8 pericole la care expui bebelusul daca nu te odihnesti suficient in sarcina

8 pericole la care expui bebelusul daca nu te odihnesti suficient in sarcina

Raluca Cristea

Sa adormi mai greu seara, sa te trezesti in timpul noptii sau sa iti fie greu sa iesi de sub patura dimineata sunt situatii normale in cele 9 luni de sarcina. Insa, atunci cand tulburarile somnului in sarcina devin un obicei zilnic, functionarea organismului este tulburata si ea. Asta nu ar fi o problema atat de mare daca nu ai avea si responsabilitatea unei alte vieti.

O gravida are nevoie de 8-10 ore de somn in fiecare noapte, ba chiar si de un pui de somn dupa amiaza. Orice durata a somnului mai mica de atat atrage oboseala, diminuarea capacitatii de concentrare si suprasolicitarea organismului. Este vital, asadar, sa fii bine informata despre toate efectele secundare periculoase pe care lipsa odihnei le aduce asupra gravidei si a fatului. Afla care sunt cele 8 pericole la care expui bebelusul, chiar si dupa nastere, daca nu te odihnesti suficient in sarcina!

SITUATIA 1

Gasesti greu pozitia de somn, te misti toata noaptea, iar dimineata esti apatica.

RISC: Esti una dintre cele 80% femei insarcinate care sufera de tulburari ale somnului. Atunci cand acestea se manifesta frecvent, zilnic chiar, sunt 5 situatii care te pandesc si anume:
- diabetul gestational (transmis si fatului);
- hipertensiunea arteriala (transmisa si fatului);
- slabirea sistemului imunitar;
- imposibilitatea de a naste natural, ci doar prin cezariana;
- travaliu greu, prelungit.

SITUATIA 2

Adormi tarziu, stai treaza cu orele noaptea si-ti faci probleme legate de sarcina.

RISC: Daca suferi de insomnie in timpul sarcinii, exista sanse mari sa transmiti aceeasi stare si fatului. Dupa nastere exista 70% sanse ca bebelusul sa sufere de o tulburare a somnului. Printre cele mai frecvente sunt narcolepsia, disomnia si parasomnia.

Disomnia poate aparea din prima luna de viata si presupune afectarea calitatii, duratei sau ritmului de somn al bebelusului. Parasomnia poate sa apara dupa primul an de viata si presupune trezirea brusca si pentru mai mult timp in cursul noptii, iar narcolepsia - cea mai grava posibila tulburare de somn a bebelusului, este caracterizata de somnolenta si nevoie de a dormi permanente, la care se adauga dificultati in concentrare si memorare.

SITUATIA 3

Dormi mai putin de 7 ore pe noapte si te afli in primul sau al doilea trimestru de sarcina SAU dormi mai putin de 9 ore pe noapte si te afli in trimestrul trei de sarcina.

In plus, ai migrene si/sau palpitatii, ti se umfla mainile si/sau picioarele, culoarea urinei se modifica.

RISC: Este posibil sa suferi o crestere a presiunii arteriale sistolice, ceea ce inseamna hipertensiune arteriala si, netratata, preeclampsie - una dintre cele mai grave complicatii ale sarcinii. Preeclampsia, fara tratament si spitalizare, poate duce atat la decesul fatului, cat si la cel al mamei. Riscul unui avort spontan sau al unei nasteri premature este la fel de ridicat.


SITUATIA 4

Ai suferit un soc emotional, o problema grava sau ai intrat intr-o situatie tensionata. Nu iti revii, te inchizi in tine, te neglijezi.

RISC: Este destul de posibil ca hormonul de stres sa traverseze placenta in momentul de maxima intensitate a supararii/nervozitatii tale si sa ajunga la fat. In acel moment, micutul resimte si el un soc care ii opreste pentru o anumita perioada de timp dezvoltarea, sub toate aspectele ei. Rezultatul? Bebelusul se va naste fie subponderal, fie cu o problema de natura psihica sau motorie. Ca si copil, exista riscul sa aibe probleme de comportament, dezechilibre emotionale sau dificultati in memorare si concentrare.

ATENTIE!!! Specialistii au corelat astfel de momente soc resimtite de mama cu un risc de pana la 40% mai mare ca micutii traumatizati astfel in timpul vietii intrauterine sa se nasca cu autism sau cu astm.


SITUATIA 5

Esti stresata, inca mergi la serviciu, ai multe de rezolvat si esti victima propriilor tale ganduri legate de viata ta dupa ce vei naste.

RISC: Este foarte posibil ca nivelul de cortisol (hormonul stresului) din corpul tau sa fie crescut. Specialistii au corelat prin noi studii nivelul ridicat de cortisol al mamei in timpul sarcinii cu o modificare a modului de functionare a genelor si cu un risc mai mare ca micutul sa dezvolte in primii ani de viata o forma de diabet sau o sensibilitate legata de inima sau circulatia sangelui.

SITUATIA 6

Esti agitata, entuziasmata de ceea ce ti se intampla, vrei sa faci mai multe lucruri in acelasi timp, nici nu simti oboseala...



RISC
: Noile studii ale specialistilor o confirma: bebelusii nascuti de mame hiperactive sau care depun efort pana in ultima luna de sarcina prezinta un risc cu pana la 60% mai mare sa dezvolte ADHD in primii ani de viata.

Mai mult, este foarte posibil sa fie niste copii anxiosi, cu tulburari de concentrare sau memorare si cu un temperament mai greu de stapanit.

SITUATIA 7

Nu poti sa te concentrezi, uiti anumite detalii, oricat ai dormi nu te odihnesti asa cum trebuie, ai probleme cu nivelul de colesterol si glicemie.

RISC: Nemultumirile gravidei legate de propria persoana, asociate cu somnul neodihnitor si un nivel de glicemie si colesterol ridicat sunt cei mai mari factori de risc ca bebelusul sa se nasca subponderal sau cu un deficit de fier. Mai mult, deficitul acestui mineral inca din viata intrauterina, poate provoca intarzieri in dezvoltarea fizica sau mintala a bebelusului.

SITUATIA 8

Dormi pe spate pentru ca ti se pare mai confortabil, pentru ca te ia somnul mai repede si pentru ca poti tine spatele mai drept.

Specialistii nu sunt deloc de acord cu pozitia ta de somn preferata, mai ales incepand cu luna a 6-a de sarcina.

RISC: Pe masura ce sarcina evolueaza si abdomenul devine mai mare si mai greu, greutatea trebuie directionata corect prin postura si practicile potrivite. Intensitatea trebuie transmisa catre partea inferioara a corpului, mai exact, spre zona pelvina si picioare.

Daca dormi pe spate, toata greutatea se va concentra pe coloana vertebrala, intestine si cele mai importante vase de sange ale corpului, in special pe cel care trimite sange de la inima la fat. Odata ce acest vas este presat constant, micutul nu mai primeste suficient oxigen si elemente nutritive. Consecintele sunt lesne de inteles.



Sa previi este mai bine decat sa tratezi, sa fii informata din timp este mai bine decat sa actionezi prea tarziu! Ai grija de tine, lasa-te ajutata, impune-ti o stare de echilibru si calm, informeaza-te, mananca sanatos, bea ceaiuri linistitoare si dormi oricand simti nevoia si niciodata mai putin de 7 ore zilnic! Oboseala poate fi si semnul unei carente de vitamine sau a unei anemii, asa ca poti incerca sa iei si un supliment alimentar, in urma sfatului medicului.

Sanatate si multe zambete iti doresc!

Articolul urmator
„Mi-au spus că bebelușul meu este incomplet”, mărturia unei mame care a fost sfătuită să avorteze. A născut o fetiță sănătoasă
„Mi-au spus că bebelușul meu este incomplet”, mărturia unei mame care a fost sfătuită să avorteze. A născut o fetiță sănătoasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

    Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

    Dacă bebelușul meu a murit nu înseamnă că nu mai sunt mamă
    Dacă bebelușul meu a murit nu înseamnă că nu mai sunt mamă

    Mamă! Ce cuvânt minunat! Două silabe, 4 litere, care adună tot ce este mai bun, mai cald, mai minunat pe lumea asta. Am vrut să devin mamă de când am descoperit bunătatea...

    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

    Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Durere mare pentru Cristina Șișcanu. Tatăl ei a murit chiar de 8 martie. „Te iubesc, tata! Să te odihnești în pace"
    Durere mare pentru Cristina Șișcanu. Tatăl ei a murit chiar de 8 martie. „Te iubesc, tata! Să te odihnești în pace"

    În loc să sărbătorească Ziua Mamei și a Femeii, Cristina Șișcanu, un personaj monden foarte cunoscut și soția lui Mădălin Ionescu, a primit o veste cumplită. Tatăl ei s-a...

    Bebelușul meu era să moară pentru că am crezut că dacă nu îl alăptez îi voi distruge sănătatea
    Bebelușul meu era să moară pentru că am crezut că dacă nu îl alăptez îi voi distruge sănătatea

    Este adevărat, pentru un nou-născut nu există un aliment mai bun decât laptele matern. Organizația Mondială a Sănătății recomandă că hrănirea bebelușului să fie făcută...

    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”
    O mamă a fost sfătuită să facă întrerupere de sarcină când medicii au aflat că va naște un copil fără mâini: „Mi-au spus că sunt egoistă dacă nu avortez”

    Mariaan și Hendrik Strauss s-au bucurat enorm când au descoperit că vor fi părinți. Însă bucuria a venit la pachet și cu teamă și mai ales cu multe prejudecăți din...

    Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut
    Sunt o mamă rea dacă mi-aș dori ca medicii să mă salveze pe mine și nu bebelușul la naștere? Mai am alți doi copii de crescut

    Printre gândurile care nu îi dau pace unei viitoare mame se leagă și cele care țin de apariția unor complicații la naștere. În aceste condiții, nu este exclus să se...

    © 2024 Qbebe