Contributors

Ce se întâmplă, de fapt, în sufletul unui copil neiubit

Din păcate, nu toți părinții reușesc să își asume rolul în totalitate și o parte dintre aceștia sfârșesc prin a-și răni emoțional sau chiar de multe ori, fizic, copilul. Lipsa de dragoste este resimțită de un copil la niveluri foarte înalte, chiar prin intermediul celor mai mici gesturi. Iată ce se întâmplă cu un copil atunci când nu se simte iubit.

Un copil care suferă și caută constant dragostea părinților săi manifestă răni pe care le putem observa cu ușurință cu ochiul liber. Poate că vă întrebați cum ar putea cineva să nu își iubească propriul copil, sau să nu aibă grijă de el, însă o astfel de situație poate avea o varietate de explicații.

Una dintre cele mai comune explicații constă în faptul că acel copil cel mai probabil nu a fost un copil dorit. Deși  părinții s-au obișnuit cu sarcina în sine și cu ideea de a avea un copil, senzația de copil nedorit și sentimentele negative se transmit cu ușurință celui mic. Ca drept urmare, pot apărea situații de abuz emoțional sau chiar fizic.

Există cazuri fericite, în care părinții realizează aceste lucruri și cu puțin ajutor, se pot redresa, însă totodată există și cazurile mai puțin plăcute, de negare. Părinții își neagă sentimentele negative față de copil, precum și comportamentele negative, pe care le justifică de cele mai multe ori prin argumente de genul: „am făcut-o pentru binele lui".

fetita cu ochii inlacrimati

Învinovățirea copilului

Probabil că replica „nu știu ce să mai fac cu el, nu mă ascultă deloc" ne este tuturor familiară. Este normal să avem zile proaste și este normal ca, uneori, să ne simțim și copleșiti. Din păcate, pentru anumite persoane o astfel de zi proastă are loc în fiecare zi și tot din păcate, foarte puțini dintre noi suntem capabili să înțelegem că un copil simte când este judecat, blamat și nedorit.
A-i spune copilului în fiecare zi că nu face nimic bine și nu este ascultător, nu va face în cele din urmă nimic altceva în afară de a-i construi o rană adâncă și de a-i implanta sentimente de inutilitate și de vină permanentă.
În anumite cazuri, părinții ajung să ceară foarte mult de la copiii lor, care din varii motive nu pot îndeplini acele cerințe și ajung să fie certați și lipisiți de apreciere.

Ce se întâmplă cu un copil atunci când nu este iubit?

Iubirea este motorul care pune în funcțiune relația dintre părinți și copii, iar în momentul în care copilul nu este iubit, suferința nu întârzie să apară. Ca drept urmare, un copil care suferă de acest lucru ar putea să:
1. Dezvolte frici și fobii
2. Devină impulsiv sau furios
3. Devină instabil emoțional
4. Dezvolte anxietate puternică
5. Piardă capacitatea de concentrare
6. Se facă „nevăzut" (mereu ascuns, mereu tăcut)
7. Piardă abiliățile sociale

Un copil privat de dragoste va deveni suspicios, confuz și inconfortabil în jurul oamenilor. Uneori pot fi extrem de încăpățânați, sau la polul opus, pot manifesta dorința de a face pe plac oricui, în permanență, doar pentru a primi atenția de care au nevoie și a fi iubiți.

Cu siguranță niciun părinte nu este perfect, însă a da viață unui copil presupune un munte de efort permanent și de iubire.

Citește și: 4 studii care dezvăluie cum afectează lipsa de iubire dezvoltarea copilului

Surse: powerofpositivity.com, themindsjournal.com, exploringyourmind.com

Premiera emoționantă în România: părinții unui bebeluș în moarte cerebrală i-au donat organele. Au salvat viața unui alt copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Există, cu adevărat, copii obraznici?Ce se ascunde, de fapt, în spatele unui astfel de copil
  Există, cu adevărat, copii obraznici?Ce se ascunde, de fapt, în spatele unui astfel de copil

  Psihologii atrag atenția că anumite comportamente ale copiilor care par dovadă de obrăznicie, nu sunt întotdeauna astfel. Așa cum veți descoperi și din articolul de mai jos, ele...

  Ce se întâmplă in organismul unui copil dacă are exces de fier
  Ce se întâmplă in organismul unui copil dacă are exces de fier

  Fierul este un element esențial pentru organismul copilului. El reprezintă o componentă indispensabilă a hemoglobinei, proteina transportoare de oxigen din celulele roșii. Deficitul de...

  Ce se întâmplă în organismul unui copil dacă are lipsă de calciu
  Ce se întâmplă în organismul unui copil dacă are lipsă de calciu

  Când vine vorba despre dezvoltarea armonioasă a copilului, calciul nu poate fi exclus. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce acesta face parte dintre cei mai...

  Ce se ascunde în sufletul victimei unui viol
  Ce se ascunde în sufletul victimei unui viol

  Violul este una dintre cele mai traumatizante experiențe prin care poate trece o persoană. În articolul de mai jos vei găsi detalii legate de modul în care se va schimba...

  5 semne ca ti-ai gasit sufletul pereche
  5 semne ca ti-ai gasit sufletul pereche

  Ti-ai gasit sufletul pereche? Indiferent de raspuns, trebuie sa stii ca fiecare persoana pe care o intalnesti pe pamant este aici ca sa te invete cate ceva. Indiferent cu cine esti in acest...

  Maria nu se mai duce azi la școală. Viața ei a fost strivită de cel mai periculos gând al unui părinte - Lasă, că mie nu mi se întâmplă!
  Maria nu se mai duce azi la școală. Viața ei a fost strivită de cel mai periculos gând al unui părinte - Lasă, că mie nu mi se întâmplă!

  Îmi vine să urlu de fiecare dată când aflu despre o astfel de tragedie. Un copil care a murit într-un accident pentru că nu purta centură! Uneori nici nu...

  5 moduri in care aparitia unui copil poate interfera cu relatia de cuplu
  5 moduri in care aparitia unui copil poate interfera cu relatia de cuplu

  Momentul in care devii parinte este cel mai important din viata fiecaruia, alaturi de momentul casatoriei si al lunii de miere. Insa... pe cat de important este, pe atat de... delicat si...

  © 2021 Qbebe