat, asigurand conditiile optime pentru formarea si dezvoltarea embrionului.

Tot pana in varsta de 30 - 35 de ani, energia fizica si psihica sunt mult mai mari, astfel ca poti trece mai usor peste inevitabilele neplaceri din sarcina.

RISCURI! Printre principalele riscuri este acela ca la o varsta tanara nu ai facut inca toate investigatiile necesare pentru depistarea unor afectiuni sau infectii, pe care le poti descoperi prea tarziu, in timpul sarcinii.

 despre sarcina

Daca esti obisnuita cu un stil de viata alert, cu un volum de munca ridicat sau cu fumatul, iti va fi foarte greu sa renunti la toate acestea intr-o clipa, ceea ce va avea consecinte neplacute asupra dezvoltarii bebelusului.

2. Care sunt riscurile fumatului si consumului de alcool in sarcina?

Fumatul  si consumul excesiv de alcool sunt daunatoare chiar si pentru o persoana sanatoasa, cu atat mai mult pentru o femeie gravida, sensibila, care are in grija si viata omuletului din burtica.

Ce riscuri aduc tigarile? Nicotina din tutun ingusteaza vasele de sange, iar monoxidul de carbon anuleaza o mare parte din depozitul de oxigen al organismului. Atat nicotina, cat si monoxidul de carbon traverseaza rapid placenta si intra in sangele bebelusului, in concentratie chiar mai mare decat in sangele mamei. Rezultatele? Incetinirea dezvoltarii bebelusului, avortul spontan, dezlipirea prematura a placentei, nasterea prematura.

Ce riscuri aduce alcoolul? La fel ca si tigarile, alcoolul este un drog care afecteaza grav dezvoltarea embrionului. Alcoolul trece rapid din sangele mamei in sangele fatului, care il elimina de trei ori mai lent. Cel mai grav efect al alcoolului este cel asupra creierului bebelusului, alcoolul consumat in sarcina cauzand retard mintal.

3. Cat este normal sa ma ingras in timpul sarcinii?

Ca sa nu iti pui sanatatea in pericol, medicii te sfatuiesc sa mananci sanatos si echilibrat, astfel incat sa nu iei in greutate mai mult de 13 kg.

Dupa primele 3 luni de sarcina, vei acumula in jur de 2 kg daca inainte aveai o constitutie solida sau 3 - 4 kg, daca inainte de sarcina erai mai slabuta. Apoi, luna de luna, vei lua in greutate cel putin 500g, insa atentie, nu tot surplusul de greutate este datorat depozitelor de grasime!

Daca la sfarsitul sarcinii constati ca ai acumulat, de exemplu, 13 kg, afla ca doar 4 kg sunt depozite de grasime. Restul de 8 kg se imparte astfel: 3 - 3,5 kg = bebe ; 1 - 1,5 kg = lichidul amniotic ; 500 g = placenta ; 600 - 900 g = marirea sanilor ; 1 - 1,5 kg = uterul ; 1 kg = marirea volumului de sange. Parca te-ai mai linistit, nu-i asa?

probleme in sarcina

4. Cand se pot simti primele batai de inima ale bebelusului?

Bataile inimii bebelusului pot fi auzite cu ajutorul unui dispozitiv doppler cu amplificator, insa nu mai devreme de luna 4 a sarcinii.

Momentul primelor batai de inima ale bebelusului depind de 3 factori:

- Pozitia uterului sau pozitia bebelusului in uter;
- Grosimea stratului de grasime de deasupra osului pubic - Zona pubiana este cea pe care medicul o cerceteaza la ecografia din primele luni de sarcina si, cu cat stratul de grasime este mai gros, cu atat mai slabe sansele sa auzi bataile de inima ale bebelusului;
- Pozitia placentei - Placenta poate modifica sau estompa sunetelor batailor inimii atunci cand medicul verifica ritmul cardiac al bebelusului (ritm cardiac fetal).

5. Cat de activ este bebe in timpul sarcinii? Cand se misca pentru prima data?

Multe mamici se intreaba cand este normal sa simta primele miscari ale bebelusului sau daca este un motiv de ingrijorare ca bebe nu se misca prea mult.

Ei bine, primele miscari le vei resimti ca miscari ale uterului, insa abia in luna 5, cand bebe este mai bine dezvoltat, vei simti loviturile cu piciorusele. Incepand cu luna 7, poti simti zilnic miscarile bebelusului, iar in luna 9 vei simti in fiecare seara cel putin 5 lovituri.

Daca nu te incadrezi in acest tipar sau te bucuri de miscari rare ale bebelusului, incearca sa bei sau sa mananci ceva dulce. Astfel, bebelusul va fi energizat si stimulat sa se miste, ceea ce inseamna ca nu este ceva grav, ci doar ca bebelusul este mai lenes. 
riscurile sarcinii

Daca totusi, in maximum 2 ore de la consumul a ceva dulce, nu simti cel putin 5 miscari ale bebelusului, mergi de urgenta la medicul care iti supravegheaza sarcina.

6. Sunt normale crampele in abdomenul inferior?

Ti se intampla sa ai crampe abdominale mai ales in partea de jos a abdomenului, crampe ce seamana cu niste contractii? In primul rand, trebuie sa mergi la medic si sa faci o monitorizare fetala pentru a te asigura ca nu este vorba chiar despre contractii.

De asemenea, medicul trebuie sa verifice daca nu cumva este vorba despre o infectie urinara, afectiune des intalnita in timpul sarcinii.

Daca crampele sunt doar crampe si nu suferi nici de o infectie urinara, este posibil ca aceste dureri sa fie cauzate de intinderea ligamentelor. Cere-i medicului care are grija de tine sa iti prescrie un supliment cu magneziu, care te va ajuta la intinderea si relaxarea musculaturii uterului.

7. Ma doare zona din jurul ombilicului. De ce?

Cauzele durerii de buric din timpul sarcinii sunt fie cresterea in volum a uterului, fie contractiile musculare din timpul varsaturilor sau mai grav, o lovitura pe care este posibil sa nu o fi sesizat.

Daca varsaturile sunt de vina, atunci vei scapa de dureri in cateva zile, daca bineinteles, nu te mai confrunti curand cu un episod puternic de varsaturi. Daca este de vina cresterea in volum a uterului, este posibil sa suferi din cauza acestor dureri pentru o perioada mai lunga de timp, poate chiar toata sarcina.

Daca durerea persista mai mult de 3 zile sau simti o umflatura in zona ombilicala, mergi de urgenta la medic, caci este posibil sa suferi de hernie ombilicala.

 durere de buric

8. De ce ma dor si imi amortesc degetele si mainile?

Ti se intampla sa simti ca iti amortesc degetele, palmele si uneori bratele, mai ales in timpul noptii? Poate fi vorba despre compresia unui nerv, numita in termeni medicali Sindromul tunelului carpian, o problema frecvent intalnita in randul femeilor insarcinate, mai ales in ultimele luni de sarcina.

Durerea si furnicaturile degetelor si ale bratelor sunt cauzate de umflarea tesuturilor degetelor si ale palmelor. Desi simptomele te pot speria, amorteala si furnicaturile nu sunt o problema grava, ci una specifica perioadei de sarcina.

9. Ce medicamente pot lua daca racesc?

Te simti rau insa ai evitat sa iei vreun tratament, de teama sa nu ii faci rau bebelusului?

Afla ca poti lua paracetamol pentru scaderea febrei si pentru ameliorarea durerii de gat, paracetamolul fiind singura pastila pe care o poti lua in timpul sarcinii fara sa aiba efecte adverse. In rest, orice alta pastila trebuie luata in urma sfatului medicului obstetrician - ginecolog care iti urmareste sarcina, altfel consecintele pot fi tragice.

Alte metode acceptate in sarcina, pentru ameliorarea si tratarea racelii, sunt tratamentele naturiste: gargara cu apa si sare, dropsuri mentolate, spray nazal cu apa salina sau apa de mare, mentinerea nivelului de umiditate din camera, etc.

medicamente in sarcina

10. Ce se intampla cand se elimina dopul de mucus? La cat timp dupa incepe nasterea?

Cervixul este "inchis" cu un dop de mucus, care este eliminat atunci cand colul uterin se dilata si se pregateste pentru nastere. Cand este eliminat, dopul de mucus are o consistenta lipicioasa, de culoare alb, roz sau maro. Asa numitul moment al "ruperii apei" este un semn ca nasterea se apropie, insa nasterea propriu-zisa poate avea loc la cateva ore sau zile distanta.

Totusi, trebuie sa iti anunti medicul, pentru ca odata ce dopul de mucus se rupe, bebelusul este mult mai sensibil la infectii. Medicul te va intreba culoarea si consistenta lichidului scurs si va decide daca este bine sa vii imediat la spital sau poti astepta declansarea nasterii acasa.


Iti doresc sa ai parte de 9 luni frumoase si de o nastere usoara!
Articolul urmator
Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?
Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge
    6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

    Să îți vezi copilul că plânge este una dintre provocările vieții de părinte. Chiar dacă te îngrijorează, te supără sau pur și simplu este frustrant să-ți vezi...

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
    9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

    Atunci când ai un bebeluș, mai ales dacă este primul, nu știi întotdeauna la ce să te aștepți. E ușor să te îngrijorezi, însă vestea bună este că unele...

    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie
    3 lucruri pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie

    Care sunt lucrurile pe care copilul chiar nu trebuie să le ştie? Ce lucruri vorbim în preajma lui sau cu el, şi nu realizăm că îl pot afecta negativ?

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    © 2024 Qbebe