Top 10 cele mai stanjenitoare probleme in sarcina

Top 10 cele mai stanjenitoare probleme in sarcina

Louise Tanase - Contributor

Tocmai ai aflat ca esti insarcinata si vrei sa stii cat mai multe despre aceasta perioada a vietii tale? In cazul in care toata lumea iti spune ca sarcina este minunata, ca vei straluci si iti prezinta aceasta perioada invaluita in curcubee si panglici colorate, Qbebe iti dezvaluie cateva dintre cele mai stanjenitoare probleme care apar in timpul sarcinii si despre care putine femei vorbesc.

Cele noua luni de sarcina pot reprezenta o perioada minunata din viata ta, insa dincolo de emotia asteptarii unui copil si de bucuria ca vei fi mama, in aceasta perioada exista si cateva probleme stanjenitoare care te pot pune in situatii nu tocmai placute.

Chiar daca in marea lor majoritate aceste probleme nu pot fi evitate, tu trebuie sa stii ca exista cateva solutii care iti vor face sarcina mai usoara. Qbebe iti ofera cateva informatii care iti vor fi de folos.

 Gravida la medic

Tu cu ce probleme stanjenitoare te confrunti in timpul sarcinii?

Gaze in exces

Exista momente in timpul sarcinii, mai ales dupa ce burtica ta devine vizibila, cand corpul tau pare sa produca numai gaze. Eructatia si flatulenta sunt probleme stanjenitoare, insa comune in timpul sarcinii.

Cauza: Pe masura ce bebelusul creste, spatiul din burtica ta devine mai stramt, intestinele tale sunt inghesuite, iar digestia se desfasoara mai greu, balonandu-te. In plus, probabil ca obiceiurile tale alimentare s-au schimbat de cand esti insarcinata, iar acele alimente bune pentru tine si bebelusul tau (mere, pere, varza de bruxelles, broccoli si conopida) contribuie la formarea gazelor. Gustarile la care poftesti, cum ar fi inghetata sau snacksurile grase si sarate produc si ele gaze. Iar toate gazele care sunt produse de organismul tau trebuie sa iasa pe la un capat ori pe la celalalt.

Ce poti face: Uneori te ajuta daca mananci mai putin si de mai multe ori pe zi. De asemenea, este o idee buna sa eviti mancarurile grase si bauturile carbogazoase. O plimbare vioaie dupa masa stimuleaza digestia si ajuta la absorbtia gazelor. Daca indigestia te tine treaza noaptea, incearca sa dormi pe mai multe perne (capul mai ridicat) si cu picioarele putin ridicate - astfel vei reduce presiunea asupra intestinelor.

Cand sa te ingrijorezi: Nu ai nici un motiv de ingrijorare. Flatulenta si eructatia sunt fenomene normale pentru toata lumea, doar ca gravidele se confrunta mai des cu acestea.

 Gravida cu laptop

Incontinenta urinara

Una dintre cele mai neplacute probleme care apar in timpul sarcinii este incontinenta urinara. Trebuie sa stii ca toate femeile insarcinate se confrunta cu aceasta problema, insa marea majoritate este prea jenata pentru a discuta cu medicul.

Cauza: In perioada sarcinii corpul tau produce hormoni care transmit muschilor planseului pelvin sa se relaxeze pentru a permite expulzarea bebelusului. Aceasta relaxare te face sa ai scapari de urina (incontinenta urinara), mai ales cand tusesti, stranuti sau razi, dar si cand faci efort precum ridicatul unei greutati sau urcatul pe scari. In plus, in timpul celui de-al doilea trimestru bebelusul tau preseaza pe vezica ta urinara care se afla in imediata vecinatate a uterului.

Ce sa faci: Exercitiile Kegel (contractarea musculaturii pelvine ca atunci cand incerci sa intrerupi urinarea) in seturi de cate 10 repetari, practicate de mai multe ori pe zi iti vor face bine. Intarirea musculaturii pelvine poate sa reduca semnificativ cantitatea de urina pe care o vei pierde. Aceste episoade stanjenitoare mai pot fi evitate daca vei merge cat mai des la toaleta, chiar si o data pe ora, pentru a nu permite vezicii urinare sa se umple.

Cand sa te ingrijorezi: In cazul in care scaparile de urina devin foarte frecvente sau daca ai simti durere sau usturimi cand urinezi, mergi la medic, deoarece ese posibil sa fi contractat o infectie urinara.

 Gravida la baie

Secretie vaginala abundenta

Secretiile vaginale sunt normale, insa in timpul sarcinii poti observa ca secretiile tale vaginale sunt mai abundente decat in mod obisnuit. Fii atenta la culoarea, consistenta si mirosul lor.

Cauza: Nivelul crescut al estrogenului, mai ales in cel de-al treilea trimestru de sarcina pot produce secretii vaginale mai abundente.

Ce sa faci: Din pacate, nu poti preveni sau reduce cantitatea secretiilor vaginale, insa lenjeria intima din bumbac te poate ajuta sa te simti mai bine: absoarbe mai bine, lasa pielea sa respire si este mai confortabila. Foloseste si un pantiliner, dar aminteste-ti sa le schimbi des, altfel risti o iritatie in zona intima. Nu folosi irigatorul si nu folosi tampoane interne in timpul sarcinii - pot introduce bacteriile externe in interiorul vaginului, aproape de cervix si pot cauza infectii severe. Studii recente au dezvaluit ca femeile care folosesc irigatorul in timpul sarcinii au risc crescut de nastere prematura.

Cand sa te ingrijorezi: In cazul in care secretia vaginala iti provoaca mancarimi, usturimi are un miros puternic sau nu este cremoasa si alba, mergi la medic. Iti va face analize pentru a afla daca nu ai o infectie sau o boala cu transmitere sexuala. Totusi, nu te panica: majoritatea infectiilor se pot trata si in timpul sarcinii.

 Gravida sezand pe iarba

Scaderea libidoului

Din cauza emotiei ca astepti un copil si a schimbarilor prin care trece corpul tau, este posibil ca apetitul tau sexual sa scada dramatic. Nu este anormal, dar nici nu trebuie sa te complaci in aceasta situatie.

Cauza: Atunci cand esti insarcinata, sexul va cobori in ritm vertiginos pe ultimele locuri ale listei tale de prioritati si activitati. In primele luni de sarcina, oboseala si greturile scad libidoul si celor mai active sexual femei. Mai tarziu, durerile de spate, nevoia constanta de a urina si o burtica din ce in ce mai mare iti vor pune piedici in obtinerea excitatiei si a starii necesare acestei activitati. De asemenea, grija ta si a partenerului tau ca puteti rani bebelusul in timpul actului sexual va infrana orice tentativa de a sari unul pe celalalt.

Ce sa faci: Scaderea libidoului este perfect normala in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru. De asemenea, aproape toate femeile insarcinate recunosc faptul ca in ultimele luni ale sarcinii se simt mai putin atragatoare si agile pentru sex. Trebuie sa stii ca libidoul fluctueaza in timpul sarcinii, de aceea nu trebuie sa te miri daca intr-o zi nici nu vrei sa auzi de sex, iar a doua zi nu mai ai rabdare sa ajungi in pat cu iubitul tau. In cazul in care libidoul tau este inexistent, incearca sa vorbesti cu partenerul tau despre acest lucru, despre temerile si complexele tale. De asemenea, nu uita ca, atata vreme cat medicul nu ti-a interzis sa faci sex, bebelusul tau este in perfecta siguranta. Tot ai libidoul scazut? Tu si partenerul tau trebuie sa va consolati cu ideea ca este o faza temporara si trebuie sa gasiti alte modalitati de a ramane conectati (sarutat, imbratisat, calatorit).

Cand sa te ingrijorezi: Daca lipsa libidoului este severa si afecteaza relatia dintre voi, ar trebui sa cereti ajutorul unui psiholog sau consilier marital.

 Cuplu in pat

Cresterea libidoului

Uneori, in timpul sarcinii poti experimenta o crestere a libidoului iesita din comun, ceea ce te poate surprinde atat pe tine, dar si pe partenerul tau. Nu va intrebati ce se intampla, profitati.

Cauza: Daca te simti tot timpul excitata, trebuie sa stii ca ai motive serioase. In primul rand, fluxul sanguin in zona genitala este crescut (in timpul sarcinii volumul sangelui tau creste cu aproximativ 40-50%), ceea ce poate creste nivelul de excitare si chiar poate conduce la orgasme intense si multiple. De asemenea, libidoul crescut se poate datora si unei stari emotionale deosebite pe care o impartasesti cu partenerul tau: veti fi parinti, iar acest lucru va poate apropia mai mult fizic. In plus, libidoul tau poate atinge cote maxime si datorita faptului ca este una dintre putinele perioade ale vietii tale cand poti face sex numai pentru a te bucura de sex, fara grija ca ramai sau nu insarcinata.

Ce sa faci: In cazul in care medicul care iti urmareste sarcina nu ti-a facut alte recomandari ori nu ti-a pus interdictii, nu ai ce sa faci decat sa te bucuri de sex. Nu trebuie sa iti faci nici un fel de griji si orice era in meniul vostru sexual inainte de sarcina poate fi si acum. Medicii spun ca in ceea ce priveste sexul in timpul sarcinii, atata vreme cat nu te doare nimic, nici bebelusul tau nu va pati nimic.

Cand sa te ingrijorezi: Daca apar complicatii in timpul sarcinii, precum placenta previa, cervix incomplet inchis, sau esti consemnata la pat, s-ar putea ca sexul sa nu fie o idee prea buna, insa cel mai bine este sa vorbesti cu medicul tau despre acest lucru. Si sub nici o forma - nu ca ai avea chef in acele momente - nu face sex dupa ce ti s-a rupt apa, pentru ca ai putea face o infectie.

 Gravida sexy

Mancarimi in zona mameloanelor

Dincolo de faptul ca decolteul tau arata senzational in timpul sarcinii, este posibil sa iti provoace si o problema stanjenitoare: mancarimi in zona mameloanelor pe care nu le poti linisti uneori. Ar fi ciudat sa iti scarpini sanii in public, nu?

Cauza: Mancarimile apar din cauza maririi sanilor. Asa cum ai observat, nu doar sanii, ci si mameloanele se maresc, ca parte a pregatirii lor pentru alaptat. Pe masura ce sanii iti cresc, pielea sensibila din zona se intinde, ceea ce poate declansa mancarimi persistente.

Ce sa faci: Foloseste multa crema! Incearca o crema onctuoasa, emolienta pe baza de ingrediente naturale (ulei de masline, lanolina, etc.) si unge sanii si mameloanele mai ales atunci cand simti nevoia sa te scarpini, dar si dupa dus. De asemenea, incearca sa eviti materialele aspre sau iritante in zona sanilor, precum casmirul sau lana. Pentru mai mult confort, poti renunta la sutiene care comprima si sa porti bustiere sau chiar sutiene pentru alaptat, de preferinta din bumbac.

Cand sa te ingrijorezi: Daca observi o iritatie a pielii sau daca scurgerile din sani contin sange, mergi la medic. Acestea ar putea fi simptome ale unei infectii bacteriene sau al unui papilom intraductal, o afectiune, in general, benigna. In cazuri foarte rare, sangerarea prin mameloane poate fi un simptom al cancerului de san.

 Gravida stand pe pat

Vise erotice cu alti barbati

Chiar daca aveai vise erotice si inainte de a fi insarcinata, probabil ca acum te deconcerteaza mai mult ca niciodata. Nu trebuie sa te simti vinovata daca in visele tale erotice apar (si) alti barbati in afara de partenerul tau.

Cauza: Trebuie sa stii ca nu esti prima femeie insarcinata care are vise erotice cu un iubit din liceu sau cu o vedeta de cinema. Visele erotice sunt foarte comune in timpul sarcinii si chiar pot fi foarte explicite. Unele femei chiar au orgasm in timpul somnului. In primul rand, in perioada sarcinii, modelul de somn este diferit, ceea ce favorizeaza amintirea visului cand te trezesti. Prin urmare, este posibil ca tu sa fi avut vise erotice dintotdeauna, numai ca pana acum nu ti le aminteai. In al doilea rand, sarcina este o perioada importanta in viata unei femei si poate fi un timp in care sa fii mai predispusa la reflectii. Visele erotice pot fi instrumentul prin care mintea ta rememoreaza vremurile in care erai tanara si lipsita de griji si responsabilitati, mai ales acum cand viata ta se va schimba definitiv odata cu aparitia bebelusului. In al treilea rand, sangele suplimentar care iti circula acum prin vene poate face senzatiile sexuale mai intense.

Ce sa faci: Aceste vise nu au nici un fundament real si cu siguranta nu inseamna ca nu iti iubesti partenerul. Din moment ce nu ai nici un dram de control asupra viselor, nu ai de ce sa te simti vinovata ca le ai.

Cand sa te ingrijorezi: Daca visele erotice iti produc o stare de anxietate sau te deprima, incearca sa nu le mai acorzi importanta sau vorbeste cu cineva despre ele - de preferat cu un psiholog sau o prietena apropiata, in nici un caz cu partenerul tau. 

 Gravida zambind

Varice vulvare

Uneori in timpul sarcinii poti experimenta simptome mai neobisnuite si chiar neplacute, atat din punct de vedere estetic, cat si medical. Nu uita sa ii semnalezi medicului care iti urmareste sarcina toate aceste probleme.

Cauza: Varicele vulvare, adeseori numite si varice vaginale sunt de fapt niste vene dilatate care apar in timpul sarcinii pe labii. Acestea sunt cauzate de presiunea pe care uterul tau in crestere o pune asupra vaselor de sange din zona genitala. Trebuie sa stii ca, daca ti-au aparut varice vulvare in timpul unei sarcini, este foarte probabil sa iti apara si in timpul urmatoarelor sarcini. Vestea buna este ca aceste varice nu se pot sparge si nu pot sangera, indiferent de marimea lor.

Ce sa faci: Venele varicoase vulvare se vor micsora dupa nastere - in cele mai multe cazuri dispar - dar nu prea ai ce sa faci in privinta acestora in timpul sarcinii. Unii medici sugereaza sa porti o centura in forma de V, o centura speciala care asigura o sustinere a burticii, un fel de sutien pentru burtica. Tot medicii spun ca te vei simti mai confortabil si daca vei purta imbracaminte mai elastica (doar daca te simti bine) si daca ramai cat mai activa in perioada sarcinii.

Cand sa te ingrijorezi: Nu trebuie sa iti faci griji in privinta venelor varicoase vulvare. Desi iti produc disconfort uneori si nici nu arata prea bine, nu sunt periculoase. Medicii spun ca nu comporta nici un risc in privinta dezvoltarii bebelusului sau a nasterii. 

 Gravida zambind

Sani "picuratori"

Probabil ca ai fost foarte incantata cand ai observat ca sanii tai se maresc si ca bustul tau este mai frumos ca niciodata, insa atunci cand au inceput sa iti ude bluzele, imaginea nu a mai fost la fel de sexy.

Cauza: Sanii "picuratori" reprezinta alt indiciu ca trupul tau se pregateste pentru nasterea bebelusului. Nivelul ridicat al prolactinei (un hormon care iti pregateste sanii pentru alaptare) poate cauza uneori scurgeri din mameloane atunci cand sanii tai sunt stimulati, mai ales spre sfarsitul sarcinii. Activitatile zilnice precum dusurile, schimbatul hainelor, sau sexul pot fi factori declansatori ai secretiei sanilor.

Ce sa faci: Din pacate, nu poti opri scurgerile din sani, insa poti preveni petele ude usor observabile pe orice haine ai purta. Pune in sutien, in dreptul mameloanelor paduri speciale pentru mamicile care alapteaza (le poti gasi la orice farmacie) pentru a absorbi umezeala. Este bine sa te obisnuiesti sa le folosesti, deoarece in cateva luni oricum vei avea nevoie de astfel de paduri.

Cand sa te ingrijorezi: In cazul in care scurgerile din sani contin sange sau au un miros fetid, mergi la medic pentru a verifica daca nu ai o infectie bacteriana sau un papilom intraductal. In cazuri foarte rare, scurgerile sangvine din sani pot fi un simptom al cancerului de san, asa ca medicul tau va verifica toate posibilitatile. 

 Gravida zambind


Vise ciudate sau cosmaruri

Somnul nu este chiar cel mai bun prieten al tau in timpul sarcinii si in plus poti avea niste vise cu adevarat nebunesti. Nu ceda nervos, aminteste-ti ca in curand totul va reveni la normal.

Cauza: Visele stranii sau chiar cosmarurile sunt o parte normala a sarcinii. Cand esti insarcinata ai senzatia ca ai pierdut controlul asupra vietii tale si asupra corpului tau, ceea ce iti creaza stari de nervozitate si nesiguranta in ceea ce priveste viitorul tau si maternitatea iminenta. Aceste anxietati, combinate cu oboseala si stresul pot conduce la nopti in care sa visezi ciudat. Foarte multe gravide au marturisit ca in timpul sarcinii au avut cosmaruri cu accidente oribile, crime sau chiar nasterea unor monstri.

Ce sa faci: Poate ca subconstientul tau ajunge sa te sperie cu aceste cosmaruri, insa trebuie sa stii ca acesta este un mod foarte sanatos de a face fata incertitudinilor in legatura cu faptul ca vei deveni mama. Aminteste-ti mereu ca ceea ce se intampla in cosmarurile tale nu este o reflexie a viitorului tau sau a bebelusului. Psihologii spun ca daca vei vorbi despre visele tale si iti vei constientiza temerile te va ajuta sa intelegi ca nu ai nici un motiv de ingrijorare. Daca ai visat ca ai nascut un pudel, aminteste-ti cand te trezesti ca ai vazut bebelusul in ecografii si ca este perfect normal si in totalitate uman. Povestindu-i visele tale partenerului de viata, unei prietene sau chiar notandu-l in jurnal poate fi de ajutor.

Cand sa te ingrijorezi: In cazul in care visele iti intrerup somnul, iti provoaca insomnii sau iti creaza o stare de anxietate in timpul zilei, ar fi bine sa ii spui medicului tau. Oboseala, stresul sau anxietatea iti dauneaza.

 Gravida dormind

Tu cu ce probleme stanjenitoare te confrunti in timpul sarcinii?

Articolul urmator
Îmi pare rău că nu m-am putut bucura mai mult de prima mea sarcină
Îmi pare rău că nu m-am putut bucura mai mult de prima mea sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai rușinoase și stânjenitoare momente pe care și le amintesc adulții din copilăria lor, cauzate de părinți
    Cele mai rușinoase și stânjenitoare momente pe care și le amintesc adulții din copilăria lor, cauzate de părinți

    De cele mai multe ori, copiii sunt cei care îi fac pe părinți să se simtă stânjeniți și rușinați în anumite situații. Cu toate acestea, uneori, părinții...

    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând
    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând

    Fie că este vorba despre imagini postate pe Social Media, fie că este vorba de poze realizate de fotografi sau despre diferite reclame pentru brand-uri celebre, mamele s-au dezvăluit din...

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale
    „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale

    Un cuplu interrasial ne povestește despre viața lor de părinți cu 4 copii, dintre care unul adoptat, care nu seamănă neapărat nici cu mama, nici cu tata.

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    Top cele mai frecvente boli de vară la copii
    Top cele mai frecvente boli de vară la copii

    Vara, anotimpul vacantei, care te duce cu gandul la mare, la soare si nicidecum la boli. Cu toate acestea, o multime de afectiuni pot aparea in sezonul cald, mai ales la copii si, daca nu le...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament
    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament

    Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor mamelor să-și alăpteze copiii cel puțin 6 luni, însă un studiu recent de peste hotare arată că alăptarea face o...

    © 2024 Qbebe