3,9 milioane de europeni urmeaza sa beneficieze de programul pentru un stil de viata activ si sanatos pana in 2016

International Network, cea mai extinsa retea de prevenire a obezitatii la nivel mondial, a anuntat astazi lansarea unui proiect inovator cu scopul de a spori eforturile pentru prevenirea obezitatii in randul copiilor din Europa.

Proiectul OPEN va sustine 11 initiative comunitare care vor beneficia de sprijin specific in vederea extinderii activitatilor pentru reducerea ratei obezitatii infantile pana in 2016. Acest proiect isi propune sa ajute aproximativ patru milioane de oameni din comunitati din intreaga Europa, inclusiv 975.000 de copii si adolescenti, pentru a alege si a mentine un stil de viata activ si sanatos. In acest moment, in Europa, unul din trei copii de 11 ani este supraponderal sau obez.

Pe parcursul urmatorilor trei ani, proiectul OPEN va sustine programe si initiative derulate in Belgia, Cipru, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Suedia, Franta, Grecia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Spania. Multe dintre aceste programe au fost structurate in baza modelului EPODE care are ca obiectiv prevenirea obezitatii in randul copiilor prin implementarea de programe la nivel local care stabilesc norme si conditii care ii ajuta pe copii sa beneficieze de o alimentatie sanatoasa, timp de joaca activa si recreere.

Jean-Michel Borys, Director si Secretar General EPODE International Network (EIN), a declarat: „In cadrul EPODE International Network consideram ca cea mai promitatoare metoda de combatere a obezitatii la varsta copilariei este utilizarea unei abordari la nivelul comunitatii, mobilizarea tuturor factorilor de interes, atat din sfera publica, cat si din cea privata, de la reprezentanti politici, la forte de pe teren. Din acest motiv, in ultimii 20 de ani, ne-am concentrat eforturile asupra modului in care putem aduce laolalta toate sectoarele in vederea crearii si livrarii de programe locale care sa faca o diferenta reala in beneficiul familiilor incluse in program. Ne bucuram ca putem sprijini proiectul OPEN si ca putem ajuta sute de mii de copii sa obtina un stil de viata sanatos si activ pana in 2016."

Programul din Romania integrat si sprijinit de OPEN este Miscarea Nationala „Si eu traiesc sanatos!" - SETS, initiata de Fundatia PRAIS in martie 2011. Pana in acest moment, au fost angrenati in proiect peste 94.500 de elevi din ciclul primar din 252 de scoli din Bucuresti, Roman si Cluj-Napoca, 3.000 de cadre didactice si peste 200.000 de parinti, 2 milioane - public larg. Portalul miscarii, www.sets.ro, si pagina de Facebook SETS - facebook.com/miscareaSETS au devenit o sursa publica de informatii utile familiei si de angajare a copiilor in competitia anuala „Cluburile SETS de Miscare si Distractie", la care s-au inscris pana acum 11.510 elevi care au creat 280 de cluburi SETS si au derulat 4.770 de activitati. Peste 200 de studenti voluntari din cadrul UNEFS din Bucuresti si FEFS Cluj au animat, in cadrul celor 180 de lectii deschise extracurriculare, 11.200 de elevi.

„Participarea miscarii nationale SETS din Romania in cadrul proiectului international OPEN este o noua recunoastere a eforturilor aliantei noastre, a impactului metodologiilor pe care de 4 ani le implementam la nivel comunitar si scolar. Suntem un model de bune practici in reteaua EIN din care fac parte 25 de tari si o referinta de fiecare data cand se fac studii de caz. Aceasta reusita apartine in mod egal echipei noastre si partenerilor institutionali, celor privati, organizatiilor sportive si medicale, membrilor Consiliului Stiintific SETS, carora le dedicam acest succes", a declarat Silvia Bucur, Presedinta Fundatiei PRAIS, initiatoarea SETS.

Partenerii miscarii SETS sunt: Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Inspectoratele Scolare din Bucuresti, Cluj-Napoca si Neamt, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Cluj, Federatia Romana de Atletism, Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nutritie, Federatia Romalimenta prin sprijinul a 5 companii membre - parteneri privati.

Proiectul OPEN este co-finantat de EPODE International Network printr-un grant oferit de Fundatia Coca-Cola. De asemenea, Fundatia Coca-Cola sprijina si implementarea metodologiei EPODE in Europa printr-o serie de fonduri suplimentare.

Fundatia PRAIS a fost infiintata acum 11 ani de catre compania PRAIS Corporate Communications. Misiunea acestora este de a promova accesul la educatie si resurse pentru tanara generatie, stilul de viata sanatos, grija fata de natura, economia sustenabila. Cele 15 programe nationale de marketing social, bazate pe comunitate create si dezvoltate pana acum, vor fi urmate curand de alte proiecte de mare amploare.

EPODE International Network (EIN):
EPODE International Network (EIN) este cea mai vasta retea mondiala de programe pentru prevenirea obezitatii, cu 37 de programe membre derulate in 25 de tari din intreaga lume. Misiunea sa este de a sprijini programele desfasurate la nivelul comunitatii pentru reducerea obezitatii in randul copiilor prin strategii sustenabile pe termen lung. EPODE International Network a contribuit la reducerea obezitatii la varsta copilariei cu 10% in orasele pilot din Franta si cu 22% in orasele pilot din Belgia, la nivelul Europei. Toate proiectele sustinute de EIN sunt evaluate din punct de vedere calitativ si cantitativ pentru a masura progresul realizat, impactul si lectiile de invatat. The Coca-Cola Company si Nestlé sunt parteneri de finantare la nivel global.

Modelul EPODE:
EPODE International Network promoveaza si implementeaza modelul EPODE, lansat in 2004. Modelul EPODE isi propune sa combata cauzele complexe ale obezitatii prin patru mijloace: parteneriat public-privat, angajament si sprijin politic, tehnici de marketing social si evaluare. Obiectivul modelului EPODE este de a preveni obezitatea la varsta copilariei prin implementarea de programe la nivel local care stabilesc norme si conditii de rutina care ii ajuta pe copii sa se bucure de o alimentatie sanatoasa, timp de joaca activa si recreere. Desi functioneaza in baza acelorasi principii EPODE, modelul va fi adaptat la nevoile fiecarei comunitati. Coordonatorul local al programului EPODE colaboreaza cu toti membrii comunitatii in vederea implementarii unor initiative in beneficiul intregii comunitati.


Un bărbat cu sânge special a salvat viața a peste 2 milioane de copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți convingi copilul să fie activ și să facă mai multă mișcare
  Cum îți convingi copilul să fie activ și să facă mai multă mișcare

  În era digitală, copiii au la dispoziție mult mai multe opțiuni ca să se distreze, să se joace și să-și umple timpul liber. Totuși, timpul petrecut în fața...

  Meghan Markle dezvăluie când urmează să nască
  Meghan Markle dezvăluie când urmează să nască

  Ducesa de Sussex, Meghan Markle și prințul Harry urmează să aibă primul lor copil în acest an. Dacă până acum au ținut secretă data probabilă a nașterii bebelușului...

  Abilități de viață pe care trebuie să i le cultivi copilului până la 18 ani
  Abilități de viață pe care trebuie să i le cultivi copilului până la 18 ani

  Chiar dacă ne dorim să ne protejăm cât mai mult copiii de lumea plină de provocări din afara casei părintești, vine un moment în care trebuie să acceptăm că au crescut...

  Cu chiloţii până la genunchi: cum se adaptează cuplurile moderne la viaţa de părinţi
  Cu chiloţii până la genunchi: cum se adaptează cuplurile moderne la viaţa de părinţi

  Uneori, în frenezia vieţii noastre agitate, mă opresc şi, precum tot omul care trebuie să supravieţuiască, fac haz de necaz. Necazurile în cazul meu se rezumă la...

  Calatoresti cu avionul? Milioane de oameni fac aceste GRESELI. Afla ce sa eviti!
  Calatoresti cu avionul? Milioane de oameni fac aceste GRESELI. Afla ce sa eviti!

  Urmeaza sa calatoresti cu avionul? Fii atent sa nu comiti si tu aceste greseli. Milioane de oameni care merg cu avionul le fac.

  Recenzie carte: Programul de 90 de minute de somn pentru bebelusi
  Recenzie carte: Programul de 90 de minute de somn pentru bebelusi

  N-am scris niciodata o recenzie. Chiar NU. M-am bucurat cand am fost rugata sa fac recenzia unei carti - 'Programul de 90 de minute de somn pentru bebelusi - Dr. Polly Moore', de...

  © 2019 Qbebe