GRAVIDA ARE VOIE SA SE BRONZEZE?
Iata ce spun doctorii despre expunerea prelungita la soare:
1. “In general, nu sunt de acord cu bronzatul!” (ginecolog)
Sunt femei care nu concep sa nu se bronzeze, insa gravidele trebuie sa fie mai precaute decat in mod normal. „Razele solare pot ajunge chiar pana la fat in mod direct!”, spune clar medicul ginecolog Hassankhani Arash. Asadar, daca o gravida se expune razelor solare dintre cele nocive, automat fatul nu va fi ferit de repercusiuni.
2. “Cresterea temperaturii corpului matern, deci si fetal, inclusiv a lichidului amniotic” (ginecolog)Este prima dintre consecintele expunerii prelungite la soare a unei gravide. |
3. “Hipertensiune arteriala materna, deci si fetala” (ginecolog)
O zi intreaga pe plaja poate determina hipertensiune si unei gravide care in mod normal nu are probleme cardiace.
4. “Dorinta de bronzare implica un risc sa se accentueze pigmentatia de sarcina” (dermatolog)
Hiperpigmentarea este principalul risc pentru pielea unei gravide. Iar fata este cea care are cel mai mult de suferit! „In cazul melasmei (pigmentare la nivelul fetei), tratamentele sunt cu rezultate dezamagitoare, slabe”, spune medicul dermatolog Virginia Chitu. Pericolul este cu atat mai mare cu cat aceste pigmentari reziduale pot ramane toata viata.
Riscurile de melasma cresc pentru cele care au un ten mai inchis sau care au in familie un astfel de istoric.
5. „Alunitele se pot mari sau se pot modifica” (dermatolog)
In acest caz, trebuie sa mergeti cat mai repede la doctor.
RECOMANDARI PENTRU PLAJA
1. Intervale orare permise
O gravida nu poate sta la plaja cat e ziua de lunga. Razele solare din miezul zilei sunt nocive pentru toata lumea, cu atat mai mult femeia insarcinata trebuie sa fie precauta.
„Orarul de plaja este urmatorul: dis-de-dimineata pana la 9:30, maxim 10, iar dupa-amiaza dupa ora 18”, recomanda medicul dermatolog Virginia Chitu. „Timpul de plaja sa fie cat mai scurt”, adauga si ginecologul Arash.
2. Creme de protectie
Desi multe gravide au inca dubii, cremele de protectie solara nu le sunt contraindicate nici de ginecolog, si nici de dermatolog. Insa trebuie sa aleaga un indice adaptat tipului de piele. „Pentru plaja recomand crema fotoprotectoare de 30 si peste, poate chiar 50 pentru cele care au tenul deschis si se ard repede”, mai spune Chitu.
3. Haine adecvate
Recomandarile sunt aceleasi ca la oricine: haine racoroase, vaporoase, deschise la culoare, din materiale naturale.
4. Atentie la efort!
Recomandarea este cu atat mai importanta pentru gravidele care au contraindicatii la efort. Indiferent daca alege marea sau muntele ca loc de vacanta, o femeie insarcinata trebuie sa ia in serios indicatiile medicale.
GRAVIDA LA APA?
Da! „O gravida poate inota si chiar este indicat, daca nu are contraindicatii la efort”, sustine ginecologul Arash. Cat timp? „Atat cat nu o suprasolicita”, raspunde el prompt. In piscina sau in mare nu sunt necesare tampoanele interne, considera ginecologul. Ele nu pot „impiedica” apa sa ajunga la bebelus, asa cum discuta multe mamici pe forumuri. Nu trebuie sa ne fie frica nici de apa calda, ea nu poate determina contractii.
BRONZATUL LA SOLAR?
Nu, in niciun caz! Este raspunsul dat atat de medicul ginecolog, cat si de cel dermatolog.
„Razele emanate din aparatele solare sunt cu putere de patrundere mai mare si efecte nocive inca necunoscute in totalitate pentru corp”, spune clar medicul ginecolog Arash. „Solarul este contraindicat femeilor in general”, adauga si medicul dermatolog Chitu. Pentru cele care nu stiau, 15 minute de solar sunt echivalentul unei zile intregi pe plaja.