Hipertensiunea arteriala si hipertensiunea indusa de sarcina

Dana Serbanescu

Tensiunea arteriala este presiunea cu care circula sangele in artere, echivalenta cu presiunea pe care o exercita sangele asupra peretilor arteriali.

Hipertensiunea arteriala este forma patologica a tensiunii arteriale, definita prin valori crescute ale tensiunii sistolice mai mari de 140, iar a tensiunii diastolice mai mari de 90 la cel putin doua masuratori repetate la interval de cateva zile.

Diagnosticul de hipertensiune arteriala poate fi stabilit si prin intermediul unei metode numite MAPA (monitorizare ambulatorie a presiunii arteriale), prin montarea unui dispozitiv pe o perioada de 24h care masoara continuu TA . Aceasta metoda pune cu mare precizie diagnosticul de HTA de sarcina 

Daca valorile tensiunii se mentin crescute, gravida prezinta un risc crescut de complicatii in sarcina, precum reducerea fluxului sanguin placentar catre bebelus, decolare placentara (placenta se separa partial sau aproape complet de peretele uterin inainte de nastere) si posibile leziuni ale propriilor organe interne.

Aceste probleme pot fi provocate atat de hipertensiunea cronica (dinaintea sarcinii), cat si de hipertensiunea indusa de sarcina, dar si asocierea unei HTA preexistenta cu HTA de sarcina (deci trebuie cunoscute valorile tensionale inainte de sarcina).

  

Bineinteles ca nivelurile tensiunii arteriale pot varia in functie de varsta, de nivelul de activitate fizica, de pozitia corpului si mai ales de starea emotionala.

Valorile tensiunii sunt mai scazute cand esti in repaus, in pozitie culcata si fara ca sa fii stresata.

In mod normal, ea scade in al doilea trimestru de sarcina si revine la nivelurile din primul trimestru in ultima parte a sarcinii.

Pentru a descrie complicatiile asociate hipertensiunii induse de sarcina se folosesc urmatorii termeni: preeclampsia, eclampsia, indica producerea unei crize convulsive si sindromul HELLP (hemoliza, niveluri crescute ale enzimelor hepatice si numar scazut de trombocite), ce indica prezenta de complicatii sanguine si hepatice.

Hipertensiunea indusa de sarcina este o maladie ce afecteaza multiple organe, cu o simptomatologie ce poate varia de la usoara la severa. Hipertensiunea usoara este caracterizata prin valori peste 140/90 ale tensiunii arteriale, insotite de edeme, in special ale mainilor si fetei, crestere rapida in greutate si fara prezenta de proteine in urina. Asocierea proteinuriei (prezenta proteinelor in urina pe 24h) cu HTA de sarcina defineste preeclampsia.

Hipertensiunea severa se defineste prin urmatoarele semne si simptome: valori peste 160/110 ale tensiunii arteriale, dureri de cap, vedere in ceata, dureri in partea superioara a abdomenului, eliminari reduse de urina, puncte in fata ochilor, modificari ale analizelor de sange ce indica probleme hepatice, renale si trombocitare. In cele mai severe cazuri pot aparea convulsii, coma si chiar moartea mamei si a bebelusului. Pentru a preveni  aceste complicatii tragice trebuie administrat un tratament destul de agresiv.

Tratamentul hipertensiunii usoare, fara afectare organica a mamei, include repausul la pat, controale periodice ale tensiunii arteriale si supraveghere medicala atenta pentru depistarea semnelor si simptomelor de alerta ale formelor severe de boala.

In mod normal, pozitia in decubit dorsal (culcata pe spate) poate reduce tensiunea arteriala, dar in timpul sarcinii ea nu este adecvata, deoarece reduce si intoarcerea venoasa catre inima. Uneori se administreaza medicamente pentru reducerea tensiunii sau pentru diminuarea riscului de retard al cresterii fetale intrauterine.
 


 

Cauzele hipertensiunii induse de sarcina

Cauzele hipertensiunii induse nu sunt foarte bine cunoscute, insa studiile arata ca aceasta boala apare cu o probabilitate mai mare la femeile care sunt pentru prima oara mame, cele cu sarcini gemelare, adolescente, femei peste 35 de ani, cele obeze, cele cu alimentatie de slaba calitate si cele care traiesc in conditii foarte stresante.

Viitoarele mamici cu antecedente personale sau familiale de boli renale sau vasculare, hipertensiune cronica, diabet zaharat sau o sarcina anterioara complicate de hipertensiune au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Daca semnele de hipertensiune severa persista dupa tratament, se poate induce artificial travaliul sau se poate recurge la operatia de cezariana.

In mod normal, valorile tensiunii arteriale revin la normal in cateva zile sau saptamani de la nasterea bebelusului. In conditiile unui diagnostic si tratament precoce, complicatille sunt in general minime si se asteapta o nastere normala, cu un bebelus sanatos. Uneori, cand boala este severa se impune inducerea travaliului si nasterea inainte de termen, rezultatul fiind prematuritatea bebelusului.

Femeile cu HTA de sarcina par a fi cu risc crescut pentru boala cardiovasculara mai tarziu in timpul vietii.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Câte săptămâni are o sarcină: întrebarea de pe buzele tuturor gravidelor
  Câte săptămâni are o sarcină: întrebarea de pe buzele tuturor gravidelor

  Dacă urmează să devii mămică în următoarele luni, este important să înțelegi cum sunt împărțite trimestrele, lunile și săptămânile de sarcină. Află mai...

  Sfatul medicului: prima vizită la ginecolog în sarcină
  Sfatul medicului: prima vizită la ginecolog în sarcină

  Sarcina reprezintă una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei. Însă pentru a avea o experiență cât mai plăcută, o viitoare mămică trebuie să beneficieze de...

  Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
  Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

  Inainte si dupa ce ai ramas insarcinata este recomandat sa faci mai multe analize medicale pentru a determina starea de sanatate a mamei si a bebelusului. In continuare vei afla ce analize...

  A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă
  A fost lansat primul test de sarcină bazat pe salivă

  Nevoia de inovație impusă de pandemia de Covid-19 a dus la un rezultat neașteptat. Mai precis, o echipă de cercetători israelieni care a lucrat la testele rapide antigen de salivă...

  O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol
  O simplă sângerare a nasului în sarcină a fost semnul că viața mea și a bebelușului erau în pericol

  O mamă de peste hotare avertizează că orice simptom neobișnuit care apare în timpul sarcinii ar trebui tratat cu seriozitate. În cazul ei, a fost vorba despre o...

  Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină
  Ce analize sunt recomandate în fiecare trimestru de sarcină

  Controlul medical periodic este vital în fiecare trimestru al sarcinii, atât pentru a urmări evoluția prenatală, cât și pentru a detecta din timp eventualele probleme....

  Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
  Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

  În sarcină, oboseala se resimte mult mai puternic. Cu atât mai mult cu cât, anumite femei gravide se luptă cu insomnia. Unele persoane se gândesc să ia melatonină...

  © 2023 Qbebe