Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

De ce copiii trebuie să știe că oamenii mor din cauza Covid-19

Toți părinții își doresc să își protejeze copiii, să îi scutească de suferință și de îngrijorări inutile. Din acest motiv pandemia și ceea ce implică ea a ajuns să fie insuficient sau deloc explicată acestora. Află în continuare de ce este bine să știe copiii că oamenii pot să moară din cauza Covid-19.

Copiii sunt protejați excesiv în prezent

Numărul de cazuri în continuă creștere sugerează două aspecte importante legate de comunicarea părinte-copil: aceștia au fost protejați de experiențe emoționale dificile (printr-un stil de parenting hiperprotectiv) și nu li s-au oferit suficiente responsabilități cu privire la persoana lor și la cei din jur. Atunci când li se ascund cele mai urâte părți din viață oamenii ajung să se comporte iresponsabil, indiferent de vârstă.

Nu a fost mereu așa situația. Poveștile cu zâne erau în trecut povești de groază și chiar cântecele de leagăn au reprezentat un mod destinat copiilor de procesare a morții și a dezastrului din jur. Sunt cunoscute cântece care descriu pe un ton copilăresc ciuma neagră. Cu mult timp înainte de a deveni obsedați de fericirea copiilor, tinerii erau învățați să se adapteze și să facă față unei suferințe.  Iar copiii erau nu doar mai rezistenți, ci și mai responsabili. Oare dacă tinerii de astăzi ar vedea proaspetele morminte săpate astăzi pretutindeni în lume, s-ar mai comporta atât de nechibzuit și și-ar mai pune în pericol părinții, bunicii și comunitățile în care trăiesc socializând fără discernământ și nerespectând măsurile de protecție nici măcar pentru binele lor?

copiii trebuie sa stie ca oamenii mor

Informarea copiilor îi călește emoțional

Expunerea copiilor la consecințele propriilor acțiuni face parte din călirea lor emoțională. Nu înseamnă traumatizare. Copiii sunt mai rezistenți decât ne imaginăm și caută cu disperare ocazii să demonstreze că pot fi adulți și să rezolve probleme.

Când ne uităm la știri, putem să îi întrerupem puțin de la joacă și să îi ținem alături de noi pentru a-i informa. Nu trebuie copleșiți cu informații, dar trebuie ajutați să își mărească gradul de înțelegere al lumii în care trăiesc. Chiar și un copil de 5 ani poate fi învățat despre importanța vaccinării sau despre consecințele rasismului.

Terapeutul Michael Ungar, cercetător la Universitatea Dalhousie, recomandă să nu le ținem predici, ci să le cerem părerea. Le putem oferi opiniile noastre, dar este important să le modelăm gândirea critică. Copiii răspund bine când pot personaliza experiențele altora. Dacă îi întrebați cum s-au simțit când au fost tratați incorect, vor fi capabili să își imagineze cum se simt și alții. Cu cât pot să pună mai multe întrebări în mod liber, cu cât primesc mai multe informații potrivite vârstei, cu atât se vor simți mai puțin neajutorați și deznădăjduiți.  

Cântecele și poveștile care descriu moartea și violența fac parte din modul în care copiii integrează lecțiile mai dure ale vieții. Dacă ți se pare o astfel de abordare lipsită de sensibilitate, oferă copilului tău șansa să facă ceva pentru a îndrepta o situație: să scrie o scrisoare unei persoane importante, să doneze bani. Cu cât va simți mai mult că aduce o contribuție, cu atât situațiile se simt mai reale și va experimenta un sentiment de eficacitate personală și socială. Empatia și caritatea manifestată de copii față de ceilalți se construiește pe experiențe reale. Dacă vrei să donezi ceva, folosește un obiect pe care copilul îl poate veda, auzi sau simți. Cu cât poate vedea mai clar rezultatele acțiunilor sale, cu atât se va simți mai puternic și va înțelege mai bine impactul deciziilor sale.

Copiii apreciază ordinea în lumea lor, le place ideea de justiție și tratament corect. Când îi protejăm de adevăr, îi lăsăm vulnerabili și liberi să acționeze nechibzuit cu puține consecințe. Însă când îi expunem la crudul adevăr, îi ajutăm să devină mai puternici.

Sursa: www.psychologytoday.com

Primul copil din România care a ajuns la terapie intensivă, din cauza infectării cu COVID-19

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19
  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19

  Un studiu al chinezilor făcut pe copiii bolnavi de Covid-19 din Wuhan a dezvăluit caracteristici ale bolii, unele neașteptate.

  Mărturii de mame: ce simptome au avut copiii lor diagnosticați cu Covid-19
  Mărturii de mame: ce simptome au avut copiii lor diagnosticați cu Covid-19

  Este clar, Covid-19 este un coronavirus cu care trebuie să ne obișnuim să trăim. Ultimul an a fost unul de încercare pentru toate popoarele lumii în lupta cu acest virus,...

  Câte minute trebuie să fii în contact cu un bolnav ca să iei și tu Covid-19?
  Câte minute trebuie să fii în contact cu un bolnav ca să iei și tu Covid-19?

  Cercetătorii danezi au reușit să descopere câte minute este nevoie să stăm lângă o persoană, pentru a contracta virusul, de fapt. S-a ajuns la o concluzie care ne oferă o...

  8 lucruri pe care femeile trebuie sa le stie despre sex
  8 lucruri pe care femeile trebuie sa le stie despre sex

  Probabil te gandesti ca, de vreme, ce se practica de atat de mult timp, nu mai exista necunoscute despre sex. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa, este tot timpul loc de a sti mai multe.

  Și copiii transmit COVID-19: vestea proastă care va ține școlile închise pentru multă vreme
  Și copiii transmit COVID-19: vestea proastă care va ține școlile închise pentru multă vreme

  Deși în prezent copiii nu par să fie afectați grav de infecția cu COVID-19, aceștia pot să fie purtători, conform unor cercetări recente. Află la ce concluzii au ajuns oamenii...

  7 motive din cauza cărora copiii țin secrete față de părinți
  7 motive din cauza cărora copiii țin secrete față de părinți

  Atunci când sunt mici copiii nu știu să mintă. Însă odată ce cresc apar o mulțime de situații care îi determină să se ascundă, unele chiar nejustificate. Află...

  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați
  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați

  În condițiile în care China a depășit perioada de criză a pandemiei, a început să studieze cazurile sale și să ofere lumii cât mai multe informații cu privire...

  © 2019 Qbebe