10 motive pentru care sexul este obligatoriu in sarcina!

10 motive pentru care sexul este obligatoriu in sarcina!

Louise Tanase - Contributor

Unele cupluri renunță la sex în timpul sarcinii fie din cauza unor mituri, fie din cauza unor superstiții. Dacă medicul nu ți-a interzis contactele sexuale în această perioadă, atunci nu ai niciun motiv să renunți la sex, ci dimpotrivă! Sexul în timpul sarcinii este benefic pentru tine,  dar și pentru partenerul tău și sănătatea relației voastre. Iată cateva motive pentru care viața ta sexuală ar trebui să  se mențină și în timpul sarcinii.

De ce să nu renunți la sex în sarcină

1. Sexul reduce efectele stresului

Efectele hormonului stresului, cortizolul, sunt reduse semnificativ datorită contactelor intime și atingerilor regulate. Cortizolul este cauza multor efecte neplăcute ale sarcinii, incluzând depozitarea grăsimilor și a toxinelor nedorite, perturbarea ciclului de somn, a bio-ritmului și a lipsei dorinței sexuale, scade toleranța la durere, crește disconfortul sarcinii și te face să te simți obosită. O rămășiță a vremurilor când strămoșii noștri trebuiau să vâneze și să adune fructe pentru a supraviețui, cortizolul are rolul de a pregăti organismul pentru stres maxim, cum ar fi înfometarea sau luptele fizice. Nici unul dintre aceste motive de stres nu mai exista în zilele noastre, însă organismul nostru nu și-a dat seama încă! Fă-ți o favoare și profita de sex pentru a diminua efectele negative ale cortizolului asupra ta și a bebelușului tău.

2. Beneficiile orgasmului

O „baie” în hormonii dragostei, oxitocină și endorfină, un sentiment de bine general, toate sunt rezultatele unui orgasm. De ce să nu beneficiați tu și bebelușul tău de toate acestea? Activitatea sexuala regulata te poate transforma într-o persoana mai bună și mai relaxată, cu sentimente pozitive pentru tine, partener și bebelușul tău. Sexul poate induce senzația de calm și mulțumire personală, poate inspira dragoste, creativitate și succes.

3. Sexul te conectează cu partenerul tău

Contactele sexuale regulate ajuta partenerii să aibă o relație puternică, solidî, îi menține conectați unul cu celîlalt și le dă o senzație de apropiere concretă, de sincronizare a acțiunilor, dorințelor și gândurilor lor. Baza unui parteneriat parental sănătos este înrădăcinată puternic în relația celor doi viitori părinți ca și cuplu, în comunicarea și intimitatea cuplului. Încercați să vă atingeți tandru măcar o dată pe zi!Asemenea atingeri vă vor reaminti că între voi exista mai mult  decât planurile pentru naștere, amenajarea camerei bebelușului sau educația copilului.

Femeie insarcinata, intr-un moment de intimitate cu partenerul ei

4. Sexul este un exercițiu fizic ideal

Vrei să faci puțin sport pentru a elimina prăjiturile pe care tocmai le-ai mâncat dimineața? Sexul este una dintre cele mai sănătoase și plăcute activități fizice, dar și una dintre cele mai eficiente. O femeie de 60 de kilograme, poate să ardăaproape 100 de calorii în doar 20 de minute de sex.

5. Sexul te ajută să te bucuri mai mult de noile tale forme

Dacă vei învăța să îți asociezi trupul cu senzația de plăcere, tu și partenerul tău vă puteți bucura din plin de aceastî perioada specială din viața voastră. Bucură-te de fiecare parte a corpului tău și vei dezvolta o relație mai buna intre minte și trup.

Relația de cuplu va avea de castigat: relația voastrs se vă consolida și veți fi pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește viața sexuală. 

Cercetătorii spun că multe femei experimentează orgasmul sau chiar orgasmul multiplu pentru prima oară în timpul sarcinii. Acest fapt se datorează nivelului hormonilor, dilatației vaselor sangvine și presiunii exercitate pe nervii răspunzători de placerea sexuală din regiunea genitală.

6. Sexul te ajută să dormi mai bine

Vrei să adormi mai repede, să ai un somn adânc și să te simți mai odihnitî atunci când te trezești? Încearcă să faci sex înainte de culcare! Fiecare femeie însărcinată știe cât de importantă este odihna, atât pentru ea, cât și pentru bebelușul  ei. În perioada sarcinii odihna este esențială, mai ales când hormonii o iau razna, picioarele se umflă, spatele te doare și apar diverse umflături și pete pe unde nici nu te aștepți, iar kilogramele încep să se adune.

7. Sexul crește imunitatea organismului

O viață sexuală sănătoasă și regulată crește cu 30-35% nivelul imunoglobulinei A. aceasta componentă cheie în sistemul de apărare a organismului împotriva bolilor poate fi ajutata și îmbunătățită prin activitatea sexuală regulată (o data sau de doua ori pe săptămână). Având activitate sexuala în acest ritm, vei micșora semnificativ riscul de infarct miocardic, atac cerebral și vei avea un leac natural pentru răceli și gripe.

8. Sexul crește toleranța la durere

Indiferent că alegi să iei problema în mâinile tale sau să iți rogi partenerul să te asiste în această problemă, trebuie să știi că stimularea vaginală acționează că un analgezic ușor și crește toleranta organismului tău la durere. Aceasta este o veste foarte bună, dacă stai să te gândești la unele motive de disconfort fizic care apar în timpul sarcinii.

9. Sexul te pregătește pentru naștere

Dincolo de beneficiile enumerate mai sus, sexul îți mai aduce un beneficiu la care probabil nici nu te-ai gândit. Sexul iți pregătește corpul pentru naștere. Cum? În timpul actului sexual, mușchii pelvini și vaginali sunt antrenați într-un fel de exerciții care îi pregătesc pentru „maratonul" nașterii. Datorită actelor sexuale, mușchii pelvini vor fi mai bine pregătiți pentru efortul expulzării bebelușului și, de asemenea, se vor reface mult mai repede și mai bine după naștere.

10. Sexul te binedispune

Ca o concluzie, sexul poate fi un factor de binedispunere, atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău, dacă iei în caclul faptul  că în ultimul trimestru de sarcină sexul poate fi o provocare... amuzantă! De exemplu,  gândește-te cât de haioasă poate deveni căutarea unei poziții confortabile încercând să evitați burtica din ce în ce mai mare!

Sexul în sarcină- Trimestrul I

Fiecare femeie reacționează diferit, când este vorba despre libidoul din primele trei luni de sarcină. Dacă pentru unele dintre ele dorința de a întreprinde activități sexuale crește, pentru altele se poate diminua, aceste variații fiind legate de fluctuațiile hormonale.
De asemenea, trebuie să știi că, în condițiile în care intensificarea circulației sângelui se va intensifica în sarcină (inclusiv cea din zona labiilor, clitorisului și vaginului), vei putea simți orgasmele mai intens. Totodată, creșterea volumului sânilor te va face să te simți mai dornică să te implici în activități sexuale.

Un alt aspect pe care trebuie să îl știi este: sexul din primul trimestru nu îi va dăuna deloc bebelușului și nu va crește riscul piederii sarcinii. În plus, nu ai de ce să te îngrijorezi dacă vei continua să iei pilule contraceptive fără să știi că este însărcinată. Nici acest demers nu va afecta în niciun fel evoluția sarcinii!
Nu va fi nociv pentru tine nici dacă vei face sex oral, întrucât sperma înghițită nu vă poate face rău nici ție, nici bebelușului.

Sexul în sarcină- Trimestrul al doilea

Pe măsură ce abdomenul își mărește volumul, nu te vei mai simți confortabil în anumite poziții sexuale. De exemplu, cele care presupun ca partenerul tău să stea deasupra nu vor mai fi adecvate pentru tine. În același timp, statul pe spate nu mai este potrivit întrucât creșterea uterului va impune o presupune suplimentară pe vasele sanguine importante, inclusiv pe cele din zona pelvisului. Din acest motiv, poți începe să resimți durere.

Cel mai bine este să stai de vorbă cu partenerul pentru a găsi pozițiile care să te ajute să te simți în largul tău. De pildă, puteți recurge la poziții sexuale în care să stați în poziții laterale sau unele în care tu să fii deasupra.
Precauții speciale sunt legate de sexul anal. În general, acesta este sigur în sarcină, dar trebuie să te asiguri că se vor respecta neapărat regulile de igienă pentru a evita o infecție: partenerul trebuie să se spele bine înainte, astfel încât în vaginul tău să nu ajungă bacterii periculoase.

Sexul în cel de-al treilea trimestru de sarcină

În această perioadă, vei avea zile în care te vei simți când vei face sex și altele în care nu te vei simți deloc în largul tău.
Primul aspect de care trebuie să fii sigură este că sexul din ultimele trei luni de sarcină nu stimulează travaliul.
Alt detaliu pe care trebuie să îl știi este că, pentru siguranța ta, vei evita pozițiile sexuale în care vei sta mult timp întinsă pe spate. Explicația este următoarea: creșterea volumului uterului va pune presiune asupra tuturor vaselor de sânge și este posibil să intervină fluctuații ale tensiunii arteriale, care să provoace amețeli de exemplu.

Cele mai bune ar fi pozițiile sexuale în care să stai tu deasupra sau cele laterale. Important este să te sfătuiești și cu un medic pentru a afla exact dacă este pe deplin sigur pentru tine și pentru bebeluș să desfășori activități sexuale.
Nu trebuie să fii îngrijorată dacă va interveni următoarea situație: o sângerare ușoară apărută după o penetrare mai adâncă. Aceasta este normală întrucât cervixul este mai moale în timpul sarcinii.

Nu în ultimul rând, nu te speria dacă, în timpul activităților sexuale, vei sesiza că din sânii tăi va curge colostru (acesta este produs de organism înainte de laptele matern, formându-se încă de la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină). Este doar semnul că organismul tău se pregătește pentru alăptare!

Sexul în sarcină- exemple de poziții sexuale adecvate

În funcție de stadiul sarcinii și de cum ți-a recomandat medicul, poți să adopți diferite poziții sexuale. Poți să încerci o gamă variată, dar cele care te vor putea ajuta să te simți într-adevăr bine sunt:
„Poziția misionarului"
Această poziție clasică este potrivită pentru toate cele trei trimestre. Cu toate acestea, în ultima parte a trimestrului al treilea trebuie să ai grijă și să nu stai prea mult întinsă pe spate, în condițiile în care, pe fondul creșterii în volum a uterului, va exista o presiune mare asupra tuturor vaselor de sânge și pot surveni dureri și fluctuații bruște ale tensiunii arteriale.

„Lingura"
Și această poziție este ideală pentru sarcină, mai ales pentru trimestrul al treilea, când abdomenul tău este mare și nu îți mai permite să stai față în față cu partenerul. Poziția „lingură" presupune ca tu să stai întinsă pe o parte, în timp ce acesta va sta și el în lateral și va asigura penetrarea din spate.
În timpul primului trimestru și pe parcursul celui de-al doilea poți să-ți susții abdomenul cu o pernă pentru ca ulterior să te deplasezi încet către partener.

„Fata cowboy"
Presupune ca tu să stai deasupra, peste partenerul tău, care stă pe spate. Este poziția sexuală ideală pentru când stați pe o canapea, fiind ideal ca tu să te poți rezema de un spătar pentru mai multă stabilitate și control al mișcărilor.

„Foarfeca"
Poziția aceasta se poate realiza când partenerii se vor așeza astfel încât își vor desface picioarele, se vor apropia unul de celălalt, își vor plasa organele sexuale aproape, astfel încât tălpile fiecăruia sunt îndreptate spre capul celuilalt. Ca să îți faci o idee mai clară asupra acestei poziții, gândește-te la cum arată două foarfece deschise, lipite unele de altele.
Nu veți greși dacă veți adopta poziția „foarfecă" și în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, avantajul cel mai mare fiind că vă veți putea uita permanent unul la celălalt.

Citește și: 11 poziții sexuale pentru o penetrare mai adâncă

Motive pentru care să eviți sexul în timpul sarcinii

Nu va fi sigur să te implici în activități sexuale în această perioadă în următoarele cazuri:
• Ai un „istoric" în materie de pierderi de sarcini
• Cervixul tău se dilată mai mult decât ar fi normal pe parcursul trimestrului doi sau la începutul trimestrului al treilea, pe măsură ce fătul crește
• Suferi de „placenta previa" (o afecțiune care apare când placenta blochează cervixul), ceea ce va crește riscul de hemoragie în caz de activități sexuale
• Ai trecut printr-o rupere prematură a membranelor (presupune ca lichidul amniotic să înceapă să se scurgă prin vagin înainte de săptămâna 37 a sarcinii)

Un alt lucru asupra căruia medicii ginecologi atrag atenția este: dacă după ce ai avut activități sexuale sesizezi că sângerezi abundent sau că intervine o scurgere vaginală cu miros dezagreabil, nu mai sta pe gânduri și mergi cât mai rapid la un medic (poate fi vorba de o infecție periculoasă, care ar putea ajunge la uter).

Cât de important a fost pentru tine sexul în sarcină?

Citește și: 8 mituri despre sexul de după naștere pe care trebuie să le dărâmăm

Surse:
www.babycentre.co.uk,  www.webmd.com, www.whattoexpect.com
 

 

Articolul urmator
Care este temperatura bazală în sarcină
Care este temperatura bazală în sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani
    Explicația psihologilor: de ce este obligatoriu ca un copil să înceapă grădinița la 3 ani

    Este pregătit un copil de 3 ani pentru grădiniță? Din punct de vedere psihologic, da. Trei ani este vârsta la care cel mic poate începe să se obișnuiască cu viață...

    Este obligatoriu ca elevii să aibă cel puțin o notă la fiecare materie pe modul?
    Este obligatoriu ca elevii să aibă cel puțin o notă la fiecare materie pe modul?

    Noua structură a anului școlar, organizată pe 5 module de invățare, îi derutează pe unii profesori cu privire la numărul minim de note acordate elevilor la o materie, pe durata...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel
    Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel

    Certificatul verde Covid a devenit obligatoriu, în Israel, pentru profesori! Aceștia nu vor mai putea preda, nici măcar online, și nici nu vor mai primi salariu dacă nu prezintă...

    Un tată și-a schimbat sexul pentru a putea câștiga custodia copiilor săi
    Un tată și-a schimbat sexul pentru a putea câștiga custodia copiilor săi

    Până unde poate merge un părinte pentru a câștiga custodia copiilor săi? Acest tată a recurs la un gest extrem, făcând astfel tot posibilul pentru a câștiga...

    Sexul copilului va fi scos de pe certificatul de naștere? Ce recomandă specialiștii
    Sexul copilului va fi scos de pe certificatul de naștere? Ce recomandă specialiștii

    Asociația Medicală Americană (AMA) a publicat într-un raport din iunie că pledează pentru eliminarea sexului „masculin” și „feminin” de pe certificatele...

    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii
    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii

    Până pe la 25 de ani, greșești, explorezi, te descoperi. De îndată ce treci pragul de 25 de ani însă, simți că pășești pe un teren minat. Dintr-o dată, rețelele...

    © 2024 Qbebe