Alăptatul în sarcină este sigur?

Bianca Geica - Redactor Senior

Alăptatul în sarcină ridică multe semne de întrebare femeilor care vor să crească doi copii de vârste cât mai apropiate și aleg să rămână însărcinate cât mai repde după nașterea primului bebeluș. Dar cât de sigur este alăptatul în sarcină? Este nevoie să înțarci bebelușul și să renunți la hrănirea la sân dacă rămâi însărcinată în perioada alăptării?

Ce semne anunță sarcina în timpul alăptării

femeie care alapteaza

În perioada alăptării, ovarele nu mai produc ovule, însă cu toate acestea, posibilitatea de a rămâne însărcinată nu este complet exclusă. Cum îți dai seama că ai rămas gravidă în timpul alăptării? Semnele sunt aceleași ca și în cazul unei sarcini normale:

 • modificări apărute la nivelul sânilor, în special la nivelul laptelui. Producția lactica scade, iar calitatea laptelui nu va mai fi aceeași. Va deveni mai sărat începând din a treia săptămâna de sarcina, iar bebe s-ar putea să înceapă să refuze sânul;
 • grețuri matinale. Nu-i așa că îți era dor? Grețurile matinale pot fi destul de severe în cazul sarcinii în timpul alăptării;
 • oboseală și senzație de somnolență;
 • urinare frecventă;
 • sângerarea ca urmare a implantării embrionului.

Multe mămici se tem de siguranța unei sarcini apărute în perioada alăptării, însă medicii spun că nu există motive de îngrijorare! Sarcina poate fi dusă până la capăt, în perfectă siguranță și îți poți alapta în continuare bebelușul în această perioadă. Ba mai mult, după nașterea celui de-al doilea copil, dacă totul a decurs bine, poți continua să alăptezi în tandem.

Alăptarea în sarcină este sigură?

Dacă tocmai ai aflat că eșți însărcinată cu al doilea copil, dar încă îl alăptezi pe primul și ești îngrijorată în privința siguranței sarcinii, avem o veste bună pentru tine! Alăptatul în sarcină este sigur, așa că nu trebuie să întrerupi hrănirea la sân a bebelușului.

Sarcina nu este afectată de faptul că alăptezi, însă există câteva aspecte de care medicii îți recomandă să ții cont dacă alăptezi în sarcină. Nu trebuie să intri în panică, ci să acorzi atenție eventualelor situații care pot îngreuna sarcina sau alăptarea, în timpul sarcinii:

 • sensibilitatea mărită a sânilor cauzată de schimbările hormonale ce apar odată cu sarcina. Alăptarea poate deveni inconfortabilă sau dureroasă, mai ales dacă bebelușului pe care îl hrănești la sân îi apar dințișorii. Poți încerca să schimbi poziția de alăptat sau să optezi pentu biberonul cu lapte matern, pentru a reduce disconfortul;
 • grețurile specifice sarcinii care te împiedică să te hrănești așa cum trebuie. Dar nu te îngrijora, pentru că organismul uman este uimitor și are capacitatea de a oferi substanțele nutritive atât bebelușului pe care îl alăptezi, cât și fătului care se dezvoltă în burtica ta;
 • apariția unor contracții uterine, dar iarăși nu trebuie să te îngrijorezi. Contracțiile în timpul alăptării sunt, de regulă, blânde și nu afectează fătul. Dacă apar, în schimb, contracții mai intense, însoțite de vărsături, dureri de spate, presiune pelviană, sună-ți medicul;
 • scăderea lactației, care este perfect normală în sarcină. În acest caz, este important să te asiguri că bebelușul tău primește suficient lapte. Dacă nu, va fi nevoie să suplimentezi hrănirea la sân cu formule de lapte sau alimente, dacă cel mic a ajuns la diversificare;
 • transformarea laptelui în colostru spre sfârșitul sarcinii. Din acest motiv cel mic ar putea se hrănească de la sân pentru că sarcina poate schimba gustul laptelui.

Există câteva situații în care este necesară oprirea alaptatului în sarcină, cum ar fi:

 • istoric medical de avorturi;
 • apariția contracțiilor însoțite sau nu de dureri de spate, crampe, secreții vaginale sau presiune pelviană;
 • risc ridicat de naștere prematură;
 • sarcină gemelară;
 • dureri sau sângerări uterine.

Este foarte important că atunci când simți că este ceva în neregulă cu corpul tău, mai ales în timpul sarcinii, să mergi la medic și să îi explici ce se întâmplă. Acesta îți va face toate recomandările necesare astfel încât tu să ai o sarcina liniștită și sănătoasă până la capăt.

Poți rămâne însărcinată dacă alăptezi?

mama care alapteaza

Sigur că poți rămâne însărcinată dacă alăptezi. Alăptatul nu te protejează de o nouă sarcină. Chiar dacă, într-adevăr, reduce fertilitatea, multe femei folosind alăptarea că metodă contraceptivă naturală, nu o anulează!

Alăptarea oferă o protecție de 98% față de o sarcină, însă doar dacă menstruația nu a revenit, iar bebelușul este mai mic de șase luni și este alăptat exclusiv la sân, frecvent, atât ziua (3-4 ore/ zi), cât și noaptea (4-6 ore/ noapte). Asta pentru că de fiecare dată când bebe suge la sân, condiționează secreția hormonilor care declanșează în mod normal ovulația.

Dacă, în schimb, menstruația a revenit, bebe este mai mare de șase luni și a început diversificarea, riscul unei sarcini crește, așa că îți recomandăm să folosești metode contraceptive suplimentare pentru a nu rămâne însărcinată. Ferește-te, însă, de metodele hormonale (anticoncepționale, pilula de a doua zi), pentru că au în compoziție progesteron, un hormon care poate scădea cantitatea de grăsime din laptele matern. Cele care conțin și estrogen pot scădea semnificativ secreția de lapte.

Cum să rămâi însărcinată, deși alăptezi

Multe proaspete mămici își doresc cât mai repede încă un frățior pentru primul lor născut, ca cei mici să fie de vârste cât mai apropiate. Dacă planifici o nouă sarcină în timp ce alăptezi, nu trebuie neapărat să renunți la alăptare, ci poți încerca să îți hrănești bebelușul la sân mai rar, mai ales dacă a început diversificarea.

Reține totuși că hrănirea bebelușului cu lapte matern ar trebui să fie prioritară, mai ales în primul an de viață. Alăptarea joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului tău. Din laptele matern, prichindelul tău își primește toți nutrienții de care are nevoie pentru un start bun în viață.

Reține și faptul că specialiștii consideră că timpul minim între două sarcini este de 1 an, dacă ai născut natural și de 2 ani dacă ai născut prin cezariană. Asta pentru că uterul și cervixul, care au suferit modificări importante în timpul nașterii, au nevoie de un timp de refacere.

În plus, trebuie să fii pregătită din punct de vedere medical pentru a avea noi rapoarte sexuale. Cei mai mulți medici nu recomandă reluarea vieții sexuale până la controlul care se face la șase săptămâni de la naștere.

Avortul în timpul alăptării

Dacă ai rămas însărcinată în timpul alăptării și din diferite motive te gândești să renunți la sarcină, se poate recurge la avortul medicamentos în alăptare, fără să fie afectat bebelușul hrănit la sân. Medicul este cel care îți va spune tot ce ai de făcut în cazul unui avort în timpul alăptării.

Este indicat totuși să întrerupi măcar pentru câteva zile la alăptarea la sân a bebelușului, până când substanțele din pilulele avortive sunt eliminate complet din organism. Mifepristonul, o substanța care întră în compoziția pastilelor pentru avort, poate pătrunde în laptele matern și chiar dacă studiile realizate până în prezent au demonstrat că aceasta nu cauzează probleme copilului alăptat, pentru precauție oprește alăptatul câteva zile.

Dacă întrerupi alăptarea, nu înseamnă că trebuie să îl privezi pe bebe de nutrienții prezenți în laptele matern. Înainte de întreruperea sarcinii, folosește o pompă de sân pentru extragerea laptelui matern. Depozitează-l într-un recipient sterilizat, închis ermetic și păstrează-l, de preferat, în frigider, pentru 3-5 zile la o 4ºC sau mai puţin. În congelator poți păstra laptele matern până la două săptămâni.

lapte matern depozitat

Foarte important, odată ce dezgheți laptele, nu îl recongela!

Alăptarea după cezariană

Dacă te pregătești să naști prin cezariană și stai cu teamă că nu vei putea alăpta imediat după naștere, ei bine, avem vești bune. Majoritatea femeilor pot alapta după cezariană! Este adevărat că pornirea lactației nu se face la fel ca după o naștere naturală, însă cu ajutorul din partea personalului medical specializat și chiar și al unui consultant în alăptare, lucrurile vor decurge bine.

Moașa Andreea Andrei, consilier SAMAS, spune că afirmația “după cezariană laptele vine mai greu” rămâne un mit. De cele mai multe ori, o proaspătă mămică poate alapta cam la o ora și jumătate după ce a născut prin cezariană.

Legat de cum influențează tipul de anestezie momentul în care mama își poate hrăni pentru prima dată bebelușul la sân, consilierul spune că diferența apare atunci când vorbim de anestezie totală în comparație cu cea loco-regională. Însă în cele mai multe cazuri de operații prin cezariană se recurge la anestezie loco-regională, cu substanțe anestezice compatibile cu alăptarea, așa că nu trebuie să îți faci griji.

Cea mai bună poziție pentru alăptarea bebelușului, după operația de cezariană, este “mingea de rugby” - bebe va fi susținut pe antebrațul mamei, cu piciorușele înspre spatele mamei și cu capul îndreptat spre sân. Astfel proaspăta mămică are control în ceea ce privește apropierea bebelușului la sân, explică Andreea Andrei.

Alăptatul în sarcină este, așadar, sigur, la fel cum și posibilitatea de a rămâne însărcinată în perioada alăptării este destul de mare! Ție ți s-a întâmplat să rămâi însărcinată în timpul alăptării? Cum ai procedat? Ți-ai mai alăptat bebelușul sau l-ai înțărcat?

Surse: babycenter.com, parenting.com, healthline.com, reginamaria.ro, mayoclinic.org, hellomotherhood.com, programsamas.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cât de sigur este vopsitul părului în alăptare?
  Cât de sigur este vopsitul părului în alăptare?

  Multe proaspete mămici se întreabă dacă vopsitul părului în alăptare afectează în vreun fel sau altul laptele matern. Se tem de efectele secundare pe care compușii...

  Ministerul Sănătății răspunde: este sigur să luăm ibuprofen dacă avem simptome de coronavirus?
  Ministerul Sănătății răspunde: este sigur să luăm ibuprofen dacă avem simptome de coronavirus?

  Există o mulțime de zvonuri care apar în mediul online cu privire la medicamentele benefice în situația în care contactăm coronavirus. Cu toate acestea, important este...

  Unt de cacao: cât de sigur este pentru copilul meu?
  Unt de cacao: cât de sigur este pentru copilul meu?

  În ultimii ani, se vorbește tot mai mult despre untul de cacao, în special pentru utilizările sale în cosmetică, pentru îngrijirea pielii. Cu toate acestea, numele...

  Cercei la bebeluși: Când este sigur să îi punem și ce fel de cercei alegem
  Cercei la bebeluși: Când este sigur să îi punem și ce fel de cercei alegem

  Obiceiul de a pune cercei la bebeluși este unul comun pentru multe popoare din lume, din vremuri străvechi. Adevărul este însă că trebuie să ții cont de câteva lucruri...

  Parentingul în 2020: 44 de desene comice în care sigur te vei regăsi
  Parentingul în 2020: 44 de desene comice în care sigur te vei regăsi

  Nu-i ușor să fii părinte, mai ales în vreme de pandemie. Adevărul este că pandemia de coronavirus ne-a cam dat bătăi de cap în ultimele luni, ne-a făcut să ieșim (bine...

  Este însărcinată în 5 luni deja! Vedeta recunoaște că „e o sarcină bazată pe frică”
  Este însărcinată în 5 luni deja! Vedeta recunoaște că „e o sarcină bazată pe frică”

  Candice Accola King, actrița din ”The Vampire Diaries”, este însărcinată cu al doilea copil! Vedeta în vârstă de 33 de ani a făcut anunțul recent,...

  Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș
  Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș

  Pentru ca bebelușul tău să se dezvolte optim din toate punctele de vedere, trebuie să știi că, odată cu venirea sa pe lume, va intra într-o nouă perioadă extrem de...

  O profesoară din Borșa este filmată cum își pălmuiește elevii. ”Este însărcinată și probabil sarcina a făcut-o mai sensibilă”
  O profesoară din Borșa este filmată cum își pălmuiește elevii. ”Este însărcinată și probabil sarcina a făcut-o mai sensibilă”

  Scene revoltătoare la o școală din Maramureș! O profesoară a fost filmată în timp ce lovea elevii, iar imaginile au ajuns pe rețelele de socializare.

  © 2022 Qbebe