Cum arată un spital nou construit de statul român: a costat 68 de milioane de euro

Bianca Petcu - Redactor Senior

Un nou spital construit în România ne arată tuturor că se poate! Nimeni nu credea că va fi gata în 30 luni, iar astăzi pe lângă aparatură de top, spitalul pune la dispoziție un imens acvariu cu pești, muzica liniștită în surdină, pereți vopsiți într-o culoare veselă, dar diferită (lila, galben, verde deschis), loc de joacă pentru copii, iar în curând va pune la dispoziție și internet wireless.

Pare incredibil, însă spitalul a reușit să ne depășească orice așteptare și să ne demonstreze tuturor că și noi putem oferi servicii medicale ca în occident! Spitalul Mioveni este un exemplu deosebit: încă din anul 2010 se aducea în discuție construirea unui spital în Mioveni, când Guvernul a decis închiderea mai multor spitale din țară, printre care s-a numărat și cel din Mioveni.

În România, veștile despre spitale sau secții de spitale renovate de ONG-uri vin mai des decât cele renovate de statul român. Iar construcția de spitale noi este o raritate, în ultimii 30 de ani câteva au fost ridicate, precum Spitalul de Copii Gomoiu din București sau Institutul Regional de Oncologie din Iași. Mai mult, în acest moment Asociația Dăruiește Viață ridică primul Spital de Oncologie și Radioterapie pediatrică din România, exclusiv din donații și sponsorizări. La ultima campanie electorală au fost promise 8 spitale regionale și spitalul metropolitan din București care sunt momentan doar proiecte pe hârtie, chiar ministrul Sănătății spunând că poate peste 7 ani vor fi deschise 3 spitale regionale. 

Iată că spitalul din Mioveni vine ca o excepție, pentru a demonstra că se poate.

"Cred că cetățenii din Mioveni merită un spital modern, la standardele din 2019. Suntem 100.000 de suflete în Mioveni și zona Mioveni, și cred că merităm un spital modern, pentru noi și copiii noștri, dar și pentru cei care sunt în tranzit, să avem un act medical așa cum ne dorim fiecare. De multe ori, în sănătate, nu ai a doua șansă. Consider că aparatura și specialitățile pe care le vom avea, pentru unii dintre noi, vor însemna a doua șansă. Am vrut să dovedesc și străinilor care vin în zonă și tuturor celor care sunt în tranzit că putem fi un oraș european", declară primarul Ion Georgescu.

Două firme de construcții (una din România și una din Italia) s-au afiliat pentru a construi spitalul. În anul 2017 au început construcția, în prezent spitalul fiind gata, în pofida faptului că nimeni nu credea că o astfel de construcție va fi posibilă în decursul a 30 de luni. Costul total al spitalului s-a ridicat la suma de "68 de milioane de euro, cu tot cu TVA, însemnând de la papuci, partea exterioară, mobilier, aparatură medicală, aparatură nemedicală, consumabile pentru început, instalațiile". Din această sumă 36 de milioane de euro au fost alocați din bugetul local, iar restul de bani din programul PNDL, PNDL II alături de care a mai fost adăugată suma de 4 milioane de euro din Fondul de Rezervă al Guvernului României.

Către finalul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie, spitalul va fi predat Consiliului de Administrație, care se va ocupa de administrarea posturilor disponibile cu personal medical - aproximativ 200 de posturi - ce vor fi ocupate prin concurs sau prin transfer de la alte spitale. Ceremonia de recepție a clădirii a avut loc pe 5 septembrie, însă spitalul se află momentan în faza de obținere a avizelor de funcționare.

Conform declarațiilor, noul spital va fi complet funcțional în primăvara anului viitor. "Ne dorim să avem medici profesioniști, ne dorim ca și actualii medici care sunt la spitalul actual și vor fi transferați în spitalul nou să își schimbe mentalitatea și să se adapteze la condițiile noi de muncă și la tehnologia pe care am adus-o. Pentru că noi toți ne dorim un alt tip de act medical, ne dorim un act medical occidental, unul benefic și sper să pășească cu dreptul și oamenii să vadă o schimbare la 180 de grade față de secțiile din spitalul vechi. Sunt sigur că se va face această schimbare", declară primarul Ion Georgescu.

„Noul spital are 6 etaje, 250 de paturi, 6 secții și numeroase compartimente specializate, fiind dotat inclusiv cu compartiment de Primiri Urgențe, de Terapie Intensivă și bloc operator cu 4 săli de operație funcționale în același timp. Unitatea de Primiri Urgențe poate prelua 4 ambulanțe în același timp. Spitalul va avea secţii de Medicină internă - compartimente Medicină Internă, Gastroenterologie, Cardiologie, Neurologie, Diabet zaharat - Nutritie și Boli metabolice, Endocrinologie, Secția Pediatrie, Secția Chirurgie Generală - cu compartimentele Chirurgie Generală, Urologie, ORL, Chirurgie Vasculară, Ortopedie și Traumatologie, Secția Obstetrică-Ginecologie, Secția Recuperare, medicină fizică și balneologie, compartiment Neonatologie, compartiment de Cardiologie și Radiologie intervențională, compartiment ATI, compartiment Primiri Urgențe, compartiment Imagistică Medicală, spitalizare de zi, precum și spaţii auxiliare cu birouri, farmacie, laboratoare, bucătărie, spălătorie pentru lenjerie și hainele pacienților, splălătorie pentru echipamentul personalului medical și morgă. Este dotat cu angiograf pentru intervenții cardio-vasculare, aparatură de radiologie la cel mai înalt nivel cu rezonanță magnetică nucleară, computer tomograf, aparate de radiologie fixe și mobile și echipamente pentru intervenții minim invazive. Spitalul dispune de 11 căi de evacuare, dintre care 4 la subsol. A fost conceput să reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter.

Are adăpost antiatomic de 225 metri pătraţi, ce poate găzdui 100 de persoane. De asemenea, spitalul a fost dotat cu o cameră de decontaminare, în condițiile în care la Mioveni își desfășoară activitatea o platformă de cercetare nucleară. Ferestrele spitalului nu se deschid, oxigenul se prepară în stația proprie a spitalului, iar aerul din camere se evacuează prin sistemul de ventilație. 25% din necesarul de energie este produsă eco, prin panourile montate pe acoperiș la ultimul etaj. Clădirea poate funcționa independent timp de 48 ore cu energie electrică și apă, din resurse proprii, în caz de calamitate. Spitalul o suprafaţă desfăşurată de 17.290 mp, volum clădire 66.382 mc, 13.000 mc de beton turnat, 1.400 de tone de armătură folosită, 260.000 m cabluri electrice utilizate, 9.700 mp tubulatură ventilație și climatizare, 17.650 metri de conducte sanitare, confecție metalică 100 tone, 2 UPS, două transformatoare și două generatoare. Are un total de 250 de paturi.”

Sursa: hotnews.ro, cotidianul.ro, youtube.com

Surse foto: pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!
  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!

  Un grup de bune prietene din China au hotărât să-şi construiască o casă unde să poată locui împreună după ce se vor pensiona. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  Alocații europene de 160 de euro pentru copiii români! Cum se obțin acestea
  Alocații europene de 160 de euro pentru copiii români! Cum se obțin acestea

  Vești bune pentru părinții românii care lucrează în străinătate! Aceștia pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro. Din păcate, nu mulți...

  Să fie învățătură de minte! Mariana avea 6 zile, iar un simplu gest de afecțiune a costat-o viața
  Să fie învățătură de minte! Mariana avea 6 zile, iar un simplu gest de afecțiune a costat-o viața

  La doar 6 zile de la naștere o fetiță a fost internată de urgență la spital și diagnosticată cu o boală care, în cele din urmă, a răpus-o. Un simplu gest de afecțiune a...

  Cum a reușit un copil să cheltuiască 2700 euro jucându-se pe telefonul mamei sale
  Cum a reușit un copil să cheltuiască 2700 euro jucându-se pe telefonul mamei sale

  Recent s-a aflat că un copil în vârstă de 7 ani din Germania a cheltuit o sumă deloc neglijabilă după ce s-a jucat mai mult timp pe telefonul mamei sale. Parcurge articolul...

  Cum arată Alina Ceuşan la 2 zile după ce a născut: "port lenjerie cu plasă, muşchii abdominali par absenţi, burtica mea arată cam de cinci luni"
  Cum arată Alina Ceuşan la 2 zile după ce a născut: "port lenjerie cu plasă, muşchii abdominali par absenţi, burtica mea arată cam de cinci luni"

  Una dintre cele mai cunoscute bloggeriţe de la noi, Alina Ceuşan, a devenit de curând mama unui băieţel. Ea a dezvăluit, pe o reţea de socializare, cum arăta la două zile de la...

  Ștefănel are doar 3 ani, dar nevoie de 2.1 milioane de dolari să se facă bine. Cum poți ajuta și tu
  Ștefănel are doar 3 ani, dar nevoie de 2.1 milioane de dolari să se facă bine. Cum poți ajuta și tu

  Ștefănel a pornit în căutarea eroilor care să îl poarte pe brațe spre 2.1 milioane dolari. Are nevoie de acești bani pentru a învinge boala SMA1 care îi...

  200 de euro pentru fiecare copil oferiți de stat. În ce condiții pot fi folosiți
  200 de euro pentru fiecare copil oferiți de stat. În ce condiții pot fi folosiți

  Programul „EURO 2020” vine cu vești foarte bune pentru elevii români: un ajutor financiar care este destinat copiilor care au nevoie de computere, laptopuri și tablete...

  Cum își educă Anca Serea cei trei băieți: „Băieții pot fi zgomotoși, murdari, veșnic înfometați. Arată-le că îi accepți așa cum sunt”
  Cum își educă Anca Serea cei trei băieți: „Băieții pot fi zgomotoși, murdari, veșnic înfometați. Arată-le că îi accepți așa cum sunt”

  Anca Serea are șase copii, dintre care trei băieți: David, Noah și Moise. Iată cum se ocupă vedeta de educația lor!

  © 2022 Qbebe