Lucruri pe care (nu) vrei sa le stii depre sarcina

Lucruri pe care (nu) vrei sa le stii depre sarcina

Gabriela Singureanu

   Cand am ramas gravida am fost coplesita. E tertipul naturii de a iti lua mintile si de a nu te lasa sa constientizezi cu adevarat ceea ce te asteapta timp de 40 de saptamani, respectiv 41 in cazul meu. In mintea mea de proaspata femeie bombardata hormonal, ideea ca in organismul meu se va dezvolta o creatura cu nas, ochi si toate cele, imi dadea senzatia ca sunt un fel de fiinta supranaturala, ca am o indatorire nobila fata de lumea aceasta.

Cand ramai gravida ti se pare ca este cel mai bun lucru care ti s-a intamplat, mai ales daca sarcina este indelung asteptata, studiata si planificata. Daca nu, oricum va fi teribil de palpitant, poate cu un plus de suspans pentru familie si prieteni, mai ales daca ai ocazia sa ramai gravida la o varsta la care altii inca mai huzuresc, asa cum mi s-a intamplat mie. Buuuuun! Asta este partea emotionala, adica, hormonala, asa cum am mai spus. Pentru ca atunci cand esti gravida, toata bucataria endocrina a corpului tau te lucreaza frumos pe la spate, fara sa ai habar.

O sa auzi multe cand vei ramane gravida, majoritatea vor fi povestioare emotionante despre cat vei plange cand iti vei tine copilul in brate prima data. Insa cele mai multe si mai adevarate lucruri legate de sarcina le vei simti direct pe pielea ta. Ce voi scrie mai jos este orientativ si este legat de experienta mea. Nu exista doua sarcini identice, la fel cum nu exista doua femei identice.

    Voi enumera pe rand cateva asptecte pe care (nu) vrei sa le stii, in ordinea in care m-au afectat pe mine:

   Sarcina si dieta:

    Oricum ai da-o, nu scapi. Kilogramele se urca pe tine, oricat de teapana te-ai tine tu cu gratare si salate. O femeie gravida ar trebui sa acumuleze in medie cam 12 kg cel mult. Ideal este sa pui cam 1 kg pe luna, constant. Insa in realitate cresterea este neregulata, apoi brusc in ultimul trimestru poti acumula dublu decat in celelalte 6 luni. Din greutatea acumulata, ceea ce reprezinta strict sarcina inseamna copil + lichid amniotic + placenta, adica basica aceea mare pe care o porti in fata. Povestea asta te duce cam la 8 kg cel mult. Apoi, daca ai nesansa de a retine apa in tesuturi, mai poti adauga vreo 2 kg. Da, nu sunt un model de urmat, nu mergeti ca si mine pe ideea ca "daca tot ma ingras, sa ma ingras serios, sa mananc tot ce doresc, slabesc eu dupa" pentru ca, credeti-ma o sa va simtiti prost, o sa va miscati greu si in final, dupa nastere, o sa va refaceti greu.
    Ideea este sa va ingrasati inteligent si sa aveti in vedere un regim echilibrat. Poate acum este mai mult ca niciodata momentul sa incepeti sa va ganditi la nutritie, si nu la mancare. In ultimele trei luni de sarcina o femeie gravida are nevoie de un surplus de calorii. Cel mai bine este sa iti calculezi necesarul in functie de indicele tau corporal si sa nu uiti ca ai nevoie de calorii sanatoase (nu trebuie sa lipseasca din meniul tau carnea, de preferat la gratar, precum nici cerealele, fructele si lactatele).
    De mentionat este ca eu una am pornit de la 66 de kg, am ajuns la 95, am iesit din spital cu 80, iar acum la 7 luni de la nastere am 70 de kg si inca am probleme cu spatele (fara sa mai vorbesc de faptul ca nu ma simt deloc bine in pielea mea). Este mult mai usor sa nu te ingrasi, decat sa slabesti!

   Partenerul si sarcina

    Probabil esti si tu indopata cu filme, articole, reclame s.a.m.d cu soti care isi ocorotesc nevasta gravida ca pe un glob de cristal. Realitatea este putin diferita.
    Poate ca sotul tau este altfel decat al meu, daca nu, te sfatuiesc sa nu te simti frustrata daca el nu vorbeste cu burta ta, nu se joaca, nu o mangaie sau nu intelege toate starile prin care treci. Pune-te pentru o clipa in locul lui: el asteapta copilul ca si cum ar veni prin posta, expediat la colet. De multe ori ei nu sunt in stare sa il iubeasca cu adevarat decat dupa ce se naste. Si nu ii cere sa se puna in pielea ta. Isi poate imagina orice, absolut orice, dar nu cum e sa iti creasca un copil in burta.
    Burta ta este un mister pentru el, de multe ori chiar o angoasa. Gandeste-te ca poate tu te simti bine in pielea ta de gravida, pentru tine faptul ca te transformi este un fel de semn ca micutului ii este bine, dar pentru el poate fi putin mai greu sa vada cum din zana supla ce erai, te transformi in balaur cu glezne groase si gusa.

    Asa ca atunci cand iti vine sa te razbuni pe el, mai intai gandeste-te: tu ai putea trai cu tine?

   Sarcina si starile emotionale

    Iti plac jocurile pe calculator, sporturile extreme si esti nostalgica dupa seria Rambo (sau "Alien", in cazul meu). Nu ai capricii sau tabieturi pentru ca nu ai timp pentru asa ceva. Si totusi... ce se intampla? Cum de ti se umezesc ochii cand te uiti prosteste la o pereche de galosi masura 0? De ce te ascunzi dupa monitor la serviciu, ca sa citesti pe furis povesti despre nastere? (a da, tu workaholica ce erai...) Oare de ce din senin ai devenit pretentioasa, mofuroasa si schimbatoare? Da, ai ghicit, iarasi hormonii aia care galopeaza in corpul tau de gravida.
    Imi amintesc ca pe la 37 de saptamani am facut o criza subita de plans, pentru ca in timp ce ma uitam la lucrurile fiicei mele (atent pregatite in asteptarea ei) mi-a trecut fulgerator prin minte faptul ca i s-ar putea intampla ceva la nastere sau inainte. Mi-a luat aproape o jumatate de ora sa ma linistesc.
    Sarcina te poate transforma intr-o adevarata salata emotionala.

    Inchei aici pentru moment, probabil voi continua seria pentru ca mai am de enumerat.

    Daca esti deja gravida, poate ca te regasesti in ceea ce am scris, ceea ce sincer nu iti doresc. Daca inca nu esti gravida, atunci mai ai timp sa te razgandesti. Glumesc, evident ca sarcina este un lucru minunat, dar ca orice lucru bun, presupune si multe sacrificii.

    Succes!
Articolul urmator
Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată
Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

    Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui
    Lucruri pe care orice copil cu sindromul Asperger ar vrea să le știi despre el și boala lui

    Sindromul Asperger este inclus printre tulburările de spectru autist, iar persoanele care se confruntă cu un asemenea sindrom nu au, în general, dificultăți în privința...

    Carbohidrații nu sunt dușmanii! Ce trebuie să știi despre indicele glicemic dacă vrei să slăbești
    Carbohidrații nu sunt dușmanii! Ce trebuie să știi despre indicele glicemic dacă vrei să slăbești

    Nu trebuie să renunți la carbohidrați pentru a scăpa de acele kilograme în plus care îți dau bătăi de cap! Probabil că ești familiarizată cu conceptul de bază al...

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

    Ce se întâmplă atunci când ai pierdut nu una, ci mai multe sarcini și primești comentarii inoportune din partea celorlalți? Aceasta este întrebarea pe care o...

    © 2024 Qbebe