Primul trimestru de sarcina: Ce ai de facut?

Primul trimestru de sarcina: Ce ai de facut?

Louise Tanase - Contributor

Dupa ce treci peste primele emotii atunci cand testul de sarcina iti confirma banuiala ca esti insarcinata, este firesc sa te gandesti la ceea ce ai de facut. Iti anunti partenerul ca va deveni tatic, va bucurati impreuna si apoi te intrebi cu ce iti va afecta sarcina viata in viitorul apropiat. In cazul in care nu stii cam ce trebuie sa faci in primul trimestru de sarcina, Qbebe iti ofera o lista cu primele lucruri de facut pentru tine, viitoare mamica!

Este posibil si foarte normal ca in primele zile dupa ce ai aflat ca esti insarcinata sa te simti confuza: ba fericita pana la lacrimi, ba ingrijorata sau preocupata... In cateva minute te poti gandi la orice: de la ce medicamente ai luat inainte de a afla vestea, la cum se va numi bebelusul, la ce ai voie si ce nu ai voie sa mananci in timpul sarcinii sau la ce meserie isi va alege.

Lista cu lucruri de facut in primul trimestru de sarcina

Qbebe iti ofera o lista cu lucruri de facut in primul trimestru de sarcina; urmarind lista noastra iti va fi mult mai usor sa ramai cu picioarele pe pamant. Nu trebuie sa bifezi totul pe lista: pentru unele nu vei avea timp, iar altele probabil ca nu se aplica in cazul tau. Ideea este sa incerci sa faci in asa fel incat sa nu iti scape lucrurile de sub control.

Asigura-te ca esti insarcinata

Test sarcina
 

Majoritatea testelor de sarcina cumparate din farmacii pot detecta o sarcina dupa aproximativ o saptamana de la data probabila a conceptiei. In cazul in care banuiesti ca esti insarcinata, dar testul este negativ sau, dimpotriva, testul de sarcina este pozitiv dar tu nu crezi ca este posibil sa fii insarcinata, mergi la medicul tau ginecolog. O ecografie sau un consult iti poate confirma (sau infirma) orice banuiala.

Ia vitamine prenatale

Femeie ia vitamina
 

Daca nu ai planificat sarcina si nu iei inca vitamine prenatale, este cazul sa incepi sa o faci. Cel mai important este acidul folic; este recomandat sa iei acid folic chiar inainte de conceptie, dar si in timpul primului trimestru de sarcina. Acidul folic reduce semnificativ riscul de defecte de tub neural (spina bifida).

Fotografiaza burtica

Roaga-ti partenerul sau o prietena apropiata sa iti fotografieze burtica. Este un mod minunat de a urmari evolutia corpului tau si de a pastra amintiri nepretuite intr-un album. Alege o tinuta care sa te incapa si in ultimele luni de sarcina, cum ar fi un tricou sau o rochita din bumbac, care sa se muleze pe burtica si fotografiaza-te si din fata si din profil.

Alege un obstetrician

Tanara la medic
 

Daca nu ai un medic ginecolog stabil, este momentul sa te hotarasti. Cauta si alege un medic specializat in obstetrica si ginecologie care sa iti urmareasca tot parcursul sarcinii si care, de preferinta, sa te asiste si la nastere. Roaga-ti cu prietenele sau rudele care au nascut sa iti recomande un medic sau cauta recomandari online. Fa-ti o programare si ia o decizie abia dupa ce il intalnesti.

Fa un consult prenatal

Imediat ce afli ca esti insarcinata mergi la medicul tau de familie si cere-i sa iti faca un set complet de analize: cele de rutina plus cele specifice primului trimestru de sarcina. Inainte de a merge la medic, vorbeste cu rudele tale si ale partenerului tau despre eventualele probleme de sanatate aparute in familie (malformatii, boli ereditare, etc), deoarece medicul iti va cere un scurt istoric medical familial.

Consulta medicul in legatura cu medicamentele pe care le iei

Pastile
 

Multe medicamente - chiar si cele vandute fara reteta - nu sunt sigure pentru perioada sarcinii. Daca iei medicamente pentru o boala cronica sau vitamine, suplimente, ceaiuri sau altceva, telefoneaza-i medicului imediat ce ai aflat ca esti insarcinata si spune-i acest lucru sau fa o lista si mergi la o consultatie.

Renunta la fumat

Fumatul creste riscul aparitiei multor probleme in timpul sarcinii, cum ar fi: avort spontan, probleme ale placentei, nastere prematura. De asemenea, fumatul intarzie dezvoltarea fatului si creste riscul nasterii unui bebelus cu defecte palatale (buza de iepure), nasterii unui fat mort sau mortii subite infantile. Nu este niciodata prea tarziu sa reduci numarul de tigari sau sa renunti la fumat. Nu te amagi cu tigari light si gandeste-te ca fiecare tigara pe care NU o aprinzi ii da bebelusului tau o sansa in plus de a se naste sanatos.

Nu mai bea alcool

Tanara cu un pahar cu vin rosu
 

Indiferent cat de "slaba" ar fi o bautura alcoolica sau cat de putin bei, alcoolul creste riscul ca bebelusul tau sa aiba dificultati de invatare, vorbire sau sa fie hiperactiv. Nimeni nu stie exact cat de mult rau face intr-adevar o cantitate foarte mica de alcool, prin urmare cel mai bine, atat pentru tine, dar mai ales pentru bebelusul din burtica ta, este sa renunti complet la acest obicei.

Redu cofeina

Ceasca cu cafea
 

Studii recente au descoperit ca exista o legatura intre consumul de cofeina si avortul spontan sau alte probleme aparute in timpul sarcinii. Specialistii sfatuiesc femeile insarcinate sa limiteze cantitatea de cafea consumata in timpul sarcinii la o ceasca pe zi.

Asigura-te ca activitatile tale sunt sigure pentru sarcina

Unele activitati, meserii si hobby-uri pot fi riscante atat pentru tine cat si pentru bebelus in timpul sarcinii. Vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina despre rutina ta zilnica pentru a sti ce anume trebuie sa eviti. Probabil ca stii, totusi, ca trebuie sa eviti sa lucrezi cu produse de curatare (industriale), solventi, pesticide, chimicale periculoase, metale grele (precum mercurul), anumiti agenti biologici sau radiatii. Daca esti expusa in vreun fel unor factori potentiali periculosi pentru sanatatea ta sau a bebelusului, schimba acest lucru imediat ce afli ca esti insarcinata.

Mananca sanatos si evita mancarurile riscante

Femeie si fructe
 

Sau macar incearca. Nu trebuie sa ai asteptari nerealiste, totusi: este posibil ca in primul trimestru al sarcinii sa nu poti urma o dieta foarte sanatoasa si completa din cauza greturilor. Tu numai incearca sa respecti principiile unei alimentatii sanatoase; corpul tau va avea grija sa stocheze toate vitaminele si mineralele de care aveti nevoie tu si bebelusul tau. In timpul sarcinii dar, mai ales in timpul primului trimestru de sarcina este important sa eviti anumite alimente care ar putea contine bacterii, paraziti sau toxine: carne nepreparata bine, oua crude, branza din lapte nepasteurizat, branzeturi cu mucegai, sushi (contine peste crud), stridii si alte scoici, etc.

Invata semnele problemelor in sarcina

Femeie cu laptop
 

In timpul primului trimestru de sarcina pot experimenta diferite senzatii si simptome: greturi, dureri, disconfort, senzatii ciudate fara a le putea explica. Uneori poate fi dificil sa stii daca sunt normale sau nu. Si ca totul sa fie mai complicat, in functie de particularitatile sarcinii si sanatatii tale, unele simptome pot fi mai problematice decat par. Discuta despre aceste lucruri cu medicul tau, dar fa-ti si tu lectiile. Citeste carti despre sarcina sau articole si unele confuzii vor disparea.

Culca-te devreme

In primul trimestru de sarcina ai putea sa te simti mai extenuata decat ti-ai fi putut imagina. Odihneste-te cat poti de mult in timpul zilei si incearca sa te culci seara cat mai devreme, chiar daca nu esti obisnuita.

Fa dragoste daca ai chef

In primul trimestru de sarcina te poti simti prea obosita, nervoasa, agitata sau chiar deprimata pentru a te mai gandi macar sa faci dragoste. Dar, daca te simti in stare sau chiar ai chef de sex, nu ezita. Exceptand interdictiile impuse de medic in cazul unei sarcini cu risc, nu ii vei face rau bebelusului. In plus, este o minunata modalitate de relaxare, atat pentru tine, cat si pentru partenerul tau.

Voi ce credeti ca ar mai fi de facut in timpul primului trimestru de sarcina?

Articolul urmator
"Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide
"Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”
    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”

    Vă imaginați cât de dureros este să afli că ai cancer în stadiu 3, tocmai când ești pe punctul de a-ți aduce copilul pe lume, cea mai mare bucurie a ta? Exact asta a...

    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș
    Al patrulea trimestru de sarcină chiar există! Iată ce este și de ce este important pentru bebeluș

    Pentru ca bebelușul tău să se dezvolte optim din toate punctele de vedere, trebuie să știi că, odată cu venirea sa pe lume, va intra într-o nouă perioadă extrem de...

    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei
    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei

    Maria Sharapova este însărcinată! Fosta jucătoare profesionistă de tenis din Rusia și dețînătoarea a cinci titluri Grand Slam a făcut marele anunț chiar în ziua...

    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu
    Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu

    Pe toată perioada sarcinii am încercat să mă informez cât de mult posibil cu privire la modul în care aș putea să îmi cresc puiul de om cât mai frumos și...

    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea
    10 lucruri pe care le-am facut la primul copil, dar la care am renunțat când l-am avut pe al doilea

    Atunci când devii mamă prima dată, este normal să faci mai mult decât trebuie. Nu știi la ce să te aștepți decât din teorie, totul se schimbă și poate fi...

    Am avut grijă de bunica mea și am învățat cum să pun pe altcineva pe primul plan. Asta m-a făcut un părinte mai bun
    Am avut grijă de bunica mea și am învățat cum să pun pe altcineva pe primul plan. Asta m-a făcut un părinte mai bun

    Relația dintre bunici și nepoți este cu totul specială, de aceea nu este de mirare că, în anumite cazuri, nepoții le sunt alături chiar și în cele mai dificile momente....

    O mamă este judecată că a făcut întrerupere de sarcină și a plecat apoi într-o vacanță: „Nu mi-am putut imagina viața cu patru copii”
    O mamă este judecată că a făcut întrerupere de sarcină și a plecat apoi într-o vacanță: „Nu mi-am putut imagina viața cu patru copii”

    Anne Wuensche, o femeie din Germania, mama a trei copii și model pe OnlyFans, a anunțat pe Instagram că recent, a avut de luat una dintre cele mai grele decizii din viața ei. Este vorba...

    Mame curajoase: Mary Montagu, primul european care a făcut inocularea împotriva variolei chiar pe proprii ei copii
    Mame curajoase: Mary Montagu, primul european care a făcut inocularea împotriva variolei chiar pe proprii ei copii

    Fiind de mică pasionată de știință, citind foarte mult și scriind proză și versuri, Lady Mary Montagu a fost rapid fascinată de universul oriental pe care l-a cunoscut în...

    © 2024 Qbebe