Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Hipertensiunea arteriala si hipertensiunea indusa de sarcina

Tensiunea arteriala este presiunea cu care circula sangele in artere, echivalenta cu presiunea pe care o exercita sangele asupra peretilor arteriali.

Hipertensiunea arteriala este forma patologica a tensiunii arteriale, definita prin valori crescute ale tensiunii sistolice mai mari de 140, iar a tensiunii diastolice mai mari de 90 la cel putin doua masuratori repetate la interval de cateva zile.

Diagnosticul de hipertensiune arteriala poate fi stabilit si prin intermediul unei metode numite MAPA (monitorizare ambulatorie a presiunii arteriale), prin montarea unui dispozitiv pe o perioada de 24h care masoara continuu TA . Aceasta metoda pune cu mare precizie diagnosticul de HTA de sarcina 

Daca valorile tensiunii se mentin crescute, gravida prezinta un risc crescut de complicatii in sarcina, precum reducerea fluxului sanguin placentar catre bebelus, decolare placentara (placenta se separa partial sau aproape complet de peretele uterin inainte de nastere) si posibile leziuni ale propriilor organe interne.

Aceste probleme pot fi provocate atat de hipertensiunea cronica (dinaintea sarcinii), cat si de hipertensiunea indusa de sarcina, dar si asocierea unei HTA preexistenta cu HTA de sarcina (deci trebuie cunoscute valorile tensionale inainte de sarcina).

  

Bineinteles ca nivelurile tensiunii arteriale pot varia in functie de varsta, de nivelul de activitate fizica, de pozitia corpului si mai ales de starea emotionala.

Valorile tensiunii sunt mai scazute cand esti in repaus, in pozitie culcata si fara ca sa fii stresata.

In mod normal, ea scade in al doilea trimestru de sarcina si revine la nivelurile din primul trimestru in ultima parte a sarcinii.

Pentru a descrie complicatiile asociate hipertensiunii induse de sarcina se folosesc urmatorii termeni: preeclampsia, eclampsia, indica producerea unei crize convulsive si sindromul HELLP (hemoliza, niveluri crescute ale enzimelor hepatice si numar scazut de trombocite), ce indica prezenta de complicatii sanguine si hepatice.

Hipertensiunea indusa de sarcina este o maladie ce afecteaza multiple organe, cu o simptomatologie ce poate varia de la usoara la severa. Hipertensiunea usoara este caracterizata prin valori peste 140/90 ale tensiunii arteriale, insotite de edeme, in special ale mainilor si fetei, crestere rapida in greutate si fara prezenta de proteine in urina. Asocierea proteinuriei (prezenta proteinelor in urina pe 24h) cu HTA de sarcina defineste preeclampsia.

Hipertensiunea severa se defineste prin urmatoarele semne si simptome: valori peste 160/110 ale tensiunii arteriale, dureri de cap, vedere in ceata, dureri in partea superioara a abdomenului, eliminari reduse de urina, puncte in fata ochilor, modificari ale analizelor de sange ce indica probleme hepatice, renale si trombocitare. In cele mai severe cazuri pot aparea convulsii, coma si chiar moartea mamei si a bebelusului. Pentru a preveni  aceste complicatii tragice trebuie administrat un tratament destul de agresiv.

Tratamentul hipertensiunii usoare, fara afectare organica a mamei, include repausul la pat, controale periodice ale tensiunii arteriale si supraveghere medicala atenta pentru depistarea semnelor si simptomelor de alerta ale formelor severe de boala.

In mod normal, pozitia in decubit dorsal (culcata pe spate) poate reduce tensiunea arteriala, dar in timpul sarcinii ea nu este adecvata, deoarece reduce si intoarcerea venoasa catre inima. Uneori se administreaza medicamente pentru reducerea tensiunii sau pentru diminuarea riscului de retard al cresterii fetale intrauterine.
 


 

Cauzele hipertensiunii induse de sarcina

Cauzele hipertensiunii induse nu sunt foarte bine cunoscute, insa studiile arata ca aceasta boala apare cu o probabilitate mai mare la femeile care sunt pentru prima oara mame, cele cu sarcini gemelare, adolescente, femei peste 35 de ani, cele obeze, cele cu alimentatie de slaba calitate si cele care traiesc in conditii foarte stresante.

Viitoarele mamici cu antecedente personale sau familiale de boli renale sau vasculare, hipertensiune cronica, diabet zaharat sau o sarcina anterioara complicate de hipertensiune au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Daca semnele de hipertensiune severa persista dupa tratament, se poate induce artificial travaliul sau se poate recurge la operatia de cezariana.

In mod normal, valorile tensiunii arteriale revin la normal in cateva zile sau saptamani de la nasterea bebelusului. In conditiile unui diagnostic si tratament precoce, complicatille sunt in general minime si se asteapta o nastere normala, cu un bebelus sanatos. Uneori, cand boala este severa se impune inducerea travaliului si nasterea inainte de termen, rezultatul fiind prematuritatea bebelusului.

Femeile cu HTA de sarcina par a fi cu risc crescut pentru boala cardiovasculara mai tarziu in timpul vietii.

Simptome sarcina: Primele semne de sarcina! Cum sa iti dai seama daca esti gravida

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vara aceasta ține tensiunea arterială sub control cu tensiometrele Omron
  Vara aceasta ține tensiunea arterială sub control cu tensiometrele Omron

  Vara a sosit oficial și cei mai buni prieteni au ales o zi să vă întâlniți la o terasă în centrul orașului. Verifici starea meteo, observi că temperaturile sunt...

  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii
  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii

  Multi dintre noi s-au confruntat cu dilema: facem sau nu sex in timpul sarcinii. Ce riscuri sunt? Cum poate fi afectat bebelusul? etc. Cum sexul este inca un subiect tabu pentru multi,...

  Meghan Markle are o sarcină geriatrică. Ce înseamnă şi la ce riscuri este predispusă
  Meghan Markle are o sarcină geriatrică. Ce înseamnă şi la ce riscuri este predispusă

  Ai peste 35 de ani si bebeluşul tău s-a gândit că este cel mai bun moment să vină pe lume? Medicii dau o denumire destul de alarmantă unei sarcini care apare după această...

  Îngrozitor! Un medic a facut întrerupere de sarcină gravidei greșite
  Îngrozitor! Un medic a facut întrerupere de sarcină gravidei greșite

  Un doctor și o asistentă au dat peste cap planurile unui cuplu de a-și întemeia o familie în momentul în care au realizat o întrerupere de sarcină din greșeală.

  14 vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină
  14 vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină

  Cu toate că situația financiară le permite și statutul pe care îl au le impune, sunt câteva vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină. Paparazzi le-au...

  Deea Maxer are probleme cu sarcina: risc ca uterul să nu mai țină greutatea bebelinei
  Deea Maxer are probleme cu sarcina: risc ca uterul să nu mai țină greutatea bebelinei

  Deea Maxer trece prin clipe dificile în timpul sarcinii. La momentul actual se pare că vedetei îi este interzisă activitatea fizică din cauza unor probleme medicale.

  Ne întoarcem la comunism, cu CO de la Covid-19: nu se mai pot face întreruperi de sarcină în clinicile din România
  Ne întoarcem la comunism, cu CO de la Covid-19: nu se mai pot face întreruperi de sarcină în clinicile din România

  Se pare că am închis ochii pentru un moment și ne-am întors înapoi în perioada comunistă: avortul este indisponibil momentan, ca urmare a stării de urgență.

  © 2019 Qbebe