Cîmpeanu nu închide școlile: „Rata de infectare a elevilor care învață online e mai mare decât a celor care merg la școală”

Bianca Geica - Redactor Senior

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat încă o dată că nu are de gând să închidă școlile în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri din cauza COVID-19. Acesta precizează că în instituțiile de învățământ se respectă regulile de protecție mai riguros decât în multe alte locuri și că acestea ar trebui închise ultimele, dacă situația epidemiologică o impune.

Sorin Cîmpeanu: „În școli se respectă regulile de protecție mai riguros decât în multe alte locuri”

Într-o postare pe Facebook, Cîmpeanu a explicat că rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală. Acesta mai spune ca măsură închiderea școlilor, fără alte măsuri complementare, nu va avea efectul scontat și că va genera noi pierderi în educație și tulburările de socializare în rândul elevilor se vor agrava.

elevi cu masca la scoala in timpul orei

„Susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o impune. În școli se respectă regulile de protecție împotriva îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 mai riguros decât în multe alte locuri. Educația nu te îmbolnăvește, educația te ajută să te protejezi învățând să respecți regulile. 

Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 trebuie luate pe toate planurile, cu rigurozitatea și prudența necesare. Măsura de închidere a școlilor fără alte măsuri complementare nu va produce efectul dorit. Cu toții facem eforturi să depășim cu bine această perioadă. În aceste condiții, dacă măsura închiderii școlilor nu va avea efectul scontat, vor fi generate noi pierderi în educație și tulburările de socializare în rândul elevilor se vor agrava.

Citește și: Avertismentul medicilor: ”Valul 3 e altceva! Sunt clase întregi de copii pozitivi!” Se închid iar școlile?

Sunt convins că cele constatate de studiul extensiv recent realizat de Reuters, într-o serie de școli din SUA în care învață 2,2 milioane de elevi, pot fi valabile și pentru elevii și profesorii din România. Acest studiu arată că, în mod surprinzător, rată de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală.”, a scris Cîmpeanu pe Facebook.

Sorin Cîmpeanu despre simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

În aceeași postare, Cîmpeanu a vorbit și despre modul în care elevii din localitățile aflate în carantină vor susține simulările evaluării naţionale și bacalaureatului.

„În acest moment, numărul elevilor din clasele terminale (promoția curentă), care urmează să susțină examenul de bacalaureat, este de 147.056 (126.358 de elevi de clasa a XII-a și 20.698 de elevi de clasa a XIII-a). În zonele carantinate funcționează 78 de licee, ceea ce reprezintă 5% din totalul celor 1.577 de licee din țară. Faptul că elevii care locuiesc în zone carantinate vor avea posibilitatea susținerii acestor simulări dacă învață în școli din localități necarantinate este foarte important. În calitate de ministru al Educației apreciez înțelegerea Comandantului Acțiunii/Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției cu privire la importanța educației și a pregătirii pentru examenele naționale.

Pentru cei aproape 8.000 de elevi înmatriculați în clasele a XII-a și a XIII-a, care învață în licee din localități carantinate, organizarea simulărilor va fi posibilă după ieșirea din carantină, dar nu mai târziu de dată de 15 mai.”, a explicat ministrul.

 

Susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o...

Posted by Sorin Mihai Cimpeanu on Sunday, March 21, 2021

De asemenea, într-un interviu pentru România TV, Sorin Cîmpeanu a făcut câteva precizări în urma declarației ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, care a spus duminică seară că „dacă un elev locuiește într-o localitate care e carantinată, atunci nu vine la școală”.

„Nu știu dacă domnul ministru Vlad Voiculescu a spus lucrul ăsta, pentru că situația este următoarea: în România, sunt 78 de licee în care nu se organizează simularea din 1.577, adică 5%. Acolo unde sunt copii care învață în zone în care se organizează simularea, dar locuiesc în zone carantinate, atâta vreme cât există disponibilitatea de a ieși dintr-o zona carantinată pentru a merge la cumpărături, spre exemplu, nu văd de ce ar fi mai puțîn important să poți merge mâine la simularea pentru un examen care este determinant pentru viitorul oricărui tip tânăr, examenul de bacalaureat, pentru a susține proba de limba română.

Citește și: Ministerul Sănătății avertizează: „Noile tulpini circulante sunt mai contagioase pentru copii şi se transmit mai uşor”

Mai ales că este vorba despre un număr între 200 și 300 de elevi aflați în situația această la nivel național. Nu știu dacă toți cei aproape 300 de elevi vor merge, vor dori să meargă pentru că nu este un examen obligatoriu, dar dacă 200 dintre ei vor dori să meargă sunt convins că nu această va fi măsura care va genera creșterea ratei de infectare.

Atenție, vorbim de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a, care nu merg însoțiți de părinți la școală, dată fiind vârsta pe care o au. Deci eu susțin în continuare cu principiul conform căruia școlile trebuie să fie închise ultimele”, a explicat Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Citește și: Secțiile în care sunt tratați copiii infectați cu noul coronavirus sunt pline

 • Surse: facebook.com/SorinMCimpeanu, Digi24, Edupedu
 • Sursă foto principala: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Top 10 cele mai amuzante poze cu elevi care învaţă online
  Top 10 cele mai amuzante poze cu elevi care învaţă online

  Pentru a înţelege mai bine cum reacţionează copiii din întreaga lume la învăţarea în sistem online, parcurge şi articolul de mai jos. Cu siguranţă că te vei...

  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama
  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

  Școala online în perioada pandemiei reprezintă o reală provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sunt situații în care copiii nu sunt atrași de...

  Cum a reușit o școală din Olt să reducă neatenția elevilor din online. Părinții primesc mesaje pe telefon
  Cum a reușit o școală din Olt să reducă neatenția elevilor din online. Părinții primesc mesaje pe telefon

  Școala online este o adevărată provocare pentru toată lumea: elevi, profesori și părinți. Aceasta mai ales pentru că cei mici nu mai pot fi supravegheați de profesori și pot să...

  10 vedete care au un IQ mai mare decât al lui Einstein
  10 vedete care au un IQ mai mare decât al lui Einstein

  O prejudecată veche și adânc înrădăcinată indică vedetele drept niște persoane superficiale, lipsite de inteligență. Noi vrem să îți dovedim contrariul și...

  Nu renunțăm la birocrație nici cu Covidul la tâmplă: declarația pentru online care trebuie adusă fizic la școală
  Nu renunțăm la birocrație nici cu Covidul la tâmplă: declarația pentru online care trebuie adusă fizic la școală

  Toți părinții din România au primit de la învățătorii și profesorii copiilor lor un mesaj in ultimele zile: trebuie semnată declarația pentru online. Acea declarație...

  Risc de coronavirus în școala în care învață Prințul George și Prințesa Charlotte
  Risc de coronavirus în școala în care învață Prințul George și Prințesa Charlotte

  La școala în care învață Prințul George și Prințesa Charlotte, câțiva copii au rămas acasă în așteptarea rezultatelor testului specific pentru detectarea...

  De ce nou-născuții prezintă risc mai mare de infectare cu stafilococ auriu?
  De ce nou-născuții prezintă risc mai mare de infectare cu stafilococ auriu?

  Sistemul imunitar al copiilor este extrem de vulnerabil atunci când vin pe lume, motiv pentru care se întâmplă să apară infecții cu stafilococ auriu la nou-născuți....

  © 2022 Qbebe