Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Cum arată un spital nou construit de statul român: a costat 68 de milioane de euro

Un nou spital construit în România ne arată tuturor că se poate! Nimeni nu credea că va fi gata în 30 luni, iar astăzi pe lângă aparatură de top, spitalul pune la dispoziție un imens acvariu cu pești, muzica liniștită în surdină, pereți vopsiți într-o culoare veselă, dar diferită (lila, galben, verde deschis), loc de joacă pentru copii, iar în curând va pune la dispoziție și internet wireless.

Pare incredibil, însă spitalul a reușit să ne depășească orice așteptare și să ne demonstreze tuturor că și noi putem oferi servicii medicale ca în occident! Spitalul Mioveni este un exemplu deosebit: încă din anul 2010 se aducea în discuție construirea unui spital în Mioveni, când Guvernul a decis închiderea mai multor spitale din țară, printre care s-a numărat și cel din Mioveni.

În România, veștile despre spitale sau secții de spitale renovate de ONG-uri vin mai des decât cele renovate de statul român. Iar construcția de spitale noi este o raritate, în ultimii 30 de ani câteva au fost ridicate, precum Spitalul de Copii Gomoiu din București sau Institutul Regional de Oncologie din Iași. Mai mult, în acest moment Asociația Dăruiește Viață ridică primul Spital de Oncologie și Radioterapie pediatrică din România, exclusiv din donații și sponsorizări. La ultima campanie electorală au fost promise 8 spitale regionale și spitalul metropolitan din București care sunt momentan doar proiecte pe hârtie, chiar ministrul Sănătății spunând că poate peste 7 ani vor fi deschise 3 spitale regionale. 

Iată că spitalul din Mioveni vine ca o excepție, pentru a demonstra că se poate.

"Cred că cetățenii din Mioveni merită un spital modern, la standardele din 2019. Suntem 100.000 de suflete în Mioveni și zona Mioveni, și cred că merităm un spital modern, pentru noi și copiii noștri, dar și pentru cei care sunt în tranzit, să avem un act medical așa cum ne dorim fiecare. De multe ori, în sănătate, nu ai a doua șansă. Consider că aparatura și specialitățile pe care le vom avea, pentru unii dintre noi, vor însemna a doua șansă. Am vrut să dovedesc și străinilor care vin în zonă și tuturor celor care sunt în tranzit că putem fi un oraș european", declară primarul Ion Georgescu.

Două firme de construcții (una din România și una din Italia) s-au afiliat pentru a construi spitalul. În anul 2017 au început construcția, în prezent spitalul fiind gata, în pofida faptului că nimeni nu credea că o astfel de construcție va fi posibilă în decursul a 30 de luni. Costul total al spitalului s-a ridicat la suma de "68 de milioane de euro, cu tot cu TVA, însemnând de la papuci, partea exterioară, mobilier, aparatură medicală, aparatură nemedicală, consumabile pentru început, instalațiile". Din această sumă 36 de milioane de euro au fost alocați din bugetul local, iar restul de bani din programul PNDL, PNDL II alături de care a mai fost adăugată suma de 4 milioane de euro din Fondul de Rezervă al Guvernului României.

Către finalul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie, spitalul va fi predat Consiliului de Administrație, care se va ocupa de administrarea posturilor disponibile cu personal medical - aproximativ 200 de posturi - ce vor fi ocupate prin concurs sau prin transfer de la alte spitale. Ceremonia de recepție a clădirii a avut loc pe 5 septembrie, însă spitalul se află momentan în faza de obținere a avizelor de funcționare.

Conform declarațiilor, noul spital va fi complet funcțional în primăvara anului viitor. "Ne dorim să avem medici profesioniști, ne dorim ca și actualii medici care sunt la spitalul actual și vor fi transferați în spitalul nou să își schimbe mentalitatea și să se adapteze la condițiile noi de muncă și la tehnologia pe care am adus-o. Pentru că noi toți ne dorim un alt tip de act medical, ne dorim un act medical occidental, unul benefic și sper să pășească cu dreptul și oamenii să vadă o schimbare la 180 de grade față de secțiile din spitalul vechi. Sunt sigur că se va face această schimbare", declară primarul Ion Georgescu.

„Noul spital are 6 etaje, 250 de paturi, 6 secții și numeroase compartimente specializate, fiind dotat inclusiv cu compartiment de Primiri Urgențe, de Terapie Intensivă și bloc operator cu 4 săli de operație funcționale în același timp. Unitatea de Primiri Urgențe poate prelua 4 ambulanțe în același timp. Spitalul va avea secţii de Medicină internă - compartimente Medicină Internă, Gastroenterologie, Cardiologie, Neurologie, Diabet zaharat - Nutritie și Boli metabolice, Endocrinologie, Secția Pediatrie, Secția Chirurgie Generală - cu compartimentele Chirurgie Generală, Urologie, ORL, Chirurgie Vasculară, Ortopedie și Traumatologie, Secția Obstetrică-Ginecologie, Secția Recuperare, medicină fizică și balneologie, compartiment Neonatologie, compartiment de Cardiologie și Radiologie intervențională, compartiment ATI, compartiment Primiri Urgențe, compartiment Imagistică Medicală, spitalizare de zi, precum și spaţii auxiliare cu birouri, farmacie, laboratoare, bucătărie, spălătorie pentru lenjerie și hainele pacienților, splălătorie pentru echipamentul personalului medical și morgă. Este dotat cu angiograf pentru intervenții cardio-vasculare, aparatură de radiologie la cel mai înalt nivel cu rezonanță magnetică nucleară, computer tomograf, aparate de radiologie fixe și mobile și echipamente pentru intervenții minim invazive. Spitalul dispune de 11 căi de evacuare, dintre care 4 la subsol. A fost conceput să reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter.

Are adăpost antiatomic de 225 metri pătraţi, ce poate găzdui 100 de persoane. De asemenea, spitalul a fost dotat cu o cameră de decontaminare, în condițiile în care la Mioveni își desfășoară activitatea o platformă de cercetare nucleară. Ferestrele spitalului nu se deschid, oxigenul se prepară în stația proprie a spitalului, iar aerul din camere se evacuează prin sistemul de ventilație. 25% din necesarul de energie este produsă eco, prin panourile montate pe acoperiș la ultimul etaj. Clădirea poate funcționa independent timp de 48 ore cu energie electrică și apă, din resurse proprii, în caz de calamitate. Spitalul o suprafaţă desfăşurată de 17.290 mp, volum clădire 66.382 mc, 13.000 mc de beton turnat, 1.400 de tone de armătură folosită, 260.000 m cabluri electrice utilizate, 9.700 mp tubulatură ventilație și climatizare, 17.650 metri de conducte sanitare, confecție metalică 100 tone, 2 UPS, două transformatoare și două generatoare. Are un total de 250 de paturi.”

Sursa: hotnews.ro, cotidianul.ro, youtube.com

Șobolani și ploșnițe pe holuri și viermi în mâncare: așa arată un spital pentru copii in România

Surse foto: pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Decizia mea de a nu alăpta m-a costat o prietenă
  Decizia mea de a nu alăpta m-a costat o prietenă

  Alăptarea este o decizie personală, pe care fiecare femeie o ia în funcție de propriile dorințe și nevoi. Sau cel puțin, așa ar trebui să fie privită. În realitate,...

  Statul dă bani pentru copii. În ce condiții îi poți accesa
  Statul dă bani pentru copii. În ce condiții îi poți accesa

  Miercuri a fost promulgată legea prin care se aprobă instituirea unui tip special de cont de investiţii pentru copii. În anumite condiții, statul oferă o primă anuală, în...

  Tendințe în jucării: cel mai avansat joc de construit tridimensional și multifuncțional pentru copii creativi
  Tendințe în jucării: cel mai avansat joc de construit tridimensional și multifuncțional pentru copii creativi

  Da, copiii adoră să creeze și să construiască. De ce? Poate fi vorba despre necesitatea de a se face remarcat, ori simte nevoia să-și pună în practică toate ideile inventive,...

  200 de euro pentru fiecare copil oferiți de stat. În ce condiții pot fi folosiți
  200 de euro pentru fiecare copil oferiți de stat. În ce condiții pot fi folosiți

  Programul „EURO 2020” vine cu vești foarte bune pentru elevii români: un ajutor financiar care este destinat copiilor care au nevoie de computere, laptopuri și tablete...

  Puterea mamelor: au strâns 300 de mii de euro în 6 zile și au ridicat secția de pediatrie de la spitalul din Moreni
  Puterea mamelor: au strâns 300 de mii de euro în 6 zile și au ridicat secția de pediatrie de la spitalul din Moreni

  O asociație din România a reușit, cu ajutorul comunității online, să strângă într-un interval de 6 zile 273.000 de euro pentru a se renova secția de pediatrie a...

  Calatoresti cu avionul? Milioane de oameni fac aceste GRESELI. Afla ce sa eviti!
  Calatoresti cu avionul? Milioane de oameni fac aceste GRESELI. Afla ce sa eviti!

  Urmeaza sa calatoresti cu avionul? Fii atent sa nu comiti si tu aceste greseli. Milioane de oameni care merg cu avionul le fac.

  Fii Contributor Qbebe și poți câștiga lunar un voucher de 100 Euro la Dasha
  Fii Contributor Qbebe și poți câștiga lunar un voucher de 100 Euro la Dasha

  În fiecare lună autorii contributors Qbebe pot câștiga un voucher de 100 de euro la Dasha. Va fi premiat cel mai citit articol al lunii. Poți să fii și tu Contributor Qbebe!

  © 2019 Qbebe