HPV-ul și sarcina: 5 lucruri pe care să le știi

Andrada Popa

HPV sau virusul papiloma uman este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. În majoritatea cazurilor este inofensiv și dispare de la sine, însă pot exista și excepții în care poate duce la apariția unor negi sau la cancer.
Așa cum am menționat, acesta poate dispărea de la sine, iar în cele mai multe dintre cazuri cei care au această infecție nici nu știu de existența ei deoarece nu sunt prezente simptome de niciun fel.

În timpul sarcinii, femeile se pot îngrijora cu privire la starea de sănătate a copilului sau la eventualele probleme ce pot apărea din cauza acestei infecții. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai HPV și ești însărcinată și pentru care nu ar trebui să îți faci prea multe griji.

1. Copilul nu este afectat de infecție
Multe femei se îngrijorează la gândul că infecția cu HPV poate afecta starea de sănătate a copilului, însă nu a fost descoperită nicio legătură între infecție și avortul spontan, nașterea prematură sau complicații în timpul sarcinii.

2. Medicul trebuie informat
În cazul în care rămâi însărcinată și știi că ai virusul, informează medicul imediat. Acesta poate cere analize suplimentare și poate va trebui să te țină o perioadă sub supraveghere. De asemenea, în cazul unui tratament de col uterin, medicul trebuie să știe. Pe scurt, informează medicul cu privire la orice tratament sau afecțiune știi că ai în momentul în care afli că ești însărcinată.

3. Cum se face diagnosticarea în timpul sarcinii?
În timpul sarcinii, testarea pentru HPV se realizează doar dacă există suspiciuni din partea medicului. În cazul în care acesta observă anumiți negi, poate solicita un test Papanicolau prin care sunt testate celule din colul uterin. Dacă sunt prezente celule precanceroase, înseamnă că aveți HPV.

test de sarcina

4. Tratarea în timpul sarcinii
Trebuie să știi că nu există un tratament care să elimine virusul, ci doar pentru ameliorarea simptomelor. În cazul în care apar negi, acesta trebuie tratați doar dacă sunt foarte mari sau deranjanți. Se pot scoate ușor cu laserul, cu un ac încălzit sau printr-o mică incizie.

5. HPV-ul te afectează în timpul nașterii?
Nu, infecția nu te poate afecta în timpul nașterii. Chiar și în cazul în care există negi genitali, pot cel mult să provoace sângerări în timpul nașterii. Există și cazuri izolate prin care negii foarte mari să blocheze canalul nașterii, iar medicul să recomande nașterea prin cezariană.

Chiar dacă ești mai sensibilă în timpul sarcinii, încearcă să nu îți faci prea multe griji. Stresul poate afecta copilul, în timp ce HPV-ul nu va face acest lucru. Discută cu medicul tău și ascultă de indicațiile lui pentru ca totul să fie bine. Nu există posibilitatea unor complicații și dacă nu ai semne vizibile îți poți vedea liniștită de viață. Bucură-te de venirea pe lumea a copilului tău și nu te îngrijora!

 

Surse foto: https://www.today.com/parents/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Constipația în sarcină afectează fătul? Ce trebuie să știi
  Constipația în sarcină afectează fătul? Ce trebuie să știi

  Constipația este o problemă întâlnită frecvent în rândul femeilor însărcinate și poate apărea și în perioada post-partum. Statisticile arată că...

  Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

  Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

  Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?
  Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?

  Atunci când spui cuvântul „gemeni”, te gândești automat la două persoane identice. Adevărul este, însă, că se nasc și mulți gemeni non-identici,...

  Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină
  Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină

  Fiecare sarcină este unică. Emoțiile și teama de nou sunt lucruri firești pe care orice mămică le experimentează. În funcție de organism, a doua sarcină poate fi ușoară sau...

  9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină
  9 lucruri interzise în primul trimestru de sarcină

  Sarcina este precum o călătorie lungă, marcată de bucurie, de entuziasm, dar și de îngrijorări și temeri. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, te poți lovi de...

  Tot ce trebuie să știi despre testele de sarcină și testele de ovulație
  Tot ce trebuie să știi despre testele de sarcină și testele de ovulație

  Ai încercat deja de câteva ori să rămâi însărcinată, însă fără succes? Nici tu și nici partenerul tău nu suferiți de afecțiuni care să vă...

  Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
  Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

  Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

  © 2023 Qbebe