Tuberculii lui Montgomery: ce sunt, cum și de ce apar?

Tuberculii lui Montgomery: ce sunt, cum și de ce apar?

Mirela Floricescu - Redactor

Tuberculii lui Montgomery sunt glande mici care îndeplinesc roluri importante la fiecare femeie. Glandele lui Montgomery devin vizibile în timpul sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale care au loc în organism. Iată mai jos toate informațiile pe care trebuie să le știi despre tuberculii lui Montgomery.

Ce sunt tuberculii lui Montgomery?

Tuberculii lui Montgomery sunt mici glande sebacee localizate în jurul sfârcurilor sau areolelor (în partea întunecată a mamelonului). Tuberculii lui Montgomery sau glandele lui Montgomery apar ca mici umflături care sunt vizibile abia în momentul în care o femeie rămâne însărcinată. Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, aceste glande încep să crească și ajung să arate precum niște coșuri.

mama-in-halat-care-isi-tine-bebelusul-in-sezut-si-il-alapteaza

Motivul pentru care tuberculii lui Montgomery devin atât de vizibili ține de faptul că sânii se pregătesc pentru alăptare. De obicei, pe fiecare sân, există între 12 – 15 astfel de tuberculi, dar numărul lor poate ajunge la 28. Mărimea areolei (zona întunecată care înconjoară mamelonul) nu afectează numărul de glande care există. Dimensiunea unei glande în timpul sarcinii este între 2 – 3 mm.

Care sunt cauzele apariției glandelor Montgomery?

Modificările hormonale sunt cauza principală pentru creșterea tuberculilor lui Montgomery. Dereglările hormonale au loc cu precădere în timpul sarcinii, la pubertate sau înainte de menstruație. Alte cauze pentru modificări la nivelul glandelor lui Montgomery sunt pierderea sau creșterea în greutate, cancerul mamar, stresul sau stimularea mamelonului prin purtarea de sutiene strânse sau haine mulate. Dacă sarcina nu este motivul pentru care tuberculii lui Montgomery au devenit vizibili, atunci trebuie să discuți cu medicul tău pentru a găsi cauza. Cancerul mamar este o afecțiune gravă care afectează numeroase femei anual, de aceea este vital ca ea să fie depistată la timp.

Citește și: Cum să alăptezi dacă ai sânii mici

Când apar tuberculii lui Montgomery?

Orice femeie se naște cum un anumit număr de glande Montgomery, dar așa cum am precizat mai sus, ele devin vizibile abia când apare o sarcină sau au loc tulburări hormonale. Schimbările la nivelul sânilor sunt unul dintre simptomele principale asociate sarcinii. Creșterea tuberculilor lui Montgomery poate fi un semn clar că vei avea un bebeluș. Aceste glande sebacee încep să crească adesea înainte de amenoree (absența menstruației).

femeie-in-bustiera-albastra-care-isi-palpeaza-sanii

În unele cazuri nu apar schimbări la nivelul sânilor, iar acest fapt poate induce femeia în eroare. De aceea, dacă ai sângerări vaginale, grețuri matinale, ești balonată, obosită sau urinezi frecvent, este cazul să faci un test de sarcină. Dacă rezultatul testului este pozitiv, trebuie să mergi la medic pentru confirmarea și urmărirea sarcinii.

Care este rolul glandelor Montgomery?

Rolul principal al glandelor Montgomery este lubrifierea și menținerea la distanță a germenilor care pot să apară la nivelul sânilor. Aceste glande sunt sebacee, adică produc o cantitate de uleiuri naturale care lubrifiază și curăță areolele. Substanța uleioasă are proprietăți antibacteriene. Practic, tuberculii lui Montgomery protejează sânii împotriva infecțiilor prin prevenirea apariției microorganismelor și a bacteriilor.

Infecția și tuberculii lui Montgomery

Tuberculii lui Montgomery se pot bloca, inflama sau infecta. Dacă unele glande s-au înroșit, iar zona areolelor este foarte dureroasă la atingere, este posibil să ai o infecție. Totodată, dacă ai febră sau stare de oboseală accentuată trebuie să mergi de urgență la medic. Specialistul va examina atent zona și îți va oferi tratamentul adecvat.

În cazuri mai rare, simptome ale unei afecțiuni grave pot fi și erupțiile cutanate, mâncărimile sau scurgerile de puroi. Astfel de modificări indică un posibil cancer la sân. Dacă mai ai și alte simptome ale cancerului la sân precum ganglioni limfatici măriți la axile, pierderea neintenționată în greutate sau modificarea formei la unul dintre sâni mergi la un consult de specialitate. Tratamentul propus în cazul cancerului mamar ține de stadiul în care se află neoplasmul și nivelul de răspândire al bolii. Chirurgia, radioterapia, chimioterapia și hormonoterapia sunt cele 4 componente majore ale tratamentului de cancer la sân.

Se pot elimina tuberculii lui Montgomery?

Tuberculii lui Montgomery sau glandele sebacee se micșorează abia după încheierea perioadei de alăptare. Ține cont de faptul că aceste glande sunt o parte importantă a anatomiei mamare. Însă, dacă tuberculii nu se micșorează la o distanță de câteva săptămâni după alăptare, atunci poți discuta cu medicul tău despre acest aspect. Medicii recomandă eliminarea glandelor mărite numai dacă acestea provoacă un disconfort major. Îndepărtarea câtorva glande nu afectează țesutul mamar, deci nu influențează în vreun fel capacitatea corpului de a produce lapte matern. Astfel, eliminarea unor glande Montgomery nu te afectează în vreun fel dacă dorești să mai alăptezi în viitor.

Alăptarea și tuberculii lui Montgomery

Uleiurile prezente în tuberculii lui Montgomery protejează areolele și în timpul alăpării. Datorită acestor glande, mameloanele sunt lubrifiate, iar alăptarea nu se transformă într-o activitate chinuitoare pentru mamă.

bebelus-alaptat-care-se-uita-in-sus

De asemenea, se crede faptul că tuberculii lui Montgomery joacă un rol important la începutul alăptării, atunci când se formează o legătură între corpul mamei și cel al bebelușului. Aceste glande au un miros care îl ajută pe nou născut să găsescă sfârcul imediat după naștere.

Îngrijirea glandelor Montgomery

Deoarece tuberculii lui Montgomery sunt deja glande sebacee care hidratează sfârcurile în timpul alăptării, nu este nevoie să folosești creme speciale pentru a hidrata areolele. De asemenea, pentru a nu îndepărta uleiurile secretate de tuberculii lui Montgomery, este indicat să nu folosești săpunuri pentru a curăța zona. Dezinfectanții sunt la fel de dăunători și pot provoca chiar leziuni în jurul mameloanelor. Deși se întâmplă în cazuri rare, dacă observi crăpături în jurul areolelor, aplică câteva picături de lanolină. Această lanolină este, de fapt, o ceară naturală secretată de glandele sebacee ale oilor, având compoziția cea mai apropiată de uleiurile pielii umane.

Citește și: Învață să-ți autoexaminezi corect sânii

Ce să faci și ce să nu faci când apar tuberculii lui Montgomery

Pe lângă faptul că nu trebuie să folosești săpunuri sau dezinfectanți pentru a curăța zona areolelor în timpul alăptării, mai există și alte lucruri la care trebuie să fii atentă, anume:

  • Pentru a sta departe de orice infecție în perioada de alăptare, sânii trebuie curățați zilnic la duș cu apă călduță. Dacă nu alăptezi, poți curăța cu succes zona și folosind geluri de duș blânde fără alcool sau parfum.
  • Nu trebuie să folosești creme hidratante. Tuberculii lui Montgomery produc deja uleiuri care mențin zona protejată și hidratată.
  • Înainte de a lua decizia eliminării unor glande, încearcă mai multe remedii naturiste care să te ajute cu micșorarea tuberculilor. Folosește un prosop din bumbac înmuiat în apă călduță și ține-l pe fiecare sân pentru 20 de minute. Apoi, hidratează-te corespunzător (consumă minim 8 pahare cu apă pe zi) și renunță o perioadă la zahăr.
  • Poartă sutiene confortabile, făcute din materiale care lasă pielea să respire.
  • Nu trata glandele mărite cu tratamente pentru acnee. Tuberculii lui Montgomery nu sunt coșuri, iar unele creme doar înrăutățesc situația. Nu trata problemele pe care le ai singură, ci discută cu medicul tău.

Tuberculii lui Montgomery sunt glandele sebacee localizate la nivelul areolelor. Acești tuberculi protejează sânii împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, tuberculii lui Montgomery se pot infecta, la rândul lor, dacă nu sunt respectate câteva reguli de igienă, mai ales în perioada alăptării. Dacă observi modificări la nivelul sânilor, trebuie să mergi la medic.

Surse: healthline.com, ro.drafare.com, romedic.ro, jurnalul.ro, medlife.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea
Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

    Deși pare o problemă care afectează persoanele trecute de o anumită vârstă, care au o dietă necorespunzătoare, hemoroizii apar și la bebeluși. Din fericire, pot fi tratați cu...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!
    Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!

    Shakira și Gerard Piqué au ținut primele pagini ale tabloidelor săptămâni întregi, după ce au anunțat că se despart. Cei doi au hotărât să pună capăt...

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Au apărut primele imagini cu copiii lui Macaulay Culkin! Cei mici sunt copia lui fidelă
    Au apărut primele imagini cu copiii lui Macaulay Culkin! Cei mici sunt copia lui fidelă

    Băieții lui Macaulay Culkin sunt la fel de frumoși și de energici ca tăticul lor în tinerețe. Au apărut primele imagini cu fiii și partenera celebrului actor, o dată cu...

    Soțul meu vrea ca tatăl lui să se mute cu noi după ce soacra mea a murit, iar eu nu sunt de acord. Mi-a spus că sunt egoistă
    Soțul meu vrea ca tatăl lui să se mute cu noi după ce soacra mea a murit, iar eu nu sunt de acord. Mi-a spus că sunt egoistă

    Un bărbat de peste hotare și-a pierdut mama și pe lângă durerea pe care o simte, apare și presiunea de a avea grijă de tatăl lui, care tocmai a rămas singur. El i-a propus...

    Un tătic merge la toaleta femeilor cu fiica lui. „Toaletele de bărbați nu sunt potrivite pentru tații cu copii, sunt dezgustătoare”
    Un tătic merge la toaleta femeilor cu fiica lui. „Toaletele de bărbați nu sunt potrivite pentru tații cu copii, sunt dezgustătoare”

    Un tată de peste hotare a făcut o mărturisire pe Instagram, care le-a atras atenția internauților. Acesta a povestit că atunci când merge cu fiica sa în toalete publice,...

    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei
    „Creierul și corpul lui tati se schimbă, dar inima lui rămâne la fel”. Cum reușește o mamă să le explice fiicelor sale problemele de sănătate ale soțului ei

    Cum îi explici unui copil că unul dintre părinții săi este bolnav și că probabil nu își va mai reveni niciodată? Sarah Verardo, o mămică de peste Ocean, este nevoită...

    © 2024 Qbebe