5 moduri în care poți calma durerea de sâni în sarcină

5 moduri în care poți calma durerea de sâni în sarcină

Raluca Margean - Redactor

Odată ce rămâi însărcinată, corpul tău va suferi tot felul de transformări ca urmare a fluctuațiilor hormonale. Prin urmare, nici sânii nu vor scăpa de acest proces. Ceea ce va fi mai dificil de suportat vor fi durerile și senzațiile de disconfort apărute pe măsură ce sarcina avansează. Dacă vei parcurge însă articolul de mai jos vei afla că există tot felul de soluții, menite să-ți amelioreze considerabil disconfortul de la nivelul sânilor. În plus, vei vedea că oricare dintre acestea îți vor fi utile nu numai în acest scop, ci și pentru a dobândi o stare generală de bine.

Durerea de sâni din sarcină: cele mai cunoscute cauze

Acest tip de durere poate avea mai multe cauze, printre care:

1. Întărirea sânilor. Acesta este un fenomen foarte frecvent în timpul sarcinii și explicația este foarte simplă. În țesutul sânilor se formează un fel de mici chisturi, pline cu lichid care se inflamează și determină senzația de sâni tari și provoacă dureri.

2. Fluctuațiile hormonale. Pe măsură ce sarcina evoluează, hormonii produc numeroase transformări la nivelul sânilor. Cel mai adesea, acestea se traduc prin fluctuații semnificative ale nivelului de estrogen, hormonul care printre altele este responsabil pentru creșterea sânilor și declanșarea fenomenului de producere a laptelui. O dată ce sânii se măresc apar și durerile.

3. Sânii plini de secreții. În cel de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, multe femei vor observa faptul că sânii lor încep să secrete o substanță gălbuie grasă. Acesta nu este un motiv de îngrijorare deoarece este vorba despre un fenomen perfect normal. Lichidul respectiv se numește colostru, iar sânii îl produc pe măsură ce se apropie nașterea. Produs de glanda mamară în ultima parte a sarcinii și în primele zile de la naștere, colostru este un lichid ce înlocuiește laptele matern și îl hrănește pe nou-născut până apare laptele propriu-zis. Colostru este bogat în proteine, sărac în grăsimi și zahăr și cu un conținut foarte mare de anticorpi. Lichidul se poate scurge din sâni și, de obicei mamele își pun în sutien niște pernițe speciale care să absoarbă lichidul. Vei vedea că se va scurge o cantitate mai maire de lichid atunci când faci sex, dar este perfect normal.

4. Schimbările în ansamblu ale sânilor. Pentru ca aceștia să fie pregătiți pentru alăptare, sânii vor cunoaște mai multe transformări de-a lungul sarcinii. Practic, acum se vor forma celulele producătoare de lapte și canalele prin care va curge laptele. Din această cauză vei observa nu numai schimbări ale formei și mărimii sânilor, dar te vei confrunta și cu dureri ale acestora în sarcină.

Ce poți face pentru a calma durerea de sâni în sarcină

Din fericire, durerea de sâni în sarcină poate fi ameliorată în mod considerabil dacă vei urma câteva sfaturi simple:

Femeie insarcinata ce isi atinge abdomenul

Investește în sutiene de calitate

Cele mai recomandate sunt cele confecționate din bumbac pentru că acestea vor lăsa pielea să respire. De asemenea, este de preferat să fie fără sârmă, dar să asigure o susținere optimă a sânilor.
Ține cont de faptul că, în general, în timpul sarcinii vei câștiga cam două mărimi la sutien și că ți se va mări și circumferința spatelui. Așa că este posibil să fie nevoie să-ți achiziționezi mai multe sutiene, care să poată fi purtate în diverse perioade ale sarcinii. În plus, ai grijă ca acestea să se poată ajusta ușor și să te simți în ele suficient de bine, astfel încât să și poți dormi în ele. Specialiștii sunt de părere că susținerea sânilor în timpul somnului îi va face mai puțin sensibili și dureroși.
Nu în ultimul rând, încearcă să faci rost și de sutiene cu pernițe speciale. Acestea vor ajuta sfârcurile să rămână într-o poziție confortabilă și astfel vei resimți mai puține dureri de sâni.

Poartă un sutien special pentru practicarea sportului

De obicei, un sutien special pentru sport va ameliora durerea de sâni în sarcină. Practic, acest sutien va ține sânii mai apropiați și îi va împiedica să se miște prea mult. Din acest motiv, durerile se vor reduce.
Cel mai important este să-ți alegi măsura corectă, iar sutienul să ți se poată potrivi și pe măsură ce sarcina avansează. În plus, trebuie să ai grijă să fie confecționat dintr-un material de calitate, care să-ți lase pielea să respire și să fie confortabil.

Tanara insarcinata ce sta alaturi de o minge pentru gimnastica

Hidratează-te suficient

Retenția de apă poate agrava durerea de sâni în sarcină. Încearcă să te asiguri că bei suficientă apă pentru ca în organismul tău să nu se acumuleze prea multe lichide.
De asemenea, dacă vei adăuga în apă puțin ghimbir sau fenicul, îți vei putea ameliora durerile de sâni care apar datorită fluctuațiilor hormonale.

Ai grijă la ce mănânci

În primul rând, trebuie să știi că o dietă bogată în alimente precum legume verzi, boabe, cereale integrale, semințe și nuci te vor ajuta să nu te mai confrunți atât de mult cu durerile de sâni din perioada sarcinii.
De asemenea, dacă vei încerca să consumi și câte o linguriță de semințe de in pe zi, durerile cauzate de fluctuațiile hormonale se vor ameliora considerabil.
Nu în ultimul rând, străduiește-te să-ți limitezi consumul de sare. Acest demers, combinat cu creșterea aportului de lichide, va duce la calmarea supărătoarelor dureri de sâni.

Femeie  insarcinata la dus

Apelează la comprese călduțe sau la un duș cu apă călduță

De exemplu, poți să-ți acoperi sânii cu un prosop înmuiat în apă călduță și să-l lași acolo pentru 10-15 minute. Apa călduță va intensifica circulația sângelui și va reduce inflamația și sensibilitatea.
De asemenea, dacă medicul îți permite, poți să faci scurte băi călduțe. Ai mare grijă să nu utilizezi apă fierbinte! Totodată, dacă suporți, este bine să faci scurte dușuri, plimbând jetul de apă (nu prea puternic) în regiunea sânilor.

Încearcă să introduci în ritualul tău de igienă zilnică spălarea sânilor cu apă caldă și săpun hidratant, atât pe partea de suprafață, cât și în zona de sub sâni. Masează apoi ușor cu un prosop, astfel încât să se stimuleze circulația sangvină.

Din cauza puternicelor transformări din timpul sarcinii, sânii pot deveni sensibili la atingere și vor avea nevoie de o îngrijire specială. Informează-te corect despre ce poți face ca să-ți ameliorezi durerea de sâni în sarcină. 

Surse:
www.pregnancymagazine.com; www.mamanatural.com; www.momjunction.com;www.verywell.co
m

Articolul urmator
Care este temperatura bazală în sarcină
Care este temperatura bazală în sarcină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt
    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt

    Este sursă de proteine, de calciu, de fosfor, de vitamine din grupul B-urilor (vitamina B2 și B12), dar și de vitamina D. Mai mult decât atât, este unul dintre alimentele ce...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    5 moduri în care îți poți amenaja grădina cu flori și piatră
    5 moduri în care îți poți amenaja grădina cu flori și piatră

    Vrei să îți amenajezi grădina, dar duci lipsă de inspirație? Îți prezentăm câteva idei ușor de pus în practică prin care îți poți decora grădina cu...

    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi
    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi

    Pulpa de migdale reprezintă masa care rămâne după ce ai obținut lapte de migdale prin înmuiere și stoarcere. De multe ori, nu știi ce să faci cu aceasta sau poate chiar nu...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

    Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

    © 2024 Qbebe