Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Trombofilia în sarcină: tot ce trebuie să știi

Trombofilia este o afecțiune care poate deveni și mai periculoasă în perioada sarcinii. Iată de ce, în articolul de mai jos, vei găsi diverse detalii referitoare la ea, de la definiție, cauzele ce pot duce la apariția ei, pînă la factori de risc, profilaxie și tratament. Esențial este să te informezi cât mai bine, să ții permanent legătura cu un medic obstetrician și, în cazul în care se impune, cu un medic hematolog. Numai așa vei putea beneficia de analizele și tratamentele care te vor ajuta să duci sarcina la capăt în deplină siguranță. Ai grijă cât mai mult de tine și fii o viitoare mămică sănătoasă!

Vas de sange afectat de trombofilieCe este trombofilia?

Trombofilia (tromboza) este o afecțiune în care sângele are o tendință crescută de a se coagula în vase. Astfel, se formează cheaguri de sânge (trombi) care pot bloca circulația sângelui.
În ceea ce privește trombofilia în sarcină, forma sa cea mai întâlnită este cea venoasă profundă, aceasta survenind în momentul în care pe vene apar trombi, în profunzimea țesuturilor pielii. Despre ea specialiștii spun că cel mai adesea va apărea în profunzimea venelor de la picioare (în regiunea gambei) sau în zona pelvisului.

De ce suntem mai predispuse să dezvoltăm trombofilie în timpul sarcinii?

Cercetările din domeniu au ajuns la concluzia că poți fi de aproape 10 ori mai predispusă să te confrunți cu trombofilie față de celelalte femei de vârsta ta, dar care nu sunt însărcinate. Această predispoziție va crește pe măsură ce sarcina evoluează, pericolul putând exista chiar și în primele 3-6 săptămâni după ce ai născut.
Iată de ce poți fi mai predispusă la trombofilie dacă ești însărcinată:
Sarcina aduce modificări în structura sângelui, în sensul în care există tendința de a se forma cheaguri. Acest fenomen nu este anormal, ci este un mod al corpului de a ne apăra, în sensul în care  nu vom pierde prea mult sânge pe parcursul travaliului.
Sângele din venele de la picioare circulă mai încet în sarcină, având în vedere modificările hormonale și creșterea dimensiunilor uterului.
• În timpul nașterii, venele tale se fragilizează mai mult, întrucât bebelușul va crea presiune asupra celor din regiunea pelviană.
Cu toate acestea, numărul femeilor care fac trombofilie în perioada sarcinii nu este mare. De exemplu, statisticile arată că 1 sau 2 femei dintr-un eșantion de 1000 pot fi afectate de această boală (în timpul sarcinii sau în primele 3-6 săptămâni după naștere).

Cine este mai supus riscului de a avea trombofilie pe parcursul sarcinii?

Trombofilia apare mai ales în următoarele cazuri:
• Dacă ai preeclampsie sau alte boli cronice, precum hipertensiune arterială, diverse afecțiuni cardiace, boli inflamatorii la nivelul intestinelor, diabet

Gravida cu diabet este mai predispusa riscului de trombofilie
• Dacă ești supraponderală sau obeză
• Dacă suferi deja de tulburări venoase
• Dacă ai în familie persoane care s-au confruntat cu trombofilie sau cu alte afecțiuni cronice venoase
• Dacă ai peste 35 de ani

Varsta inaintata poate fi factor de risc in aparitia trombofiliei in sarcina
• Dacă ai o sarcină multiplă
• Dacă fumezi
• Dacă, din anumite motive, ai fost sedentară pentru perioade lungi de timp
• Dacă naști prin cezariană (intervenția chirurgicală poate afecta vasele de sânge și așa fragilizate de sarcină). Pentru a putea preveni, pe cât posibil, apariția trombofiliei după naștere, medicii recomandă să te trezești cât poți de repede după cezariană, astfel încât să te poți hidrata din abundență. Astfel, vei stimula circulația sângelui și va scădea riscul de a apărea cheaguri periculoase.

Cum poți să știi dacă ești predispusă riscului de a face trombofilie?

De îndată ce ți se confirmă că ești însărcinată, poți face niște analize speciale. Printre acestea se numără:
• testul de sindrom antifosfolipidic (anticoagulant lupic, anticorpi anticardiolipinici, anticorpi-beta2, glicoproteină)
• timp de protrombină
• activitate protrombinică
• fibrinogen
• homocisteină
• proteina C
• proteina S

• antitrombina III (AT III)

Dacă medicul obstetrician sau hematologul va constata valori modificate mult, îți poate recomanda un tratament cu anticoagulant.
Pentru a se asigura că îți aplică tratamentul cel mai corect, va trebui să faci și o altă analiză: anti FXa (anti factor Xa). Numai așa va putea determina cu cea mai mare precizie dacă doza de anticoagulat prescrisă este cea mai potrivită pentru tine. Acest test se va face la 2-4 ore după administrarea anticoagulantului, în săptămâna 12, în săptămânile 22-24 și în săptămâna 30 de sarcină.

Analize necesare pentru tratamentul corect in tromboza
În același timp, tot el îți poate recomanda ecografii suplimentare (efectuate chiar la 2 săptămâni sau săptămânal), prin care să poată urmări dacă apar probleme de tipul:
• restricții de creștere intrauterină a fătului
• „îmbătrânirea" placentei
• apariția de hematoame
• dezlipiri de placentă
• creșterea tensiunii pe arterele uterine

Ecografiile pot impiedica aparitia unor complicatii ale trombofiliei in sarcina

Citește și: Complicatii ale sarcinii de care sa ne ferim

Simptome ale trombofiliei în sarcină

De obicei, cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni afectează unul dintre picioare și se traduc prin:
• durere sau senzația de picior „greu" (acest simptom se agravează când mergi)
• sensibilitate sau senzația de arsură în regiunea unei gambe
• modificarea culorii pielii piciorului (se poate învineți)
• umflarea piciorului afectat
• vene care sunt mărite față de cum erau de obicei

Simptome ale trombofiliei in sarcinaÎn cazuri severe însă, când cheagurile de sânge se pot spre plămâni ( embolism pulmonar). Atunci apar simptome precum:
• greutate în respirație
• durere în piept sau o senzație profundă de disconfort în regiune
• stare de leșin
• poți începe să tușești și să scuipi sânge

Dacă ai oricare dintre aceste ultime simptome, solicită de urgență asistență medicală!
Odată ajunsă la spital, ți se vor face teste specifice, cum ar fi o radiografie în regiunea pieptului, o electrocardiogramă sau o angiogramă pulmonară.

De ce este trombofilia periculoasă în sarcină?

Trombofilia îți poate afecta sarcina în numeroase moduri, printre care:
• apariția unor cheaguri de sânge în placentă
• apariția infarctului miocardic sau a unui accident vascular cerebral
• poate surveni un embolism pulmonar
poți să pierzi sarcina

Ce ai putea face pentru a preveni apariția trombofiliei în perioada de sarcină?

Specialiștii ne asigură că putem face multe lucruri pentru a reduce riscul de a ne confrunta cu trombofilie pe parcursul sarcinii. Acestea se leagă de stilul nostru de viață și nu sunt dificil de pus în practică. Să le vedem pe cele mai importante:
Dacă fumezi, renunță la acest obicei cât timp ești însărcinată

Renuntarea la fumat poate reduce riscul aparitiei trombofiliei in sarcina
Hidratează-te suficient pentru a facilita circulația sângelui în vene. Se recomandă să consumi între 2-3 l de lichide pe zi.

Importanta hidratarii in prevenirea trombofiliei
Evită cât mai mult stresul, întrucât s-a constatat că acesta consumă rezervele de vitamina B din organism (această vitamină are un rol important în mecanismul de coagulare a sângelui)
Consumă alimente bogate în vitaminele B, C, E, în magneziu și în alți acizi grași esențiali, care reduc riscul de coagulare a sângelui
• Înceacă să optezi și pentru alimente cunoscute pentru efectul lor anticoagulat, precum usturoi (consumă-l în alimente sau crud, dacă poți) sau grapefruit roz (consumat ca atare sau sub formă de suc proaspăt).
• Evită să stai mai mult de o oră pe scaun fără să te ridici. La fiecare 50 de minute petrecute pe scaun, ridică-te și, timp de 10 minute, plimbă-te, fă întinderi ușoare și orice alte mișcări menite să-ți pună sângele în mișcare.

Miscarea poate preveni aparitia trombofiliei in sarcina
• Dacă ești obligată să stai mult timp pe loc, poartă ciorapi de compresie (aceștia vor preveni umflarea picioarelor și vor ușura circulația sângelui în picioare)
• În cazul în care medicul îți recomandă, poți apela la suplimente nutritive, precum cele pe bază de magneziu, de vitamina C și E sau de Omega 3.

 

 Supliment alimentar Magneziu Supliment alimentar de vitamina C
 

Citește și: Top 10 vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii

Tratament

Pentru a beneficia de cel mai adecvat tratament în caz de trombofilie în timpul sarcinii, este necesar să te consulți atât cu un medic obstetrician, cât și cu un hematolog. Cel mai probabil este să ți se recomande un anticoagulant, fie sub formă injectabilă, fie pe cale orală. Numai un specialist poate decide exact ce ți se potrivește, întrucât există medicamente anticoagulante care pot determina apariția unor malformații ale fătului.
Ca posibil tratament sunt anticoagulantele bazate pe heparină sau așa-numitele „antiagregante plachetare". De asemenea, poți să primești indicații și pentru vitamina B.
În ceea ce privește durata tratamentului, vei primi anticoagulante cel puțin 3 luni și, dacă situația o cere, încă 6 săptămâni după ce vei naște.
De altfel, după naștere, anticoagulantul pe bază de heparină va fi înlocuit de cel cu warfarină. Dacă ți se va prescrie așa ceva, va trebui să faci teste de sânge regulate pentru a se vedea cât timp îi ia sângelui să se coaguleze. În plus, va trebui să porți șosete de compresie pe toată durata tratamentului.

Voi mai știți și alte detalii importante legate de trombofilia din timpul sarcinii?

Surse:
www.americanpregnancy.org;www.babycentre.co.uk; www.csid.ro; www.trombofilie.ro;www.whattoexpect.com

Surse poze:
www.thmb.tqn.com  

Vitaminele prenatale: tot ce trebuie să știi pentru o sarcină sănătoasă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tot ce trebuie sa stii despre sex in timpul si dupa sarcina
  Tot ce trebuie sa stii despre sex in timpul si dupa sarcina

  Multi dintre noi s-au confruntat cu dilema: facem sau nu sex in timpul sarcinii. Ce riscuri sunt? Cum poate fi afectat bebelusul? etc. Cum sexul este inca un subiect tabu pentru multi,...

  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii
  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii

  Multi dintre noi s-au confruntat cu dilema: facem sau nu sex in timpul sarcinii. Ce riscuri sunt? Cum poate fi afectat bebelusul? etc. Cum sexul este inca un subiect tabu pentru multi,...

  Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici
  Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici

  Pentru parinti este destul de greu sa-si dea seama cand copiii mici au probleme legate de constipatie. In timp ce unii copii au scaun in fiecare zi, altii pot avea o data la doua-trei sau...

  Caria de biberon. Tot ce trebuie să ştii. Sfaturi de la dr. Beatrice Pop
  Caria de biberon. Tot ce trebuie să ştii. Sfaturi de la dr. Beatrice Pop

  Caria de biberon. Se întâmplă destul de frecvent ca proaspetele mămici, tânjind după un moment de odihnă ce pare mult prea îndepărtat, să recurgă la diverse trucuri pentru a...

  Tot ce trebuie să știi despre dușul vaginal
  Tot ce trebuie să știi despre dușul vaginal

  Dușul vaginal poate conferi beneficii atunci când este utilizat cu precauție, fiind util în curățarea zonei intime. Folosit în exces însă poate conduce la o...

  Tot ce trebuie să știi despre lanugo la bebeluși
  Tot ce trebuie să știi despre lanugo la bebeluși

  Toate mămicile au auzit, probabil, de legătura dintre părul bebelușului și arsurile din timpul sarcinii. Este o convingere larg raspândită, care face parte din...

  Tot ce trebuie să știi despre hipoplazia mamară
  Tot ce trebuie să știi despre hipoplazia mamară

  Hipoplazia mamară constituie o problemă rar întâlnită dar extrem de deranjantă, mai ales că de multe ori nu este identificată la timp și corespunzător. Iată din ce cauze...

  © 2019 Qbebe