Durerile abdominale in prima luna de sarcina

Durerile abdominale in prima luna de sarcina

Irina Olteanu - Redactor Senior

Durerile abdominale sunt deseori remarcate de gravide in prima luna de sarcina, insa de obicei aparitia lor este normala si nu indica vreo problema. Sa aflam impreuna din ce motiv apar acestea, ce alte afectiuni pot ascunde si ce puteti face pentru a le ameliora.

De ce apar

In majoritatea situatiilor, durerile moderate constituie un aspect normal in evolutia sarcinii si sunt conectate de modificarile fiziologice obisnuite prin care organismul trece in perioada aceasta. Unele gravide se confrunta cu crampe usoare insotite de sangerare (in cantitate redusa) cand embrionul se implanteaza in peretele uterin (de obicei la aceeasi data cand incepea menstruatia). Acest eveniment are loc la aproximativ o saptamana dupa ovulatie si este cunoscuta drept "crampe de implantare" (datorita implantarii ovulului fertilizat).

Un alt motiv pentru existenta acestor dureri este reprezentat de modificarea formei uterului care incepe sa creasca/sa se intinda si sa se acomodeze cu prezenta copilului. Sarcina in ansamblu va supune organismul la o serie de modificari radicale, aparand presiune asupra muschilor, incheieturilor si venelor, prin urmare ligamentele (tesuturile flexibile care conecteaza oasele) se vor intinde pentru a sustine uterul marit; veti putea observa si in lunile urmatoare dureri localizate abdominal (ligamentele prezinta spasme si se contracta in special pe partea dreapta a abdomenului; apar si contractiile Braxton-Hicks pe parcursul sarcinii, chiar dureri similare unei pietre la rinichi sau infectii din cauza uterului care va aplica presiune asupra uretrei). In unele situatii, gravidele pot experimenta dureri si in timpul contactului sexual (deoarece orgasmul transmite senzatii la nivelul vaginului si al uterului), insa acesta nu este contraindicat decat daca medicul decide astfel.

Durerile care nu reprezinta un pericol pentru gravide si nu ascund alte afectiuni mai grave pot fi resimtite ca niste senzatii de arsura sau ca durerile menstruale, dar in general seamana cu durerile de stomac. De obicei, aceste dureri de la inceputul sarcinii sunt sporadice si dureaza cateva saptamani (nu trebuie neaparat sa fie insotite de o durere prima lunahemoragie de culoare rosu-intens).

In plus, trebuie sa retineti ca modificarile hormonale din timpul sarcinii pot reduce tonusul sfincterului esofagian inferior, cauzand simptome de indigestie si dispepsie. Nivelurile considerate normale de progesteron din aceasta perioada pot influenta multe organe, scazand in primul rand peristaltismul intestinal (miscare de contractie a musculaturii stomacului si intestinului), ducand in consecinta la constipatie si durere. Si vezica biliara este afectata de hormoni si nu isi mai poate secreta enzimele digestive in mod corespunzator, aparand incetinirea functionarii sale ce se aseamana durerii asociate calculilor biliari.

Citeste si:

10 semne si simptome care iti confirma sarcina 

Primele simptome (semne) de sarcina  

Cand trebuie sa va ingrijorati

In orice situatie, este indicat sa informati medicul/moasa cu privire la simptomele pe care le experimentati odata cu evolutia sarcinii. Insa, daca durerile se agraveaza si sunt insotite de sangerare, poate fi vorba fie de o sarcina ectopica sau de un avort spontan, prin urmare nu trebuie neglijate (ambele prezinta pericol pentru mama si copil). In cazul avortului spontan, acesta apare de obicei din cauza ca bebelusul nu se dezvolta corespunzator; daca experimentati crampe, sangerari si dureri in partea inferioara centrala a abdomenului (aceste dureri cresc gradual in intensitate; pot fi resimtite si dureri de spate) in primele 12 saptamani, sunati medicul si intindeti-va cu picioarele ridicate. Daca sangerarea este abundenta, mergeti de urgenta la medic/cel mai apropiat spital. In cazul sarcinii ectopice, fatul de dezvolta in afara uterului, de obicei la nivelul trompelor uterine (1 din 100 sarcini este ectopica) si se apeleaza in multe situatii la interventie laparoscopica pentru remedierea problemei. Simptomele care o caracterizeaza presupun durere usoara pe o parte a abdomenului (in zona inferioara) care se extinde la nivelul stomacului si o usoara scurgere vaginala (inchisa la culoare si apoasa) dupa 5-10 saptamani de la ultima menstruatie (mai pot aparea si senzatii de slabiciune, lesin/ameteala, dureri in umar sau la defecatie). Trebuie sa apelati de urgenta la medic pentru tratament adecvat (in caz contrar, se pot rupe trompele uterine).

Este important sa retineti ca, daca remarcati scurgeri vaginale neobisnuite, durere la urinare, varsaturi, febra sau frisoane, puteti suferi de probleme de sanatate care nu au legatura cu sarcina, precum: fibrom uterin, apendicita, chist ovarian, endometrioza, pietre la rinichi, infectia tractului urinar sau probleme ale vezicii biliare.

Citeste si:

Avortul spontan - cauze, simptome si tratament 

Sarcina ectopica 

Cauze ale durerii abdominale care nu au legatura cu sarcina

  • Apendicita este cea mai frecventa cauza a durerii in cvadrantul drept, zona inferioara abdominala care necesita interventie chirurgicala. Alte simptome ale acesteia includ febra moderata si probleme cu tranzitul intestinal.
  • Apoi, in timpul sarcinii creste riscul de calculi biliari, iar cand acestia interfereaza cu functionarea vezicii biliare pot aparea dureri profunde si chinuitoare alternate cu dureri ascutite si puternice localizate in cvadrantul abdominal drept superior (apar si dispar).
  • In unele situatii poate fi vorba de ocluzie intestinala, mai ales daca exista leziuni cicatriciale (adeziuni) anterioare (in urma interventiilor chirurgicale); simptomele presupun crampe abdominale si varsaturi.
  • Fibromul uterin poate reprezenta o alta cauza a durerii abdominale, acesta fiind uneori insotit si de durere de spate, constipatie.
  • Endometrioza poate cauza durere (insa nu intotdeauna) la nivel abdominal (in functie de localizare), dar si la contact sexual.
  • Boala colonului iritabil este caracterizata prin dureri in cvadrantul abdominal inferior si scaune moi, cu mucus si sange.
  • Pancreatita poate cauza durere abdominale superioare persistente care radiaza pana in spate. Diverticulita apare cand saculetii din peretele colonului se inflameaza cauzand durere abdominala durere prima lunainferioara, dar si scaune moi cu sange.
  • Desi ulcerul peptic prezinta in general o ameliorare in timpul sarcinii, uneori poate aparea perforatia, iar durerea abdominala va evolua in cateva ore devenind severa.
  • Nefrolitiaza care presupune prezenta pietrelor la rinichi este de obicei observata un ultimele trimestre, insa poate aparea oricand; durerea este flancara si strabate partea inferioara a abdomenului, fiind insotita de prezenta sangelui in urina.
  • Siclemia poate duce la dureri abdominale severe, durerea fiind dificil de diferentiat de apendicita sau de calculi biliari.
  • Gastroenterita presupune durere abdominala severa cauzata de inflamatia nodulilor limfatici abdominali (mezenterici).
  • Tromboza este reprezentata de cheaguri de sange in venele pelvine, ale ficatului si ale cavitatii abdominale (vene mezenterice) si poate cauza durere abdominala dificil de localizat.
  • Pneumoniile lobilor inferior ale plamanilor pot fi caracterizate de durere abdominala, in special in partea dreapta (deseori este singurul simptom).
  • Nu in ultimul rand, traumele pot declansa dureri, in special cele rezultate in urma accidentelor rutiere (2/3 din traume) si pot fi insotite de dureri surde sau penetrante.

Tratament

In caz de durere abdominala usoara, puteti apela la paracetamol (daca va este indicat de medic) sau medicamente antispasmodice (pentru relaxarea musculaturii uterine), insa si o baie calda alaturi de o perioada de relaxare va pot calma durerile. Este indicat sa va intindeti pe partea locului durerii si sa va ridicati picioarele. Puteti aplica pe zona dureroasa o sticla/plosca plina cu apa calda (sau cu tarate de grau incalzite). In unele situatii pot fi de ajutor si exercitii fizice usoare, cum sunt mersul sau inotul. Medicul poate recomanda uneori si vitamina B6 pentru ameliorarea durerii.

Surse:

www.womenshealthcaretopics.com; www.babycentre.co.uk; www.ectopicpregnancy.co.uk; www.bounty.com; www.babycentre.co.uk

Articolul urmator
Aceasta este ultima lună în care voi încerca să rămân însărcinată. Am obosit!
Aceasta este ultima lună în care voi încerca să rămân însărcinată. Am obosit!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară
    Vine Luna Roz! Cum ne va afecta prima lună plină din această primăvară

    Spre finalul acestei săptămâni, sâmbătă, pe 16 aprilie, prima lună plină a acestei primăveri, Luna Roz, va fi vizibilă. Întrucât stă sub semnul Balanței, ea...

    Cât de frumos! Feli, prima şedinţă foto alături de fetiţa ei, Nora Luna, şi de viitorul soţ!
    Cât de frumos! Feli, prima şedinţă foto alături de fetiţa ei, Nora Luna, şi de viitorul soţ!

    Feli Donose, una dintre cele mai îndrăgite vedete de la noi, a lansat un nou videoclip în care apare și fiica ei, de 3 ani, Nora Luna. Familia artistei a apărut într-un...

    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

    Spania ar putea deveni prima țară din Europa care oferă femeilor între trei și până la cinci zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună! Proiectul de...

    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere
    M-am temut de durerile nașterii și m-am liniștit cu gândul la epidurală, dar nu s-a putut. Niciodată, la nicio naștere

    Cât de grea este nașterea fără epidurală? Ne spune o mămică de peste ocean, care a născut 4 copii, fără injecția la care speră majoritatea mamelor, care se pregătesc să...

    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”
    Irina Nicolae, fosta membră a trupei A.S.I.A., a fost nevoită să întrerupă prima sarcină la cinci luni. „Fetița avea inima în dreapta...”

    Puțini știu drama prin care a trecut Irina Nicolae, în urmă cu câțiva ani. Invitată în podcastul lui Cătălin Măruță, fosta componentă a trupei A.S.I.A. și-a...

    El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată
    El este medicul care vine în România lună de lună pentru a salva inimile copiilor aflate în pericol să nu mai bată

    În România se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformaţii congenitale cardiace pe an. 10% dintre aceştia reprezintă urgenţe neonatale și trebuie operaţi în prima...

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    © 2024 Qbebe