Inteligenta copilului tau poate fi stimulata inca inainte de nastere!

Inteligenta copilului tau poate fi stimulata inca inainte de nastere!

QBebe

Bebelusul traieste o viata plina in burtica ta. Studiile din ultimii ani confirma bogatia experientelor lui emotionale, dar si faptul ca inteligenta lui, atat intelectuala cat si emotionala, depinde direct de mama lui, si de modul in care ea il "creste" acolo, la adapostul burticii. Obiceiurile alimentare, muzica, atentia la mediul inconjurator, activitatea fizica, toate au un impact major asupra inteligentei copilului. Iata cateva reguli importante pe care este bine sa le respecti in sarcina pentru a stimula intelectual bebelusul:

Vorbeste frecvent si pune-i muzica bebelusului din burtica

Se pare ca muzica si comunicarea constanta cu fatul stimuleaza cresterea si inmultirea celulelor cerebrale (neuroni) si, de asemenea, stimuleaza crearea conexiunilor intre celulele nervoase. Ajuta, in plus, la dezvoltarea emotionala a copilului si la dezvoltarea comunicarii. In burtica, bebele este alert, atent si raspunde la activitatile care implica vocea, atingerea si muzica. Studiile arata ca acest tip de experiente se asociaza cu un atasament mai strans dintre mama si copil, atat pe perioada sarcinii, cat si dupa nastere. Alte cercetari arata ca acei copilasi carora mama le-a vorbit, le-a cantat si le-a transmis afectiune prin intermediul atingerii (prin masaj), adresandu-li-se ca unor persoane reale, demonstreaza dupa nastere o dezvoltare mai rapida a limbajului, o procesare cognitiva mai alerta si capacitatea de a-si gestiona emotiile. Ei stau semnificativ mai "bine" la aceste capitole, fata de copiii care nu au beneficiat de tratamentul "special" din partea mamei, cata vreme au asteptat in uter.

Fa miscare

 

 

Orice forma de miscare fizica usoara in sarcina este benefica pentru dezvoltarea creierului bebelusului tau. Atunci cand te misti, organismul primeste mai mult oxigen, care este esential pentru dezvoltarea neuronala a fatului. Un studiu din Jurnalul American de Medicina Sportiv a demonstrat ca acei copii ai caror mame au avut parte de activitate fizica in timpul sarcinii au avut rezultate mai bune la diferite texte de inteligenta decat copii ai caror mame au preferat sedentarismul in timpul sarcinii. De ce? Pentru ca nivelul de cortizol, hormonul care promoveaza dezvoltarea creierului, este mai ridicat in timp ce facem miscare. Expertii recomanda 30 de minute de activitatea fizica moderata in fiecare zi in timpul sarcinii. Desigur, orice program de exercitii prenatale ai alege (deoarece sunt multe variante pentru care poti opta), cere sfatul medicului tau inainte de a te apuca sa le practici. Intrerupe imediat orice exercitiu fizic daca nu te simti confortabil sau daca ai stari de oboseala. Nu exagera! Evita exercitiile complicate sau acelea care presupun un efort prea mare.  

Nu fuma si nu bea alcool

 

 

Alcoolul si tigarile sunt doua dintre cele mai mari pericole pentru fat in timpul sarcinii. Acestea cresc riscul de malformatii congenitale si de defecte neuronale grave si afecteaza sistemul nervos, determinand, pe termen lung, dificultatea copilului de a studia sau de a-si coordona miscarile.

In urma unui studiu efectuat pe 200 de copii din Marea Britanie s-a ajuns la concluzia ca fumatul in timpul sarcinii poate avea efecte negative asupra sanatatii mentale a copiilor. Pe parcursul vietii ei au tendinta de a deveni depresivi, anxiosi si foarte stresati. "In timpul copilariei si adolescentei, copiii care au fost expusi in timpul sarcinii la tutun au fost asociati cu probleme cognitive si de comportament", a declarat Dr. Hanan El Marroun. Cercetatorii cred ca tutunul este responsabil de toate aceste transformari. Nicotina distruge neuronii si reduce cantitatea de oxigen prin ingustarea vaselor de sange. In felul acesta este afectata serios dezvoltarea fatului pentru ca expunerea lui la tigari cauzeaza probleme la nivelul creierului.

Trebuie sa stii ca efectele nefavorabile ale alcoolului cresc atunci cand gravida fumeaza sau face abuz de cafea. Iata ce ne spune medicul nutritionist Mihaela Bilic:
Nu este voie sa bei, in momentul in care esti gravida, nici macar un pahar de alcool, pentru ca alcoolul este o substanta toxica pentru toate celulele, trece rapid in circulatia fetala si scade dramatic ritmul de multiplicare al celulelor nervoase si a dezvoltarii creierului la copii. Deci orice pahar de alcool in timpul sarcinii este pe riscul mamei, s-ar putea sa afecteze copilul. La fel si nicotina, scade foarte mult circulatia si oxigenarea sangelui si atunci copilul nu va mai avea substantele nutritive necesare si nici oxigenul necesar sa se dezvolte corect."

O alimentatie corecta

 

 

Perioada sarcinii, desi frumoasa, este marcata printre altele, de multiple modificari hormonale si nevoi speciale ale organismului tau. In astfel de conditii, pentru a evita complicatiile si pentru a asigura o crestere si dezvoltare corespunzatoare a fatului, medicii recomanda o alimentatie corespunzatoare.

In timpul sarcinii este foarte important sa mananci suficiente fructe si legume, deoarece acestea sunt surse excelente de vitamine si minerale. In plus, majoritatea fructelor si legumelor contin si fibre, care sunt foarte importante pentru o digestie buna si pentru prevenirea constipatiei. Si carbohidratii reprezinta o sursa importanta de vitamine si fibre, acestea sunt si foarte satioase, fara sa contina ingrozitor de multe calorii. Alimentele bogate in carbohidrati sunt, in principal, alimentele cu un continut mare de amidon. In aceasta categorie sunt incluse painea, cartofii, cerealele pentru micul dejun, orezul, pastele si fideaua, produsele din porumb (mamaliga, porumb fiert, fulgi de porumb, etc), mei, fasole, ovaz si cartofii dulci. Trebuie sa stii ca alimentele care contin carbohidrati trebuie sa faca parte din meniul fiecarei mese importante a zilei (mic dejun, pranz si cina). Proteinele si lactatele sunt vitale pentru dezvoltarea fatului, primele asigura buna functionare a numeroase functii ale corpului, iar lactatele contin calciu si alte nutrimente de care bebelusul are nevoie in timpul dezvoltarii sale intra-uterine.

Gravidele ar trebui sa fie atente in special la tentatiile culinare ce contin "calorii goale". Acestea inseamna zahar adaugat si grasimi solide, ele gasindu-se in special in bauturi dulci, mai ales din comert, deserturi, mancaruri prajite, branzeturi si carne grasa. Aceste alimente ce au "calorii goale" aduc un surplus energetic, dar fara sa contina substante nutritive. Femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul lor.

Vitaminele prenatale

Insa multe dintre vitaminele si mineralele care se regasesc in alimente nu asigura necesarul organismului unei gravide pentru o dezvoltare corecta a copilului. Administrarea regulata a vitaminelor prenatale pe toata durata sarcinii reduce riscul aparitiei preeclampsiei (hipertensiune arteriala si castig in greutate al mamei, care se poate complica pana la moartea fatului si insuficienta renala acuta a mamei). De asemenea, creierul fatului are de beneficiat in urma consumului de vitamine prenatale. Datorita combinatiei de 19 vitamine, minerale si oligoelemente in doze optime in asociere cu acidul folic, comprimatele din Natalvit IQ scad riscul aparitiei defectelor de tub neural (creier, coloana) cu pana la 92% si contribuie la dezvoltarea cerebrala a copilului in burtica ta.

Natalvit IQ contine capsule cu acizii grasi esentiali DHA si EPA, cei mai importanti componenti ai complexului Omega 3. Acestia contribuie la cresterea si dezvoltarea normala a creierului copilului, coordonarea motorie si dezvoltarea abilitatilor cognitive si a acuitatii sale vizuale. Exista studii care fac legatura intre consumul de DHA de catre mama si coeficientul de inteligenta sporit al bebelusilor.

Articolul urmator
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    Încă îi citesc fiicei mele de 13 ani povești înainte de culcare și nu vreau să mă opresc
    Încă îi citesc fiicei mele de 13 ani povești înainte de culcare și nu vreau să mă opresc

    Citirea poveștilor înainte de culcare este una dintre activitățile preferate ale părinților și copiilor. Această mamă încă îi citește fiicei sale de 13 ani...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului
    Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului

    Într-o epocă extrem de digitalizată, scrisul de mână ajută la dezvoltarea inteligenței copilului. La ce concluzie au ajuns cercetătorii în acest sens și alte...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”
    Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”

    În ultimele zile s-a tot zvonit că Nicole Cherry ar fi însărcinată. Ei bine, iată că speculațiile s-au adeverit, artista anunțând în urmă cu puțin timp că,...

    Sexul copilului va fi scos de pe certificatul de naștere? Ce recomandă specialiștii
    Sexul copilului va fi scos de pe certificatul de naștere? Ce recomandă specialiștii

    Asociația Medicală Americană (AMA) a publicat într-un raport din iunie că pledează pentru eliminarea sexului „masculin” și „feminin” de pe certificatele...

    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare
    Singurul lucru pe care nu ar trebui să i-l spui copilului înainte de culcare

    Una dintre marile provocări cu care trebuie să se confrunte părinții este legată de somnul copilului. Fie că este vorba despre o oră de culcare târzie sau despre coșmaruri,...

    © 2024 Qbebe