Ce probleme de sănătate pot apărea din cel de-al treilea trimestru de sarcină?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cel de-al treilea trimestru de sarcină reprezintă momentul în care întâlnirea magică cu bebelușul tău ajunge să se afle la numai câteva zile distanță. Bucuria este însă uneori umbrită de unele probleme de sănătate. Care sunt acele probleme de sănătate ce pot apărea în acest trimestru alături de recomandări importante vei descoperi în rândurile următoare.

Cel de-al treilea trimestru de sarcină reprezintă ultima frontieră din călătoria ta de 9 luni și începe din săptămâna 28 gestațională durând până în momentul nașterii. Acest trimestru este cel mai important pentru câștigul ponderal al bebelușului tău nenăscut (crește în greutate pe zi ce trece), prin urmare trebuie să beneficieze de atenție maximă. De asemenea, în această perioadă există probleme medicale care pot să se dezvolte și pot conduce la complicații periculoase. Nu în ultimul rând, apar și o serie de gânduri cu privire la responsabilitățile de părinte care se vor ivi și care implică decizii legate de îngrijirea și creșterea copilului, precum și opțiuni ce privesc cariera profesională.

trimestrul al treilea de sarcina

Probleme de sănătate în cel de-al treilea trimestru de sarcină

Sângerare excesivă - hemoragia în cel de-al treilea trimestru de sarcină se poate datora unei placente anormal localizate sau unei separații timpurii a acesteia de uter. Aceste două afecțiuni, care reprezintă 95% dintre cazurile de probleme de tip hemoragic, sunt denumite placenta previa (placenta se dezvoltă jos și acoperă cervixul) și respectiv placenta abruptio (separația placentei de peretele uterin), dar poate fi vorba și de travaliu prematur. Acestea pot reprezenta un pericol serios pentru sănătatea ta și a bebelușului tău deoarece pierderea de sânge conduce la pierderea de nutrimente. 

Durere în zona inghinală - în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, această complicație este una frecvent întâlnită, deoarece corpul tău se pregătește pentru travaliu și determină relaxarea articulațiilor pelviene. Vei descoperi că statul în picioare pentru perioade lungi de timp poate să fie dureros, cu atât mai mult cu cât nu schimbi des poziția. Durerile din această zonă vor dispărea doar odată cu nașterea.

Arsuri în capul pieptului - ai parte de cele mai grave arsuri în această perioadă din sarcină. Acidul din stomacul tău circulă în sens ascendent pe esofag conducând la apariția unei senzații de arsură. Mărimea crescută a bebelușului imprimă presiune asupra stomacului și acest lucru ușurează circulația acidului pe esofag; de asemenea este produsă o cantitate crescută de progesteron care relaxează anumiți mușchi, inclusiv cei din esofag. Consumul de mese mici și frecvente (fără alimente grase, picante și acide) și evitarea poziției de stat întins după ce mănânci constituie două precauții care pot preveni arsurile în capul pieptului. În cazul în care te confrunți cu constipație, crește aportul de fibre și de lichide.

Durere de spate - aceasta constituie una dintre cele mai comune complicații în cel de-al treilea trimestru de sarcină. În general este cauzată de o postură precară deoarece există o greutate suplimentară în partea frontală a corpului care nu poate fi contrabalansată. Greutatea bebelușului presează coloana vertebrală și poate reprezenta de asemenea un motiv al durerii de spate; de asemenea, pelvisul și șoldurile se pregătesc pentru travaliu. Problema este agravată de slăbirea articulațiilor ca urmare a modificărilor hormonale din corpul tău. Pentru a evita presiunea suplimentară, încearcă să adopți o postură corectă a corpului - stai dreaptă și folosește un scaun care să ofere un sprijin corect, iar noaptea apelează la o pernă între picioare, poartă pantofi fără toc, confortabili.

Preeclampsia - este una dintre problemele din sarcină potențial fatale care pot apărea în cel de-al treilea trimestru de sarcină. Simptomele sale sunt inflamația feței și a altor părți ale corpului, dureri de cap și vedere încețoșată. Este cauzată de probleme cu tensiunea arterială care crește excesiv și trebuie să beneficieze de o gestionare corespunzătoare.

Dureri de coaste - bebelușul tău se află în ultimul stadiu de dezvoltate din sarcină, iar datorită poziției sale poți simți loviturile acestuia. Poți cere sfatul moașei sau al medicului deoarece, dacă se datorează poziției sale, durerea va scădea pe măsură ce bebelușul se așază în regiunea pelviană. Dacă experimentezi arsuri puternice în capul pieptului sau presiune puternică pe piept, poate fi vorba despre preeclampsie.

trimestrul al treilea de sarcina
Senzație de mâncărime - pielea ta poate conferi prurit, iar acest lucru se datorează de obicei întinderii pielii și deoarece este mai sensibilă în această perioadă. Poți încerca să folosești produse hidratante, de preferat cele care nu conțin parfum. Este important să informezi medicul cu privire la mâncărimea resimțită (de fapt cu privire la orice simptom neobișnuit), mai ales dacă este localizată pe mâini și picioare deoarece poate indica o problemă serioasă cu ficatul.

Hemoroizii - sunt vene inflamate formate în jurul anusului. Acestea se măresc în timpul sarcinii ca urmare a sângelui suplimentar care curge prin ele și a greutății sarcinii care crește presiunea pe acea zonă. Pentru a ameliora mâncărimea și disconfortul, încearcă să apelezi la o baie caldă de șezut. Medicul poate recomanda diverse produse de uz topic sau chiar laxative.

Vene varicoase - circulația sanguină a crescut pentru a transmite sânge suplimentar fătului. Acest sânge în plus poate cauza apariția unor vene mici pe piele care se pot agrava în ultimul trimestru de sarcină, însă ar putea să se estompeze odată cu nașterea copilului. Presiunea de la nivelul picioarelor poate cauza unele vene de suprafață din picioare să se inflameze și să dobândească o colorație albăstruie sau mov - sunt denumite vene varicoase. Deși nu poți preveni apariția lor, poți împiedica agravarea prin ridicarea de pe scaun și mișcarea în timpul zilei, purtarea unor dresuri de susținere și proptirea picioarelor când trebuie să stai jos perioade lungi de timp. Ar trebui să se amelioreze în decurs de câteva luni de la naștere.

Dacă observi următoarele semne, mergi de urgență la medic: durere abdominală sau crampe severe, greață sau vărsături grave, sângerare, amețeală gravă, durere sau arsură la urinare, creștere rapidă în greutate sau prea mică. Complicațiile care survin în cel de-al treilea trimestru de sarcină trebuie să fie monitorizate cu atenție până la momentul nașterii.

Citește șiProbleme din cel de-al treilea trimestru de sarcină care te scot din sărite 

 Surse: www.onlymyhealth.com; www.webmd.com; www.healthline.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică
  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică

  Conform specialiștilor, apa plată și minerală pot provoca probleme grave de sănătate dacă nu este depozitată corespunzător. Există riscul să provoace chiar cancer, din cauza...

  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate
  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate

  Când copilașul tău este bolnav, ai face orice pentru a-i alina suferința cât mai repede. Mai ales când este vorba despre un bebeluș sau un preșcolar care încă...

  Mama ordinii şi curăţeniei este însărcinată cu al treilea copil. Marie Kondo este deja în ultimul trimestru
  Mama ordinii şi curăţeniei este însărcinată cu al treilea copil. Marie Kondo este deja în ultimul trimestru

  Expert în tehnici de ordine şi curăţenie, autor de carte, vedetă într-o producţie Netflix şi fondator al KonMari Media, Marie Kondo este însărcinată pentru a treia...

  Kate Middleton de România: cum arată soția Principelui Nicolae în ultimul trimestru de sarcină
  Kate Middleton de România: cum arată soția Principelui Nicolae în ultimul trimestru de sarcină

  În urmă cu câteva luni, Principele Nicolae al României, nepotul regelui Mihai I, a anunțat că el și soția sa, Alina-Maria Binder, vor deveni părinți. Alina se află...

  Chrissy Teigen este iar însărcinată! John Legend abia așteaptă să vină cel de-al treilea copil
  Chrissy Teigen este iar însărcinată! John Legend abia așteaptă să vină cel de-al treilea copil

  John Legend și Chrissy Teigen vor deveni părinți pentru a treia oară. Cei doi au anunțat că așteaptă al treilea copil într-un mod inedit!

  Cum ai grijă de bebe în primul trimestru de sarcină
  Cum ai grijă de bebe în primul trimestru de sarcină

  Sarcina durează aproximativ 40 de săptămâni, grupate pe trei trimestre. Primul trimestru se calculează din momentul concepției și până la a 12-a săptămână de...

  5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani
  5 tulburări de somn care pot apărea la copii de 2 ani

  Tulburările de somn se referă la un grup de afecțiuni care determină diminuarea calității somnului și care ne împiedică să ne odihnim suficient. Aceste probleme apar și la...

  Gina Pistol, probleme cu sarcina. Se retrage din televiziune
  Gina Pistol, probleme cu sarcina. Se retrage din televiziune

  Smiley și Gina Pistol sunt foarte discreți când vine vorba de viața lor personală. De altfel cei doi au dezvăluit foarte târziu că formează un cuplu de mai bine de patru...

  © 2022 Qbebe